بزرگنمايي:
عصر کرد - ارتفاعات بازی دراز در منطقه سرپل ذهاب استان کرمانشاه در همان روزهای ابتدای جنگ تحمیلی به تصرف نیروهای متجاوز بعث عراق درآمد تا جایی که دشمن بر روی ارتفاعات بازی دراز دیدگاهی را ساخته بود و به دلیل بازدید صدام حسین از آن به دیدگاه صدام معروف شده بود.
تأثیر بسزای منطقه عملیاتی بازی دراز تا جایی بود که عراقیها برای دستیابی به قلههای 1050، 1100 و 1150 بازی دراز و بهرهبرداری از مزایای دید و تیر آنها به مناطق همجوار از سمت جنوب غربی ارتفاعات یک جاده آسفالته احداث کرده و آن را به یک منطقه حساس تبدیل کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
رزمندگان ایران اسلامی در برابر تشکیل خطوط پدافندی و تثبیت دشمن در منطقه بازی دراز در 6 ماهه نخست جنگ تحمیلی، برای آزادسازی این ارتفاعات به طرح ریزی عملیات شکوهمند بازی دراز اقدام کردند و در راستای تحقق این هدف، عملیات «غرورآفرین بازی دراز» طی 2 مرحله به اجرا درآمد.
رزمندگان قرارگاه مقدم غرب سپاه پاسداران و ارتش در ساعت 5 صبح دوم اردیبهشت ماه سال 1360 عملیات آفندی را علیه مواضع دشمن در جنوب غربی ارتفاعات بازی دراز آغاز کردند و در 2 مرحله از دوم تا نهم اردیبهشت ماه و یازدهم تا چهاردهم در منطقه عمومی سرپل ذهاب حماسه آزادسازی بازی دراز را رقم زدند.
در این عملیات 54 دستگاه تانک و نفربر، 3 فروند هواپیما، 2 فروند بالگرد و 2 دستگاه ادوات مهندسی دشمن منهدم شد همچنین 12 دستگاه تانک و نفربر و 5 دستگاه ادوات مهندسی آنان به دست رزمندگان اسلام افتاد و همچنین در این عملیات 1500 نفر از نیروهای دشمن کشته زخمی و 700 نفر نیز به اسارت رزمندگان کشورمان درآمدند.

هر سال اردیبهشت ماه یادآور جانفشانی ها و فداکاریهای غیور مردان ایران اسلامی در ارتفاعات بازی دراز سرپل ذهاب کرمانشاه است.
حماسهای که از دلاورمردان جان برکف ایران اسلامی در بازی دراز به یادگار مانده است و در این عملیات بزرگ مردانی چون خلبان شهید علی اکبر قربان شیرودی نقش برجسته ای ایفا کرده و ضربات سختی را به نیروهای متجاوز وارد کردند و از رویدادهای عملیات بازی دراز شهادت سروان حسین ادبیان بود.
آغاز اردوهای راهیان نور با صعود 50 هزار نفری
اردوهای راهیان نور کشور هرساله از منطقه عملیاتی یادمان شهدای بازی دراز در اردیبشهت ماه طی مراسمی افتتاح میشود و هر ساله زائران بسیاری از سراسر ایران اسلامی برای تجدید بیعت با شهدای هشت سال دفاع مقدس راهی میعادگاه بازی دراز میشوند.
مراسم صعود به ارتفاعات بازی دراز در شهرستان سرپل ذهاب صبح امروز جمعه 5 اردیبهشت با حضور 50 هزار نفر از بسیجیان و شهروندان سراسر کشور برگزار شد.
در این مراسم باشکوه، افراد صعود کننده مسیر حدود هشت کیلومتری تا یادمان شهدای بازی دراز را پیمودند و یاد و خاطره آنها را گرامی داشتند.
سخنران ویژه مراسم نیز سردار مجید خادمی، رئیس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود و مداحی مراسم نیز بر عهده حاج صادق آهنگران قرار داشت و ابوذر روحی نیز به سرودخوانی در این ارتفاعات پرداخت.
روز گذشته نیز یادواره شهید خلبان علی اکبر شیرودی در روستای زرین جو و بزرگداشت شهدای عملیات بازی دراز در بقعه احمد ابن اسحاق سرپل ذهاب برگزار شد.
سردار خادمی: جنگ شناختی دشمن از جنگ سخت خطرناکتر است
سردار مجید خادمی، رئیس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با حضور در جمع زائران راهیان نور و مسئولان کشوری و استانی، ضمن ادای احترام به شهدای عملیات بازیدراز در اردیبهشت 1360، یاد و خاطره شهدای بزرگی همچون خلبان شهید شیرودی، شهید پیچک و شهید وزوایی را گرامی داشت و از ایستادگی و دلاوری رزمندگان ارتش و سپاه در آن عملیات هشت روزه تقدیر کرد.
