عصر کرد

آخرين مطالب

یک کارشناس اقتصاد بین الملل: کریدور «مسیر توسعه» ترکیه ظرفیتهای ژئوپلیتیکی ایران را به چالش می کشد سیاسی

یک کارشناس اقتصاد بین الملل: کریدور «مسیر توسعه» ترکیه ظرفیتهای ژئوپلیتیکی ایران را به چالش می کشد
  بزرگنمايي:

عصر کرد - مهدی شاپوری، عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی با بیان اینکه وقتی کشوری تحریم می شود و چشم‌اندازی برای رفع تحریم ها علیه آن وجود ندارد، کشورهای دیگر خود را وارد تعامل بلندمدت با آن کشور نمی کنند و ظرفیتهای ژئوپلیتیکی اش دچار فرسایش می شود، گفت: تحقق کریدور «مسیر توسعه» در بلندمدت به ضرر ظرفیتهای ژئوپلیتیکی ایران است؛ هرچند ممکن است مشارکت کنندگان در توسعه این کریدور لزوما چنین قصد و نیتی نداشته باشند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مهدی شاپوری، عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی، در گفت وگو با جماران، با اشاره به طرحهای مختلفی که در قالب کریدورها در رقابت با دیگر کشورها ارائه شده، تصریح کرد: این ابتکارها در سطح جهانی تبدیل به یکی از محورهای رقابت میان قدرتهای بزرگ و در سطح پایین تر، به بخشی از رقابت بین بازیگران منطقه ای تبدیل شده اند. بازیگران مختلف با هدف تامین منافع خویش، می کوشند در این کریدورها حضور و ایفای نقش موثر داشته باشند و از منافع آن بهره مند شوند. عراق هم تلاش می کند از چنین ظرفیتهایی استفاده کند. کریدور«مسیر توسعه» تحت تاثیر چالش‌هایی که بعد از درگیریها میان انصارلله و کشورهای حامی اسرائیل در تنگه باب المندب و کانال سوئز رخ داد و باعث ناامنی آن منطقه شد، مطرح شده است. در واقع، کریدور مسیر توسعه، به عنوان مسیری جایگزین برای کانال سوئز و حتی تنگه هرمز مطرح است.
این عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی توضیح داد: بر اساس تفاهم نامه ای که در مورد «مسیر توسعه» میان وزیران حمل و نقل ترکیه، عراق، امارات و قطر امضا شده، بندر فاو توسعه می یابد و مسیرهای حمل و نقل ریلی و جاده ای میان عراق و ترکیه گسترش پیدا می کند و به این ترتیب، قرار است این مسیر تبدیل به کریدوری پررونق میان آسیا و اروپا شود.
شاپوری با بیان اینکه در بیانیه امضا شده در میان این چهار کشور آمده است که کشورهای دیگر هم می توانند در این طرح شرکت کنند، گفت: ایران تاکنون تمایلی برای حضور در این کریدور نشان نداده است. البته این کریدور تاکنون در سطح مطالعه و اقدامات اولیه بوده و هنوز وارد فاز اجرایی نشده است. طرح های آن مورد بررسی قرار گرفته و قرار است در چند فاز در سالهای 2025، 2028، 2033 و حتی تا 2050 توسعه یابد.
وی به رایزنیهای ترکیه با چند کشور اروپایی از جمله مجارستان و بلغارستان برای پوستن به این طرح اشاره کرد و اظهار داشت: شورایی با حضور ترکیه، عراق، مجارستان، بلغارستان و صربستان تشکیل شده که راه های توسعه، رونق و مشارکت در این طرح را بررسی کنند. این کریدور در واقع قرار است عراق را از طریق ترکیه به اروپا وصل کند، از همین رو ترکیه در پیگیری آن بسیار جدی به نظر می رسد.
شاپوری اضافه کرد: در تئوری، قرار بوده کریدور شمال – جنوب علاوه بر اتصال آسیای مرکزی و قفقاز و روسیه به هند از طریق ایران، اروپا را نیز وارد مشارکت در استفاده از این کریدور کند. اما در عمل امکان آن وجود ندارد. اکنون روسیه و ایران زیر سنگین ترین تحریمها قرار دارند و در پی جنگ اوکراین، روابطشان با اروپا به تیره ترین وضعیت پس از جنگ سرد رسیده است.
وی با بیان اینکه اگر «مسیر توسعه» به اجرا درآید، در بلندمدت به ضرر ظرفیتهای ژئوپلیتیکی ایران است، تصریح کرد: ما در عمل رابطه ای با اروپا نداریم و رابطه روسیه نیز با اروپا به پایین ترین سطح رسیده است. تا زمانی که ما زیر فشار تحریمها هستیم، عملا باید قید حضور در این کریدورها را بزنیم. کریدور شمال – جنوب هم عمدتا بعد از جنگ اوکراین مطرح شده، چون روابط روسیه با غرب به‌ویژه اروپا محدود شده و مسکو زیر فشار تحریمها قرار گرفته، به فکر توسعه کریدور شمال – جنوب افتاده است. البته روشن هم نیست بخواهد از آن استفاده چندانی داشته باشد؛ چرا که از ظرفیتهای موجود این کریدور نیز در حال حاضر استفاده کامل نمی کند و در مورد اینکه تکمیل خط آهن رشت به آستارا بتواند تحول خاصی در رونق بخشی به کریدور شمال-جنوب ایجاد کند، تضمینی وجود ندارد. ضمن اینکه همین خط آهن نیز سرنوشت مشخصی ندارد؛ چون اختلافاتی میان روسیه و ایران بر سر اجرای توافق توسعه این مسیر وجود دارد.
شاپوری گفت: وقتی کشوری تحریم می شود و چشم اندازی هم برای رفع تحریم آن وجود ندارد، دیگر کشورها خود را وارد تعامل بلندمدت با آن نمی کنند. این وضعیت، کشوری که مورد هدف تحریم قرار گرفته را از زنجیره ارزش جهانی خارج می کند و در واقع ظرفیتهای ژئوپلیتیکی اش دچار فرسایش می شود. تحریمها علیه روسیه و ایران نیز چنین شرایطی را ایجاد کرده است. تا زمانی که این تحریمها وجود دارد و امکان رفع یا خنثی سازی موثرشان وجود ندارد، دیگران این محدودیتها را در روابطشان با این کشورها اعمال خواهند کرد. این در حالی است که استفاده از ظرفیت های کریدوری نیازمند رفع یا خنثی سازی موثر تحریم هاست.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/913803/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعر انتخابی زهرا رسولی در مرحله هشتم رقابت شاعران فصل سوم

