بزرگنمايي:
عصر کرد - پرسه سگهای ولگرد در کلانشهر کرمانشاه چند سالیست به معضلی جدی برای شهروندان کرمانشاهی تبدیل شده و میتوان گفت هیچیک از محلات اعم از برخوردار و کمبرخوردار از این معضل بینصیب نماندهاند. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ، آن روز یکی از روزهای پاییزی بود که هوا بیشباهت به روزهای بهاری نبود و آن هوای مطلوب هر کسی را برای پیادهروی وسوسه میکرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
فاصله خیاطی تا منزل ما حدوداً 10 دقیقه بود و تصمیم گرفتم که از این فرصت استفاده کنم و پیاده به خانه برگردم.
همینطور که در حال حرکت در پیادهرو بودم و در ذهنم به خاطر موزاییکهای شکسته نق میزدم متوجه شدم کسی پشت سر من در حال حرکت است. سعی کردم سریعتر حرکت کنم اما با سریعتر شدن حرکت من صدای قدمهای پست سرم هم تندتر شد اما بیشتر که توجه کردم متوجه شدم این صدا با گامهای یک انسان متفاوت بود.
از سر کنجکاوی یا شاید نگرانی پشت سرم را نگاه کردم و آنچه که تصور نمیکردم را دیدم. سگی بزرگ جثه، سیاه و دم بریده که دقیقاً پست سر من حرکت میکرد. هرچند بارها این صحنه را در خیابان دیده بودم اما هیچوقت تصور نمیکردم خودم در چنین موقعیتی قرار بگیرم.
برای چند ثانیه در جای خودم ثابت ماندم و چشمهای من در چشم سگ دوخته شده بود، البته این توقف من نه از روی شجاعت بلکه قطعاً از روی بهت و سردرگمی بود. آن لحظات داشتم به این فکر میکردم که تا چند ثانیه دیگر قرار است این سگ من را تکه تکه کند.
متأسفانه آن روز تعطیل بود و در آن خیابان هم به ندرت کسی تردد میکرد پس امیدی به کمک دیگران نداشتم و از طرفی از شدت ترس هم جرئت فریاد زدن و کمک خواستن هم نداشتم.
با توجه به اینکه این صحنه در خیابانهای کرمانشاه بسیار مشاهده شده همیشه از دیگران شنیده بودم که در چنین موقعیتی اضطراب نداشته باشم و سعی نکنم ترس خودم را با فرار کردن به سگ منتقل کنم که در این صورت ممکن است اتفاقات ناگواری رخ دهد اما وقتی در این موقعیت قرار گرفتم به نظرم این توصیه بیشتر شبیه به یک شوخی بود چون من روبروی خودم حیوانی را میدیدم که نشانی از اهلیت نداشت.
هرچند ترسی که بر من غالب شده بود تصمیمگیری را در آن شرایط برایم دشوار کرده بود اما فکر کردم شاید اگر مسیرم را تغییر دهم از شر این حیوان مزاحم خلاص شوم و تصمیم گرفتم به سمت دیگر خیابان بروم و به راه خود ادامه بدهم اما همه چیز به همین راحتی نبود و این سگ بلاصاحب قصد داشت همچنان من را همراهی کند.
وقتی دیدم سگ همچنان به دنبال من حرکت میکند دلهره بیشتری گرفتم و شرایط طوری شده بود که کنار من و با قدمهای تندتر حرکت میکرد انگار نمیخواست از من عقب بماند و گاهی هم میایستادم که شاید جلوتر از من حرکت کرد اما میایستاد و به چشمان من زل میزد.
داشتم به چهار راه نزدیک خانه نزدیک میشدم و احساس میکردم این سگ قرار نیست دست از سر من بردارد و بالاخره به من حمله میکند اما رسیدن به چهارراه و تردد نامنظم خودروها به داد من رسید و سگ که مسیر خودش را به سمت مرکز چهار راه منحرف کرده بود دقایقی آنجا گرفتار شد و من هم موفق به فرار شدم.
