عصر کرد

آخرين مطالب

حکمرانی اقتصادی صنعت‏‏‌زدا سیاسی

حکمرانی اقتصادی صنعت‏‏‌زدا
  بزرگنمايي:

عصر کرد - مسیر افول
به گزارش می‌متالز، بخش ابتدایی این پژوهش به بررسی مولفه‌های 12گانه صنعتی شدن طی بازه 20ساله 1400-1380 اختصاص دارد. داده‌ها نشان می‌دهد که چالش‌هایی همچون بهره وری کاهنده، کاهش هزینه تحقیق و توسعه، عدم‌تغییر ترکیب کیفی نیروی انسانی، حرکت به سمت تکنولوژی‌های پایین و متوسط منبع محور، افزایش قیمت نسبی صنعت در مقایسه با خدمات برخلاف روند‌های بین‌المللی، کاهش محسوس تقاضای صنعتی خانوارها، افزایش قابل توجه انرژی بری و مصرف آب صنعتی، رشد منفی نسبت سرمایه، کاهش حاشیه سود بنگاه‌های صنعتی، تراز منفی ارزی و تمرکز بالای تولید در تعداد کاملا محدود واحد‌های تولیدی همگی باعث شده تا اقتصاد ایران، نه در مسیر توسعه صنعتی، بلکه در مسیر افول صنعتی حرکت کند.
همچنین براساس نتایج این بخش، علاوه بر کاهش اندازه نسبی و مطلق صنعت، ترکیب رشته‌فعالیت‌های صنعتی نیز در دهه‌های 80 و 90 شمسی تغییرات قابل‌توجهی داشته است. در دو دهه گذشته مجموعه فعالیت‌هایی که انرژی یا فرآورده‌های نفت و گاز را به عنوان نهاده اصلی استفاده می‌کنند، با بهره گیری از گاز و برق فراوان، بیش از سه‌برابر شده‌اند (بزرگ شده ها)؛ این در حالی است که صنایعی که مبتنی بر استراتژی جایگزینی واردات شکل گرفته، در پایان دهه 1390، تنها حدود 86‌درصد اندازه خود در ابتدای دهه 1380 بوده‌اند (کوچک شده ها).
پیش‌نیاز‌های صنعتی شدن در فصل دوم به مرور عوامل مشترک اثرگذار بر توسعه صنعتی موفق در نسل کشور‌های در‌حال توسعه اشاره می‌کند و از برآیند این بررسی‌ها در فصل سوم مدل حکمرانی معطوف به توسعه صنعتی تبیین شده است. این مدل شامل سه‌مولفه است. مولفه اول، مجموعه عواملی را در بر می‌گیرد که تحت عنوان حکمرانی تسهیلگر نام‌گذاری شده است. مسائلی همچون برقراری امنیت در داخل، صلح در روابط بین‌الملل، ثبات در اقتصاد کلان و فراهم آوری زیرساخت‌ها ذیل این مفهوم طبقه‌بندی می‌شود.
مولفه دوم مجموعه قواعدی است که می‌توان آنها را به عنوان بُعد محدودکنندگی حکمرانی اقتصادی در نظر گرفت. این قواعد شامل مقررات زیست محیطی، تنظیم گری بنگاه‌های اقتصادی و مجموعه سیاست‌های مربوط به حمایت‌های اجتماعی در جهت کاهش فقر و بهبود توزیع درآمد می‌شود.
مولفه سوم سیاست صنعتی است که به طور کامل با دو مولفه اول هماهنگ است. این مولفه نقش سرعت‌بخش و تقویت‌کننده رشد را برعهده دارد. این طبقه‌بندی از این جهت اهمیت دارد که قواعد حکمرانی اقتصادی معطوف به توسعه اقتصادی و تحقق رفاه پایدار و فراگیر را به طور کامل و با بیان همه جزئیات معرفی می‌کند.
دو بال زخمی صنعتی شدن فصل چهارم این پژوهش با اتکا به داده‌های فصول قبلی به این سوال اساسی پاسخ می‌دهد که چرا بخش صنعت ایران در دو دهه گذشته به‌مرور دچار افول شده است. بررسی عملکرد شاخص‌های معرفی شده ذیل تسهیلگری عمومی و محدودکنندگی و شاخص‌های تقویت کننده یا سرعت بخش به رشد اقتصادی نشان می‌دهد که جای شاخص‌های تسهیلگر عمومی و شاخص‌های محدودکننده در حکمرانی اقتصادی ایران، به طور کامل با یکدیگر عوض شده است. به نظر می‌رسد در حکمرانی اقتصادی ایران، کارکرد شاخص‌هایی که قرار بوده در نقش تسهیلگر عمل کنند، محدود کننده و هزینه زا بوده است. همچنین این پژوهش نتیجه‌گیری می‌کند که نظام حکمرانی اقتصادی ایران در حوزه‌هایی که به طور متعارف به عنوان محدودکننده عمل می‌کنند، نقشی راهگشا و تسهیلگر داشته، به طوری که تخریب منابع آب، خاک، هوا و انرژی در کشور در عمل با هیچ محدودیتی مواجه نبوده است. در واقع، سرعت تخریب ظرفیت‌ها و منابع زیستی کشور تا آن حد افزایش یافته که آینده سرزمینی کشور به طور کاملا نگران کننده‌ای در معرض مخاطره قرار گرفته است.

