عصر کرد

آخرين مطالب

10 مساله اول اقتصادی دولت چهاردهم اقتصادي

10 مساله اول اقتصادی دولت چهاردهم
  بزرگنمايي:

عصر کرد - آفتاب‌‌نیوز :
زمان زیادی تا برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران باقی نمانده است. در این میان، موضوع مهمی که نوع و نحوه مواجهه با آن برای همه کارشناسان اقتصادی به یک سوال تبدیل شده، چالش‌هایی است که دولت چهاردهم در سال‌های اول یا دوم و سوم با آن‌ها روبه‌روست. در ادامه به 10 چالش مهم اشاره شده است.
قابل ذکر است تقدم یا تاخر زمانی رفع این چالش‌ها در گزارش پیش رو مدنظر قرار نگرفته و اولویت‌بندی نشده است.
1- کنترل تورم یکی از مهم‌ترین چالش‌های کشور، مساله تورم بالاست. براساس آمارها، درحالی‌که میانگین تورم سالانه کشور از سال 1357 تا 1396 حول و حوش 20 درصد بوده، اما از سال 1397 تا 1401 تورم سالانه ایران به کانال 40 درصد جهش کرده و ماندگاری آن در این کانال، ضربات جبران‌ناپذیری به معیشت و زندگی ایرانیان وارد کرده و این موضوع آینده را نیز برای کسب‌وکار‌ها و بخش مولد اقتصاد غیرقابل پیش‌بینی کرده است.
2- تداوم رشد سرمایه‌گذاری انباشت و تشکیل سرمایه، به‌مثابه مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده رشد و توسعه اقتصادی است. بر این اساس، سرمایه‌گذاری به‌مثابه سیستم گردش خون در بدن انسان است که ایجاد مشکل در آن، بخش‌های دیگر را از کار می‌اندازد. به عبارتی، حال که برنامه هفتم توسعه رشد اقتصادی سالانه را 8 درصد هدف‌گذاری کرده و کاندیدا‌های ریاست‌جمهوری نیز بر تحقق و عمل به اهداف برنامه هفتم تاکید دارند، پرواضح است دستیابی به رشد پایدار، نیازمند تامین سرمایه ثابت برای سرمایه‌گذاری‌های جدید و اجرای طرح‌های توسعه‌ای دولت، شهرکت‌های دولتی و بنگاه‌های تولیدی بخش خصوصی است.
3- نهایی کردن سیاست توسعه صنعتی دولت سیزدهم با افزایش صادرات نفت، کنترل رشد مخارج دولت، کنترل رشد نقدینگی و همچنین دیپلماسی فعال با همسایگان و رفع برخی تنش‌های منطقه‌ای، موجب شد تا خوشبختانه رشد اقتصادی بالاتر از برآورد‌های مدل و تورم اندکی کمتر از برآورد‌ها محقق شود، به‌طوری که طی سال گذشته به روایت بانک مرکزی ایران نرخ رشد اقتصادی کشور به 4.5 درصد و میانگین سه سال اخیر به 4.3 درصد رسیده است. درحالی‌که میانگین رشد اقتصادی دهه 90 حول و حوش 1.1 درصد بوده است. با این حال، کارشناسان اقتصادی معتقدند گرچه رشد اقتصادی کشور طی سه سال اخیر نسبتا قابل توجه بوده و تورم نیز به‌واسطه کنترل نقدینگی فرود آرامی را تجربه می‌کند، اما از آنجایی که اجرای سیاست کنترل ترازنامه منجر به کاهش دسترسی بخش مولد اقتصاد به نقدینگی و تسهیلات بانکی می‌شود؛ ادامه سیاست کنترل نقدینگی از طریق این سیاست ممکن است در آینده منجر به رکود شود. 
