عصر کرد

آخرين مطالب

سقف 25 درصدی اجاره بها، تبعات اجتماعی به دنبال دارد/ مشکلات اقتصاد را نمی‌توان با دستور درست کرد اقتصادي

سقف 25 درصدی اجاره بها، تبعات اجتماعی به دنبال دارد/ مشکلات اقتصاد را نمی‌توان با دستور درست کرد
  بزرگنمايي:

عصر کرد -

عصر کرد

به گزارش تابناک اقتصادی؛ هر ساله با شروع فصل تابستان و تعطیلی مدارس، جابجایی مستاجران نیز آغاز می‌شود . اما به دلیل رشد نرخ تورم و کاهش قدرت خرید مردم، هزینه‌های اجاره نشینی سرسام آور شده است و متاسفانه بسیاری مجبور به تغییر منطقه و حتی شهر خود می‌شوند. در این میان؛ از سال 1399 هم زمان با گسترش کرونا و محدودیت‌هایی که رقم خورد، دولت وقت تصمیم گرفت تا با اتخاذ سیاستی جدید به کمک مستاجران بیاید و با ابلاغ سقف نرخ اجاره بها، برنامه خود را اعلام کرد.
به گونه‌ای که دولت روحانی در سال 1399 سقف مجاز افزایش اجاره بها در شهر تهران را 25 درصد اعلام کرد و برای سایر شهر‌های کشور نیز سقف پایین تری در نظر گرفته شد. این رویه در سال‌های بعد نیز تداوم یافت، اما اهداف مورد نظر در جهت حمایت از مستاجران، محقق نشد و مالکان تمایلی به اجرای مصوبه دولت نداشتند.
اما در سال جاری نیز هم زمان با آغاز فصل جابجایی ها، شورای عالی مسکن ترجیح داده است تا از نسخه سال‌های قبل تبعیت کند. به گونه‌ای که ششم تیرماه 1403 وزیر راه و شهرسازی در حاشیه هجدهمین جلسه شورای عالی مسکن اعلام کرد: "متوسط سقف اجاره بها با رقم 25 درصد به تصویب رسید.
وی با اشاره به الزام قانون یادآور شد: بر اساس ماده 7 قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها دولت مکلف شده تا در استان‌هایی که تورم بالای 30 درصد است، نرخ رشد اجاره بها را تعیین کند. بر همین اساس پیشنهادات شورای مسکن استان‌ها در خصوص این نرخ گردآوری شد که در این جلسه بررسی شد و به تصویب رسید. بذرپاش همچنین با بیان اینکه این ارقام ظرف روز‌های آینده به استان‌ها ابلاغ می‌شود، افزود: امیدواریم با این تصمیم بازار اجاره به شکل بهتری کنترل شود. "
اشاره وزیر راه و شهرسازی به سقف 25 درصدی اجاره بها، با نگاه تردیدآمیز مستاجران زخم خورده از سال‌های قبل مواجه است. چرا که طی چهار سال گذشته نیز این سقف اعلام شد، اما در عمل و در بسیاری از نقاط شهر تهران، به کف نرخ اجاره بها تبدیل شد و خبری از سقف اجاره نبود.
هرچند حالا صحبت وزیر راه و شهرسازی به ماده 7 قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها اشاره دارد که مصوب سال جاری است و بیان می‌کند: "در استان‌هایی که نرخ تورم عمومی سالانه منتهی به اسفندماه بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، بیشتر از سی درصد (30٪) باشد، شورای عالی مسکن در صورت وجود مصلحت مکلف است با پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی نسبت به تعیین سقف حداکثر افزایش درصد اجاره‌بها و قرض‌الحسنه مربوط به آن در شهر‌های بالای یکصد هزار نفر جمعیت و شهر‌های جدید آن استان در هر یک از شهر‌های مربوط به میزان پنجاه درصد (50٪) تا صددرصد (100٪) تورم عمومی سالانه اقدام نماید.
