عصر کرد

آخرين مطالب

یادی از «نجوا» در سالروز نبودنش مقالات

یادی از «نجوا» در سالروز نبودنش
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا / سیدابوالقاسم انجوی شیرازی،سال‌های طولانی با نام مستعار «نجوا» به پژوهش در زمینه فرهنگ مردم ایران پرداخت و به استاد فرهنگ مردم ایران‌زمین مشهور است.
سیدابوالقاسم انجوی شیرازی نهم اردیبهشت‌ سال 1300 در شیراز به دنیا آمد. تحصیلات عالی را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران دنبال کرد و سپس به سوییس رفت، در رشته علوم سیاسی و اجتماعی در ژنو تحصیل کرد و به ایران بازگشت.
انجوی شیرازی در سال 1318 با صادق هدایت آشنا شد. این آشنایی سرآغاز پژوهش در فرهنگ مردم (فولکلور) بود. پس از شهریور 1320 و سقوط رضاشاه به فعالیت‌های سیاسی و مطبوعاتی روی آورد. از سال 1322 فعالیت‌های مطبوعاتی خود را آغاز کرد. در سال 1323، سردبیری روزنامه‌ نبرد امروز را عهده‌دار شد که تا سال توقیف این روزنامه در آبان 1325 همچنان این مسؤولیت برعهده‌ او بود.
در سال 1324، مدتی به انتشار روزنامه‌ افق پرداخت و در همین زمان، به جرم سخنرانی‌های تند و ضددولتی در مسجد شاه تهران، گرگان و مشهد، تحت تعقیب فرماندار نظامی تهران قرار گرفت. او در آبان‌ماه سال 1325 پس از توقیف روزنامه‌ نبرد امروز به سوییس رفت و از آن‌جا به قصد دیدار صادق هدایت، راهی پاریس شد. در سال 1326 به تهران بازگشت و مشغول تدریس در دبیرستان دارایی شد. 
در همین زمان، سردبیری روزنامه‌ آتشبار را عهده‌دار شد. در آن روزنامه، با درج مقاله‌های تند به انتقاد شدید از خانواده‌ پهلوی ادامه داد. او که مدتی به جرم سخنرانی‌های ضددولتی تحت تعقیب قرار گرفت، پس از کودتای 28 مرداد 1332 دستگیر و به مدت 14 ماه به جزیره خارک تبعید شد. انجوی شیرازی تا سال 1334 در آن جزیره باقی ماند و خاطرات خود را از آن دوران در کتاب «تبعیدگاه خارک» نوشت.
نخستین کتابش با عنوان «سفینه‌ غزل» که مجموعه‌ای است از غزل‌های گویندگان فارسی‌زبان، با مقدمه‌ دکتر محسن هشترودی منتشر شد. دومین کتاب او «مکتب شمس» نام دارد که منتخبی است از غزل‌های پرشور و حال مولانا جلال‌الدین محمد مولوی. سپس به تصحیح دیوان حافظ روی آورد که شهرت ویژه‌ای دارد. این دیوان، دارای چند فهرست، کشف‌الابیات و کشف‌اللغات است. انجوی شیرازی از آن‌جا که به فرهنگ ایران‌زمین دلبستگی بسیار داشت، کار صادق هدایت را در مورد گردآوری و تدوین فرهنگ مردم، دنبال کرد؛ صادق هدایت در سال 1312 طرحی را برای گردآوری آداب و رسوم و فرهنگ مردم ایران ارائه کرد، انجوی که از دوستان و همدلان او بود، راه هدایت را با جدیت و علاقه و عشقی سرشار دنبال کرد تا آن‌که در سال 1340 در برنامه خاص «فرهنگ مردم» و با نام مستعار «نجوا» در روزهای سه‌شنبه هر هفته در ساعت 9 بعدازظهر در رادیو آغاز کرد و سال 1358 به مدت 18 سال این برنامه را مرتبا اجرا می‌کرد و در آن به بحث و گفت‌وگو درباره فرهنگ مردم و سنت‌ها و آداب و رسوم ایرانی می‌پرداخت.
این برنامه آنچنان مورد توجه و علاقه مردم قرار گرفت که به عنوان یکی از بهترین برنامه‌های رادیویی آن زمان درآمد. انجوی در این برنامه، مردم را برای گردآوری فرهنگ عامه به یاری خواند و به یاری بیش از پنج‌هزار تن از مردم روستاها و شهرهای دور و نزدیک و گروهی همکاران از متخصصان فرهنگ مردم که تربیت‌شدگان خود او بودند، توانستند بیش از 1/387/000 فیش و 93 پرونده مربوط به جلوه‌های فرهنگ مردم را فراهم آورند که گنجینه‌ای از آداب و رسوم مردم به شمار می‌آمد. او در طول سال‌ها توانست مردم ایران را به گردآوری آداب، رسوم، داستان‌ها و قصه‌ها، ضرب‌المثل، جشن‌ها و آیین‌ها و حتا چگونگی طبخ غذا در نقاط مختلف کشور تشویق کنند.