4- تغییر ریل نظام رفاهی کشور یکی دیگر از چالش‌های اصلی پیش‌روی دولت چهاردهم نظام رفاهی و تامین اجتماعی است. از یک طرف ما شاهد تشدید کسری بودجه صندوق‌های بازنشستگی هستیم، به‌طوری که در سال 1403 دولت حدود 450 هزار میلیارد تومان از بودجه عمومی را صرف کمک به این صندوق‌ها کرده است. از طرف دیگر به اذعان بسیاری از کارشناسان حوزه رفاهی و تامین اجتماعی و اقتصاددانان، هزینه‌های چشمگیری هم که دولت‌ها در قالب یارانه انرژی، یارانه‌های بیمه‌ای، رفاهی و انواع و اقسام یارانه‌های معیشتی ارزی و ریالی، یارانه گندم و آرد و... به مردم پرداخت می‌کنند، به گروه‌های هدف برخورد نمی‌کند و گروه‌های پردرآمدتر بهره بیشتری از آن می‌برند.
5- چالش ناترازی انرژی در کشور بنابر نظر کارشناسان از چالش‌های حیاتی و بنیادین در بخش اقتصاد در دولت چهاردهم، ناترازی انرژی در اقتصاد است. می‌توان گفت در زمینه ناترازی‌های اقتصاد، مساله انرژی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. براساس گزارش‌های مختلف داخلی و بین‌المللی، ایران در صدر پرداخت‌کنندگان یارانه انرژی قرار دارد.
6- سیاست‌های ارزی یکی از سیاست‌های کشورمان در همه ادوار به منظور ثبات قیمت کالا‌های اساسی و حمایت از مصرف‌کنندگان در شرایطی که جهش نرخ ارز رخ می‌دهد، تخصیص ارز ترجیحی به واردات کالای اساسی بوده است. با این حال، چنین سیاستی نمی‌تواند به صورت دائمی در دستور کار باشد و حذف یکباره ارز ترجیحی نیز به دلیل تاثیرات منفی متعدد، ممکن نیست.
7- چالش نظام پرداخت غیررسمی در حال حاضر مبادلات مالی تجارت ایران در سطح بین‌المللی در چهارچوب غیر‌رسمی و شبکه تراستی انجام می‌شود که «مهم‌ترین چالش خارجی نظام ارزی کشور» محسوب می‌شود.
8- چالش نظام بانکی یکی از چالش‌های اقتصادی کشور، مساله نظام بانکی است. نظام بانکی از ارکان اقتصاد هر کشوری به‌شمار می‌رود که کارآمدی یا ناکارآمدی آن می‌تواند به‌طورمستقیم و غیرمستقیم روی عملکرد اقتصاد آن کشور اثرگذار باشد. براساس آمارها، بیش از 80 درصد تامین مالی کشور از طریق شبکه بانکی صورت می‌گیرد و یکی از عواملی که باعث افزایش ناترازی بانک‌ها شده تامین مالی دولت از بانک است. 
9- مساله مسکن یکی دیگر از چالش‌های کشور در شرایط فعلی، مساله مسکن است. براساس آمارها، درحالی‌که نرخ بالاتر از 30 درصدی سهم مسکن در سبد هزینه‌ای خانوار منجر به فقر مسکن می‌شود، اما در مناطق شهری کشور سهم مسکن به 38 درصد و در استان تهران به 51 درصد رسیده است.
10- بازار سرمایه پطبیعی است دولت‌ها وظیفه‌ای در قبال رشد سهام ندارند و اتفاقا سیاست‌های ضدتورمی آن‌ها (نرخ بهره) اغلب منجر به کاهش رشد سهام نیز می‌شود. با این حال درجا زدن بازار سرمایه در کشور درکنار از بین رفتن هزاران میلیارد تومان سرمایه مردمی در سقوط سال 1399 بورس و همچنین مشکلات مربوط به قیمت‌گذاری دستوری و چالش شفافیت در این بازار، این هشدار را به مسئولان دولت چهاردهم می‌دهد که آن‌ها نمی‌توانند از سرنوشت بازار سرمایه و اعتماد و سرمایه اجتماعی- که لازمه ادامه حیات این بازار است- غافل شوند.
منبع: روزنامه فرهیختگان

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/850706/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فولاد کردستان، نگین غرب ایران

