عصر کرد

آخرين مطالب

فوریت و ضرورت مهم برای رفع فیلترینگ در ایران سیاسی

فوریت و ضرورت مهم برای رفع فیلترینگ در ایران
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:آن فرصت از دست رفت و اکنون باید گفت اگر رئیس‌جمهور بیشتر از این تاخیر کند، موج ناامیدی، او و دولتش و همه ما را با خود خواهد برد.
مهم‌ترین دلایل اولویت قائل‌شدن برای مساله اینترنت اینهاست:
1- گشایش در وضعیت اینترنت از نظر اجرایی ساده‌‌‌تر از اصلاحات در حوزه‌‌‌های دیگر است.
اصلاحات در اغلب حوزه‌‌‌های مهم دیگر مستلزم رفع انبوهی از موانع فنی و قانونی و بوروکراتیک است و به همین دلیل به زمان و منابع بیشتری احتیاج دارند. مثلا اصلاح در وضعیت صندوق‌های بازنشستگی، یارانه‌‌‌ها، فقر، کیفیت نظام آموزشی و خیلی حوزه‌‌‌های دیگری که رئیس‌جمهور باید به آنها رسیدگی کند در فرآیندهای زمان‌بر و پیچیده ممکن خواهد شد، اما گشایش در اینترنت، هیچ‌کدام از این موانع را ندارد و اگر بر سر آن توافق حاصل شود، اجرای آن بسیار ساده و سریع خواهد بود.
2- ایجاد توافق و همراه‌‌‌سازی ذی‌نفعان در حوزه‌‌‌های دیگر بسیار سخت‌‌‌تر و در مواردی ناممکن به نظر می‌‌‌رسد. مثلا برای اصلاح یارانه‌‌‌های انرژی حتی اتفاق نظر کارشناسی هم وجود ندارد. ضمن اینکه در برخی زمینه‌‌‌ها منافع ذی‌نفعان مهمی به خطر می‌‌‌افتد و طبیعی است که آنها هم واکنش نشان داده و سنگ‌‌‌اندازی کنند. اما موضوع اینترنت این‌‌‌گونه نیست. بخش مهمی از حاکمیت و نیروهای سیاسی و حتی بخش‌های سخت آن موافق کاهش محدودیت‌ها هستند. شاید درباره بعضی مصادیق اختلاف‌نظر وجود داشته باشد، اما پیدا کردن زمین مشترک، دشوار نیست. مثلا رفع فیلتر از یوتیوب و پلی‌‌‌استور گوگل و واتس‌‌‌اپ و بسیاری سرویس‌های دیگر که توسط جوانان برای بازی‌‌‌های رایانه‌‌‌ای استفاده می‌شود، حتی در دولت قبل هم طرفداران جدی داشت. دست‌کم از اینها می‌شود شروع کرد.
3- هیچ چالشی به قدر فیلترینگ اینترنت در جامعه فراگیری ندارد. نظرسنجی‌‌‌ها می‌‌‌گویند 90‌درصد جمعیت بالای 14سال در ایران از اینترنت استفاده می‌کنند و دو سوم این افراد حداقل هفته‌‌‌ای یک‌بار از فیلترشکن استفاده می‌کنند. برخی آمار دیگر می‌‌‌گویند 55میلیون ایرانی کاربر ابزارهای فیلترشکن هستند. دو سوم پهنای باند اینترنت کشور صرف سه‌سرویس اینستاگرام و واتس‌‌‌اپ و تلگرام می‌شود که هر سه فیلتر هستند. همه این داده‌‌‌ها می‌‌‌گویند فیلترینگ اینترنت به یک کارخانه تولید نارضایتی تبدیل شده که برخلاف اغلب کارخانه‌‌‌های کشور با راندمان 100‌درصد هم کار می‌کند! طبعا گشایش در این حوزه، تاثیر گسترده‌‌‌ و بازتاب فراگیری خواهد داشت. برای دولتی که با حمایت حدود 26‌درصد مردم انتخاب شده و از حمایت سیاسی قوی‌‌‌ و پایگاه اجتماعی قدرتمندی برخوردار نیست، چنین تاثیری می‌‌‌تواند مانند پشتوانه لازم برای مجموعه‌‌‌ای از اقدامات اصلاحی دیگر عمل کند.
4- اصلاحات در بسیاری از حوزه‌‌‌های دیگر شبیه خاموش کردن آتش است. آتش را حتما باید خاموش کرد و هر چقدر تاخیر کنیم زمین‌های بیشتری خواهند سوخت؛ اما با خاموش کردن آتش ضرورتا گشایشی رخ نمی‌‌‌دهد؛ فقط از افزایش خسارت جلوگیری کرده‌‌‌ایم. با این فرض که دولت اختیارات محدودی در حوزه سیاست داخلی و خارجی دارد و به همین دلیل انتظار گشایش‌های اساسی در آن حوزه‌‌‌ها را نداریم، شاید اینترنت تنها حوزه‌‌‌ای باشد که گشایش در آن فقط خاموش کردن آتش نیست و قابلیت‌‌‌ساز (Enabler) گشایش در حوزه‌‌‌های دیگر هم می‌‌‌تواند باشد. رفع محدودیت اینترنت می‌‌‌تواند تاثیر مثبتی بر تسهیل کسب‌وکار، به‌خصوص در بخش خدمات و