عصر کرد

آخرين مطالب

تورم ناشی از سیاست‌های اشتباه اقتصادی است / امید بستن به مذاکره عقلانی نیست سیاسی

تورم ناشی از سیاست‌های اشتباه اقتصادی است / امید بستن به مذاکره عقلانی نیست
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ریزش قیمت ارز و طلا به دنبال مذاکرات ایران و آمریکا امیدها برای توقف نوسانات بازارهای مالی را در حالی تقویت کرده است که کارشناسان اقتصادی تأثیر عوامل خارجی را بر کنترل نرخ تورم و انتظارات تورمی، موقت و کوتاه‌مدت می‌دانند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، آخرین هفته فروردین در بازارهای مالی با توقف روند شتابان نرخ دلار و سکه همراه بود و خبر احتمال مذاکره باعث شد که نرخ دلار در محدوده 105 هزار تومان ثابت مانده و با نوسان کمی معامله شود.
طلا نیز با وضعیتی مشابه، رکورد هشت میلیون تومانی در هر گرم را مدتی حفظ کرد و سپس تحت تأثیر اخبار رسمی و غیررسمی توافق احتمالی ریزش را شروع کرد. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که شروع هفته با برگزاری مذاکرات بین ایران و آمریکا و پایان هفته با برگزاری نخستین جلسه مجمع مصلحت نظام برای بررسی لوایح CFT و پالرمو، دو هیجان در طول یک هفته برای بازارها است که می‌توان انتظار داشت تب رشد قیمت ارز، سکه و ارزهای دیجیتال و به دنبال آن افزایش تورم را فروکش کند.
در روزهای اخیر هیجان مذاکرات ایران و آمریکا در بازارهای مالی با تقویت ارزش ریال خودنمایی کرده است و دلار با بیش از 10 هزار تومان افت قیمت به 85 هزار و 500 تومان رسید، سکه امامی با دو میلیون و 100 هزار تومان کاهش و به قیمت 89 میلیون و 505 هزار تومان معامله می‌شود، قیمت هر گرم طلای 18 عیار تا به رقم 7 میلیون و 559 هزار تومان افت کرد، تتر با سقوط قابل توجه 85 هزار و 850 تومان قیمت خورد همچنین سایت بورس سبز رنگ شد و شاخص به یک قدمی سه میلیون واحد رسید.
شوک منفی و موقت به بازارها بسیاری از کارشناسان اقتصادی مذاکرات و توافق اصولی را شوک منفی به بازار ارز می‌دانند و نتیجه آن را کاهش نرخ ارز، طلا و سکه در یک مقطع خاص و کوتاه پیش‌بینی می‌کنند در حالی که متغیرهای نرخ رشد اقتصادی، نرخ رشد حجم نقدینگی، تورم و دیگر مولفه‌ها حکم می‌کنند که ارزش پول ملی در برابر دیگر ارزها رشد آن‌چنانی نداشته باشد زیرا اقدامی در توسعه اقتصادی انجام نشده که انتظار داشت با یک امضا در توافق و مذاکرات تمام متغیرها دگرگون شود بنابراین احتمال می‌رود که افت حداکثری نرخ دلار تا کانال ٨٠ هزار تومان خواهد بود اما بلافاصله روند صعودی نرخ ارز و کاهش پول ملی با ثابت بودن شرایط کنونی اقتصاد در پیش است.

