عصر کرد

آخرين مطالب

ورود سرمایه خارجی از دریچه توافق؛ تاثیر مذاکرات بر اقتصاد ایران چیست؟ سیاسی

ورود سرمایه خارجی از دریچه توافق؛ تاثیر مذاکرات بر اقتصاد ایران چیست؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اقتصاد24- سرمایه‌گذاری خارجی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محرک‌های رشد اقتصادی در ایران، سال‌هاست که تحت‌تأثیر عواملی، چون تحریم‌های بین‌المللی، ضعف در سیاست خارجی، و موانع ساختاری داخلی ازجمله تسلط شرکت‌های شبه‌دولتی بر اقتصاد، روندی نزولی را طی کرده است. این در حالی است که کشور‌هایی مانند عربستان سعودی با سیاست‌گذاری‌های هدفمند، در مسیر جذب سرمایه‌گذاران خارجی با شتابی بالا در حال پیشروی‌اند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سرمایه‌گذاری خارجی در اقتصاد ایران، از جمله راه‌هایی است که می‌تواند به رشد اقتصادی منجر شود. نخستین گام برای جذب سرمایه‌گذار خارجی، برقراری روابط گسترده با جهان است؛ امری که ایران از آن محروم مانده است. در سال‌های اخیر، به دلایلی، چون تحریم‌های بین‌المللی و اختلافات سیاسی گسترده ایران با کشور‌های غربی و حتی برخی کشور‌های همسایه، میزان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به‌شدت کاهش یافته است.
ورود سرمایه خارجی معمولاً به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید منجر می‌شود. شرکت‌هایی که از سرمایه‌گذاری خارجی بهره‌مند می‌شوند، برای گسترش فعالیت‌های خود نیازمند نیروی کار هستند. این مسئله می‌تواند به کاهش نرخ بیکاری و بهبود وضعیت اشتغال در کشور کمک کند. همچنین، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی می‌تواند به بخش‌های مختلف اقتصادی نظیر صنعت، خدمات و سایر بخش‌ها هدایت شده و زمینه‌ساز رشد اقتصادی شود.
یکی از راه‌های جذب سرمایه‌گذار خارجی، بهبود محیط کسب‌وکار برای فعالان اقتصادی داخلی است. عواملی، چون تعدد قوانین در حوزه کسب‌وکار، موجب پیچیدگی و دشواری فرآیند‌های بوروکراتیک جهت اخذ مجوز برای سرمایه‌گذاران خارجی و کارآفرینان داخلی شده است.
بیشتر بخوانید:چشم‌انداز بازار‌های مالی ایران در سال 1404؛ ثبات یا نوسان؟
از دیگر موانع مهم می‌توان به وجود شرکت‌های شبه‌دولتی با اختیارات فراوان اشاره کرد که به رقیبی جدی برای بخش خصوصی بدل شده‌اند. این شرکت‌ها با برخورداری از امتیازات ویژه، مانع رشد و فعالیت آزادانه بخش خصوصی شده و فضایی ناامن برای سرمایه‌گذاران خارجی ایجاد کرده‌اند.
اما شاید اصلی‌ترین مانع جذب سرمایه‌گذاری خارجی، تحریم‌های گسترده اقتصادی باشد. نظام بانکی ایران یکی از اصلی‌ترین اهداف تحریم‌های آمریکا بوده و همین موضوع باعث شده ارتباط بانک‌های ایرانی با سیستم سوئیفت به‌طور کامل قطع شود. در نتیجه، بانک‌های بزرگ بین‌المللی نیز از تعامل مالی با ایران خودداری می‌کنند.
از جمله اهداف برنامه هفتم توسعه که توسط دولت سیزدهم تدوین شده، رشد 8 درصدی اقتصاد ایران است. این مسئله با توجه به شرایط فعلی کشور تقریباً غیرممکن به نظر می‌رسد. با این حال، اگر اصلاحات گسترده و هم‌زمانی در سیاست خارجی و سیاست‌های اقتصادی صورت گیرد و در زمینه سرمایه‌گذاری خارجی فعال و جدی باشیم، بدون شک سرمایه‌گذاران خارجی به سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران ترغیب خواهند شد.
به طور کلی، کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، تغییر در سیاست خارجی کشور و همچنین بهبود قوانین سرمایه‌گذاری می‌تواند منجر به تغییر شرایط فعلی شود.
روند سرمایه‌گذاری خارجی در ایران همان‌طور که در نمودار زیر مشاهده می‌شود، میزان سرمایه‌گذاری خارجی پس از اعمال تحریم‌های اقتصادی در ابتدای دهه 1390 روندی نزولی یافت. اما با امضای توافق برجام در سال 1394، روند صعودی به خود گرفت، به‌گونه‌ای که در سال 1396، میزان سرمایه‌گذاری خارجی از مرز 5 میلیارد دلار نیز عبور کرد.
با خروج آمریکا از برجام در 18 اردیبهشت 1397، سرمایه‌گذاری خارجی بار دیگر با افت شدید مواجه شد و این روند کاهشی در سال‌های بعد نیز ادامه یافت، به‌طوری‌که در سال 1399، میزان سرمایه‌گذاری جذب شده از سطح مصوب آن نیز پایین‌تر آمد و این وضعیت تا امروز نیز ادامه دارد. این تغییر روند در سایر متغیر‌های اقتصادی مانند پیشی‌گرفتن نرخ استهلاک از نرخ سرمایه‌گذاری نیز دیده می‌شود. معنای این اتفاق این است که اقتصاد ایران در حال از دست دادن دارایی‌های خود است.