کسب‌وکارهای کوچک و متوسط داشته باشد که تقریبا 50‌درصد اقتصاد و 60‌درصد اشتغال کشور را به خود اختصاص داده‌‌‌اند. گشایش اینترنت همچنین می‌‌‌تواند به رشد اقتصاد دیجیتال کشور، هم در لایه هسته (زیرساخت و خدمات ارتباطی)، هم در لایه اقتصاد آنلاین (استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارهای آنلاین) و هم در لایه اقتصاد دیجیتالی‌شده (کاربردهای خدمات دیجیتال در کسب‌وکارهای متعارف) کمک کند. علاوه بر تاثیرات اقتصادی نباید تاثیرات سیاسی و فرهنگی و اجتماعی را هم که می‌‌‌تواند به ایجاد امید و خوش‌بینی کمک کند، نادیده گرفت.
به دلایل فوق و دلایل دیگر به دولت پیشنهاد می‌‌‌کنم این موضوع را فراتر از یک گشایش موضعی ببیند و به تبعات مثبت سیاسی و اقتصادی و اجتماعی رفع محدودیت اینترنت توجه داشته باشد. واضح است که نباید محدودیت‌ها و موانع را هم دست‌کم گرفت. مخالفت‌های سیاسی و بعضا فرهنگی با این موضوع را نمی‌شود نادیده گرفت. نگرانی نهادهای امنیتی هم در این موضوع تاثیر زیادی دارد. اما واضح است که می‌توان به توافق‌هایی رسید که برای شروع کافی باشند و بعد به‌تدریج آن را گسترش داد. اما به هر حال باید از جایی شروع کرد. پیشنهاد من مسیر چهارمرحله‌‌‌ای زیر است: 1- رفع فیلتر از سرویس‌‌‌هایی که نگرانی امنیتی و فرهنگی کمتری درباره آنها وجود دارد و مزایا و منافع آنها به قدری زیاد است که کمتر کسی با فیلتر آنها موافق است. یوتیوب، واتس‌‌‌اپ و پلی‌‌‌استور گوگل قطعا در صدر چنین فهرستی قرار می‌‌‌گیرند. این گام به‌سرعت قابل انجام است و دولت اختیار قانونی کافی و توان سیاسی لازم برای تحقق آن را دارد.
2- در گام دوم باید بر افزایش سرعت اینترنت بین‌الملل تمرکز کرد. مدیران دولت قبل وقتی از سرعت اینترنت حرف می‌‌‌زدند، عمدتا تمرکزشان بر ترافیک داخلی بود؛ ولی مردم وقتی از کندی حرف می‌‌‌زنند منظورشان معمولا اینترنت بین‌الملل است. رفع فیلتر از سرویس‌های پرکاربرد تا حدی سرعت را بهتر خواهد کرد؛ اما لازم است اولا انحصار شرکت ارتباطات زیرساخت در تامین اینترنت بین‌الملل کشور برداشته شود و به شرکت‌های خصوصی هم اجازه داده شود امکان خرید پهنای باند خارجی را داشته باشند. ثانیا اولویت‌‌‌دهی به ترافیک داخلی در مدیریت پهنای باند هم باید متوقف شود یا حداقل منطق منصفانه‌‌‌تری داشته باشد.
3- در گام سوم دولت باید بر رفع محدودیت از سه شبکه اجتماعی پرطرفدار در ایران، یعنی اینستاگرام، تلگرام و توییتر تمرکز کند. احتمالا مخالفت‌های سیاسی با این سه سرویس به مراتب بیشتر باشد؛ اما فراگیری و اهمیت‌‌‌ آنها هم به مراتب از سرویس‌های دیگری که فیلتر شده‌‌‌اند بیشتر است.
4- گام چهارم باید تمرکز بر رفع فیلتر از انبوهی سایت و شبکه‌‌‌اجتماعی مفید باشد که در سال‌های قبل در ایران فیلتر شده‌‌‌اند و کاربران کمتری دارند. مهم‌ترین آنها فیس‌‌‌بوک است. رفع فیلتر این سرویس‌ها به این دلیل اهمیت دارد که بخش مهمی از محتوای وب در جهان روی این سرویس‌ها تولید می‌شود و حضور محتوای فارسی بر روی آنها اهمیت دارد. در عین حال هر کدام از این خدمات بخشی از نیاز کاربران را برطرف می‌کنند و فیلتر بودن آنها به منزله سلب حق بخشی از مردم است که هیچ منطقی برای آن وجود ندارد.
به هر حال دولت اگر در شروع فرآیند فیلترزدایی از اینترنت عجله نکند، نه‌تنها این فرصت را از دست می‌دهد، بلکه آن را به تهدیدی بزرگ‌تر از اکنون بدل خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/910926/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین بار که درباره پاییز در ادبیات گفته شد در قرن سوم و چهارم بود

