عصر کرد

آخرين مطالب

پشت پرده مخالفت‌ها با اصلاحات ارزی / مجلس نباید هم‌صدای رانت‌جویان ارزی شود سیاسی

پشت پرده مخالفت‌ها با اصلاحات ارزی / مجلس نباید هم‌صدای رانت‌جویان ارزی شود
  بزرگنمايي:

عصر کرد - پس از اقدام ملی و درست دولت در جهت اصلاح نظام ارزی و حذف رانت و فساد با راه‌اندازی سامانه ارز توافقی، در روز‌های اخیر جریان موسوم به پایداری در مجلس همزمان با جریان ذی‌نفع رانت ارزی در تلاش برای فشار به وزیر اقتصاد هستند. با توجه به رانت ارزی 1000 میلیارد تومانی، فشارها از سوی جریان رانتی با خرج مبلغ اندکی از رانت‌های حاصل شده طبیعی است اما فشار سیاسی جریانی که در ظاهر خود را مطیع رهبر انقلاب می‌داند از آن جهت عجیب است که این جریان حتی به سخنان رهبر انقلاب در خصوص عدم استیضاح وزیران در مدت فعالیت کوتاه هم اعتنا نمی‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
رهبر انقلاب در دیدار سال گذشته نمایندگان با ایشان خاطرنشان کرده بودند: «مگر در یک وزارتخانه در سه ماه چه‌کار می‌شود کرد که اگر نکرد، آدم استیضاحش بکند؟» 
اکنون بیش از چهار ماه از فعالیت دولت نگذشته و با واقعیت‌های اقتصادی که از قبل وجود داشت باز هم نمایندگان بر طبل فشار ناصحیح بر وزرا یکی پس از دیگری می‌کوبند. 
در همین راستا به جز ایجاد جو روانی متشنج در مجلس علیه وزارت اقتصاد، گروه‌های دیگری از همین جریانات در خارج از مجلس، فشار را به نهایت رسانده و با ارسال پیامک به تعداد زیادی از نمایندگان، آن‌ها را برای فشار به وزیر اقتصاد تحریک کرده‌اند. 
در تصاویری که به دست اقتصادآنلاین رسیده، پیامک‌ها حاوی مضامینی، چون ایجاد فشار و درخواست استیضاح همتی بیاورند. در شرایطی که دستشان از حجم رانت 1000 همتی کوتاه شده، قابل درک است که حذف چنین رانت‌های بزرگی چقدر فعالیت وزیر اقتصاد و دولت را از سوی گروه‌های متنفع از سفره رانت را با چالش مواجه می‌کند.
در لیست بلند بالای استیضاح وزیران، نام وزیر نفت و کار هم دیده می‌شود، اما در حال حاضر همتی در رأس حملات قرار دارد. اگر چه در هفته‌های اخیر وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی دیدار‌هایی با نمایندگان عضو کمیسیون اقتصادی داشته‌اند و آنان را قانع کرده بودند اما هنوز برخی دیگر از نمایندگان وابسته به جریان پایداری به دنبال فشار و عدم اجرای درست سیاست‌های ارزی وزارت اقتصاد هستند.

عصر کرد


نمایندگان مجلس بر اساس وظیفه‌ خود تاکنون 500 سوال از وزرای کابینه در طی 4 ماه فعالیت خود کرده‌اند اما بر اساس اطلاعاتی که به اقتصادآنلاین رسیده است، تمامی افراد پیش‌برنده طرح استیضاح همتی از جریان موسوم به پایداری در مجلس هستند. تفکری که در روز‌های اخیر با برپایی یک نشست تحلیلی و ارائه نظریه دلار 20 هزارتومانی تا حد زیادی سر و صدا به پا کرده‌اند و البته بخش زیادی از کارشناسان را به واکنش واداشته که این اعداد و ارقام یک «رویا فروشی» بیش نیست.
 این جریان حتی کارزار‌هایی علیه همتی در سایت کارزار ایجاد کرده‌اند که به این وسیله رای بخشی از افراد همسو را تحت عنوان حمایت از مردم جلب و جذب کنند. اما مقصر گرانی دلار و نوسانات ارزی چه کسی است؟
پزشکیان چه تحویل گرفت؟

