عصر کرد

آخرين مطالب

صنعت پتروشیمی ایران، موتور محرک اقتصاد مقاومتی پس از انقلاب اسلامی سیاسی

صنعت پتروشیمی ایران، موتور محرک اقتصاد مقاومتی پس از انقلاب اسلامی
  بزرگنمايي:

عصر کرد - با وجود تمامی چالش‌ها صنایع پتروشیمی ایران به‌عنوان یکی از پایه‌های اساسی اقتصاد کشور مطرح است،حال با توجه به کمبود خوراک و ضعف تکنولوژی، نیاز به توسعه تکنولوژی‌های جدید و سرمایه‌گذاری هدفمند در صنایع پایین‌دستی بیش از پیش احساس می‌شود.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، در سال 1337 هجری شمسی با فعالیت «بنگاه کود شیمیایی مرودشت» نخستین بارقه‌های امید مربوط به صنعت پتروشیمی در ایران شکل گرفت و در سال 1342 با بهره‌برداری از مجتمع پتروشیمی شیراز این صنعت به طور رسمی وارد فعالیت‌های اقتصادی کشور شد.
از سوی دیگر در سال 1338 بخش خصوصی ایجاد یک کارخانه کلرآلکالی را مورد توجه قرار داد. این کارخانه نزدیک آبادان بود و با تجزیه نمک طعام، سود سوز آور و کلر تولید می‌کرد. مشخص نیست که چرا نام شرکت را «شرکت سهامی پتروشیمی ایران» و نام کارخانه را «کارخانه پتروشیمی ایران» گذاشته بودند زیرا کار کارخانه، عملیات شیمیایی محض بود، شاید این شرکت یا کارخانه در آینده می‌خواست محصولات پتروشیمی تولید کند.
در روز 29 دی ماه 1342 شاه مخلوع از این کارخانه بازدید کرد و روزنامه‌ها هم نوشتند «پتروشیمی آبادان به بهره‌برداری رسید» پس از تشکیل و سازماندهی شرکت، بررسی طرح‌هایی که از میان تولید محصولات انبوه پتروشیمی باید انتخاب می‌شد، آغاز شد. تا مدت‌ها کارخانه تولیدی شرکت، محصول کود شیمیایی شیراز بود که به شرکت واگذار شده بود.
تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، توسعه این صنعت با تعداد اندکی از مجتمع‌های پتروشیمی با هدف تأمین نیاز داخلی کشور به کود شیمیایی و برخی مواد پایه شیمیایی جدید نظیر دوده، گوگرد، گاز مایع، سود سوزآور، کربنات و بی کربنات سدیم، پی وی سی و مواد نرم کننده پلاستیک به اجرا درآمد که احداث مجتمع‌های پتروشیمی رازی (شاهپور سابق)، آبادان، پازارگاد، کربن اهواز، خارک، فارابی (ایران نیپون سابق) و طرح‌های توسعه پتروشیمی شیراز و انجام بخش عمده‌ای از احداث پتروشیمی بندر امام (ایران ژاپن سابق) حاصل تلاش‌های این دوره بوده است.
آنچه مسلم است تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی، روند رشد صنعت پتروشیمی در ایران آنچنان چشمگیر نبود. در آن مقطع آهنگ آرام توسعه با سرعت رشد و توسعه پس از انقلاب به هیچ وجه قابل مقایسه نیست. در دوره پس از انقلاب و به فاصله سال‌هایی که کشور درگیر جنگ تحمیلی بود فعالیت خیره کننده‎ای در این صنعت رخ نداد اما پس از آن در دوره سازندگی و با توسعه شبکه گازرسانی و تولید از مخزن پارس جنوبی طی دهه 70 و اوایل دهه 80 صنعت پتروشیمی به صنعتی اثرگذار در اقتصاد ایران بدل شد.

