عصر کرد

آخرين مطالب

افضل کاشانی که بود؟ مقالات

افضل کاشانی که بود؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا / سیدعلی میرافضلی از نگارش کتابی درباره افضل کاشانی خبر داد و به ارائه توضیح درباره این شخصیت و کتابش پرداخت.
این رباعی‌شناس، پژوهشگر و عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در گفت‌وگو با ایسنا درباره کتاب جدید خود با عنوان «رباعیات افضل کاشانی»، اظهار کرد: افضل‌الدین محمد کاشانی از حکما و فلاسفه قرن ششم است؛ یعنی متعلق به نسلی است که بعد از حکیم عمر خیام به عرصه آمدند. این حکیم فردی گوشه‌گیر بود و در روستایی از توابع کاشان به نام مرق زندگی می‌کرد و آثاری به زبان فارسی پدید آورده که بسیار حائز اهمیت است، مخصوصاً رساله‌های فلسفی افضل کاشانی که در غنا بخشیدن به زبان فارسی در تقریر اندیشه‌های فلسفی و علمی مؤثر بوده‌اند.
او با اشاره به انتشار «مصنفات افضل» به اهتمام مینوی و مهدوی، «رباعیات بابا افضل کاشانی» به اهتمام سعید نفیسی و «دیوان حکیم افضل‌الدین محمد مرقی کاشانی» به کوشش مصطفی فیضی و دیگران، گفت: در این کتاب که قرار است با عنوان «رباعیات افضل کاشانی» چاپ شود، منابع اشعار افضل کاشانی را در چهار دسته بررسی کرده و رباعیات هر دسته را جداگانه آورده‌ و تحلیل کرده‌ام. یک دسته از آن‌ها، نسخه‌ای از مصنفات افضل است که قدیمی‌ترین دست‌نویس است و در کتابخانه نور عثمانیه ترکیه نگهداری می‌شود. این نسخه در 674 هجری قمری کمتر از 70 سال بعد از مرگ افضل توسط یکی از همشهریانش کتابت شده است. در این نسخه که نسخه ارجمندی است، 39 رباعی به نام افضل ثبت شده است که از قدیمی‌ترین سندهای شاعری افضل به شمار می‌آید.
میرافضلی افزود: منبع دوم جُنگ‌ها و سفینه‌های کهن خطی و چاپی هستند که در فاصله مرگ افضل در حدود 610 هجری قمری تا اوایل قرن نهم گردآوری شده‌اند. من آثار مربوط به این دورۀ دویست‌ساله را بررسی و 32 منبع را شناسایی و رباعیات آن‌ها را استخراج کرده‌ام. این منابع بالغ بر 68 رباعی دارند. چند دهۀ بعد در دوره تیموری، اواسط قرن نهم، افرادی به فکر تدوین رباعیات منسوب به افضل افتادند. من با به‌کارگیری هشت دست‌نویس از مجموعه رباعیات منسوب به افضل و پنج دست‌نویس کمکی دیگر، 296 رباعی گرد آورده‌ام که محصول تلاش ادیبان قرن نهم است. این‌ها دستۀ سوم منابع محسوب می‌شوند.
