عصر کرد

آخرين مطالب

رمزگشایی از علت حضور پزشکیان در هیئت‌های مختلف عزاداری اقتصادي

رمزگشایی از علت حضور پزشکیان در هیئت‌های مختلف عزاداری
  بزرگنمايي:

عصر کرد - محسن جلال‌پور در دنیای اقتصاد نوشت: رئیس‌جمهور منتخب این روز‌ها بیشتر از آنکه با سیاستمداران نشست و برخاست داشته باشد، به هیات‌های مذهبی می‌رود و با مداحان معاشرت می‌کند که به‌طور سنتی پایگاه مخالفان گروه‌های اصلاح‌طلب به شمار می‌روند. این رفتن‌ها و آمدن‌ها بعضا مورد انتقاد علاقه‌مندان آقای پزشکیان قرار گرفته است.
برخی معتقدند این رفتار پزشکیان سیاسی است و برای اینکه چند صباحی بیشتر در مسند بماند، در حال تنظیم رابطه با مخالفان است. برخی منشأ این رفت‌وآمد‌ها را به عقاید مذهبی ایشان نسبت می‌دهند و برخی هم معتقدند پزشکیان اگر چه از طبقه متوسط رای گرفته، اما ترجیحش این است که با قشر مذهبی جامعه ارتباط بیشتری داشته باشد.
همه این‌ها به جای خود، اما به نظر می‌رسد یک احتمال قوی‌تر هم وجود دارد؛ اینکه امیدمان به این باشد که پزشکیان تغییراتی گسترده مد نظر دارد که این تغییرات می‌تواند برای او و دولت چهاردهم بسیار پُر هزینه باشد که از این جهت، جلب دوستی و حمایت مخالفان قدرتمند، سیاست درستی به شمار می‌رود.
اما ضرورت گفتگو با مخالفان در چیست و چه نتیجه‌ای به دنبال خواهد داشت؟ مسعود پزشکیان در انتخابات اخیر وعده مشخصی نداد؛ اما از موضع‌گیری‌هایی که درباره برخی مسائل نشان داد، می‌توان حدس زد که چهار یا پنج ماموریت اصلی برای خود تعریف کرده است.
احتمالا ماموریت اول او، مدارا در داخل است. او همچنین به دنبال تنش‌زدایی از روابط خارجی است و کاهش تحریم‌ها را مد نظر دارد. می‌توان حدس زد که رفع ناترازی‌های اقتصاد یکی دیگر از ماموریت‌های مهم دولت ایشان است.
پزشکیان به اقتصاددانان قول داده که دولتش به جز در دو مقوله آموزش و بهداشت در دیگر حوزه‌ها فقط عرضه کننده کالا‌های عمومی باشد. ماموریت دیگر ایشان این است که تورم را کاهنده کند و اقتصاد را در مسیر رشد قرار دهد و در نهایت، ماموریت مهم دیگر پزشکیان این است که دولت را از دخالت در زندگی و کسب‌وکار مردم منع کند.
همه این موارد صرفا می‌تواند فهرست آرزو‌های ما باشد و رئیس‌جمهور منتخب به همان دلایلی که دولت‌های قبل تن به چنین جراحی‌هایی ندادند، ایشان هم می‌تواند از کنارشان بگذرد؛ اما این یک واقعیت است که ادامه وضع موجود هم ممکن نیست.
برای تغییر در هر کدام از این وضعیت‌ها، رئیس‌جمهور باید جامعه را متقاعد کند که کار بسیار دشواری است و ایشان نمی‌تواند بدون کمک همه نیرو‌های موثر جامعه دست به چنین اصلاحات دردناکی بزند. پس گفتگو با مخالفان در هر سطح و هر موقعیتی که هستند، باید ادامه پیدا کند.
اما در این زمینه سه نکته را باید مد نظر قرار داد؛ اولا همان‌طور که اشاره شد، تداوم وضعیت فعلی ممکن نیست و نظام حکمرانی باید بیشترین حمایت را از رئیس‌جمهور منتخب برای ایجاد اصلاحات داشته باشد.
مساله دیگر این است که آشفتگی فعلی اقتصاد ایران، ذی‌نفعان بی‌شماری دارد که قادرند جهت سیاست‌ها را تغییر دهند یا سیاست‌های اصلاحی را به‌طور کامل خنثی کنند.