عصر کرد

جهش بزرگ در صنعت پتروشیمی کشور بعد از انقلاب محمد صادق مهرجو، کارشناس ارشد نفت و انرژی به خبرنگار ایمنا اظهار کرد: صنعت پتروشیمی از سال 42 با احداث واحد کوک سازی پتروشیمی شیراز آغاز شد، قبل از انقلاب توسعه صنایع پتروشیمی کشور شکوفایی چندانی نداشتند، جز آنکه سنگ بنای پتروشیمی مهم بندر امام گذاشته شد، برای آنکه بتوانیم به سمت صنایع تکمیلی حرکت کنیم و از خوراک NGL (مایعات گازی طبیعی) در واحدهای تولیدی در مناطق نفت خیز جنوب تا پتروشیمی بندر امام و بوعلی بهره‌مند شویم و در مدار تولید داشته باشیم.
وی افزود: به طور تقریبی 15 سال (از سال 42 تا 57) کشور در زمینه توسعه کمی صنایع پتروشیمی پیشرفت چشمگیری نداشت، اما بعد از انقلاب به ویژه بعد از جنگ توسعه صنایع پتروشیمی را داشته‌ایم، از سال 72 تا 84 در دولت سازندگی جهش صنایع پتروشیمی را در تناژ از لحاظ محصولات تولیدی به لحاظ کیفی و تنوع تولیدات تجربه کردیم، البته باید گفت که در 46 سال گذشته، بیشتر توسعه صنایع میانی و بالادستی پتروشیمی را داشته‌ایم و صنایع پایین‌دستی پتروشیمی همچنان به عنوان یک حلقه مفقوده مطرح است و باید به این توجه داشت که اشتغال‌زایی در صنایع پتروشیمی مربوط به صنایع پایین‌دستی و تبدیلی است.
کارشناس ارشد نفت و انرژی گفت: جهش و رشد صنایع پتروشیمی کشور از 1372 تا 1384 نسبت به مدت مشابه قبل بود و ظرفیت توسعه صنایع پتروشیمی‌ها به طور تقریبی سه برابر شد و توانستیم رشد کمی و کیفی قابل توجهی داشته باشیم، همچنین تنوع سبد محصولات پتروشیمیای‌های کشور در آن بازه زمانی افزایش پیدا کرد.
نقش صنایع میان دستی در اشتغالزایی مهرجو ادامه داد: در حال حاضر مشکلی که در صنایع پتروشیمی وجود دارد، کمبود خوراک است و با توجه به توسعه کَمی بسیار در صنایع بالادستی پتروشیمی، خود یک نقطه ضعف برای این صنعت محسوب می‌شود.
وی عنوان کرد: قبل از انقلاب، استفاده از کودهای شیمیایی در پتروشیمی شیراز و ساخت واحدهای آروماتیکی در پتروشیمی بندر امام مطرح بود تا بتوانیم از پلاستیک تولیدی استفاده کنیم و به صادرکننده بزرگ محصولات پتروشیمی تبدیل شویم، اما عربستانی‌ها بعد از انقلاب به دلیل حجم زیاد نقدینگی که به سمت جنگ و سپاه شد، رشد قابل توجهی داشتند، کشور تنها بعد از جنگ توانست به رشد کمی و کیفی خوبی دست پیدا کند و تولید محصولات پتروشیمیایی خود را به بیش از 50 میلیون تن در سال برساند.
کارشناس ارشد نفت و انرژی اظهار کرد: ایران در بازه 13 سال توانست به یکی از صادرکنندگان عمده متانول، اوره و آمونیاک تبدیل شود، این مواد که به عنوان مواد خام اولیه صنایع پتروشیمی برای کشورهای در حال توسعه بسیار مهم هستند.
مهرجو ادامه داد: موضوع توسعه در صنایع بالادستی پتروشیمی‌های کشور به اندازه کافی صورت گرفته و ارزش افزوده بسیار مهمی نیز است، اما در سال‌های گذشته، آنقدر واحد متانول‌سازی داشته‌ایم که بازار متانول دنیا، به خصوص در آسیا و شرق دور، اشباع شده است.
نبود توازن بین صادرات و واردات وی مطرح کشور: ایران و عربستان جز تأمین‌کنندگان اصلی متانول هستند، اما ارزش صادراتی محصولات پتروشیمیایی کشور به شدت افت کرده است، طی شش سال اخیر از نظر تناژ صادراتی رشد قابل توجهی داشته‌ایم، اما ارزش محصولات پتروشیمیایی کشور رشد آن‌چنانی نداشته است، علت این موضوع کاهش ارزش متانول است.
کارشناس ارشد نفت و انرژی ادامه داد: متوسط صادرات ایران به طور تقریبی بین 550 تا 570 دلار به ازای هر تن محصولات پتروشیمیایی است، در حالی که واردات محصولات پتروشیمیایی کشور حدود 2900 دلار به ازای هر تن است، این نشان می‌دهد که ما همچنان به عنوان صادرکننده خام محصولات پتروشیمیایی مطرح هستیم و کشورهایی همچون آلمان، آمریکا، چین و ژاپن با محصولات بالادستی کشور، ارزش افزوده بیشتری ایجاد می‌کنند و به ایران صادر می‌کنند، حال این اختلاف قیمت حدود پنج و نیم برابر است و ما بیشتر از آنکه خودمان سود ببریم، واردکننده عمده محصولات پتروشیمیایی هستیم.