هرچند این حیوان صدمهای به من نزد اما روزی که میتوانست برای من خوشایند باشد به روزی پر از اضطراب تبدیل شد که هیچگاه فراموش نمیکنم و این در حالی است که این مسیر مربوط به یکی از مناطق برخوردار کرمانشاه است و شاید بسیاری تصور نمیکنند این معضلات در این مناطق هم وجود داشته باشد.
این مطلب مربوط به شرح حال خانم جوانی در مواجهه با سگ ولگرد بود که در گفتوگو با خبرنگار تسنیم عنوان کرد؛ البته افراد بسیاری در کرمانشاه در چنین موقعیتی قرار گرفتهاند که شاید به خوش شانسی خانم سهیلی نبوده و دچار سگ گزیدگی هم شدهاند.
خانم حیدری از ساکنان محله فرهنگیان فاز دو است و میگوید به همراه چند نفر از همسایگان هر روز به پیادهروی میروند و چون سر راه آنها یک پارک با وسایل ورزشی وجود دارد گاهی در آنجا ورزش میکنند.
وی افزود: بیشتر اوقات در ساعات ابتدایی صبح این پارک پر از سگهای ولگرد است که هیچکس جرئت نزدیک شدن به آنها را ندارد و در واقع این امکانات عملاً بدون استفاده باقی میماند.
این شهروند کرمانشاه بیان کرد: به ناچار برای پیادهروی به سمت پارک کشمیر میرویم که وضعیت آنجا از پارک نزدیک منزل بهتر که نیست بلکه بدتر است به طوری که سگها در این پارک به صورت گلهای حرکت میکنند.
آقای محبی از دیگر شهروندان کرمانشاهی که در محلههای حاشیهای کرمانشاه زندگی میکند میگوید: این محله سالها شاهد تردد گلهای سگهای ولگرد بوده و متأسفانه این موضوع برای مردم عادی شده و شاید یکی از دلایل بیتوجهی مسئولان نیز همین موضوع باشد.
وی عنوان کرد: هرچند حضور این حیوانات در ساعات مختلف روز مشاهده میشود اما تردد گلهای آنها در ساعات ابتدایی صبح بیشتر است و همین موضوع برای رفتن فرزندان به مدرسه مشکلاتی ایجاد کرده به طوری که حتی اگر مدرسه در نزدیکی منزل قرار داشته باشد باید حتما یکی آنها را همراهی کند.
آقای خوشخو از دیگر شهروندان کرمانشاه از تجربه خود در مواجه با یک سگ میگوید و مقصر اصلی این وضعیت را شهرداری میداند.
وی عنوان کرد: یک روز که از خرید برمیگشتم و دو دستم پر از وسایل بود سگ ولگردی را دیدم که به سمت من میدوید و من هم سرعتم را بیشتر کردم اما فایده نداشت. ایستادم و برای فراری دادن سگ چارهای جز لگد زدن نداشتم.
خوشخو افزود: هرچند این حیوانات هم حق حیات دارند اما محل زندگی و زیستگاه این حیوانات با انسان متفاوت است و وجود آنها در مجامع شهری مشکلات بسیاری را ایجاد میکند و مسئولیت مستقیم این معضل با شهرداری است.
از طرف دیگر در مصاحبهها با افرادی مواجه شدیم که خود را دوستدار حیوانات میدانستند و برای همزیستی سگها با انسانها مانعی نمیدیدند و اعتقاد داشتند اگر انسانها به حیوانات ضرر نرسانند آنها نیز برای بشر آزاری ندارند در حالی که همین افراد با غذا رساندن به سگهای ولگرد سبب افزایش تعداد آنها در شهرها میشوند.
دستورالعمل کنترل جمعیت سگهای ولگرد سالهاست در ستاد مرکزی کنترل جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان در سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور تصویب و جهت اجرا از سوی شهرداریها و دهیاریهای سراسر کشور به استانداریها ابلاغ شده و با وجود اینکه متولی اصلی این موضوع شهرداری است اما هنوز روی کاغذ باقی مانده است و بسیاری از محلات کرمانشاه از جمله محلات کم برخوردار دوچندان با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند.