عصر کرد

برزو حق‌شناس ، کارشناس بازارهای مالی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: چشم‌انداز ادامه ثبات در بازارهای مالی بستگی به این دارد که شرایط به شکل کنونی ادامه پیدا می‌کند یا خیر، به عبارت دیگر شاهد تأثیر شرایط سیاسی بر روی وضعیت اقتصادی هستیم و طبیعی است که اگر مذاکرات ادامه پیدا کند و تنها موضوع مذاکره در میان نباشد بلکه به نتایج ملموسی برسد، برای اقتصاد ما مثبت خواهد بود.
بهانه کاهش انتظارات تورمی وی با اشاره به پایین آمدن انتظارات تورمی به دلیل مذاکرات در روزهای اخیر ادامه می‌دهد: فروکش کردن انتظارات تورمی تا حدودی کمک می‌کند به سیاست‌گذار که بتواند تورم همچنین قیمت ارز را درست کنترل کند، وقتی از مدیریت بازار ارز صحبت می‌شود منظور تثبیت قیمت از سوی دولت نیست بلکه لازم است که از نوسانات جلوگیری شود.
این کارشناس بازارهای مالی نوسانات غیرعادی را برای اقتصاد کشور زیان‌بخش می‌داند و می‌گوید: سیاست تثبیت اقدام اشتباهی است که دولت‌های متوالی آن را تکرار می‌کنند اما اگر مذاکرات ادامه پیدا کند و به نتیجه برسد تنش‌ها کمتر شود همچنین با کنترل انتظارات تورمی دست سیاست‌گذار نیز باز خواهد بود البته این موضوع قابل پیش‌بینی نیست و کاملاً یک بحث سیاسی است.
وی اقتصاد کشور را در حال رنج از یک تورم مزمن توصیف می‌کند و یادآور می‌شود: بخش کوچکی از این تورم شاید به دلیل تحریم‌ها و مشکلاتی از این دست باشد در حالی که بخش عمده تورم نتیجه سیاست‌های اشتباه اقتصادی ما است، واقعیت این است که تحریم‌های اقتصادی نیز روی سیاست‌های اشتباه اثرگذار بوده‌اند اما این سیاست‌ها یک شبه وضع نشدند که به همین سرعت از بین بروند.
حق‌شناس با تاکید بر اینکه در کوتاه‌مدت نمی‌توان تورم را کاهش داد، توضیح می‌دهد: گشایش‌های سیاسی کمک می‌کنند که تا اندازه‌ای انتظارات تورمی و در نتیجه تورم کنترل شود ولی برای بهبود وضعیت این شاخص‌ها باید بتوانیم سیاست‌های نادرست اقتصادی را اصلاح کنیم.
وی رشدهای نامتعارف ارز و طلا در ماه‌های گذشته را تحت تأثیر افزایش ریسک‌ها و تنش‌ها می‌داند و می‌گوید: بخشی از تنش قیمت در این دو بازار به دلیل ریسک‌ها و بخش دیگر به خاطر سیاست تثبیت اشتباهی بود که در سه سال گذشته بانک مرکزی اعمال کرده، بود نتیجه این شد که با کوچک‌ترین تنشی فنر معروفی که درباره قیمت‌ها وجود ندارد، باز شد و قیمت دلار از 100 هزار تومان نیز گذشت.
سیکل معیوب رشد تورم و دلار در اقتصاد این کارشناس بازارهای مالی درباره تأثیر کاهش تنش‌های سیاسی بر تثبیت قیمت ارز خاطرنشان می‌کند: به دلیل وجود تورم در اقتصاد، افزایش قیمت ارز ادامه دارد اما در شرایط کنونی دست بازارساز باز است که تا حدودی قیمت‌ها را کنترل کند و به سمت سیاست‌های درست برگردد، در بلندمدت نیز جلوی نوسان‌های غیرعادی گرفته شود.
وی انتظار ثبات قیمت ارز در شرایط تورمی را نادرست می‌داند و می‌افزاید: این انتظار باعث می‌شود که سیاست‌گذار نیز اقدامات نادرستی را در پیش بگیرد و در نتیجه آنها، بیش از یک دهه است که جهش‌های ارزی شگفت‌آوری را تجربه می‌کنیم به این معنا که پس از چند سال تثبیت، قیمت ارز ناگهان جهش پیدا می‌کند و این موضوع نیز به تورم و رشد آن دامن می‌زند.
حق‌شناس خاطرنشان می‌کند: رشد دلار در تورم اثر دارد اما معتقدم که دلیل اصلی تورم، افزایش قیمت ارز نیست زیرا تورم باعث بالا رفتن نرخ دلار می‌شود به عبارت دیگر یک سیکل معیوب در اقتصاد کشور ایجاد شده که به دلیل تورم، نرخ دلار رشد می‌کند و این موضوع نیز بر روی تورم اثر می‌گذارد که این رویه باید اصلاح شود.
وی درباره سیاست‌های اقتصادی نادرستی که نیاز به اصلاح دارند، می‌گوید: تعداد این سیاست‌ها کم نیست، به طور کلی حکمرانی اقتصاد ما معیوب بوده است به ویژه بعد از نیمه دوم دهه 80 سیاست‌هایی همچون قیمت‌گذاری دستوری، تثبیت نرخ ارز، انحصار در واردات، تعرفه‌های اشتباه و صدها مورد دیگر شدت گرفته است تا جایی که اکنون نیازمند یک تحول عظیم در حکمرانی اقتصادی کشور هستیم.