عصر کرد

مهرجو درباره علت مشکلات پیش آمده در این صنعت افزود: ضعف تکنولوژی، نبود سرمایه‌گذاری هدفمند و مناسب در صنایع میانی و پایین‌دستی پتروشیمی و اشباع شدن بازار از محصولات بالادستی از دلایل اصلی هستند، ما همچنان اصرار بر توسعه صنایع بالادستی پتروشیمی داریم که این یک رخداد اشتباه است.
وی متذکر شد: سال گذشته، 25 درصد از ظرفیت نصب‌شده صنایع پتروشیمی کشور بدون خوراک بود و برنامه‌ها نشان می‌دهد که قصد داریم به سمت تولید 130 میلیون تن در سال محصولات پتروشیمیایی برویم، اما این ظرفیت‌های نصب‌شده بدون خوراک باقی خواهد ماند، صنایع پتروشیمی کشور به دلیل خوراک ارزان سرپا مانده‌اند و اگر این خوراک به خوراک خارجی با منشأ دلاری تبدیل شود، ممکن است بسیاری از این صنایع در سال‌های آینده ضرر ده شوند.
به گزارش ایمنا، پتروشیمی به‌عنوان پیشران بخش اقتصادی کشور با وجود همه محدودیت‌ها با افزایش تولید و نیز رشد صادرات محصولات پتروشیمی همسو با تحقق سیاست‌های کلان نظام عملکرد قابل دفاعی دارد، همچنین این صنعت در بدترین شرایط هم توانسته درآمدهای ارزی بسیاری نصیب کشور کند.
صنعت پتروشیمی در مسیر توسعه قرار دارد و در صورتی که لوکوموتیو این صنعت به‌خوبی حرکت کند، با توجه برنامه‌ریزی‌های انجام شده و مزایای این صنعت در کشور، می‌تواند قطار توسعه اقتصادی و صنعتی کشور را به خوبی حرکت دهد.
صنایع پایین‌دست پتروشیمی در صورت ایجاد شرایط مناسب، ضمن جلوگیری از خام فروشی، افزایش صادرات غیرنفتی و ارزآوری و محرومیت‌زدایی، پتانسیل تبدیل به یکی از موتورهای ایجاد اشتغال و ارزش افزوده بیشتر و نیز تکمیل زنجیره ارزش در کشور را داراست.
در پایان باید گفت که صنعت پتروشیمی امروز به بالندگی خوبی رسیده که امید است در آینده‌ای نزدیک شاهد رونق هرچه بیشتر این صنعت و جهش‌های بعدی آن باشیم که این مهم، کمک بزرگی به توسعه اقتصادی کشور خواهد کرد.
کد خبر 835386

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/959140/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خواندن چند بیت از آثار سلمان هراتی

بخشی از کتاب/ سه‌شنبه‌ها با موری

خواندن غزلی از علیرضا قَزوه، نویسنده و شاعر ایرانی

«اُسکار و لوسیندا» منتشر شد

علی انصاریان؛ یاد و خاطره‌ای که در دل‌ها باقی می‌ماند

لواندوفسکی-امباپه: فاصله بیشتر شد

رونالدو هنوز هم مهم‌ترین نام در فوتبال است

6 فلوریست به اردوی تیم ملی شمشیربازی دعوت شدند

مشکلات فصل اخیر استقلال از زبان هادی شکوری

توصیه شکوری برای پرورش مربی داخلی

ماموریت کارتال برای شکار «کبیر آسیا»

فرارهای تیموری به یاد استقلال!