تبصره 1 این ماده قانونی تاکید دارد: در صورت عدم رعایت نرخ افزایش اجاره‌بهای سالانه اعلامی این ماده توسط موجر در صورت شکایت مستأجر تا پس از پنج سال بعد از انعقاد قرارداد و احراز تخلف توسط مرجع صالح، موجر علاوه بر پرداخت مبالغ اضافه دریافت شده به عنوان جریمه به مستأجر و رعایت حداکثر نرخ مجاز اعلام شده از سوی شورای عالی مسکن، به پرداخت جریمه‌ای معادل سه برابر مبلغ غیر مجاز افزایش اجاره‌بهای یک ماه (مشتمل بر مبلغ اجاره‌بها و اجاره‌بهای عرفی بدل مبلغ قرض‌الحسنه)، محکوم می‌شود. جریمه مأخوذه جهت اجرای قانون جهش تولید مسکن در قالب بودجه سنواتی و با سازوکار گردش خزانه در اختیار صندوق ملی مسکن قرار می‌گیرد. علاوه بر آن موجر نسبت به آن ملک مشمول تخفیف‌ها و معافیت‌های مالیاتی موضوع تبصره (11) ماده (53) قانون مالیات‌های مستقیم نمی‌گردد.
حسن محتشم کارشناس و فعال حوزه مسکن معتقد است رویکرد دستوری برای تعیین نرخ اجاره، موضوع جدیدی نیست و می‌تواند تبعاتی به همراه داشته باشد. محتشم در گفت و گو با تابناک بیان داشت: از سال 1399 سقف اجاره بها برای شهر تهران 25 درصد تعیین شد، اما نکته مهم این است که اقتصاد را نمی‌توان با دستور کنترل و مدیریت کرد. هرچند می‌دانیم که اگر مستاجر و مالک به هر دلیلی با یکدیگر به توافق برسند، دلیلی بر اجرا و تبعیت از این قانون نمی‌شود. در حقیقت دولت نمی‌تواند چالش تورم را از جیب مالک به نفع مستاجر حل و فصل کند. به هر حال وقتی تورم 40 درصدی داریم، تعیین سقف 25 درصد، به معنای برداشت از جیب مالکان است.
وی افزود: این در شرایطی است که برخی مالکان که بعضا بازنشستگی هم ندارند و صرفا یک خانه خالی برای اجاره دارند، برای تامین مایحتاج زندگیشان، خانه خود را اجاره می‌دهند. اما دولت با این دستور، به مالکان ابلاغ می‌کند که از سهم خودتان بگذرید و اجاره کمتر از تورم دریافت کنید؛ چراکه دولت نتوانسته است مشکل مسکن و اجاره را حل کند. در واقع دولت از جیب مالکان و مردم برای تورم مسکن، خرج می‌کند.
این فعال بازار مسکن ادامه داد: معتقدم چنین روشی نمی‌تواند در میان مدت و دراز مدت پاسخگو و موثر باشد و تبعات منفی هم به دنبال دارد. زیرا وقتی دولت شرایط را سخت‌تر می‌کند، سرمایه گذاری از بخش مسکن خارج می‌شود و در نهایت، کمبود مسکن در بازار، تشدید خواهد شد. روندی که باعث کاهش عرضه و افزایش قیمت مسکن می‌شود؛ از سوی دیگر در این شرایط امکان خرید مسکن برای متقاضیان کم‌تر می‌شود و بسیاری از آن‌ها به سمت بازار اجاره سوق داده خواهند شد و در نتیجه با افزایش تقاضای اجاره نشینی، بهای اجاره نیز رشد خواهد کرد و قیمت‌ها دوباره بالا می‌روند.
محتشم خاطرنشان کرد: دولت حداقل باید برای مالکانی که از این قانون تبعیت می‌کنند، تسهیلات و معافیت مالیاتی در نظر می‌گرفت، اما دولت از سهم خودش حاضر نیست چشم پویشی کند و فشار را به مالکان آورده است. معتقدم هیچ اقدامی از سوی دولت برای رفع این مشکل نشده و تصمیمات را بدون نظر کارشناسان حوزه مسکن و جامعه شناسی، اتخاذ کرده و توجهی به تبعات اجتماعی این دستورات نکرده است. به گونه‌ای که تصمیم چند سال اخیر شورای عالی مسکن برای تعیین سقف اجاره، منجر به چالش‌ها و درگیری‌هایی میان مستاجر و موجر شده است.
این کارشناس مسکن افزود: اگر قرار بود که با جریمه مشکل مسکن حل شود که دولت دستور می‌داد تا هر مسکن با چه قیمتی فروخته و خریداری شود. اما دستور قیمت دستور نیست و جواب نمی‌دهد؛ بنابراین با این مدل تصمیمات، اوضاع بازار اجاره شکننده و وخیم‌تر خواهد شد.