عصر کرد

دولت چهاردهم چهارمین ماه فعالیت خود را از سر می‌گذراند. جریان انقلابی مجلس که دلیل فشار و درخواست استیضاح خود را بر روی موضوع نوسانات ارزی گذاشته است، در حالی به رشد حدود 35 درصدی دلار در دولت پزشکیان، اعتراض می‌کند که در مقابل هیچ واکنشی به رشد 138 درصدی نرخ دلار در دولت سیزدهم نداشت و هنگامی که نرخ دلار از 25600 هزار تومان به 60950 هزار تومان رسید تنها سکوت اختیار کرده بودند. این سکوت جریان همسو با دولت علامت‌های سوال زیادی را در ذهن ایجاد می‌کند.
بسیاری از صاحبنظران معتقدند نرخ ارز وابسته به مباحث مختلفی است و البته به علت «تورم انباشته‌ای» که در سال‌های اخیر داشته‌ایم، قیمت دلار هیچگاه نمی‌تواند تا حد چشمگیر و غیر قابل معقول کاهش پیدا کند. نرخ تورم همیشه یکی از چالش‌های اساسی دولت‌ها بود است و تنها منحصر به دولت چهاردهم نیست. داده‌های بانک جهانی می‌گوید، میانگین تورم کشور‌های جهان در 40 سال گذشته کمتر از شش درصد بوده است، اما این رقم برای اقتصاد ایران به بیش از 20 درصد می‌رسد. نرخ تورم در ایران از سال 2017 تاکنون با حرکت از حدود 9 درصد تا نزدیک به 46 درصد، روندی صعودی را پشت سر گذاشته است. همچنین بررسی روند تورم سالانه کشور که از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی منتشر شده نشان دهنده آن است که در هر سه سال دولت سیزدهم تورم بالای 40 درصد ثبت شده است. اما اکنون پیش‌بینی می‌شود تورم در پایان امسال به حدود 30 درصد برسد که کمتر از تورم دولت قبل خواهد بود.
از سوی دیگر دولتمردان و تیم اقتصادی پزشکیان در مدت اخیر تمرکز خود را برای اصلاحات ارزی گذاشته‌اند. تیم اقتصادی دولت با حذف ارز نیمایی و تلاش برای نزدیک کردن ارز رسمی به بازار آزاد به سمت حمایت از صادرات، تولید داخلی و کارگران ایرانی حرکت کرده است. وجود رانت و فساد در بخش ارزی و چشم انداز محدودیت‌های ارزی با حضور ترامپ در کاخ سفید، دولت را ناگزیر به اصلاحات ارزی در شرایط تحریم کرد. در حالی برخی به حذف ارز نیمایی و افزایش نرخ ارز توافقی انتقاد می‌کنند که به دلیل کسری بودجه هزار همتی دولت سیزدهم در سال‌های 1401 و 1402 و اثرات سوء تورمی آن، قیمت دلار باید در آن سال‌ها تعدیل می‌شد اما به دلیل سرکوب نرخ ارز در آن مدت، فنر آن فشرده شده بود و اکنون سیاست‌گذار را وادار به افزایش نرخ کرد. از سوی دیگر بدهی دولت به بانک مرکزی و شبکه بانکی از دولت سیزدهم به ترتیب 480 همت و 1560 همت است که این بدهی هر گونه اقدام دولت چهاردهم در مهار تورم را سخت می‌کند.
سیاسی‌کاری برای فشار به وزیر ضد رانت