استقبال پرشور هواداران گالاتاسرای از موراتا

مهدی حاج‌ محمد در خانه ابدی آرام گرفت

طرح ویژه هواداران الهلال برای دیدار با پرسپولیس

صحنه ای متفاوت از نرگس محمدی در صفحه علی اوجی

برپایی نمایشگاه «مدرسه انقلاب » در سرپل ذهاب

رختکن رئال در آستانه انفجار!

صحنه های جالب در تجمع جدید مقابل مجلس برای قانون حجاب! چه شعارهایی داده شد؟ + عکس ها

موجود عجیب و وحشتناک با چهره سگ و بدن انسان/ عکس

فرهنگ ایثار و شهادت در قالب هنر بە نسل آیندە منتقل شود

گازرسانی در کردستان به خط پایان رسید

فعالیت معادن پوکه روستای طهمورث بیجار ‌متوقف شد

امام حسین(ع) الگوی پاسداران انقلاب اسلامی هستند

جزئیات پویش سراسری با انقلاب تا ظهور در کردستان

نماهنگ کردی «قوودسی شه ریف» رونمایی شد

کردستان در زمره نامساعدترین استان‌ها از لحاظ محیط کسب و کار است

بهره‌مندی معلولان کردستانی از تسهیلات 300 میلیونی

44 پروژه مخابراتی در شهرستان های دیواندره و بیجار افتتاح شد

ساماندهی هسته مرکزی شهر سنندج در اولویت قرار گیرد

زنجان صاحب آزمایشگاه اینترنت اشیا شد

ورود سامانه بارشی به کردستان/ دما به 16.2درجه زیر صفر رسید

1200 میلیارد دلار!

اروپا آماده اعمال تعرفه بر کالاهای آمریکایی است

امروز یکی از اصلی‌ترین مسائل کشور موضوعات اقتصادی است

حمله یک نماینده از تریبون مجلس به وزیر اقتصاد / لاهوتی: دولت از فرصت موافقت‌نامه‌های تجاری استفاده کند

اعلام وصول 2 سوال ملی از وزیر اقتصاد در صحن امروز مجلس

2 سوال از وزیر اقتصاد در صحن مجلس

اقتصاد رشد - 1 |اثر «عرض جغرافیایی» بر رشد اقتصادی

راهی جز این نداریم که اداره اقتصاد کشور را به بخش خصوصی واگذار کنیم

2 سئوال از وزیر اقتصاد اعلام وصول شد/ همنی به مجلس فراخوانده می شود

2 سئوال از وزیر اقتصاد اعلام وصول شد/ همتی به مجلس فراخوانده می شود

اروپا باید در پاسخ به تهدیدات اقتصادی ترامپ متحد باشد

مدیرعامل بانک ملی ایران: طراحی و تولید خلاقانه خدمات و محصولات بانک براساس نیاز مشتریان

مسجد، پایگاهی برای توسعه اقتصادی در شهرستان سرایان

سردار خوشبخت: آشنا‌ کردن نسل جوان با فرهنگ شهید و شهادت ضروری است

پیروزی انقلاب اسلامی زیباترین اتفاق تاریخ معاصر ایران بود

چگونه سفر به کرمانشاه را در کمترین زمان برنامه‌ریزی کنیم؟

تخصیص 30 هزار میلیارد برای پروژه راهبردی راه‌ آهن غرب

تجلیل از پاسداران فرزند شهید و جانباز در حرم مطهر بانوی کرامت به مناسبت روز پاسدار