این رباعی‌پژوه همچنین گفت: منبع چهام، تذکره‌های شعر هستند که اتکایشان به این مجموعه‌های قرن نهم است، با تفکیک آن‌ها را بررسی کرده و رباعیات افضل را بر اساس اینکه رباعیات به چه ‌کسانی جز افضل منسوب است، دسته‌بندی کرده‌ام؛ قدمت و قوت منابع، یک‌دستی و فرم یکسان اندیشگانی و زبانی از موضوعاتی است که در بررسی رباعیات افضل به آن‌ها توجه داشته‌ام و بر اساس این موضوع، از بین همه منابع، احتمالا 71 رباعی، رباعی قطعی افضل هستند و بقیه رباعیات منسوب به او به شمار می‌روند. بحث مفصلی درباره رباعیات منسوب به افضل و نقد آن‌ها انجام داده‌ام. همچنین نکات تازه‌ای در مورد زندگی افضل و شاگردان او پیدا کرده‌ام که در کتاب موجود است.
میرافضلی درباره اینکه به‌نظر می‌رسد افضل از جمله شاعرانی است که کمتر به او پرداخته شده و چرایی دلایل این موضوع گفت: با توجه به تحقیقاتی که پیش‌تر مرحوم نفیسی و چهار تن از پژوهشگران انجام داده‌اند، دیگران نیازی احساس نکرده‌اند که سراغ او بروند و کار جدیدی انجام دهند. وقتی وارد این عرصه شدم، متوجه شدم بسیاری از رباعیاتی که به او منسوب است، از او نیست. منابعی که مورد استفاده این بزرگواران بوده، اغلب نسخه‌های متأخر و مربوط به قرن سیزدهم است و به‌ندرت از نسخه‌های کهن بهره برده‌اند؛ در حالی که من در این تحقیق بیش از 30 منبع کهن و هشت نسخه از قرن نهم را به کار گرفته‌ام. هیچ کدام از این هشت نسخه در دسترس محققان پیشین نبوده است. البته مینوی تصویر یکی از آن‌ها را در اختیار داشته، ولی از آن استفاده نکرده است. کم‌توجهی به این شاعر اندیشمند بیشتر از آن جهت بوده که مثل حکیم عمر خیام آوازۀ جهانی نداشته و محققان هم به آنچه موجود بوده، بسنده کرده‌اند و تحقیق جدیدی صورت نداده‌اند.
این رباعی‌پژوه درباره اینکه قدیمی‌ترین نسخه مربوط به 70 سال بعد از افضل کاشانی بوده است و در این مدت ممکن است اشعاری اضافه شده باشد که قابل تحقیق و راستی‌آزمایی نباشد، گفت: با توجه به اینکه افضل کاشانی دور از محافل علمی و ادبی و مراکز قدرت بوده است، بعد از مرگش نسخه‌های زیادی از شعرهایش کتابت نشده و اشعارش بیشتر در دست شاگردانش بوده است. اشعار افضل بیشتر در منطقه کاشان و اصفهان رواج داشته و یکی از همشهریانش آن‌ها را گردآوری کرده است. در قرن هشتم، در برخی سفینه‌های ادبی آن منطقه مثل روضهالناظر عزیز کاشانی، انیس‌الوحده محمود گلستانه و مونس الاحرار جاجرمی مقداری از اشعار افضل ثبت و ضبط شده که درخور اهمیت است. بعد از این تاریخ، شبیه آنچه برای خیّام اتفاق افتاده، به مرور زمان حجم رباعیات منسوب به افضل رو به افزونی نهاده و از 39 رباعی به 300 رباعی و سپس 700-800 رباعی رسیده است. علتش هم این است که قالب رباعی، بستر مناسبی دارد که شعر دیگران به نام شاعران بزرگ و نامدار انتشار یابد. این معضل در اشعار منسوب به افضل نیز وجود دارد. بنابراین، لازم است که اشعار الحاقی به دیوان افضل کاشانی از اشعار اصلی تفکیک شود تا با معرفی و عرضۀ شعرهای واقعی او، بتوان در مورد جهان فکریِ افضل با دقت بیشتری سخن گفت.