عصر کرد

شرطی شدن پدیده اقتصاد سیاسی سید حسن موسوی‌فرد ؛ کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: میان اتفاقات و تحولاتی که در سطح کلان در حال رخ دادن است، با دهه 90 شباهت‌های جدی وجود دارد مثل اینکه مذاکرات با انتظارات تورمی در کشور ما همراه شده و اخبار مذاکرات به شدت روی انتظارات تورمی در کشور مؤثر است.
وی بخشی از این پدیده را در اقتصاد کشور واقعی می‌داند و می‌افزاید: انتظارات تورمی در همه جای دنیا روی جابه‌جا شدن قیمت‌ها و مانند آن مؤثر است اما این حجم از جابه‌جایی انتظارات از جمله ریزش ناگهانی دلار در یک بازه کوتاه بیش از 10 تا 20 درصد، طبیعی نیست و این حجم از شرطی شدن پدیده‌ای است که به اقتصاد سیاسی در کشور ما تبدیل شده است.
این کارشناس اقتصادی منافع عده‌ای در داخل و خارج از کشور را در گرو تقویت این دوگانه عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: همانگونه که قبل از شروع مذاکرات، جهش تورمی اتفاق می‌افتد و به ابزاری برای فشاری بر نظام برای شروع مذاکرات تبدیل می‌شود و با انتشار خبر مثبت از مذاکرات نیز قیمت‌ها ریزش می‌کند، برای تثبیت این گزاره در ذهن جامعه است که با مذاکره مسائل اقتصادی حل می‌شود ولی در فضای واقعی می‌دانیم که این اتفاقات واقعی نیست.
وی لازمه ساماندهی قیمت ارز و شرایط تورمی را تقویت تولید ملی معرفی می‌کند و می‌گوید: برای رسیدن به دوره ثبات اقتصادی لازم است که دولت تولید ملی را تقویت کند، صادرات مناسبی داشته باشیم، واردات بهینه شود، همچنین کنترل مناسبی روی ریال داشته باشد در حالی که هیچیک از این موارد تاکنون اتفاق نیفتاده است.
موسوی‌فرد با اشاره به اثرات منفی این تحولات بر روی مطلوبیت‌های اقتصادی کشور می‌افزاید: هنگامی که کشور به سمت مذاکره‌ای سوق داده می‌شود که در نهایت منافع زیادی برای ما نخواهد داشت زیرا کشور را به یک دوره انتظار و رکود جدی خواهد برد که تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران فعالیت نمی‌کنند بنابراین خرید و فروش‌ها کاهش پیدا می‌کند.
وی تاکید می‌کند: وقتی تجارت و تولید رونق نداشته باشد و اقتصاد کشور به صورت واقعی رشد نکند، دوباره شاهد بازگشت به نرخ‌های بالای تورم و قیمت‌های بالای ارز خواهیم بود همانگونه که در یک دهه اخیر که تعاملات جدی با غرب داشتیم و پس از برجام بدترین دوره اقتصادی برای کشور رقم خورد زیرا نرخ رشد اقتصادی به طور تقریبی به صفر رسید، نرخ سرمایه‌گذاری ثابت کاهش پیدا کرد و حتی در گاهی اوقات منفی بود.
مسئله اقتصاد از خارج حل نمی‌شود این کارشناس اقتصادی کنار گذاشتن مذاکرات در دوره شهید رئیسی را منجر به تمرکز روی تولید داخلی می‌داند و اظهار می‌کند: سیاست همکاری با همسایگان در این دوره باعث شد فرصت‌های اقتصادی واقعی را رصد کنیم و در همین دوره کوتاه، شاهد رشد سه تا پنج درصدی اقتصاد کشور بودیم همین تجربه نشان می‌دهد که مذاکرات اگر منجر به شرطی شدن اقتصاد و معطل ماندن کشور برای رسیدن به نتیجه‌ای شود به شدت برای اقتصاد کشور مضر و مخرب است.