وی با اشاره به مقاومت کمنظیر مردم استان کرمانشاه در طول هشت سال دفاع مقدس، گفت: از آغاز تا پایان جنگ تحمیلی، این مردم همیشه مدافع اسلام، انقلاب اسلامی و میهن عزیزمان بودهاند. قصر شیرین، سرپلذهاب، گیلان غرب و دیگر نقاط این استان صحنه فداکاری و ایستادگی مردمی بودند که همچنان در برابر توطئهها پایدار ماندهاند.
سردار خادمی با مروری تحلیلی بر علل و نتایج جنگ تحمیلی، بیان کرد: چرا جنگ به ما تحمیل شد؟ چون انقلاب اسلامی با تفکری عدالتمحور و استکبارستیز ظهور کرد؛ انقلابی که نه سلطهگری میخواست و نه سلطهپذیری را میپذیرفت. همین تفکر برای مستکبران غیرقابل تحمل بود.

وی در ادامه با اشاره به صحنههای معنوی و روحانی جبههها، خاطرنشان کرد: رزمندگان اسلام توکل، امید و معنویت را در میدان نبرد زندگی کردند. شهید مهدی باکری زمانی که همه بر سختی عملیات تاکید داشتند، گفت «استقامت کنید تا نزول ملائکه را ببینید». این باورها، رمز پیروزی ملت ایران بود.
رئیس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه همچنین به نتایج راهبردی جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: استقلال، خودکفایی، باور "ما میتوانیم" و تبدیل ایران به الگویی برای آزادیخواهان جهان از مهمترین دستاوردهای دفاع مقدس بود. امروز هم اگر دشمن جرئت تصمیم نظامی ندارد، بهخاطر تجربه شکستهایش از مقاومت فرزندان این ملت است.
دشمن امروز به جنگ افکار، ایمان، امید، اعتماد، آگاهی و اراده آمده است
سردار خادمی سپس با هشدار درباره پیچیدگیهای جنگ شناختی و جنگ نرم دشمن، تأکید کرد: دشمن امروز به جنگ افکار، ایمان، امید، اعتماد، آگاهی و اراده آمده است. سلاح او، فضای مجازی و رسانهای و دهها شبکه دیگر است. هدفشان، تسخیر ذهن و دل جوانان ماست.
وی در این رابطه افزود: در جنگ شناختی، دشمن جغرافیای جنگ را از میدان و خاک به ذهن و عقل جوان ایرانی منتقل کرده است. تحریف، عملیات روانی، شایعهسازی و هجمه به باورها ابزارهای اوست. اگر به این آگاهی نرسیم، زمین بازی را به او میسپاریم.
سردار خادمی با اشاره به اهمیت جهاد تبیین در این میدان، گفت: جهاد تبیین یعنی استخراج حقیقت از دل واقعیت. دشمن اجازه نمیدهد جوان ما با مطالعه و آگاهی، مسیر طیشده انقلاب را ببیند. او با حجم تبلیغاتی شدید، مانع درک حقیقت میشود.
وی با اشاره به سابقه تلخ معاهدات تحمیلی تاریخی، جوانان را به درک بهتر از گذشته و مقایسه آن با دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی دعوت کرد و گفت: قرارداد گلستان، ترکمنچای، جدایی بحرین و بخشهایی از افغانستان و عراق حاصل دوران بیعرضگی حاکمان قبلی بود، اما در 45 سال پس از انقلاب حتی یک سانتیمتر از خاک این سرزمین از دست نرفته است.
سردار خادمی تأکید کرد: حتی اگر امروز دشمن تمام غزه را به خاک و خون بکشد، جز بیداری اسلامی چیزی حاصل نخواهد کرد. جنگ نظامی برای او پرهزینه است. عملیاتهایی چون وعده صادق و طوفانالاقصی قدرت بچههای مقاومت را به دنیا نشان داده است.
وی در پایان گفت: آینده از آن ماست، به شرط آنکه در میدان جنگ شناختی هوشیار باشیم و با جهاد تبیین، از افکار و ایمان جوانانمان پاسداری کنیم. اگر در این جنگ پیروز شویم، پیروزی در دیگر عرصهها نیز قطعی خواهد بود.
سردار ریحانی: بازیدراز، جلوه وحدت و اقتدار ملی است
سردار بهمن ریحانی نیز در اجتماع کاروانهای راهیاننور در ارتفاعات بازیدراز، با گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، اظهار کرد: بلندای بازیدراز، نماد زندهبودن شهدا و آرمانهای انقلاب اسلامی است. ما در انقلاب اسلامی، هیچگاه با مکان و زمان خنثی مواجه نیستیم؛ همه چیز در مسیر معنا و هدف است.