محتشم در پاسخ به این سوال که در تصمیم اخیر شورای عالی مسکن، فعالان این حوزه نیز حضور و نقشی داشته اند یا خیر، گفت: یک نفر به عنوان نماینده انجمن شرکت می‌کند، اما حق رای ندارد. هرچند ممکن است در خصوص چنین تصمیماتی، نظرخواهی هم نشده باشد. به هر حال دولت مشکل مردم و مستاجران را می‌بیند و می‌خواهد کمک کند، اما از خودش هیچ توانایی نشان نمی‌دهد و در نتیجه تصمیم می‌گیرد تا بخشی از این مشکل را موجران تحمل کنند.
محمود اولاد؛ کارشناس و تحلیلگر بخش مسکن نیز در خصوص تصمیم شورای عالی مسکن مبنی بر تعیین سقف برای نرخ اجاره بها به تابناک گفت: تعیین سقف برای نرخ اجاره در سال‌های اخیر نیز اجرا شده، اما موفقیت آمیز نبوده است. به گونه‌ای که در سال 1400، نرخ سقف اجاره بها 25 درصد در شهر تهران تعیین شد، اما در پایان همان سال، نزدیک به 70 درصد رشد نرخ اجاره داشتیم که نزدیک به سه برابر بوده است؛ بنابراین این تصمیم بار‌ها آزموده شده و جواب نداده و حتی شرایط بازار اجاره را بدتر هم کرده است.
وی افزود: از نظر علمی زمانی می‌توانیم فرآیند جیره بندی را انجام دهیم که کل چرخه عرضه را در اختیار داشته باشیم. یعنی اگر دولت بخش عمده‌ای از واحد‌های مسکنوی را در اختیار خود و یا مجموعه‌های قابل کنترل داشت، آن زمان شرایط کنترل قیمت و نرخ اجاره بها را هم داشت. کشور‌هایی هم که چنین مسیری برای کنترل بازار اجاره در پیش گرفته اند، به دلیل توانایی آن‌ها در مدیریت بخش عمده‌ای از بازار اجاره است. به گونه‌ای که از طریق شرکت هایی، رویه اجاره داریی حرفه‌ای را دنبال می‌کنند. ولی وقتی بازار مسکن، کاملا غیرمتمرکز و در اختیار افراد جامعه قرار دارد، امکان چنین کنترل‌هایی از طریق سقف نرخ اجاره، وجود نخواهد داشت، زیرا عرضه در اختیار دولت نیست.
ضمن اینکه ممکن است چنین اقداماتی، تبعات معکوسی هم بر جای بگذارد. به گونه‌ای که از یک سو افرادی که خانه خود را اجاره می‌دادند، حالا ترجیح دهند از بازار اجاره خارج شوند و درگیر مسائلی نظیر دادگاه و جریمه موجر و مستاجر نشود. از سوی دیگر، زمانی که گفته می‌شود نرخ اجاره بها بیش از 25 درصد نباید رشد کند، یک آلارمی هم به سمت تقاضای حاشیه شهر‌ها می‌دهیم با این مضمون که مستاجران حاشیه شهر‌ها انتظار کنترل قیمت اجاره را از دولت دارند و باور می‌کنند که می‌توانند با سقف اجاره 25 درصد، به مناطق شهری بازگردند و خانه اجاره کنند؛ در نتیجه تقاضا برای اجاره در شهر‌های بزرگ بیشتر و عرضه کمتر خواهد شد و این روند به افزایش نرخ اجاره منجر می‌شود.
این کارشناس مسکن در پایان گفت: معتقدم در این شرایط راهکار‌های دور زدن قانون جریمه اجاره هم بسیار زیاد است. به عنوان مثال در قضیه مالیات بر اجاره، بعد از سال‌ها همه مالکان در قرارداد بین خودشان و مستاجر تاکید می‌کنند که اگر هر نوع مالیاتی بر عهده مستاجر است و یا برخی مالکان برای فرار از مالیات، بخشی از هزینه‌ها نظیر رنگ آمیزی ساختمان را به مستاجر تحمیل می‌کنند؛ بنابراین در خصوص موضوع سقف اجاره نیز راه فرار از این سقف وجود داشته و قابلیت کنترل ندارد. به نظرم این روش‌ها صرفا سیاست‌های پوپولیستی است که به مردم نشان دهند که به فکرشان هستند و می‌خواهند برای بازار اجاره کاری انجام دهند؛ اما متاسفانه اثر مثبتی به همراه نداشته است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/851697/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داستان جالب «شاه می بخشه شیخ علی خان نمی بخشه»

