عصر کرد

آخرين مطالب

هسته ارتباطی این مذاکره؛ کاهش ریسک سیاسی

هسته ارتباطی این مذاکره؛ کاهش ریسک
  بزرگنمايي:

عصر کرد - درس‌های ارتباطات به‌عنوان میان رشته علوم و عرصه‌های دیگر، این آموزه را گوشزد می‌کند که اقتصاد و سباست - دو عرصه بسیار «پر ریسک» در ایران - به سرمایه ارتباطی و اجتماعی - بیش از پول و امکانات نیاز دارد؛ این مذاکره شایسته است به این نتیجه منتهی شود که ریسک در اقتصاد و سیاست ایران تا آن جا کاهش یابد که «امکان‌های تازه» و «فرصت‌های نوین» پدید آید و سپس «ثبات» جایگزین شود؛ جایگزین چه امری؟ ریسک بالا متأسفانه.
امری که تاکنون، «نفس اقتصاد ملی» را از یک‌سوی و «نرخ مشارکت و سرمایه اجتماعی» را از دیگر سوی گرفته است؛ به‌شدت. قدری صریح‌تر و البته صادقانه این است که ثبات به‌جای ریسک، حق مسلم ماست؛ شناخت این «حق‌های مسلم»، نیازمند «پنجره تازه» است به گمانم. بی‌تردید.
دوم) هسته سه‌گانه این مذاکرات - فارغ از شکل مستقیم و غیرمستقیم آن - از دید امریکای ترامپ و متحدانش - به‌ویژه با جنگ تعرفه‌ها یک ترکیب پارادوکسیکال و یا دوگانه پدید آورده و در برابر هیات ایرانی قرار داده است؛ همان‌گونه که ما در حاکمیت نسبت به امریکا دیدگاه یکسانی نداریم آن‌ها هم دچار چندگانگی نسبت به ایران هستند. یعنی چه؟ دقیقاً این که برخی‌ها در کاخ سفید دنبال جنگ و تنش هستند و تیم سرمایه‌گذاران دنبال توافق و صلح و سرانجام، سرمایه‌گذاری در ایران.
این ترکیب نه‌چندان همگون در کاخ سفید، جدای از مذاکرات هسته‌ای «امنیت منطقه» را هم مدنظر دارد. امری که ایران با آن «فعلاً» موافقتی ندارد که جزو مذاکرات باشد. بی‌تردید ایران اما، می‌تواند از پارادوکس موجود در کاخ سفید، بهره لازم را ببرد و از گسترده شدن دایره مذاکره نهراسد و پا پس نکشد؛ زیرا نتیجه، مهم‌تر از خود مذاکره است.
بنابراین، تقویت «جناح سرمایه‌گذاران» در برابر «جناح تندروها»، درست همان نقطه‌ای است که مواضع ما را تقویت خواهد کرد و به کسب امتیازات بالاتر، در چارچوب دوگانه منافع ملی - امنیت ملی منتهی خواهد شد.
جالب است بدانیم ارزیابی‌ها نشان از آن دارد که ترامپ به جریان سرمایه‌گذاران نزدیک‌تر است تا رادیکال‌های جنگ‌طلب کاخ سفید.
سوم) حفظ ابتکار عمل تهران در پاسخ احتمالی مثبت به موضوعات غیرهسته‌ای این دور از مذاکرات، کار پیچیده و البته هوشمندانه‌ای است؛ اما ناشدنی نیست.
فراموش نکنیم باقی‌ماندن استخوان لای‌زخم - پس از 45 سال - بین ایران و امریکا، «توافق سست» را به دنبال خواهد داشت که با کمترین تنشی، از بین می‌رود.
الان وقت حل جدی‌تر تنش‌های موجود به جز موضوع هسته‌ای نیز، هست.
آخر) سرمایه‌گذاری و قراردادهای همکاری میان دو کشور، هر توافقی را در هر سطحی، «تضمین» می‌کند؛ راهی جز این هم وجود ندارد. البته که در قراردادها منافع طرفین در نظر گرفته می‌شود و باید هم گرفته شود؛ منتها توافق، گام اول و انعقاد همکاری‌های اقتصادی - به‌ویژه در عرصه‌های زیرساختی و سپس فناوری و هوش مصنوعی، گردشگری و آینده انرژی منطقه - در گام دوم دست ما را در مقایسه با کشورهای رقیب و همسایه، بالاتر خواهد بُرد؛ این جدای از یک ضرورت استراتژیک، سبب بازگشت جدی ایران به معادلات غیراقتصادی نیز می‌شود؛ ریسک را به حداقل می‌رساند و ایران در سال 2030 در جایگاهی متفاوت خواهد نشست. شک نکنیم.
یادمان باشد که «ظرفیت‌های این کشور» غیرقابل‌تصور است. ظرفیت‌هایی که آن‌ها هم حق مسلم ماست؛ برای ساختن آینده‌ای روشن البته. از هوای پاک گرفته تا بازگشت نخبگان به کشور. تمام.
مجید رضاییان/استاد دانشگاه و پژوهشگر ژورنالیسم
5757
کد خبر 2047456