وی درباره فرصت‌ها و تهدیدهای اقتصادی مذاکرات می‌گوید: با توجه به چارچوب تحریم و نظام رفتاری آمریکایی، متوجه می‌شویم که گرچه ممکن است موارد اندک کوتاه‌مدت ایجاد شود مثل آنچه در توافق ژنو صورت گرفته و چند میلیارد دلار آزاد شد یا پس از برجام امکان فروش نفت ایجاد شد که پس از مدتی نیز این فرصت از بین رفت، به طور کلی مذاکرات حتی اگر منافع اقتصادی داشته باشد، ما را به 20 سال قبل برمی‌گرداند.
موسوی‌فرد با اشاره به ادامه مشکلات اقتصادی پیش از ایجاد محدودیت‌های فروش نفت می‌افزاید: تجربه عددهای پایین رشد اقتصادی و افزایش تورم در این دوره نشان می‌دهد که با این اقدام، مسئله اقتصاد ما از خارج حل نمی‌شود و انتظاراتی مانند جذب هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیز توهم‌هایی بیش نیست که از سوی برخی ترویج کنند تا مردم بپذیرند که شاید با این مذاکرات، مسئله‌ای در طولانی مدت حل شود.
امید بستن به مذاکره عقلانی نیست وی خاطرنشان می‌کند: در کوتاه‌مدت نیز تردیدهای جدی وجود دارد که مذاکرات مسئله‌ای از اقتصاد کشور حل کند، بنابراین امید بستن به مذاکره عقلانی نیست و اگر می‌خواهیم وارد تعاملی شویم که بتوانیم از منافع آن استفاده کنیم، راهی به جز تقویت تولید داخل، صادرات همچنین توسعه روابط با کشورها و ایجاد تنوع در آن وجود ندارد.
این کارشناس اقتصادی، ارتباط و تعامل با آمریکا را یکی از مؤلفه‌های مؤثر بر اقتصاد بیان می‌کند و ادامه می‌دهد: در صورتی که مسائل رفع تحریم، تنها مؤلفه لازم در نظر گرفته شود، برای کشور مخرب است، ممکن است این نگاه که با مشغول کردن آمریکا، فشار را کاهش داده و برخی از تحریم‌ها را رفع کنیم، مفید باشد ولی اگر این گونه نباشد به طور حتم مضر و مخرب است.
وی ماهیت چنین تعاملاتی را مانع از توسعه عنوان می‌کند و می‌گوید: شروع تعامل با آمریکا به آن معنی که برخی از سیاست‌گذاران راهی جز مذاکره نمی‌بینند به معنای تعطیل کردن بقیه کارها است در حالی که مسئله انرژی، رشد فنی و اقتصادی، موضوعاتی مانند رفاه، مسکن و تجارت خارجی و موارد بسیار دیگر ارتباطی به موضوع تحریم ندارد.
موسوی‌فرد با اشاره به وجود راه‌حل‌های داخلی و منطقه‌ای برای رفع مشکلات اقتصادی تاکید می‌کند: بسیاری از نظام‌هایی که اکنون درگیر آنها هستیم در حال منسوخ شدن در دنیا هستند اما به دلیل مسائل کلاسیک که در اقتصاد توصیه می‌شود، همچنان به این چارچوب‌ها پایند هستیم و این موضوع یک ایراد مهم است.
به گزارش ایمنا، از آنجا که کاهش انتظارات تورمی و چشم‌انداز بهبود شرایط اقتصادی، بازار سفته‌بازی را کساد می‌کند، انتظار می‌رود که در یک افق مثبت سیاسی، بازارهایی مانند سکه و ارز و طلا جذابیت خود را برای سرمایه‌گذاران از دست بدهند و این شرایط تقویت ارزش پول ملی، بهبود معیشت مردم، کاهش تورم و کاهش سود بانکی را به همراه داشته باشد. به طور کلی این روزها بازارها در انتظار یک تحول جدید هستند که می‌تواند منجر به کاهش یا افزایش قیمت‌ها در بازارهای اقتصادی شود.
کد خبر 857980

