عصر کرد

آخرين مطالب

ظرفیت پر «ظرفیت‌های خالی» سیاسی

ظرفیت پر «ظرفیت‌های خالی»
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش می‌متالز، این وضعیت بیانگر این است که دیگر نمی‏توان به ظرفیت‌های خالی اقتصاد برای تحقق رشد اقتصادی بالا امید داشت. به نظر می‌رسد که کاهش سرمایه‌گذاری و تحریم‌ها از جمله عوامل مهم منفی بودن شکاف تولید است؛ به طوری که تحریم‌ها باعث شده‌اند سطح سرمایه‌گذاری در سال گذشته 73 درصد کمتر از سال 1390 باشد.
شکاف تولید منفی باعث اختلال در رشد اقتصادی می‌شود؛ بنابراین ضروری است که اقداماتی مانند رفع تحریم‌ها، افزایش سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی، ارتقای بهره‌وری و تقویت بخش خصوصی مورد توجه سیاست‌گذاران باشد.

عصر کرد

نتایج برآورد‌های مرکز پژوهش‌های مجلس حاکی از رشد 2.5 درصدی اقتصاد ایران در سال 1403 است. همچنین برآورد‌ها برای سال 1404 حاکی از رشد 2.8 درصدی و رشد 2.9 درصدی بدون نفت است. ارقام برآوردشده برای سال‌های 1403 تا 1405 به طور کلی از روند نزولی رشد اقتصادی نسبت به سال‌های 1399 تا 1402 حکایت دارند. رشد اقتصادی کشور در 4 سال گذشته همواره بیش از 4 درصد بوده که بخش مهمی از آن ناشی از استفاده از ظرفیت‌های خالی اقتصاد بوده است. اما نرخ رشد اقتصادی در تابستان جاری به کمتر از 4 درصد رسیده است. با‌این‌حال بررسی‌های بازوی پژوهشی مجلس از روند شکاف تولید بیانگر این است که در یک سال گذشته روند شکاف تولید منفی شده است؛ بنابراین برخلاف سال‌های 1399 تا 1402 از محل استفاده از ظرفیت‌های خالی اقتصاد نمی‌توان به رشد اقتصادی بالا در کشور امیدوار بود.
چالش‌های تولید بیش از ظرفیت شکاف تولید نشان‌دهنده تفاوت بین ستانده بالقوه (حداکثر توان تولید اقتصادی) و ستانده واقعی (تولید فعلی اقتصاد) است. اگر تولید واقعی کمتر از تولید بالقوه باشد (شکاف تولید مثبت)، نشان‌دهنده وجود ظرفیت‌های بلااستفاده در اقتصاد است که معمولا با رکود اقتصادی و افزایش بیکاری همراه می‌شود. در مقابل، اگر تولید واقعی از تولید بالقوه بیشتر باشد (شکاف تولید منفی)، این وضعیت به معنای بهره‌برداری بیش از حد از منابع اقتصادی است. زمانی که تولید واقعی از ظرفیت بالقوه بیشتر باشد، فشار‌های تورمی به دلیل تقاضای بیشتر از عرضه ایجاد می‌شود. در واقع، وقتی اقتصاد در تلاش است از ظرفیت‌های کامل خود استفاده کند، ممکن است تولیدی فراتر از آنچه می‌تواند به طور پایدار انجام دهد، ایجاد شود و این فشار بر قیمت‌ها وارد شود. در چنین شرایطی زیرساخت‌های تولیدی، مانند ماشین‌آلات و تجهیزات، ممکن است بیش از ظرفیت به کار گرفته شوند و سریع‌تر دچار استهلاک شوند. این وضعیت هزینه تعمیر و نگهداری را افزایش می‌دهد. همچنین این موضوع منجر به افزایش دستمزد نیروی کار و فشار هزینه بر تولیدکننده خواهد شد.