مجموعه شعر «خرداد» منتشر شد

یک گل فوق العاده در فوتبال نونهالان

گل زیبای بوآتنگ ستاره سابق میلان روی پاس رونالدینیو در دیداری خیریه

همکاری فوق العاده ستاره های سابق دنیای فوتبال

طارمی: پیروزی اینتر مهمتر از گل زدن من است

حفظ میلی‌متری سهمیه 2+1 ایران در آسیا

پیشنهاد لیورپول برای هافبک رئال

توضیح باشگاه رئال مادرید درباره پیشنهاد عربستانی‌ها به وینیسیوس

مصدومیت هاورتز جدی است

سریال استعفای ربیعی به نسخه کتبی رسید!

رضائیان بازی مقابل مس را از دست داد

همگروهی شاگردان عبدی با ازبکستان در جام ملت‌های جوانان آسیا

آیت‌الله حسینی بوشهری: نماز جمعه نصر مایه دلداری و قوت قلب مردم شد/ یکی از راهکارهای بیرون آوردن دشمن از اشتباه محاسباتی، «حضور پرشور مردم در صحنه و میدان» است

جشنواره تئاتر استان مازندران آغاز شد

حفظ و صیانت از بیت‌المال در اولویت قرار دارد

1600 نفر صلح یار در کردستان فعال هستند

جذب 10 هزار نفر در شورای حل اختلاف/111 هزار پرونده مختومه شد

مزایای چاپ کتاب در مجموعه نبشته

آسیب جدی به ساختمان جدید گمرک کردستان در پی سهل‌انگاری

افزایش پروازها در مسیر کرمانشاه ـ عسلویه

گلایه رانندگان در مرز سومار از کمبود امکانات رفاهی

چرا سگ ها در شب نمی خوابند؟

فوری| رهبر وزارت خارجه آمریکا مشخص شد؟!

اقتصاد کانادا اوج گرفت

فوریت و ضرورت مهم برای رفع فیلترینگ در ایران

قاچاق زخمی چرکین بر بدنه اقتصادی کشور است

پیش‌بینی آینده اقتصاد ایران با روی کار آمدن ترامپ

تسهیل مسیر صادرات کالا از قم

وزیر اقتصاد خواستار نهایی‌سازی سامانه جامع امور گمرکی شد

پیشگیری از قاچاق کمک به اقتصاد سالم است

چشم انداز وضعیت جوی کرمانشاه طی چند روز آینده

60 درصد مطب پزشکان کرمانشاه در سازه‌های قدیمی قرار دارند

رونق اشتغال در کرمانشاه با ساماندهی مشاغل خرد و خانگی امکان‌پذیر است

تمام زیرساخت‌ها برای تربیت یک «دانشجوی کارآفرین» در جهاددانشگاهی فراهم شده است

چگونگی رسیدگی پرستاران به مجروحان در دفاع مقدس

جلسه کارگروه تأمین مسکن ایثارگران و گلزارهای شهدا در استانداری مازندران برگزارشد

مراسم تقدیر از همسران جانبازان بصیر برگزار شد

معرفی «بیست عامل خستگی در کارهای فرهنگی» در کتاب

صحبت های شنیدنی از دکتر انوشه

اعتراض آرتتا به پنالتی اینتر

برگزاری حساس‌ترین مسابقه هفته دوم لیگ آزاد در روز یکشنبه

جواد خیابانی: در فوتبال حرفه ای ایران فقط پول حرفه ای است!

جواد خیابانی : از گرگان تا آستارا حتی یک ورزشگاه خوب نداریم!

جواد خیابانی : استقلال و پرسپولیس فقط اسم آنها خصوصی شده است!

واکنش جواد خیابانی به درخواست بازیکنان استقلال از نیمار برای گرفتن پیراهن!

صحبت های جالب جواد خیابانی درباره نژادپرستی در فوتبال

هوادار بایرن روی سکوها درگذشت!

واکنش سینر به غیبت نواک در فینال ATP

ملی‌پوشان والیبال ساحلی به دو پیروزی رسیدند