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/987745/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تفاوت فوتسال و فوتبال ایران از نگاه وحید شمسایی

مهران غفوریان: هر چقدر شمسایی برنج نمی خورد شما بخورید

رقابت جذاب دوز بین وحید شمسایی و مهران غفوریان

رقابت پانتومیم بین وحید شمسایی و مهران غفوریان

شمسایی: در فوتسال هم صد در صد خرافات وجود دارد

شمسایی: اگه بازیکنی زیاد از حد تک روی کند، پرتش می کنم بیرون!

آنچلوتی رفتنیه، سرمربی بعدی کیه؟

نواقص ورزشگاه 6 هزار نفری سنندج برطرف می‌شود

عکس: نمایی زیبا از جدال بهار و زمستان در ارتفاعات سقز

چالش انتخاب بازیکن برتر با وحید شمسایی

شمسایی: در استقلال چهاردستگی و باندهای عجیب وجود داشت تا نتوانیم قهرمان آسیا شویم

گزینه شماره یک مدیرعاملی پرسپولیس!

تصمیمات ناکارآمد اقتصاد ایران را ضعیف کرد/ برای توسعه اقتصادی در انتظار لغو تحریم‌ها هستیم

زمان جدید قطعی برق کرمانشاه فردا یکشنبه 31 فروردین 1404 + جدول خاموشی برق کرمانشاه در 24 ساعت آینده

خلاصه بازی الجزیره 2 - شباب الاهلی 1

محمد سیانکی: آقای چمنیان شما یکبار نیامدید مسابقات باشگاهی تهران را ببینید!

عباس چمنیان: اینکه ما نتوانستیم در همه ی بازی ها کیفیت بازی را در سطح بالا نگهداریم، اشکال من است

خلاصه بازی استون ویلا 4 - نیوکسل 1

عباس چمنیان: من نه هیچ وقت فست فودی زدم، نه در ساخت و ساز بودم و نه کار اقتصادی دیگه ای انجام دادم

عباس چمنیان : همه ی مربیان دوست دارند خودشان را وارد چالش کنند

رضا نوروزی : یکی از ایرادهای من به آقای چمنیان، بحث استعدادیابی و دستیاران ایشان بود

دلیل جالب شمسایی برای ادامه ندادن فوتسال در اروپا

کابوس تازه رئال مادرید؛ زانوی رودیگر درد دارد!

دلیل درگیری سروش رفیعی و کاپیتان سپاهان مشخص شد

داور تصمیمات بهتری می‌گرفت به بارسا نمی‌باختیم!

خبرشوکه کننده از نوزاد انسان نما حاصل یک جانور در این روستا+تصویر عجیب

تابو‌های اقتصاد ایران

بی‏‏‌اعتمادی به دلار، تهدیدی برای ثبات اقتصاد جهانی

بزرگداشت عطار، سعدی و پروین در کوالالامپور

گل دوم الجزیره به شباب الاهلی

بی‌دلیل نبود نفس پاری‌سن‌ژرمن را گرفتند؛استون‌ویلا 4-1 نیوکسل را قلع و قمع کرد

کامبک مال ماست، طعنه بارسا به رئال

واکنش رسمی پرسپولیس به اسامی جایگزینی درویش

گل سردار آزمون سریع تقدیم شد

برخورد ضربه سردار آزمون به تیردروازه الجزیره

رضا رجبی: دنبال زدن من پیش اسدی هستند

برگ برنده رئال؛ غیبت نیکو ویلیامز در برنابئو!

گل اول آاس رم توسط شومورودوف در دقیقه 4

واکنش بیفوما به توافق با باشگاه آینده!

جزئیات حمله باورنکردنی اشرار به قهرمان بوکس | اوباشی که در خیابان بهشتی خون به‌پا کرده بودند به صحنه جرم بازگشتند

معرفی آثار پذیرفته شده در بخش بازخوانی دومین رویداد تگ گویی عاشورایی

پشت صحنه اتاق گریم مراحل تبدیل بهتاش به میمون!

(16+) صحنه وحشتناک درگذشت 2 قاضی مشهور | شدت تصادف بسیار بالا بوده است + فیلم

ضرورت تعامل همه دستگاه‌های آذربایجان شرقی در جهت حمایت از سرمایه‌گذاری

چهره متفاوت سنا حسینی (سارا پایتخت) در کنار بهرام افشاری / عکس

اجاره یک اتاق از خانه در تهران رونق گرفت!

گزارش از تنبیه بدنی 13 دانش‌آموز در سنندج

بازدید فرماندار سنندج از روستای نران / برنامه‌ریزی برای مراسم بزرگداشت سنجرخان وزیری

شمارش معکوس انفجار بمب پنهان در اقتصاد ایران آغاز شد

فرود اضطراری قیمت‌ها در بازار ارز؛ قیمت درهم امارات تغییر کانال داد و لیر سقوط کرد/ ترمز اقتصاد مالزی در آغاز 2025 کشیده شد