به‌طور مثال تحریم‌های تحمیل‌شده به اقتصاد ایران گروه بزرگی ذی‌نفع ایجاد کرده است که یا به‌طور مستقیم از خود تحریم‌ها منتفع می‌شوند یا به‌صورت غیر مستقیم از سیاست دور زدن تحریم‌ها بهره می‌برند. اگر تحریم‌ها برداشته شود، می‌توان تصور کرد که کاسبان تحریم، قاچاقچیان، فعالان اقتصاد زیرزمینی، بنگاه‌های رانتی و پول‌شویان از این تغییر زیان ببینند؛ اما در مقابل، تجار قانونی، مردم، بنگاه‌های اقتصادی و دولت، منتفعان این تغییر خواهند بود.
همچنین اگر تورم کاهش پیدا کند و اقتصاد به ثبات برسد، عموم مردم، بنگاه‌های اقتصادی، دولت، فقرا، ثروتمندان، کارآفرینان، تجار قانونی، کارگران و کارمندان دولت از این وضعیت منتفع می‌شوند؛ اما بانک‌های ناتراز، قرض‌گیرندگان، بنگاه‌های سیاسی، واسطه‌گران بازار‌های ارز، سکه، خودرو، قاچاقچیان و پولشویان از وضعیت جدید زیان خواهند دید.
همچنین اگر تصور کنیم که دولت مطابق آنچه مسعود پزشکیان وعده داده، دست از دخالت در اقتصاد بردارد، بنگاه‌های بخش خصوصی، مصرف‌کنندگان، سرمایه‌گذاران، کارآفرینان و آحاد جامعه از این سیاست منتفع می‌شوند؛ اما بنگاه‌های رانتی، بنگاه‌های غیررقابتی و قاچاقچیان از این وضعیت زیان می‌بینند.
همچنین اگر مسعود پزشکیان تصمیم بگیرد که تجارت را آزاد کند، مردم، بنگاه‌ها، صادرکنندگان و واردکنندگان قانونی و خود دولت از این سیاست منتفع می‌شوند، اما قاچاقچیان، فروشندگان کالای قاچاق و فراریان مالیات از این وضعیت زیان خواهند دید.
پس کاملا واضح است که مسعود پزشکیان کار بسیار دشواری پیش رو دارد؛ چون گروه‌های ذی‌نفع از نفوذ و قدرت سیاسی و مالی بالایی برخوردار هستند و می‌توانند، سیاست‌ها و تصمیم‌گیری‌ها را به سود خود متوقف کنند. آن‌ها همه‌جا هستند، در سازمان‌های اقتصادی، در دستگاه‌های نظارتی، در شورا‌های تصمیم‌گیری و حتی در مراجع تصمیم‌گیری برای روابط بین‌الملل هم حضور دارند.
البته اقتصاددانان تاکید دارند که وقتی درباره گروه‌های منتفع از بد کار کردنِ اقتصاد صحبت می‌کنیم، حتما آن‌ها را به دو دسته تقسیم کنیم؛ دسته اول تعدادشان اندک، اما قدرت و نفوذشان زیاد است که می‌توانیم آن‌ها را «ذی‌نفعان رانتی» بنامیم. دسته دوم، شمارشان بسیار است؛ اما در رانت‌های کوچک سهیم هستند؛ اما قدرت اجتماعی زیادی دارند که اقتصاددانان به آن‌ها «ذی‌نفعان معیشتی» می‌گویند.
این دو گروه مخالفان عمده اصلاحات اقتصادی هستند و رئیس‌جمهور منتخب برای اقداماتی که مد نظر دارد باید گروه اول را از طریق اصلاح سیاست‌ها خلع سلاح کند و به گروه دوم اطمینان بدهد که تغییرات به سودشان تمام می‌شود.
آقای پزشکیان باید صادقانه با مردم صحبت کند و توضیح دهد که اصلاح امور برای خوب کار کردن اقتصاد می‌تواند به نفع همه باشد و آحاد جامعه، کارگران، کارآفرینان، تولیدکنندگان، تجار رسمی و حتی خود دولت، همگی منتفعان خوب کار کردن اقتصاد هستند و چه خوب است اگر نظرات صادقانه آقای رئیس‌جمهور توسط تریبون‌های رسمی و مذهبی به قشر مذهبی هم برسد تا گمان نکنند اصلاح اقتصاد به زیان آن‌ها تمام می‌شود. البته پزشکیان کار بسیار سختی پیش‌رو دارد و اگر نتواند با مردم صادقانه مسائل را طرح کند و از آن‌ها کمک بجوید، دیگر امیدی به اصلاح اقتصاد نخواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/859979/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعلام مشکل جدید اقتصاد ایران از زبان همتی

تذکر نماینده لامرد و مُهر و 40 نماینده مجلس به وزیر اقتصاد / وزیر اقتصاد جلوی ریخت و پاش‌ها را بگیرد تا‌ به مردم وام برسد

راه‌حل مدافع اینتر برای دفاع مقابل هالند!

