آبگیری سد ژاوه، زمینهساز سرمایهگذاری برای تولید در کردستان
گفتگو
بزرگنمايي:
عصر کرد - فارس / معاون اجرایی سدهای آزاد و ژاوه کردستان گفت: با بهرهبرداری کامل از پروژه ارتقای تصفیهخانه فاضلاب سنندج و ساماندهی شیرابه محل دفن پسماند، مسیر آبگیری سد ژاوه هموار برای سرمایهگذاری خواهد شد.
حسین راهنورد، معاون اجرایی سدهای آزاد و ژاوه اظهار داشت: بهعنوان بخشی کلیدی از پروژههای انتقال آب در استان کردستان، گامی مهم در رفع موانع زیستمحیطی آبگیری این سد برداشته شد.
بازار ![]()
وی افزود: سد ژاوه باهدف مهار آبهای مرزی و تأمین آب موردنیاز برای کشاورزی در دشتهای مستعد استان کردستان احداث شد، اما بهرغم تکمیل عمده عملیات اجرایی آن در سال 1393، به دلیل آلودگی بالای رودخانههای قشلاق و گاوهرود، امکان آبگیری فراهم نشد. معاون اجرایی سدهای آزاد و ژاوه در پی انجام مطالعات گسترده کیفیت آب و مدلسازی مخزن سد، گفت: دو عامل اصلی آلودگی شناسایی و مقابله با آنها در دستور کار وزارت نیرو و شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران قرار گرفت که ارتقا و توسعه تصفیهخانه فاضلاب شهر سنندج ساماندهی شیرابه محل دفن پسماند این شهر موردنظر است.
راهنورد بیان کرد: سایت دفن زباله سنندج که از سال 1372 در جاده سنندج–کامیاران با مساحتی حدود 36 هکتار فعال است، روزانه بیش از 370 تن زباله از شهر سنندج و روستاهای اطراف در آن تخلیه میشود و شیرابه حاصل از این زبالهها بدون هیچگونه تصفیه به رودخانه قشلاق وارد میشد.
وی عنوان کرد: در طرح ارتقای، علاوه بر نوسازی و توسعه واحدهای بیولوژیکی تصفیهخانه فاضلاب با استفاده از مواد شیمیایی برای حذف مواد مغذی – برای نخستینبار در کشور – خط انتقالی به طول 8.5 (هشت و نیم) کیلومتر بهصورت ثقلی احداث شد تا شیرابه به این تصفیهخانه منتقل و پس از رقیقسازی، تصفیه شود.
معاون اجرایی سدهای آزاد و ژاوه در ادامه افزود: در نتیجه این اقدامات، ظرفیت تصفیهخانه فاضلاب شهر سنندج از جمعیتی معادل 465 هزار نفر به 700 هزار نفر در افق 1425 توسعه و همچنین حداقل حجم فاضلاب ورودی روزانه از 100 هزار به 150 هزار مترمکعب و حداکثر آن از 216 هزار به 260 هزار مترمکعب افزایش یافت.
راهنورد بخش مایع این تصفیهخانه در اواخر سال 1401 وارد مدار بهرهبرداری شد و بخش تصفیه لجن نیز در آبان 1402 تکمیل گردید تا عملاً کل مجموعه در مدار بهرهبرداری قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه این طرح ملی هماکنون با بیش از 85 درصد پیشرفت فیزیکی در مراحل پایانی قرار دارد، گفت: با نقش کلیدی خود در رفع آلودگی زیستمحیطی رودخانه قشلاق، راه را برای آبگیری سد ژاوه هموار کرده است و تمامی فعالیتهای پیشنیاز لازم برای آبگیری سد ژاوه نیز به انجام رسیده است.
معاون اجرایی سدهای آزاد و ژاوهبیان کرد: اکنون با آبگیری این سد که یکی از ارکان توسعه منابع آبوخاک در نواحی مرزی کشور است، فاز نخست سامانه انتقال آب نیز در حال تکمیل است. در این مرحله، آب موردنیاز حدود 1000 هکتار اراضی کشاورزی اطراف مخزن سد و مسیر سامانه تأمین خواهد شد. در فاز دوم نیز با هدایت آب به سد سورال در دشت قروه و دهگلان، تأمین آب 10500 هکتار از اراضی کشاورزی این دشتها محقق میشود.
-
شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۷:۵۳
-
۸ بازديد
-

-
عصر کرد
لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/989488/