عصر کرد

دومین روند با تغییرات در دنیای فناوری مرتبط است. بشر در آستانه وقوع انقلاب صنعتی چهارم در حوزه روباتیک، هوش مصنوعی، فناوری دیتا و یک گذار بسیار مهم تکنولوژیک به سر می‌برد، به گونه‌ای که پیش‌بینی می‌شود طی سال‌های آینده، کشور‌های جهان براساس معیار همراه‌شدگان و جاماندگان از این انقلاب طبقه بندی شوند.
روند سوم به افزایش ملاحظات و قیود زیست‌محیطی معطوف است. روند چهارم هم به تاثیر وقوع پدیده‌های غیرقابل پیش‌بینی با اثرگذاری در مقیاس جهانی (مانند شیوع بیماری‌های واگیر و بلایای طبیعی) اشاره دارد که زنجیره‌های ارزش تولید بین کشوری را محدودتر کرده‌اند.
نقطه پایانی در فصل ششم، به این پرسش که صنعت ایران در مسیر چه سناریو‌هایی ممکن است قرار بگیرد، پاسخ داده شده است. براساس آنچه در این پژوهش آمده است، رشد منفی سرمایه‌گذاری طی دهه گذشته مهم‌ترین عاملی بوده که به پویایی عملکرد ضعیف اقتصاد با محوریت رشد اقتصادی شکل داده است. از منظر پایایی اقتصاد نیز رشد اقتصادی کشور طی دهه‌های گذشته تنها از محل «مصرف بدونِ قاعده منابع طبیعی تجدیدناپذیر» امکان پذیر شده است. این مساله اقتصاد ایران را به اقتصادی ناپایا بدل کرده است که رشد آن به طور اجتناب ناپذیر در نقطه‌ای به انتها می‌رسد.
دوراهی سرنوشت‌ساز در فصل هفتم پژوهش «چالش‌های صنعتی شدن ایران»، با جمع‌بندی فصول قبلی مسیر آینده صنعت کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
براساس توضیحات ارائه‌شده، دو حوزه صنعتی در اقتصاد ایران نقش عمده پیدا کرده‌اند: حوزه اول متکی به استراتژی کهنه و شکست خورده جایگزینی واردات و حوزه دوم متکی به تامین فزاینده نفت و گاز به عنوان نهاده‌های اصلی تولید است. در صورت عدم چاره جویی به هنگام، بخش اول با تحلیل رفتن درآمد‌های ارزی نفتی، مسیر افول را طی خواهد کرد و بخش دوم با فشار به شدت رو به افزایش کمبود انرژی از یک‌سو و اعمال استاندارد‌های زیست محیطی از جانب وارد کنندگان از ایران از سوی دیگر در مسیر افول قرار خواهد گرفت. بر این اساس، نجات صنعت ایران در گرو انجام بازنگری‌های اساسی در استراتژی‌های حاکم بر این دو حوزه بزرگ و مهم از اقتصاد ایران است. این بازنگری‌های اساسی در حوزه اول (کوچک شده ها) باید کنار گذاشتن استراتژی جایگزینی واردات و پذیرش مشارکت سرمایه‌گذاران معتبر بین‌المللی در زنجیره ارزش تولید آنها را در بر گیرد. تغییر اساسی استراتژی بخش انرژی و ایجاد تغییرات بنیادی در بازار انرژی در جهت سودآورکردن بازار و محور قرار دادن فعالیت‌های مبتنی بر صرفه جویی انرژی از جمله مواردی هستند که باید در بازنگری‌های اساسی در حوزه دوم (بزرگ شده ها) مدنظر قرار گیرند. به هر حال، بازنگری استراتژی‌ها در هر دو حوزه در گرو غلبه برون گرایی بر رویکرد توسعه صنعتی کشور و ایجاد تغییرات در مولفه‌های اصلی حکمرانی اقتصادی است. اما جغرافیای سیاسی کشور، مسیری خلاف روند موردنیاز توسعه صنعتی را آدرس می‌دهد.
تنش‌های نظامی و بروز انواع دیگر محدودیت‌های محتمل (ترامپ، مکانیزم ماشه و تحولات نظامی سیاسی پیرامونی) ما را در معرض انتخاب‌هایی سخت قرار داده است. امروز، جهان دو چهره متضاد خود را آشکار کرده است. در یک‌سو انقلاب صنعتی چهارم و گشایش‌های پس از آن و گذار سبز و چالش‌های جایابی در زنجیره ارزش در حال دگرگونی و در سوی دیگر، جنگ و خونریزی و کشتار کودکان و مردم بی دفاع، مجددا سر برآورده است. ما به‌عنوان کشوری که در کانون جغرافیایی و سیاسی درگیری‌های نظامی رو به گسترش هستیم، بر سر یک دو راهی سرنوشت ساز قرار گرفته‌ایم. راه اول فروغلتیدن در کام تنش‌ها و درگیری هاست که تخریب باقی‌مانده صنعت و اقتصاد را در پی خواهد داشت و راه دوم، تلاش بسیار دشوار در جهت تطبیق با تغییرات پارادایمی ناشی از انقلاب صنعتی چهارم و محدودیت‌های زیست‌محیطی در پیش در جهت بازار فروش محصولات صادراتی کشور و انجام عملیات احیا برای دو حوزه صنایع بزرگ‌شده و کوچک‌شده و در یک کلام، نجات صنعت را شامل می‌شود.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/943303/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی کتابی که احساس ترس را به کودکان می‌شناساند