عصر کرد

عبدالناصر همتی، به علت سکانداری مهم‌ترین وزارتخانه دولت همواره در راس توجه گروه‌های مختلف اجتماعی و قانونگذاری بوده است. وزیر اقتصاد و دارایی البته اظهارنظر‌هایی داشته است که تاکنون از زبان یک مسئول دولتی بی سابقه بوده است. اظهارنظراتی که مسیر درست اقتصادی از آن راه می‌گذرد. انتقاد از پرداخت وام‌های تکلیفی مانند وام ازدواج و فرزندآوری، ناترازی بانک‌ها و برخورد و اقدام با بانک‌های ناتراز تا پایان سال آینده، تاکید بر ارز تک نرخی و همچنین تلاش به اجرای برنامه‌های بانک مرکزی همچون ایجاد بازار ارز توافقی و همچنین حذف رانت ارزی تاکنون واکنش‌های بسیاری را در جمع گروه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و رسانه‌ای برانگیخته است.
همتی در خصوص رانت ارزی هم پیش از این گفته بود: «با حذف ریشه‌های رانت ارزی، ضمن مدیریت هوشمند مصارف ارزی و حفاظت از منابع ارزشمند ارزی، ثبات در بازار ارز کشور حاکم شود، به‌طوری که شاهد کاهش تدریجی کسری‌های تجاری غیرنفتی و کسری حساب سرمایه باشیم. اختلاف بین ارز نیمایی و بازار حدود 20 هزار تومان است. سال گذشته طبق گزارش بانک مرکزی 50 میلیارد دلار واردات نیمایی داشتیم (و این) یعنی 1000 همت رانت داده ایم.»
با این حال با حذف بخشی از رانت در بازار ارز و با وجود تمجید بسیاری از کارشناسان از حذف رانت 1000 همتی، ناگفته پیداست که بسیاری از متنفعان ارزی از آن به راحتی نمی‌گذرند. از این رو جریان همسو با کسانی که بهره‌مند از رانت ارزی بودند در تلاش هستند تا با جهت‌گیری‌های سیاسی و طرح موضوع حمایت از اقشار محروم، دست به طرح مباحثی همچون استیضاح وزیر اقتصاد بزنند. در حالی که در بند‌های بالا اشاره شد میزان تورم و نرخ رشد ارز، کسری بودجه و بدهی دولت به سیستم بانکی تا چه مقدار شرایط را برای دولت جدید و اقدامات جدید سخت کرد و در این ایام منتقدان و خصوصاً نمایندگان مجلس اقدامی برای این فشار تورمی و حمایت از اقشار جامعه نمی‌کردند. در این دوران اما مجلس دوازدهم به طرح درخواست‌های استیضاح بسنده نکرده و با هر گونه اقدامات دولت در حوزه اقتصادی، ارزی و ساختاری مخالف هستند. چنانکه روز یکشنبه هم با لایحه دوفوریتی دولت مبنی بر تعیین تکلیف بدهکاران حساب ذخیره ارزی که وام خود را پس نداده بودند، مخالفت کردند.
اگرچه وزیر اقتصاد پشت بانک مرکزی را در اصلاحات ارزی خالی نکرد و با نگاه ملی از این اقدام حمایت کرد اما با این حال همچنان مسئولیت سیاست‌های ارزی و مهار تورم بر عهده بانک مرکزی است. بر اساس قانون بانک مرکزی که پس از نیم قرن اصلاح شد، در جزو یک بند «ب» ماده 3 این قانون که به وظایف و مسئولیت‌های بانک مرکزی برمی‌گردد، مسئولیت مهار (کنترل) تورم به این نهاد سپرده شده و در جزو 5 همین بند، کمک بانک مرکزی به تحقق عدالت اجتماعی را یادآور شده است. از سوی دیگر راه اندازی بازار ارز توافقی از سیاست‌های بانک مرکزی بوده است که در صورت اجرای درست، منجر به تقویت زیرساخت‌های تولید و تجارت و بهبود کارایی اقتصاد خواهد شد. همچنین اقدامات بانک مرکزی نشان می‌دهد که قصد تکرار روش‌های شکست خورده پیشین را ندارد و با فاصله گرفتن از ارزپاشی بی‌هدف، به عنوان یک بازارساز نقش آفرینی می‌کند.
به نظر می‌رسد بر اساس مطالبات عمومی نام 70 نماینده خواهان فشار بر وزیر اقتصاد و دارایی ذکر شود تا مشخص شود آن‌ها چه کسانی هستند و برای کدام منافع چنین نقش‌آفرینی می‌کنند؟

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/944859/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سامانه بارشی کردستان را فرا می‌گیرد

ما را دلت نخواست!

ستاره‌های بارسا دوست دارند با رئال بازی کنند!

محسن یوسفی: تغییرات کادرفنی چاره کار نیست

پیراهن شماره 9 دوباره بر تن شهاب زاهدی

حضور رضا درویش برای ثبت‌نام در پست نمایندگی باشگاه‌ها در هیات رییسه

جانشین رودری در ایتالیا پیدا شد

پایان سکوت طولانی رئیس بارسلونا

صحبت‌های جنجالی حجت کریمی در مورد فرشید سمیعی

رئال یک مدافع راست جدید خرید!

