شرایط معیشت مردم به شدت آسیب دیده است
سیاسی
بزرگنمايي:
عصر کرد - صفحه اقتصاد - - مرتضی افقه کارشناس اقتصادی در گفتگو با صفحه اقتصاد، درباره وضعیت معیشت مردم گفت: آقای پزشکیان زمانی که وارد کارزار انتخاباتی شد باید می دانست در بدترین شرایط اقتصادی پس از انقلاب کشور قرار دارد. هفت سال از تشدید تحریم ها گذشته، دولت های قبلی به خصوص دولت سیزدهم، خزانه ها را خالی کرده اند تا جایگزین درآمدهای نفتی که در تشدید تحریمها کم شده بود را جبران کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
وقتی دولت چهاردهم مستقر شد برای دولت چیزی مثل اموال و شرکتهای دولتی یا حتی ظرفیت فروش اوراق قرضه یا ظرفیت افزایش بیشتر از قبل مالیات هایی که دولت های قبلی به خصوص دولت رئیسی برای جبران درآمدهای نفتی اعمال کردند، نمانده بود.
وی ادامه داد: آقای پزشکیان باید می دانست در این شرایط قرار دارد. زمانی هم که آمد تحت تاثیر اقتصاد خوانده های اقتصاد نفهمیده شروع به جوسازی و فضاسازی برای افزایش قیمت بنزین و حاملهای انرژی کرد. این برای شرایطی بود که هنوز نمیدانستیم ترامپ یا خانم هریس سر کار می آیند. اگر هریس می آمد، می شد امیدی داشت که رییس جمهور می تواند از طریق مذاکره مشکل تحریم را حل کند. اما الان که ترامپ آمده شرایط به شدت سخت شده به خصوص بعد از اینکه تیم بسیار ضد ایرانی و حامی شدید اسرائیل کنار خودش چیده است.
وی ادامه داد: بنابراین، امید کمی است که مذاکره انجام شود یا به نتیجه برسد مگر اینکه ایران که دیگر قدرت چانه زنی چندانی ندارد احتمالا باید امتیازات بیشتری نسبت به برجام را بدهد. بنابراین، شرایط معیشت مردم به شدت آسیب دیده است. هیچ راهی نمیبینم به جز اینکه در کوتاه مدت به هر شکل ممکن مشکل تحریم ها حل شود. اگر حل نشود بعید می دانم با این ساختار نظام تصمیم گیری، اداری، اجرایی مدیریتی فشل و ناکارآمد و بروکراسی های حاکم و فرسوده شدن زیرساخت ها آقای پزشکیان بتواند کار چندانی برای بهبود معیشت کند حتی شاید برای حفظ این میزان معیشت هم نتواند کار چندانی کند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: با توجه به وضعیت اقتصادی و اینکه افق روشنی فعلا در پیش نداریم حداقل به لحاظ اجتماعی و فرهنگی فشار از مردم برداریم. مانند برداشتن فیلترینگ و دیگر مسائل فرهنگی. این موارد می تواند فضا را تلطیف کند به خصوص در گروههایی که مخاطب فیلترینگ و مسایل فرهنگی هستند و عمدتاً صدای بلندی هم دارند. همچنین دسترسی به رسانه هم دارند و می توانند تاثیر مثبت یا منفی برای کاهش تنشها داشته باشند. بنابراین، اگر این گروه حداقل از منظر فرهنگی مقداری فشار کم شود شاید آثار منفی ناکامی در حل مشکلات اقتصادی کمی جبران شود.
افقه براین باور است: اگر دولت چهاردهم با ترامپ به نتیجه نرسند و یک و نیم میلیون بشکهای که در بودجه 1404 پیش بینی شده هم نتوانیم از طریق دور زدن بفروشیم حتما سال سختی پیش رو داریم. برخی می گویند ترامپ بیزینسمن و اهل معامله است و می توان با او مذاکره کرد. ولی متاسفانه فعلا شواهدی دال بر اینکه بتوانیم باب مذاکره ای باز کنیم یا اگر باز شده بتوانیم به توافقی برسیم، روشن نمی بینم.
این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه باید بگویم با این وضعیت و ادامه این وضعیت سال سختی را پیش رو داریم. مگر اینکه در دیدگاه ترامپ اتفاقی بیفتد و تغییر و تحولی رخ بدهد یا ناچار شویم در مذاکرات امتیازات بیشتری بدهیم که بعید می دانم ایران بخواهد امتیازی در باب مسئله هستهای بدهد. تا جایی که می دانم آنچه جناح تندرو آمریکا و اسرائیل از ایران در مذاکرات احتمالی بعدی میخواهند هم مسئله موشکی و هم عدم کمک به گروه هایی که ایران حامی آنهاست، هستند که بعید می دانم ایران به سادگی زیر بار آن برود.
مطالعه بیشتر: از دلایل افزایش قیمت دلار، افزایش حجم قاچاق است
-
يکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۰:۳۸
-
۹ بازديد
-
-
عصر کرد
لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/921346/