دو راهکار برای پرداخت قسط 80 هزار دلاری موسیمانه

عنوان همیشگی رونالدو؛ پردرآمدترین بازیکن دنیا

تمرینات بدون نقاب کاپیتان پرسپولیس برای بازی سپاهان

نوتیس فسخ قرارداد موسیمانه در هاله ای از ابهام

مارکا علیه رادیو کاتالونیا؛ اولمو ثبت نمی‌شود!‏

پدری: قهرمانی در سوپرجام اعتماد به‌ نفس می‌دهد!

دیدار خاطره‌ انگیز مسی با هم‌ تیمی‌ های قدیمی

بازگشت پاتر به لیگ برتر؛ خداحافظ لوپتگی

قرارداد مهاجم مطرح سوری فسخ شد

جلسه ویژه برای برگزاری بازی استقلال در آزادی

روشی برای مواجه شدن کودکان با ترسشان با استفاده از کتاب

استتار مهاجم خارجی خبرساز پرسپولیس در تمرین!

علی علیپور در رقابتی جذاب با ریاض محرز

شوک به استقلال؛ موسیمانه تهدید به جدایی کرد!

دیدار استاندار اردبیل با خانواده معظم شهدا در شهرستان نمین

شعر انتخابی هاجر جعفرزاده در مرحله اول رقابت شاعران فصل سوم

رونالدو باید به آمریکا برود و با مسی روبه‌رو شود

هیجان استیون جرارد از خبر پدربزرگ شدن

پیام خیلی واضح صلاح با یک تصویر

تکذیب جدایی دو مهاجم سرشناس از فولاد

سوال مهم رئالی‌ ها؛ آیا به آرنولد نیاز داریم!

کمبود بازیکن دغدغه بزرگ شجاعی در نیم‌ فصل

خامس و یک رکورد؛ فسخ ششمین قرارداد در 4 سال!

فدراسیون طرف بارسا را گرفت؛ اولمو باید ثبت شود!‏

مخالفت موسیمانه با مرخصی اضافه بازیکنان

شکوه بلینگام؛ زیدان دوباره 21 ساله شده!

صحنه داوری بحث برانگیز در فوتبال زنان ایران/ ادامه بازی به سود سپاهان! +فیلم

بازار سهام؛ صحنه نمایش سهام کوچک و متوسط

میزبانی جشنواره تئاتر فجر از 3 نمایش هنرمندان دارای معلولیت

اقدامات کتابخوانی در حوزه ابتدایی متمرکز شود

کتابخانه‌های کردستان قدیمی و تجهیزات ضعیفی دارند

30 باب منزل مسکونی برای محرومان کردستان احداث شد

آغاز حراج بزرگ سایپا ویژه دی ماه با شرایط اقساطی / فقط با 219 میلیون تا شب عید صاحب خودرو اقتصادی سایپا شوید+ شرایط و لینک ثبت نام

رونمایی آیت الله اراکی از مدل اقتصادی‌اش برای حل تورم: پول به جای اعتباری، باید پول حقیقی باشد

استیضاح وزیر اقتصاد منتفی شد

بقایی:توافقنامه ایران با چین در حوزه اقتصاد و انرژی

زنان شاغل باشند یا خانه‌دار؟!

فکر می‌کنم نمایندگان AFC هر 16 ورزشگاه را تایید کنند

آزادی 31 زندانی بانوی جرایم غیرعمد با طرح گام های مادرانه

بازدید سردار احمدی‌مقدم از غرفه کرمانشاه در نمایشگاه دستاورد‌های فضای مجازی و فناوری‌های نوین

جولان 3 ویروس در کشور

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

انتصاب هیئت علمی جایزه کتاب سال

دعوت از 11 بازیکن برای حضور در مسابقات انتخابی تیم ملی بانوان

کلباء همچنان روی کاکل قایدی می‌چرخد

سلفی با ستاره‌های پرسپولیس بعد از اولین تمرین

نشتی سقف آنفیلد دلیل امتیاز گیری تیم آموریم!

ائتلاف پوتین و مدودف ایران بهم خورد!

درخشش ستاره 62 میلیون یورویی در آنفیلد