او در همین مدت توانست 10 کتاب درباره فرهنگ عامه تنظیم کند که عبارت بودند از: «فرهنگ مردم سروستان» از صادق همایونی، «بازی‌های نمایشی»، 2 جلد کتاب «جشن‌ها و آداب و اعتقادات زمستان»، 3 جلد «قصه‌های ایرانی»، سه جلد کتاب درباره «مردم و فردوسی»، «مردم و شاهنامه فردوسی»، «مردم و قهرمانان شاهنامه»، «گل به صنوبر چه کرد» و «عروسک سنگ صبور».
همچنین در سال 1351 مرکز فرهنگِ مردم را در سازمان رادیو و تلویزیون تأسیس کرد و گنجینه و موزه‌ای از فرهنگِ مردم با اشیاء اهدایی مردم شهرها و روستاهای کشور تشکیل داد. همچنین آرشیو نوار و صدای مرکز فرهنگِ مردم و کتابخانه تخصصی فرهنگِ مردم را در این مرکز برپا کرد. انجوی از سال 1358 هم در خانه خود به تحقیق و پژوهش درباره فرهنگ مردم و ادبیات پرداخت.
انجوی شیرازی در مصاحبه‌ای در سال 1366، نسبت به کم‌بودن حق تألیف‌ها گله داشته و گفته بود: «الحق با ناشرانی کارکرده‌ام که آدم‌های خوبی بوده‌اند و به گفته ناشران کتاب‌هایم فروش خوبی هم داشته‌اند اما از آن همه زحمت چه نصیبی برده‌ام؟ کتاب «مکتب شمس»، 5 سال از وقت مرا گرفته و جمعا 130 هزارتومان حق تألیف گرفته‌ام. فکر کنید با این حق‌ تألیف اندک نویسنده چه می‌تواند بکند؟ متأسفانه در ایران هنوز کار نویسندگی به هر شکل اعم از ترجمه، تألیف و تصنیف درآمدی ایجاد نمی‌کند که با آن بتوان یک زندگی محقرانه داشت. کسانی که در کار خلق اثر هستند زندگی خود را از راه‌های دیگر تأمین می‌کنند. در حالی که در دیگر نقاط دنیا نویسندگان با پشتوانه‌ی حق تألیف زندگی خوبی دارند. ناشران در ایران به وظائف خود خوب عمل نمی‌کنند. تصور می‌کنند که کار نشر کتاب کاری است در حد سبزی‌فروشی یا جواهر فروشی در حالی که باید حرمت این شغل را نگه‌داشت. ناشران خارجی نویسنده را نگه‌ می‌دارند چون به این حد از شعور رسیده‌اند که اگر نویسنده از نظر مادی و معیشتی آسایش نداشته باشد، نمی‌تواند کار خوبی ارائه دهد. اما برخی از ناشران ما همانطور که گفتم برخوردهای نادرستی دارند.»
محبوبیت بالای تصحیح دیوان حافظ انجوی
به گفته رستگار فسایی، انجوی در احیای سنت‌های شاهنامه‌خوانی، پرده‌خوانی و هنرهای زورخانه‌یی و قهوه‌خانه‌ایی تلاش‌های بسیار کرد.
دیوان حافظ شیرازی با تصحیح انجوی شیرازی به زعم برخی حافظ‌شناسان کامل‌ترین دیوان است زیرا او گونه‌ها و روایات مربوط به اشعار حافظ را گردآوری و ارائه کرده ‌است و منصور رستگار فسایی در این زمینه می‌گوید:انجوی شیرازی 15 سال از عمر خود را صرف مطالعه، تنظیم و تصحیح دیوان حافظ کرد که نخستین چاپ آن در سال 1345 و دومین چاپ آن در سال 46 منتشر شد. بعد از چاپ قدسی شیراز دیوان حافظ، چاپ انجوی شیرازی در نزد مردم از محبوبیت بالایی برخوردار شد. انجوی شیراز با مقایسه‌ نسخه‌های خطی و چاپی دیوان حافظ، غزلیات نزدیک به شواهد و قراین عصر و افکار حافظ را جمع‌آوری کرد و دیوان حافظی منتشر کرد که در نزد مردم بسیار محبوب است.
رستگار فسایی می‌گوید: انجوی شیرازی چنان مقدمه‌ شیوایی درخصوص حکومت عصر حافظ برای دیوان حافظ نوشت که به مزاج حکومت پهلوی خوش نیامد و مانع از چاپ و انتشار آن شد. تا پس از پهلوی مجددا چاپ دیوان حافظ تصحیح انجوی شیرازی از سر گرفته شد.
کتاب‌های «تمثیل و مثل»، «تصحیح دیوان حافظ»، «فرهنگ مردم و طرز گردآوری و نوشتن آن»، «قصه‌های ایرانی»، «گذری و نظری در فرهنگ مردم» و «مکتب شمس» از دیگر آثار باقی‌مانده از انجوی شیرازی هستند.
سیدابوالقاسم اِنجوی شیرازی بیست و پنجم شهریورماه 1372 از دنیا رفت و در گورستان ابن بابویه به خاک سپرده شد.
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/887634/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بوکر عربی 2025 نامزدهایش را شناخت