آغاز ثبت سفارش کتب درسی در کردستان

نفوذ موج جدید گرما به استان

موج گرما کردستان را فرا می‌گیرد

نمایش دستاورد های شرکت های دانش بنیان کردستان در نمایشگاه الکامپ 1403

نمایش دستاورد شرکت های دانش بنیان کردستان در نمایشگاه الکامپ 1403

12 نفر توسط اورژانس کردستان از غرق شدگی نجات یافتند

آشنایی با کتابی که کودکان را ابزارهای مختلف هر شغل آشنا میکند

خبر بد برای ایتالیا؛ بوفون در فکر استعفاست!

گل‌گهر: این ستاره فروشی نیست

آغاز تمرینات پیش فصل محمد قربانی در اورنبورگ

تلاش برای محروم نشدن بلینگام

ورزشگاه خانگی سرخابی‌ها در لیگ مشخص شد

مسی ستاره بی همتا و سابق باشگاه بارسلونا

پنالتی را با خیال راحت به رونالدو بدهید

گل به خودی های مرحله گروهی یورو 2024

درخواست مهدی تاج برای برگزاری بازی‌های لیگ برتر در آخر هفته‌ها

درویش: گاریدو تا چند روز آینده به تهران خواهد آمد

ببینید/ کنسرت پدر و دختری اردشیر کامکار

مرد برازجانی برادرش را به خاطر پول کشت

دعوت آیت الله جوادی آملی برای حضور در انتخابات

«نوجنین» روی میز تدوین رفت

روان‌سازی ترافیک با هدف تسهیل در رفت و آمد شهروندان اولویت شهرداری کرمانشاه است

شهریه مدارس فوتبال کرمانشاه چقدر است؟

روان‌سازی ترافیک با هدف آسان شدن رفت و آمد مردم اولویت شهرداری کرمانشاه است

حمایت استانداران ادوار کشور از پزشکیان + اسامی

ببینید | حرکت جنجالی Bbc حین پخش صحنه خراب شدن پنالتی رونالدو

«آخرین شیهه» 2 جایزه بین‌المللی گرفت/ «قوی گنگ» در لس‌آنجلس

ناپدید شدن کروموزوم Y باعث بیماری قلبی می‌شود

معاون نخست وزیر طالبان: احیای اقتصاد اولویت ما است

مدیرعامل مخابرات ایران: گسترش اقتصاد دیجیتال در کشور یک ضرورت است

هشدار افزایش مصرف برق در کرمانشاه طی روزهای آینده

«جارسوزی» عامل 20 درصد حریق‌های رخ داده در منابع طبیعی کرمانشاه است

امسال 177 هزار هکتار از اراضی کشاورزی کرمانشاه بیمه شده است

امضای تفاهم نامه تنظیم امور کار با جامعه مراکز پذیرایی کیش

راه‌یابی کاراته‌کای کردستانی به اردوی تیم ملی جوانان کشور

مشترکان کم‌مصرف برق در ‌کردستان‌ جوایز نفیس دریافت می‌کنند

سعید جلیلی به استان کردستان سفر می‌کند+برنامه‌ها

مبارزه با قاچاق‌ کالا نیازمند فرهنگ‌سازی بیشتر است

مشترکان کم‌مصرف برق در کردستان جوایز نفیس دریافت می‌کنند

نجات 12 نفر از غرق شدن در کردستان

انتشار فراخوان ثبت نام ریاست هیات شنا، شیرجه و واترپلو استان کردستان

کشف قاچاق سوخت در کردستان 47 درصد کاهش یافت

خرید تضمینی گندم در کردستان به بیش از 15 هزار تن رسید

جلیلی به کردستان سفر می‌کند

یک قرن سکوت شاعری که «عشق وطن» داشت

بی‌احترامی گلر سابق مانشافت به اسپانیا

عجیب ترین جیمی جامپ های عاشق رونالدو و مسی

حرکات جالب و فان از بازیکنان فوتبال

سیدحسین حسینی، بهترین دروازه بان لیگ بیست و سوم