براساس دستورالعمل کنترل جمعیت سگهای ولگرد پس از جمعآوری سگهای ولگرد از سطح شهر و روستا و انتقال آنها به قفس نگهداری موقت در مرکز نگهداری، عملیات معاینه، تشخیص و تفکیک سگهای اصیل و سگهای آلوده زیر نظر دامپزشک انجام میشود و سگهای ولگرد آلوده و غیر مفید از سگهای اصیل مفید تفکیک و سگهای مفید توسط دامپزشک واکسیناسیون و قرنطینه شده، پس از طی دوره قرنطینه، نصب قلاده و شناسنامهدار کردن سگ به مراکز یا افراد متقاضی پس از دریافت تعهد از آنها در خصوص نگهداری مناسب حیوان و عدم رهاسازی، انجام دورهای معاینات و مراقبتهای بهداشتی لازم تحویل میشود و سگهایی که به عنوان سگ گله به افراد واگذار میشود قبل از واگذاری توسط دامپزشک عقیمسازی خواهند شد اما وضعیت موجود نشان میدهد این فرایند در کرمانشاه اجرا نشده است.
بیماری هاری که بعد از سگ گزیدگی به فرد منتقل میشود، نوعی بیماری ویروسی است که از بزاق حیوان هار و محل گازگرفتگی وارد بدن شده و موجب مرگ میشود لذا مردم باید گزش و گاز گرفتگی حیوانات را اعم از اهلی و وحشی جدی بگیرند چراکه هرگونه سهل انگاری اعم از مراجعه دیرهنگام یا مراجعه نکردن به مراکز بهداشتی در این زمینه ممکن است منجر به بروز بیماری هاری و مرگ شود.
خطرات وجود سگهای بلاصاحب یا ولگرد در کرمانشاه در حالی است که براساس اعلام پزشکی قانونی تعداد مراجعه به این مراکز به دلیل سگ گزیدگی در امسال را چند برابر سال گذشته است.
بهتاش خانیآباد مدیرکل پزشکی قانونی استان کرمانشاه با بیان اینکه در هفت ماهه ابتدای امسال 23 مورد شکایت سگگزیدگی در پزشکی قانونی کرمانشاه به ثبت رسیده، اظهار کرد: از این تعداد 20 مورد مرد و سه مورد زن بودهاند.
وی از افزایش نزدیک به سه برابری موارد شکایت از سگ گزیدگی در هفت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبرداد و گفت: در هفت ماهه سال گذشته هشت مورد شکایت از سگ گزیدگی گزارش شد که هفت مورد آنها مرد و یک مورد زن بودند.
سجاد یزدانی، معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار کرد: یکی از مهمترین برنامههای این معاونت جمعآوری سگهای بلاصاحب است و دو تیم پیمانکار در هشت منطقه شهرداری در حال فعالیت هستند.
وی با بیان اینکه در استان کرمانشاه تنها شهرداری کرمانشاه دارای پناهگاه سگهای بلاصاحب است و یکی از مشکلات ما نبود پناهگاه در سایر شهرستانها است عنوان کرد: در زمینه جمعآوری سگهای ولگرد به صورت جدی ورود کردهایم.
معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری کرمانشاه با انتقاد از برخورد برخی از شهروندان هنگام جمعآوری سگهای ولگرد و ضرورت همراهی مردم، افزود: چنانچه تیمها در طول روز برای جمعاوری سگها اقدام کنند برخی از مردم از این کار جلوگیری میکنند و به منظور جلوگیری از درگیری جمعآوری سگها در طول شب انجام میشود.
خبرگزاری تسنیم کرمانشاه بنا دارد در سلسله گزارشاتی به معضل سگهای ولگرد، این مخاطره محیط زیستیدر شهر کرمانشاه بپردازد.
انتهای پیام