عصر کرد


لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/981678/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لیگ اروپا آخرین شانس برای زنده ماندن یونایتد

اعلام ترکیب اعزامی تیم ملی آبهای آرام به قهرمانی آسیا

شاگردان آلکنو و توتولو به فینال رسیدند

عملکرد منسجم و هدفمند موضوع اولین نشست شورای هماهنگی روابط عمومی های سازمان منطقه آزاد کیش

غزلی از زبان روح مولانا در خصوص عالم معنا و جهان صورت

تخم مرغ سرطان زا است؟

ادعای نشریه اسپانیایی؛ رئال با ژابی آلونسو مذاکره کرده است

هسته ارتباطی این مذاکره؛ کاهش ریسک

احتمال نصف شدن رشد اقتصادی در سال جاری نسبت به 1403

تشدید جنگ چین علیه دلار آمریکا؛ اژدها وارد شد

بوژوویچ سرمربی استقلال: قبل از اینکه به استقلال بیاییم با این تیم آشنا بودم

بوژوویچ سرمربی استقلال: هر مسابقه دستاورد خودش را دارد و فردا بناست یک مسابقه متفاوت تر داشته باشیم

مدافع پرسپولیس به مراکش رفت

بوژوویچ سرمربی تیم استقلال: هواداران حق دارند ناراضی باشند

بوژوویچ سرمربی استقلال: هواداران بدانند نسبت به اوضاع فعلی تیم بی‌تفاوت نیستیم

بوژوویچ سرمربی استقلال: اصلا دوست نداریم به سقوط فکر کنیم

بوژوویچ سرمربی اسقلال: مجتبی جباری یه خوبی از جو‌ باشگاه و هواداران استقلال با خبر است

بوژوویچ سرمربی استقلال: فولاد تیم خوبی است، آنها کادر فنی بسیار خوبی دارند

بوژوویچ سرمربی استقلال: در هر مسابقه به غیر از بازی با النصر و تراکتور به پیروزی نزدیک بودیم

«دیوار سیاه» روی صحنه می‌رود

بازگشت آرمین زارعی خواننده زیر زمینی

نوید محمدزاده روی صحنه تئاتر در آمریکا سوپرایز شد+فیلم

کردستان خاک غیرت و وفاداری به انقلاب است

نهادهای فرهنگی برای حل مشکلات هنرمندان تلاش مضاعف داشته باشند

عطر صدر ـ 6 | خاندان صدر؛ به روایت آیت‌الله رضا استادی ــ 2

واکنش روسیه به جنگ تعرفه‌ای میان آمریکا و چین

مادر شهیدان علیخانی به فرزندان شهیدیش پیوست

بنیاد شهید و امور ایثارگران در مسیر توسعه فرهنگی و اقتصادی کشور نقش‌آفرینی می‌کند

بیرانوند خودش را پشت سر گذاشت

نخستین رمان وودی آلن در راه است

پورموسوی: دنبال دعوا و تسویه حساب شخصی نیستم!

تِراِشتگن، از مصاف با کریس و عشق به خلبانی تا دیدار پپ

سهیلا منصوریان نقره گرفت

واکنش فوری لالیگا به تهدید بارسلونا

جلالی: جلسات مشورتی برای انتخاب سرمربی تیم امید ادامه دارد

محرومیت 12 بازیکن از هفته آینده لیگ یک!

مس با لشکر مصدومان و محرومان به مصاف سپاهان می رود

بازگشت طارمی مقابل بایرن قطعی شد

سرپرست و معاون کمیته پزشکی فدراسیون فوتبال معرفی شدند

وحید امیری و حمله به رکورد افشین پیروانی!

بوژوویچ: نارضایتی هواداران استقلال بجاست و بی‌تفاوت نیستیم

ابررایانه شانس صعود رئال را گفت!

ایرانپوریان: جمعه سیاه را در یک صورت فراموش می‌کنیم

میزبانی نفت و گاز گچساران از مس در تهران

از یزد تا سکوی افتخار؛ خواهرانی که دیده نشدند

عملکرد بانک مرکزی در حفظ ارزش پول ملی ضعیف بوده است/ دلار را «آقاتر» کردند!

وزارت اقتصاد: یک ریال وجه نقد رسوبی در حساب دستگاهها نیست

وزارت اقتصاد: یک ریال وجه نقد رسوبی در حساب دستگاه‌ها نیست

1000 نانوایی‌ کرمانشاه زیر ذره‌بین گشت‌های نظارتی

سرهنگ کاکایی: بازی‌دراز مکتبی است از غیرت، فداکاری و ایثار که نسل به نسل خواهد بود