نسخه صوتی «حماسه سرآغاز» منتشر شد

در سوگ رضا قلاجوری؛ شاعری که ستاینده زندگی و عشق بود

دستیار سابق کی‌روش در اسلامشهر آفتابی شد

مظلومی: مهدی اولاد هیچ هماهنگی نکرد

قضاوت داوران ایرانی در انتخابی جام ملت‌های فوتسال بانوان آسیا

بهترین بازیکن لالیگا از دید هوش مصنوعی

واکنش کلوپ به احتمال جشن قهرمانی مجدد در لیورپول

کاپیتان زنده‌روح خرید بزرگ شمس آذر

خداحافظی باشکوه ستاره مصری از فرانکفورت

کوپال ناظمی: با گواهی پزشکی در تست‌ها شرکت نکردم

مسی یک ابرتاجر

برنامه پرسپولیس برای سفر به اراک اعلام شد

جریمه یک میلیاردی استقلال، خیبر، تراکتور!

ماجرای زمین‌هایی که به نام سپاهان نیست اما پولشان را داده‌اند!

اتفاق تاریخی در لیگ برتر؛ مخالفت داور با VAR!

کیمیایی دارای روحیه هنرمندانه همراه با طنز انسانی است

افشای تصاویر استفاده از سلاح‌های آمریکایی در نسل کشی غزه

کمک‌هزینه اجرای نمایش‌های صحنه‌ای در «خندستان» پرداخت می‌شود

خاطره تورج منصوری از کشیده زدن خسرو شکیبایی به عشقش

آزادی تعدادی از زندانیان کرمانشاه به مناسبت روز پدر

آزادی تعدادی از زندانیان کرمانشاه در روز پدر

باید از ابزار رسانه برای ایجاد امید و نشاط در جامعه استفاده کرد

افزایش 15 درصدی جوجه‌ریزی در واحدهای مرغداری کردستان

آزار 10 زن سنندجی توسط مرد شیطان صفت/ آزارگر دستگیر شد

زنان سنندج خیالشان راحت شد/ آزارگر زنان دستگیر شد

صدرا نشینان صاحب سینما شدند/ ظرفیت سینما به 9111 صندلی رسید

28 پرونده قاچاق موتورسیکلت در کردستان تشکیل شد

مزاحم نوامیس در سنندج بازداشت شد/ تعداد شاکیان 10 نفر

پروژه‌های محرومیت‌زدایی کردستان پل مهاجرت معکوس به روستاها

پیش بینی آب و هوا سنندج و هواشناسی کردستان فردا | وضعیت آب و هوا کردستان فردا 27 دی ماه 1403

آزارگر زنان در این شهر دستگیر شد

کشف 38 میلیارد کالای قاچاق در مرزهای کردستان

اواخر هفته کردستان برف و بارانی می‌شود

دعوت کشتی‌گیران کردستانی به اردوی تیم‌های ملی نونهالان

توزیع 727 تن گوشت گرم و منجمد در کردستان

حمله مرد پلید آزارگر به 10 زن سنندجی در روز روشن+جزئیات ماجرا

تجربه سردترین روزهای زمستان کرمانشاه در 20 روز اول بهمن

20 پارالمپیکی کرمانشاه بیکارند!

پلمب داروخانه متخلف در کنگاور؛ برش لبه قرص‌ها برای پنهان‌سازی تاریخ انقضا

خبر خوش برای متقاضیان مسکن ملی/پرداخت وام 800هزار متقاضی مسکن تا پایان سال

احیای آشوراده؛ ظرفیت مغفول مانده در توسعه گردشگری و اقتصاد منطقه

رسیدن به رشد 8 درصدی امکان پذیر است/ بخش خصوصی باید میدان‌دار اقتصاد شود

فوری/ 80 نماینده استیضاح وزیر اقتصاد را امضا کردند+ اسامی

اقتصاد معدن، گامی برای ارزآوری پایدار

همتی مطرح کرد؛ ناترازی ها مانع تمرکز دولت روی مسائل راهبردی/ ارائه سبدهای معیشتی به دهک‌های پایین

صدای پای دور جدید افزایش قیمت ها با تحلیل شامخ

اقتصاد بریتانیا زیر فشار تعرفه‌های ترامپ / دونالد به سیم آخر زد

چراغ اول اقتصاد آرژانتین روشن شد+ فیلم

آشیانه‌ شدن فرودگاه کرمانشاه پیش درآمد افزایش جهشی پروازها