وی با خوشآمدگویی به کاروانهای راهیان نور از سراسر کشور و از استان کرمانشاه، گفت: به استان کرمانشاه، سینه ستبر ایران اسلامی، خوش آمدید. استانی که در دوران دفاع مقدس و رخدادهای امنیتی، با تقدیم بیش از 9800 شهید نقش بیبدیلی در دفاع از میهن اسلامی داشته است.
سردار ریحانی با تأکید بر نقش اقوام و مذاهب در تقویت بنیان وحدت ملی افزود: استان کرمانشاه با ترکیب اقوام مختلف و مذاهب گوناگون، یکی از زیباترین جلوههای همبستگی ملی در کشور است. ما بیش از 1400 شهید اهل سنت و قریب به 600 شهید از اهل حق داریم که اینها سرمایههای ماندگار وحدت هستند.
یکی از راهبردهای دیرینه دشمنان، ایجاد تفرقه میان اقوام و مذاهب بوده
وی تصریح کرد: یکی از راهبردهای دیرینه دشمنان، ایجاد تفرقه میان اقوام و مذاهب بوده است، اما با هوشیاری مردم، تدبیر مسئولان و ایمان عمیق ملت ایران، تمام نقشههای تفرقهافکنانه دشمنان نقش بر آب شده است.
فرمانده سپاه حضرت نبیاکرم (ص) کرمانشاه، در ادامه ضمن تقدیر از حضور گسترده مسئولان کشوری و استانی در این مراسم، گفت: از همه مسئولان عزیز از سراسر کشور، استاندار محترم، شورای تأمین استان، مسئولان ادارات، نهادها و از همه مدیران استان کرمانشاه، مخصوصاً مردم خوب، شریف و خونگرم سرپلذهاب، گیلانغرب، قصرشیرین و دالاهو که بهترین میزبانان برای زائران شهدا هستند، تقدیر و تشکر میکنم.
سردار ریحانی با اشاره به آینده روشن انقلاب اسلامی گفت: عزیزان، بدانید و بدانیم که آینده از آن ماست. در طول 46 سال از عمر نظام مقدس جمهوری اسلامی، یا راهبردهای دشمن به سرکردگی آمریکا را ناکام گذاشتهایم یا آنها را از بین بردهایم، و این موفقیتها جز با حمایت مردم انقلابی و مؤمن ایران اسلامی ممکن نبوده است.
وی افزود: گرچه امروز ایران اسلامی به لطف خدا از نظر تجهیزات دفاعی، امنیتی و نظامی، کاملاً بهروز و توانمند است، اما آنچه دشمنان را به عقب رانده و معادلات را به نفع ما تغییر داده، پشتیبانی مشروع مردمی از نظام است. این پشتیبانی، مؤلفه اصلی بازدارندگی ماست.
فرمانده سپاه حضرت نبیاکرم (ص) کرمانشاه در پایان با اشاره به وعده الهی گفت: ما یقین داریم که «و نرید أن نمن علی الذین استضعفوا فی الأرض…»، وعده الهی محقق خواهد شد و جهان آینده، از آن مستضعفان، مؤمنان و مسلمانان است.
صعود سراسری کاروانهای راهیان نور به ارتفاعات بازیدراز در شهرستان سرپلذهاب، صبح امروز جمعه پنجم اردیبهشتماه 1404، با حضور پرشور خانوادههای معظم شهدا، ایثارگران، جانبازان، رزمندگان هشت سال دفاع مقدس و بسیجیان از سراسر کشور آغاز شد.
این صعود معنوی به مناسبت گرامیداشت سالروز عملیات غرورآفرین بازیدراز در اردیبهشت سال 1360 انجام میشود؛ عملیاتی که با رمز مقدس «یا زهرا (س)» آغاز شد و به یکی از افتخارآمیزترین برگهای زرین در تاریخ دفاع مقدس بدل گشت.
شرکتکنندگان در این مراسم که در جوار یادمان عملیات و مزار شهدای گمنام در ارتفاعات بازیدراز برگزار شد، با قرائت فاتحه و اجرای برنامههای فرهنگی و مذهبی، بار دیگر با آرمانهای شهیدان تجدید میثاق کردند.
ارتفاعات استراتژیک بازیدراز در ابتدای جنگ تحمیلی توسط نیروهای بعثی اشغال شد و بهدلیل موقعیت ممتاز دیدهبانی، از اهمیت بالایی برای طرف متخاصم برخوردار بود. با این حال، رزمندگان غیور ارتش، سپاه، بسیج و مردم منطقه با انجام چند عملیات پیاپی توانستند این منطقه را آزاد کرده و برگ درخشانی را در تاریخ مقاومت ملت ایران رقم بزنند.
مراسم امروز، فرصتی دوباره برای بازخوانی تاریخ پرافتخار دفاع مقدس و انتقال مفاهیم ایثار، ولایتمداری و مقاومت به نسلهای آینده است.
کد خبر 6446125