بازیکنانی که تحت فشار شدیدی در رقابت های یورو 2024 قرار دارند

رقابت النصر و فلامینگو برای ستاره 26 ساله

پدری: نیشگون‌های رودریگر آزاردهنده است!

بدهی پرسپولیس به بازیکنان امروز پرداخت می‌شود

اظهارنظر سینر درباره صعود دشوارش در ویمبلدون

فرزند کاپیتان، شاگرد اول تیم گل‌محمدی

حرف‌های درویش در مورد رقم پیشنهادی به دو ستاره

فعالیت بی‌سروصدای تیم پرهوادار در نقل و انتقالات

مهدی طارمی فوراً در ترکیب اصلی اینتر!

آرائوخوی دوم در راه پیوستن به بارسلونا

مردم همیشه در صحنه استان کرمان در انتخابات حساس فردا شرکت کنند

بازیگران «حبس مجرد» مانند تار و پود فرش درهم تنیده شدند

دعوت جامعه ورزش کردستان از مردم برای شرکت در انتخابات + فیلم

متخلفان زیست محیطی در قروه به کاشت نهال محکوم شدند

تحویل شناسنامه‌های تعویضی برای انتخابات در کردستان

اختصاص 30 هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل راه آهن کرمانشاه به خسروی

اولویت رییس جمهور بعدی باید اقتصاد و معیشت مردم باشد

30 هزار میلیارد تومان به پروژه راه آهن کرمانشاه - خسروی اختصاص یافت

پرداخت 15هزار دلار به دوست برای کشتن پدر!

نقشه هولناک قاتل برای فریب پلیس!

تشکیل پرونده قضایی برای اخلالگران انتخاباتی خارج از کشور

شناسه‌ های انتخاباتی نامزدها تغییری نکرده است

«کتاب الحسین الشهید و القرآن المجید» منتشر شد

گناه هشت میلیون ایرانی بی‌گناه چه بود؟

داروین پیراهن ویژه را به سوارز داد

این کسالت‌بارترین یورویی است که دیده‌ام!

گولسیانی نام تیم آخرش را لو می‌دهد!

سپاهان برای خرید استقلال پوستر زد!

آخرین اخبار انتقال ستاره‌های شمس آذر به استقلال و سپاهان

اگر نیمار جای وینیسیوس بود، نابود می‌شد

شبیه‌سازی گل‌های مرحله 1/8 نهایی یورو 2024 با لگو

دوران این ستاره تمام شد!

واکنش درویش به صحبت‌های علیرضا بیرانوند

خداداد افشاریان و سهیل مهدی با قید وثیقه آزاد شدند

مجوز گاریدو صادر شد

برتری ایران مقابل استرالیا و تلاش برای عنوان نهمی

خاش آماده خلق حماسه‌ای یکپارچه، همدل و منسجم شد

برنامه هموطنز کپی خندوانه است یا نه؟

هوشیاری کارآگاهان صحنه‌سازی خودکشی را فاش کرد

بیانیه جامعه ورزش گلستان جهت حضور پرشور در انتخابات ریاست جمهوری

دانشجویان معیارهای فرد اصلح را برای ریاست‌جمهوری تبیین کنند

همسر شهید ورمقانی دار فانی را وداع گفت

تهیه نقشه‌های توصیفی و مکانی، بسترساز توسعه‌ در کردستان است

مشارکت حداکثری در انتخابات منجر به همبستگی و اتحاد می‌شود

جزئیات نشست چارچوب هماهنگی در دفتر حکیم با حضور بارزانی

استجازه رهبر انقلاب برای اجرای 2 پروژه ریلی کرمانشاه- خسروی و مبارکه-شهرکرد

اجرای طرح جهش تولید در 70 درصد اراضی دیم کرمانشاه

مهم‌ترین مؤلفه توفیق در سطح جهانی مشارکت مردم در انتخابات است

علت کاهش مشارکت مردم کردستان در انتخابات پیگیری شد