درخشان: باید سرمربی خارجی درجه یک جذب شود

آمار تیام بهتر از اوسیمن و ژکو

پرسپولیس در زمستان بی‌رحمانه شروع می‌کند!

برای اولین بار بعد از ال‌کلاسیکو بارسا کلین‌شیت کرد!

آیا رونالدو در النصر تصمیم گیرنده است؟

محرومیت خریدهای زمستانی پرسپولیس و استقلال از حضور در آسیا

بازیکن آرژانتینی مرتکب قتل غیرعمد شد!

حضور مبهم وزیر ورزش در مجمع عمومی کمیته ملی پارالمپیک

جدایی مربی ایرانی استقلال تکذیب شد

جان‌ باختن مرزبان ایوانی در کولاک کردستان

ناترازی‌ها چگونه بر سر سفره‌ اقتصاد ایران نشستند؟/ نباید آدرس غلط داد

عناوین نخست روزنامه های امروز یکشنبه 16 دی ماه/ ببینید

تحلیل تاثیر سیاست‌های تجاری ترامپ بر اقتصاد خاورمیانه

بهینه‌سازی رایگان موتورخانه‌ ساختمان‌ها در کرمانشاه

وینیسیوس جونیور در آستانه محرومیت

یک نماینده مجلس: دولت اگر ایران را هم بهشت کند باز عده ای ایراد می گیرند

پیش‌بینی احتمال بارش برف در مناطق برف‌گیر کرمانشاه

نمایش هایی که در بخش مرور جشنواره تئاتر فجر خواهید دید | تماشاخانه ایرانشهر بیشترین سهم را دارد

وی‌ای‌آر در تبریز به نفع تراکتور کار نمی‌کند

در رینگ بوکس وینیسیوس را در 10 ثانیه ناک‌اوت می‌کنم!

608 واحد موتورخانه در استان کرمانشاه در نه ماهه سال‌جاری بهینه شدند

گل‌های آرسنال در ماه دسامبر

طرح احداث قطار سریع السیر در تبریز پیگیری می شود – آفتاب نو | اخبار ورزشی

اطلس جامع ، آموزش عالی کردستان در حال تدوین است

همه بازیکنان بارسا نگران اولمو و ویکتور هستند

پیشنهاد جدید لیورپول برای بیرون کردن رئال از سر آرنولد!

خواستگاری پس از شکست سنگین جلوی بارسا!

عکس/ «بهروز وثوقی، ملک مطیعی و ایرج قادری» در پشت صحنه فیلم بت؛ سال 55

پرجمعیت‌ترین خانواده جهان 102 فرزند دارد

حکمرانی اقتصادی صنعت‏‏‌زدا

تایید خروج سرمایه گذار عربستانی از صنعت روغن نباتی ایران/ اتاق بازرگانی: هنوز علت را نمی‌دانیم/ بازار روغن ملتهب می‌شود؟

جدول زمانی قطع برق استان کرمانشاه در روز یکشنبه منتشر شد

آمار و ارقام بر جای مانده از نیم فصل اول

آرتتا: چنین پنالتی‌ای در عمرم ندیده بودم!

آموزش دریبل با ابراهیم تهامی

فلیک: برد در چنین وضعیتی خیلی مهم بود

ابراهیم تهامی: یک دوست خیلی خوبی دارم که در کار مشاور املاک است و یک جوری هوای من را دارد

بررسی آماری نیم فصل اول لیگ برتر توسط میرزائیان

ابراهیم تهامی: از بین فوتبالی ها به نظرم علی دایی می تواند ربیس جمهور شود

دلیل پرواز بالگردها بر فراز آسمان قصرشیرین چیست؟

پرجمعیت‌ترین خانواده جهان/ موسی 102 فرزند دارد

دوراهی اقتصاد 2025

افزایش ظرفیت مجاز نگهداری ریسک شرکت بیمه ما

کد مورس بازی جیمز امروز یکشنبه 16 دی 1403

داستانک/ کتاب فروشی باران‌های نقره‌ای

کونته به داد ستاره افول‌کرده ایتالیایی می‌رسد

گل سوم بارسلونا به بارباسترو توسط رابرت لواندوفسکی

عارف به بیرانوند، شجاع و ترابی می‌پیوندد!

گل چهارم بارسلونا به بارباسترو توسط پابلو توره