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/983289/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اشتباه مدافعان؛ گل سوم لیون توسط رایان چرکی در دقیقه 104

گل چهارم لیون توسط الکساندر لاکازت از روی نقطه پنالتی در دقیقه 109

گل سوم منچستریونایتد توسط برنو فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 114

گل چهارم منچستریونایتد به لیون توسط کوبی ماینو

گل پنجم منچستریونایتد به لیون توسط هری مگوایر

خلاصه بازی چلسی 1 - لژیا 2

هنرمند پیشکسوت درگذشت

ترکیب احتمالی پرسپولیس برای نبرد با سپاهان

داور سابق فوتبال آلمان: گل اول اینتر به بایرن مونیخ باید مردود اعلام می‌شد

خاطره‌بازی با ایران در المپیک پاریس 2024

گل اول لیون به منچستریونایتد توسط کورنتین تولیسو در دقیقه 71

گل دوم لیون به منچستریونایتد توسط الکساندر لاکازتدر دقیقه 78

اخراج تولیسو؛ منچستریونایتد 2-2 لیون

گل مردود طارق جرج؛ چلسی 1-2 لژیا ورشو

لزوم حمایت مالی و محتوایی از برنامه‌های مهدوی در استان کردستان

آموریم: بازیکنان جلوی لیون باید مراقب اونانا باشند!

گل دوم منچستریونایتد به لیون توسط دالو

گل اول تاتنهام توسط سولانکه از روی نقطه پنالتی در دقیقه 43

آیا تمدید قرارداد با صلاح عاقلانه بود؟

واکنش روا به حواشی دیدار ایران - ازبکستان

اونانا از هواداران لیون انتقام گرفت!

سر‌توپ دیدنی گارناچو؛ منچستریونایتد 2-0 لیون

در میان غفلت مدافعان؛ چلسی 1-2 لژیا ورشو

دو واکنش دیدنی کواسویچ؛ چلسی 1-2 لژیا ورشو

صحبت‌های هواداران ناراضی نساجی پس از شکست مقابل خیبر

خادمین شهدا حافظان راه نور هستند

اعتراض تیم کاندیدای سقوط: پنالتی‌مان سوخت!

برگزاری رژه نیروهای مسلح در سنندج/محدودیت‌ ترافیکی اعمال شد

کردستان زمینه‌ساز گسترش فرهنگ مهدوی است

مهدویت ظرفیت مشترک میان مذاهب اسلامی است

طرح «همدلان ظهور» الگویی موفق از مشارکت مردمی در مهدویت است

اعتراف جالب قالیباف درباره اقتصاد ایران

امراله عظیمی چهره سال هنر انقلاب اسلامی در کرمانشاه شد

پایداری هوای کرمانشاه از جمعه تا دوشنبه

پروژه تله‌کابین تاق‌بستان شتاب می‌گیرد / استفاده حداکثری از ظرفیت‌های گردشگری کرمانشاه

وضعیت آب و هوا کرمانشاه فردا جمعه 29 فروردین ماه 1404 | هواشناسی کرمانشاه 29 فروردین ماه

تله‌کابین تاق‌بستان با گرفتن مجوزها در کمتر از دو سال تکمیل می‌شود

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد

پیام تسلیت مدیر کل بنیاد استان سیستان و بلوچستان در پی درگذشت مادر شهیدان نارویی

معاون استاندار: ایمن‌سازی جاده‌های کردستان ضروری است

معرفی کتاب یک عاشقانه آرام؛ روایت زندگی و عشق ماندگار

داستانک/نقل قول بد

وینگر سابق پرسپولیس و رد یک تئوری قدیمی!

بارسا امسال سه‌گانه می‌برد، ولی با تواضع!‏

آرزوی لیونل مسی برای خط دفاعی بارسلونا!

راه‌حل قطعی برای ‏VAR‏؛ داور را حذف کنید!‏

راز قهرمانی مورینیو در چمپیونزلیگ؛ تنبلی ممنوع!

هشدار دقیقی به بازیکن‌های خیبر؛ موهایم سفید شد!

هواداران خیبر در پشت فنس ها دقیقی در خیبر بمان!

پیش‌بینی گلر ذوب از قهرمان؛ سپاهان یا تراکتور!