عصر کرد

سرمایه‌گذاری خارجی در بازار سرمایه ایران یکی از مهم‌ترین آثار سرمایه‌گذاری خارجی، افزایش نقدینگی در بازار سرمایه است. ورود سرمایه‌های خارجی می‌تواند منجر به تأمین مالی پروژه‌های بزرگ شود. از آنجا که منابع داخلی محدود هستند و گاه تأمین مالی دشوار است، این موضوع اهمیت ویژه‌ای می‌یابد.
بیشتر بخوانید:تمایل ایران به سرمایه‌گذاری آمریکا؛ پیامی برای تحریک غرایز تجاری ترامپ یا بیان انعطاف‌پذیری سیاسی/ آیا ویتکاف کلید توافق با تهران را در دست دارد؟
همچنین، سرمایه‌گذاری خارجی به رشد و توسعه بخش خصوصی کمک می‌کند. این سرمایه‌ها اغلب در پروژه‌ها و شرکت‌های خصوصی تزریق می‌شوند که منجر به بهبود عملکرد این بخش می‌شود. با ورود سرمایه‌گذاران خارجی، شرکت‌های ایرانی می‌توانند با منابع مالی بیشتر، در مسیر توسعه و گسترش حرکت کنند.
حضور سرمایه‌گذاران خارجی باعث افزایش رقابت در بازار سرمایه خواهد شد. شرکت‌ها برای جلب این سرمایه‌ها، مجبورند عملکرد مالی، مدیریتی و بازاریابی خود را ارتقا دهند. این رقابت‌پذیری، موجب بهبود کارایی بازار و ایجاد فرصت‌های بهتر برای سرمایه‌گذاران داخلی نیز خواهد شد. افزون بر این، حضور سرمایه‌گذاران خارجی، بازار سرمایه ایران را به جهانی‌شدن نزدیک‌تر می‌کند و امکان تعامل با بازار‌های بین‌المللی را فراهم می‌آورد.
حرف آخر در شرایطی که ایران به دلیل ناتوانی در حل مسائل سیاست خارجی، گرفتار تله تحریم‌ها شده، شاهد آن هستیم که کشوری مانند عربستان سعودی با اقدامات مؤثر، بستر مناسبی برای جذب سرمایه‌گذاران فراهم کرده است. این کشور با صدور ویزا‌های ویژه برای فعالان اقتصادی، ایجاد مناطق ویژه اقتصادی و ارائه مشوق‌های مالیاتی، در مسیر جذب سرمایه‌گذاری خارجی گام‌های بلندی برداشته است؛ امری که می‌تواند الگویی برای سیاست‌گذاران اقتصادی ایران باشد.
منبع: تجارت نیوز

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/985436/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شب و روز من و توی سفری تا نیاید سوار، برعکس است