طارمی راه نجات اینتر را می‌دانست!

اعتراض پپ به فرمت جدید سی‌ال؛ این چه کاری بود!

محکومیت 9 میلیارد ریالی برای مباشرت در قاچاق مرغ در مریوان

برگشت اعتبارات عمرانی برخورد قانونی به دنبال دارد

نمایشگاه نقاشیخط بانوی کردستانی در سنندج/ نخستین نمایشگاه انفرادی کژال میرزایی با حمایت حوزه هنری انقلاب اسلامی استان کردستان

نستا: از تساوی مقابل اینتر ناراحتم!

تراکتور با تم لیگ قهرمانان آسیا

دیوید تیلور به عنوان نماینده وزن 92 کیلوگرم آمریکا در مسابقات جهانی 2024 آلبانی انتخاب شد

یامال بهترین است، او مثل مسی می‌شود

خلاصه بازی اتلتیکومادرید 3 - والنسیا 0

لامین یامال، هر روز بیشتر محبوب می‌شوی!

عکس/رونمایی اکبر عبدی از مدل جدید ریش‌هایش در سلفی با الهام پاوه‌نژاد

آدرین رابیو بالاخره تیم پیدا کرد

وضعیت عجیب گیت بانوان ورزشگاه قلعه حسن خان

الکس تلس:کنار رونالدو می‌ترسیدیم دسر بخوریم!

دو گل عجیب و دیدنی در جام جهانی فوتسال

تصادف تانکر سوخت با تریلی در بیستون منجر به آتش‌سوزی شد

گل دوم و زیبای کریم بنزما در دیدار الاتحاد مقابل الوحده

گل سوم کریم بنزما مقابل الوحده؛ الاتحاد 7-1 الوحده

گل اول مونترا توسط دنی موتا؛ مونتزا 1-0 اینتر

گل اول اینتر توسط دنزل دومفریس؛ مونتزا 1-1 اینتر

فرش سبز زیر پای پرسپولیس پهن شد

خلاصه بازی مونزا 1 - اینتر 1

برخورد با آمبولانس متخلف در ورزشگاه شهرقدس

خلاصه بازی الاتحاد 7 - الوحده 1

تولید 23 تن محصول خرما در لرستان

کارخانه ورق فولادی در کرمانشاه به بهره‌برداری رسید

گاریدو آماده رزم نخبگان شد

الاهلی برای پرسپولیس شادی گل منتشر کرد!

کونته: لوکاکو برای بازی در تیم‌های من ساخته شده!

خلاصه بازی اسپانیول 3 - آلاوس 2

تیم ملی جلالی را آماده تحویل نکونام داد!

مامور مهار ریاض محرز در پرسپولیس

آتش‌بازی الاتحاد و صدرنشینی با هت‌تریک بنزما

عذرخواهی فران تورس؛ بارسایی‌ها، معذرت!

توپ طلا برای ستاره گواردیولاست

داور فینال جام ملت‌ها برای استقلال سوت می‌زند

بی‌آبرویی برای فوتبال ایران؛ وضعیت عجیب مقابل چشمان بازیکن سابق رئال!

خاطره ای از دلیل مخالفت آیت‌الله طالقانی با اصل ولایت فقیه/ اگر رشته‌ی حیات ایشان نمی‌گستت، مردم را به صحنه می‌کشاند

ترمیم و راه‌اندازی مجدد دو خط انتقال آب در شهرستان سنقر

15 نمایش در جشنواره تئاتر برنای خوزستان به روی صحنه می‌رود

عراقچی: سفر به عراق فصل جدیدی با عراق را باز کرد

عراقچی: سفر رئیس‌جمهور به عراق نمونه‌ای بارز از دیپلماسی عمومی است

فضای عمومی و ادارات کردستان باید برای معلولان مناسب‌سازی شوند

عراقچی : دولت‌ عراق اطمینان داده که در منطقه کردستان عراق به هیچ‌ وجه در آینده تهدیدی برای خاک ایران در کار نخواهد بود

مردم کدام کشور بالاترین آی کیو را دارند؟/ رتبه ایران در جدول باهوش ترین مردم جهان

رونمایی همتی از دستور مهم پزشکیان