امیدواری پاریس؛ کواراتسخلیا جواب ناپولی را نمی‌دهد

رئال مودریچ را از دست داد

درویش نامزد عضویت در هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال شد

بازیگر سریال جنجالی، به دلیل عدم رعایت حجاب در پشت صحنه، با برخورد قانونی مواجه خواهد شد!

پرواز گسترده پهپادهای ارتش رژیم صهیونیستی در آسمان جنوب لبنان

نمایشی اززندگی عاشقانه شهیدجاویدالأثر گیلان ابراهیم فرمانی

فراخوان نمایش‌های صحنه‌ای، محیطی و آیینی در اصفهان

با 390 میلیون صاحب ساینا شوید+ جدول

خون پاک شهدای والامقام خنثی‌کننده هجمه‌های دشمنان نظام است

پیش بینی آب و هوای کردستان برای فردا جمعه 4 دی 1403/ نفوذ سامانه بارشی

پیش بینی آب و هوای کردستان برای فردا جمعه 21 دی 1403/ نفوذ سامانه بارشی

کمبود پروازهای فرودگاه‌ سنندج و سقز/ وعده‌ ها چه شد؟

راه آهن چابهار به زاهدان پیشرفت فیزیکی 75 درصد دارد

پیشرفت 70 درصدی تصفیه‌خانه شهر کرمانشاه

سخنگوی دولت : پایتخت جدید کشور به طور قطع در منطقه مکران

بحران مهاجرت داخلی، گواه شکست سیاست‌های توسعه‌ای در ایران است / اقتصاد، دلیل بیش از یک‌چهارم مهاجرت‌های داخلی

خبر خوش وزیر اقتصاد برای حقوق‌بگیران، اصناف و مشاغل | افزایش 100 درصدی معافیت مالیاتی!

اصلاحات «مسعود»؛ پیدا و پنهان اقدامات پزشکیان در ریاست جمهوری/ نوبت به اقتصاد و معیشت مردم رسید

سرپرست مدیریت عامل شرکت ایده‌پردازان صنعت فولاد، جزئیات تفاهم‌نامه CBSI را تشریح و به تاثیر اقتصاد چرخشی در صنعت فولاد پرداخت

جمعیت در سن ازدواج رو به کاهش است/ سهم فرهنگ و نگرش در فرزندآوری و ازدواج بیش از اقتصاد است

پیش بینی آب و هوای کرمانشاه برای فردا جمعه 21 دی 1403 / افزایش محسوس دما

برگزاری 281 برنامه برای دهه فجر در کرمانشاه

بیش از چهار کیلوگرم مواد مخدر در کرمانشاه کشف شد

ساخت خانه کارگری در اراضی کشاورزی کرمانشاه مجوز می‌خواهد

کبیری: عدالت جنسیتی و بکارگیری زنان متخصص، اولویت سازمان منطقه آزاد کیش

تقدیر سخنگوی دولت از برنامه‌های محمد کبیری برای حل مشکلات حوزه زنان در کیش

سرمایه‌گذاری در آموزش، گامی برای آینده‌ای روشن در کیش

مرگ خاموش 3 عضو خانواده بیجاری در حادثه گازگرفتگی

دل قوی دار سحر نزدیک است!

از زندگی‌نامه پاپ تا کتاب جدید برنده نوبل

استقبال جالب هواداران خردسال تاتنهام از فن‌دایک

استقبال ضعیف سعودی‌ها از بارسلونا

پنجره ذوب‌آهن در آستانه بازگشایی

تراکتور امروز برای قهرمانی استارت می‌زند

فسخ قرارداد با بلانکو با استقلال اولین چالش هیات مدیره جدید

واکنش اینستاگرامی بابایی به حضور در هیات مدیره استقلال

پیام ستاره تاتنهام پس از مصدومیت ترسناک

حضور حجت کریمی برای ثبت‌نام در انتخابات هیات رییسه فدراسیون

گفتگوی خبرنگاران با ایمان عالمی: بله من همچنان سرپرست استقلال هستم

تجمع هواداران پرسپولیس برای انتخاب سرمربی