پیروزی دختران پینگ‌پنگ‌باز ایران مقابل میزبان مسابقات آسیای میانه

گریه دیویس مقابل دوربین پس از حذف تلخ بایرن

واکنش دبیر جشنواره «قهرمان ایران» به انتقاد‌ها از انتخاب طارمی به عنوان مرد سال 1403 ورزش

کنایه طنز پیمان یوسفی به حساسیت بازی پرسپولیس و سپاهان

استوری جالب شمس‌آذر برای اهواز

داستان سریالی فحاشی به بیرانوند

شانس بارسا برای فتح سه‌گانه از دید داوید ویا

فولاد امشب منتظر شکست پرسپولیس است

AFC میزبانی تیم ملی ایران در مشهد را تأیید کرد

پیشرفت 80 درصدی ساخت پروژه راه‌ آهن زاهدان - چابهار

پیش‌بینی ضرر تریلیون دلاری تعرفه‌های ترامپ به اقتصاد اتحادیه اروپا

ابراهیم سپهری‌ زنگنه درگذشت

اقتدار و امنیت امروز ایران، مرهون همدلی نیروهای مسلح است

فوری؛ درگذشت چهره شاخص موسیقی ایران

افزایش جوایز رولان‌ گاروس 2025 به 57 میلیون دلار

کمانداران اعزامی به یونیورسیاد جهانی مشخص شدند

آرزوی ساره جوانمردی و ناهید کیانی برای برد پرسپولیس مقابل سپاهان

ارتباط تلفنی با حسن رنگرز و برترین مربی ایران در سال 1403

اشتباه و تعبیر عجیب پیمان یوسفی از استقلال و اسراییل

تساوی نه به سود سپاهان است نه پرسپولیس

ژاپن از امروز ستاره‌ باران می‌شود

راز جنجالی مسی: می‌خواستم به بارسلونا برگردم!

فرستاپن: در ردبول می‌توانیم اوضاع را بهتر کنیم

مرتضایی: ملی‌پوشان افغانستان از فرانسه و اسپانیا پیشنهاد دارند

دستگیری متهمان قدرت نمایی در خیابان شهید بهشتی/ صحنه بازسازی جرم انجام می‌شود

آبگیری سد ژاوه ، زمینه ساز توسعه پایدار کردستان

مصرف قارچ سمی در کرمانشاه 47 مسموم و یک فوتی برجا گذاشت

پشتوانه اقتصادی ایران؛ رشد مناطق آزاد با اقتصاد دریامحور

فوری/ چهره شاخص موسیقی ایران درگذشت

رژه باشکوه نیروهای مسلح کرمانشاه در گرامیداشت روز ارتش برگزار شد

آمادگی نیروهای مسلح عامل بازدارنده در برابر تهدیدات دشمنان است

لزوم تمرکز دانشگاه‌های جزیره کیش بر نیازهای منطقه‌ای و بین‌المللی

رژه نیروهای مسلح به مناسبت روز ارتش در سنندج برگزار شد

دو خط کتاب/ مرثیه برای راهب

ژسوس: الهلال به دوران وحشی‌گری خود باز خواهد گشت

آنژه: منتقدان فعلا باید من را تحمل کنند

عطایی خبر داد: انفجار بمب بزرگ والیبال ایران

ادعای لینه‌کر: یونایتد بازیکن مدنظر آموریم را فروخت

حسینی، نوری در روزهای تاریک استقلال

بررسی علل عدم نتیجه‌گیری تیم ملی نوجوانان

افشاگری جنجالی پیمان یوسفی از تیم ملی نوجوانان

ازبکستان در فینال آسیا حریف عربستان شد

رکورد عجیب یونایتد؛ دو گل در دقیقه 120!

ارتش جمهوری اسلامی نیروی ضداستکباری است

لزوم تثبیت نرخ ارز برای ثبات اقتصاد و تجارت خارجی

پیش‌بینی وضعیت جوی و دریایی استان هرمزگان برای روز جمعه 29 فروردین 1404

جزیره کیش می تواند پایگاه دیپلماسی فرهنگی کشور باشد

علی خدیور قهرمان مسابقات دو 400 متر سلیمانیه عراق شد

آمادگی و قدرت نیروهای مسلح لرزه بر تن دشمنان انداخت