عصر کرد

بررسی روند تشکیل سرمایه ثابت خالص نشان می‌دهد که این متغیر از ابتدای دهه 90 روندی نزولی داشته است. در سال 1398، تشکیل سرمایه ثابت خالص به کمترین میزان خود، یعنی 39 درصد سال 1390، رسید. اگرچه در سال‌های اخیر این شاخص با افزایش مواجه بوده، اما همچنان فاصله قابل‌توجهی با سطح سال 1390 دارد. ادامه وضعیت فعلی تغییری چشمگیر در چشم‌انداز این متغیر نسبت به سال‌های اخیر ایجاد نخواهد کرد.
یکی از عوامل عدم رشد بهره‌وری نیروی کار و سرمایه طی سال‌های 1399 تا 1402، رشد اندک تشکیل سرمایه در ماشین‌آلات است که به‌عنوان عامل اصلی در رشد تکنولوژی صنایع و افزایش بهره‌وری آنها شناخته می‌شود. شاخص بهره‌وری نیروی کار و سرمایه در سال 1402 تقریبا معادل سطح شاخص بهره‌وری این عوامل در سال 1390بوده است. اگر روند این شاخص در سال‌های آینده مشابه سال‌های گذشته ادامه پیدا کند، نمی‌توان چندان به تحقق رشد‌های بالا امیدوار بود. بدون اقدام مناسب در زمینه تشکیل سرمایه، تحقق رشد اقتصادی هدف‌گذاری‌شده در برنامه هفتم غیرممکن خواهد بود. از مهم‌ترین عوامل کاهش سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران سطح بالای نااطمینانی است. این موضوع انگیزه سرمایه‌گذاری در بخش‌های مولد اقتصاد را متاثر ساخته است.
تحریم‌ها؛ سد راه افزایش ظرفیت تولید یکی دیگر از عوامل موثر بر منفی بودن شکاف تولید در کشور، تحریم‌های اقتصادی است. این تحریم‌ها با ایجاد محدودیت در واردات مواد اولیه، ماشین‌آلات، فناوری‌های پیشرفته و کاهش سرمایه‌گذاری، تاثیر قابل‌توجهی بر رشد تولید واقعی اقتصاد داشته‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که حجم حقیقی انباشت سرمایه‌گذاری پس از اعمال تحریم‌های آمریکا، در بازه زمانی سال‌های 1391 تا 1394، روندی نزولی را طی کرده است؛ به‌طوری‌که حجم حقیقی سرمایه‌گذاری در سال 1394 نسبت به سال 1391، 13 درصد کاهش داشته است. با امضای توافق هسته‌ای در سال 1394، سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران دوباره به مسیر صعودی بازگشت. بااین‌حال، سطح انباشت سرمایه در سال 1394 همچنان 25 درصد کمتر از سال 1390 بود. خروج ایالات متحده از برجام در سال 1397 باعث شد که سرمایه‌گذاری مجددا در سال 1397 نسبت به سال 1396 کاهش یابد. با پایان پاندمی و ورود جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، به کاخ سفید در سال 1399، سرمایه‌گذاری روند افزایشی پیدا کرد، اما به‌رغم این بهبود نسبی، سطح سرمایه‌گذاری در سال گذشته همچنان 73 درصد کمتر از سال 1390 باقی ماند. به همین دلیل، ظرفیت بالقوه اقتصاد ایران به دلیل تحریم‌ها و کاهش شدید سرمایه‌گذاری‌ها، نتوانسته به رشد مطلوب دست پیدا کند و این امر بر توان تولیدی و رشد پایدار اقتصاد تاثیر منفی گذاشته است.
چه باید کرد؟ با توجه به نقش حیاتی بخش تولید در هر اقتصاد و تاثیر نوسانات آن بر متغیر‌های کلان اقتصادی، آگاهی از تولید بالقوه و شکاف تولید برای تصمیم‌گیران اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است. در راستای بهبود وضعیت اقتصادی و جلوگیری از کاهش رشد اقتصادی، لازم است تغییرات اساسی در سیاست‌گذاری‌ها صورت گیرد؛ به طوری که لازم است سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی افزایش پیدا کند. این امر می‌تواند با ارائه مشوق‌های مالیاتی، کاهش موانع بوروکراتیک و ایجاد ثبات اقتصادی محقق شود. همچنین رفع تحریم‌ها برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی ضروری است، چرا که این امر می‌تواند به بازگشایی مسیر‌های تجاری با کشور‌های دیگر و تقویت همکاری‌های بین‌المللی منجر شود و ظرفیت تولید واقعی کشور را افزایش دهد. این امر درنهایت به به ایجاد فرصت‌های جدید برای رشد پایدار کمک خواهد کرد.
در شرایطی که دیگر ظرفیت خالی اقتصادی در کشور وجود ندارد، افزایش بهره‌وری اقتصادی امری ضروری است. این موضوع می‌تواند از طریق سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه (R&D)، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و آموزش نیروی کار برای تطبیق با نیاز‌های جدید بازار تحقق پیدا کند. همچنین، رفع تحریم‌ها نقش مهمی در این زمینه دارد و می‌تواند به تسهیل دسترسی به فناوری‌های پیشرفته و منابع مورد نیاز برای ارتقای بهره‌وری کمک کند.
علاوه بر این، تنوع‌بخشی به اقتصاد و کاهش وابستگی به بخش‌هایی مانند نفت از دیگر نکات مهم در این زمینه است. همچنین تقویت بخش خصوصی باید در اولویت سیاست‌گذاران باشد. کاهش انحصارات دولتی و خصوصی‌سازی هدفمند می‌تواند به افزایش تولید بالقوه کشور کمک کند. با این رویکردها، می‌توان از منفی ماندن شکاف تولید جلوگیری کرد و همچنین اقتصاد را به مسیر رشد پایدار و بلندمدت هدایت کرد.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/947691/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارسلونا سوپرجام را با سوپر برد جشن گرفت/ اولین جام بارسا با فلیک

صحنه عجیب و غریبی که کیمیش رقم زد

(تصاویر) دست‌فروشان سنندج

کابوس وینیسیوس؛ شبی که توپ طلا دورتر از همیشه بود!

تاوان سنگین برای یک آبروریزی بزرگ

هنرنمایی امباپه؛ رسیتال کیلیان در هوی متال بارسا

عبور از جهنم؛ جام بسیار ویژه برای لاپورتا!

مخابره خبر بد برای استقلال و پرسپولیس از لهستان

لحظه بالا بردن جام قهرمانی سوپرکاپ اسپانیا توسط ترشتگن و جشن بازیکنان بارسلونا

بهتر از وینی و امباپه؛ رافینیا، متخصص ال‌کلاسیکو

آغاز به کار مدارس استان کردستان با دو ساعت تاخیر + امروز دوشنبه 24 دی 1403

اخراج شزنی و گل رودریگو؛ رئال به کامبک امیدوار شد!

جباری:مدیران استقلال کاربلد هستند؛ شهریاری تیم را ارنج می‌کرد

چهار گزینه بزرگ سرمربیگری پرسپولیس!

لاماسیا کهکشان پرستاره را نابود کرد؛ ژنرال آلمانی بازهم دشمن را تحقیر کرد!

استادان صاحب‌نام دانشگاه به پزشکیان نامه نوشتند

روی یک ضدحمله تماشایی؛ گل چهارم بارسلونا به رئال مادرید توسط بالده

گل کامپیوتری رافینیا به رئال!

بدترین اتفاق نیمه اول ال‌کلاسیکو برای بارسا!

نیمار به خودش روحیه می‌دهد!

این تیم دست بردار نیست؛ گل پنجم بارسلونا به رئال مادرید توسط رافینیا

شزنی با دریافت کارت قرمز مستقیم از زمین اخراج شد

ورود پنیا خوش‌یمن نبود؛ گل دوم رئال مادرید به بارسلونا توسط رودریگو

گزارش زنده؛ رئال مادرید 2-5 بارسلونا

بارش برف و تلاش‌های بی‌وقفه اکیپ راهداری در محور نورآباد-هرسین

شکست قالیباف قبل از انتخابات فدراسیون فوتبال!

گروه‌های نمایش رشت صاحب صنف شدند

نوبت صبح مدارس ابتدایی دهگلان 24 دیماه با دو ساعت تاخیر آغاز می‌شود

مدارس استان کردستان فردا 24 دی 1403 تعطیل است؟

رسالت ما امروز در فولاد مبارکه تبدیل اقتصاد نفتی به اقتصاد فولادی است

کتاب «جوانبی از توسعه اقتصادی ایران مدرن» منتشر شد

راه «رشد» از پتروشیمی

ظرفیت پر «ظرفیت‌های خالی»

جراحی مهمی در حوزه اقتصاد در راه است

مسکن به کجا می‌رود؟

بخشی از کتاب/ یک روز قشنگ بارانی

داستانک/ بهانه ای برای باهم بودن

سیمئونه: رکورد 14 برد پیاپی برای ما خیلی مهم است!

فلیک: در مادرید نشان دادیم می‌توانیم رئال را ببریم

شب فاجعه‌بار هاورتز؛ همه کار کرد آرسنال ببازد!

اولین تمرین بازیکن نیوزیلندی زیر نظر امید روانخواه

گل اول رئال مادرید به بارسلونا توسط امباپه

گل اول بارسلونا به رئال مادرید توسط یامال

برتری 5 بر 3 منچستریونایتد مقابل آرسنال در ضربات پنالتی

گل دوم بارسلونا به رئال مادرید توسط رابرت لواندوفسکی از روی نقطه پنالتی

با یک پاس و ضربه سر بی نقص؛ گل سوم بارسلونا به رئال مادرید توسط رافینیا

گزارش زنده؛ رئال مادرید 1-3 بارسلونا

بیرانوند به مدافع تراکتور: به استقلال برنگرد!

«اهالی کاله» در تبریز به روی صحنه می‌رود

نمایش «خانه مادری» از لرستان به جشنواره تئاتر فجر راه یافت