عصر کرد

آخرين مطالب

تیم اقتصادی بدون کاپیتان سیاسی

تیم اقتصادی بدون کاپیتان
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش می‌متالز، به‌رغم اعلام اولیه مبنی بر انتصاب علی طیب‌نیا به‌عنوان مشاور عالی اقتصادی رئیس‌جمهور، حضور این اقتصاددان ارشد در کابینه دوام چندانی نداشت. همچنین پس از استیضاح عبدالناصر همتی، خلأ حضور اقتصاددانان مجرب در دولت عمیق‌تر نیز شد. در وضعیتی که اقتصاد ایران نیازمند اصلاحات ساختاری، جذب سرمایه و ایجاد ثبات است، تعلل در معرفی وزیر اقتصاد، وضعیت را پیچیده‌تر کرده است.
برای عبور از این وضعیت، انتصاب فرمانده اقتصادی با اختیارات کافی در حال حاضر فوری به نظر می‌رسد. انتخاب چنین فردی اکنون نه تنها مساله‌ای اجرایی، بلکه راهبردی است. از زمان روی کار آمدن دولت جدید در مردادماه سال 1403، دولت اعلام کرد که علی طیب‌نیا، فرمانده اقتصادی دولت و مشاور عالی رئیس‌جمهور خواهد بود. با‌این‌حال، اکنون شنیده‌ها حاکی از آن است که طیب‌نیا از دولت خارج شده و نقشی در سیاستگذاری‌های اقتصادی ندارد. استیضاح عبدالناصر همتی در اسفندماه سال گذشته، دولت را از حضور اقتصاددانان بیش از پیش محروم کرد.
این فقدان در شرایطی که دولت اساسا رویکرد اقتصادی خاصی را در دستورکار خود قرار نداده است و کشور با ناترازی‌های متعدد مربوط به اقتصاد، انرژی و محیط‌زیست دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، از اهمیت بیشتری برخوردار است. دولت در‌حال‌حاضر تمرکز اساسی خود را بر مساله مذاکرات هسته‌ای با آمریکا معطوف کرده است؛ با‌این‌حال، بدون داشتن برنامه مدون و رویکرد مشخص در قبال اقتصاد، امکان منتفع شدن کشور از مزایای توافق احتمالی نیز کاهش می‌یابد. پس از استیضاح همتی در 12 اسفند سال قبل، رحمت‌اله کرمی به‌عنوان سرپرست وزارت اقتصاد منصوب شد. این وزارتخانه اکنون بیش از یک ماه است که در وضعیت بی‌وزیری به سر می‌برد. از آن زمان گزینه‌های مختلفی در رابطه با وزارت اقتصاد مطرح شده است، اما به گفته رسانه‌ها گزینه نهایی دولت احتمالا سید علی مدنی‌زاده خواهد بود.
فرمانده اقتصادی کیست؟ در شرایطی که کشور با انبوهی از چالش‌های اقتصادی مواجه است، تعلل در تصمیم‌گیری بیش از هر چیز، هزینه‌زاست. این روز‌ها هرچند اسامی مختلفی برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی مطرح می‌شود، اما آنچه اهمیت بیشتری دارد و باید در اولویت قرار گیرد، اصل ماجراست: اینکه این انتخاب نباید تا این حد به تاخیر می‌افتاد. اکنون ما در نقطه‌ای قرار داریم که هر روزِ تاخیر به‌معنای از دست رفتن فرصت‌هایی است که شاید به‌سادگی تکرار نشوند. فرصت‌هایی برای اصلاحات اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاری، بازسازی اعتماد عمومی و کاستن از ناترازی‌هایی که پایداری اقتصاد را تهدید می‌کنند.
امیر کرمانی، استاد دانشگاه برکلی، به‌تازگی در متنی که در رابطه با وضعیت اقتصادی کشور منتشر کرده بود، اشاره می‌کند شرایط حاضر عملا امکان هزینه‌کرد مثل گذشته را سلب کرده است. از آن مهم‌تر نزدیک به دو دهه است که بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های کلیدی در ایران به تعویق افتاده است. به طور مثال تنها حوزه بالادست نفت و گاز به‌راحتی قابلیت جذب بیش از 200 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری را در طی 5 سال پیش رو دارد. حوزه بهینه‌سازی انرژی نیز نیاز مبرم به جذب حداقل 100 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در پنج سال پیش رو دارد. حوزه‌های توسعه بنادر، توریسم، کشاورزی و مخابرات نیز نیازمند سرمایه‌گذاری‌های مشابهی هستند.
در نبود فرمانده اقتصادی مشخص، دولت همچون کشتی‌ای است که بدون سکان، در میان امواج گرفتار شده و مسائل مختلف همچون موج‌هایی سهمگین هر روز روی میز تصمیم‌گیران قرار می‌گیرند؛ مجموعه‌ای از تصمیم‌گیرندگان اقتصادی با دیدگاه‌های متضاد و فاقد هماهنگی که در عمل جز بی‌نظمی و پیام‌های متناقض به بازار، نتیجه‌ای ندارند. تورم در کشور، بیش از 4.5سال است که در سطح بیش از 30 درصد قرار دارد. نرخ ارز تا پیش از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا، افزایشی بیش از 60 درصدی را در یک سال تجربه کرده بود.
بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد نسبت تشکیل سرمایه ثابت ناخالص (که نمایانگر وضعیت سرمایه‌گذاری است) نسبت به تولید ناخالص داخلی در سال‌های اخیر با کاهش روبه‌رو شده است. به گفته کارشناسان، رشد اقتصادی کشور در بلندمدت به‌شدت متاثر از موجودی سرمایه است و به این ترتیب، کاهش نسبت تشکیل در نهایت باعث کاهش رشد اقتصادی کشور در بلندمدت شده است.
در حال‌حاضر سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، فعالان اقتصادی، حتی مردم عادی، همه چشم‌انتظارند که ببینند مسیر سیاست‌های اقتصادی به کدام سو خواهد رفت. این مسیر تنها زمانی روشن می‌شود که دولت بالاخره یک فرمانده اقتصادی قدرتمند، با اختیارات کافی و رویکرد مشخص را در رأس تیم اقتصادی قرار دهد. شخصی که نه فقط مدیر یک وزارتخانه، بلکه سیاستگذار کلان، هماهنگ‌کننده بین دستگاه‌ها و پیشران اصلی اصلاحات باشد.
بی‌تردید، اقتصاد کشور بیش از هر زمان دیگری به اصلاحات ساختاری نیاز دارد. از نظام یارانه‌ها گرفته تا سامان‌دهی کسری بودجه، از جذب سرمایه گرفته تا تثبیت بازار ارز و مدیریت بدهی‌ها، همه و همه نیازمند یک نگاه یکپارچه و برنامه‌ریزی بلندمدت است. این نگاه از دل یک فرماندهی متمرکز و مقتدر می‌آید، نه از جزیره‌ای عمل‌کردن وزارتخانه‌ها و نهاد‌های اقتصادی. دولت باید در اسرع وقت تکلیف وزیر اقتصاد را مشخص کند، چراکه این انتخاب، صرفا انتخاب یک فرد نیست، بلکه تعیین رویکرد کلان اقتصادی کشور است. آیا دولت می‌خواهد راه اصلاحات را در پیش گیرد یا همچنان درگیر روزمرگی بماند؟ آیا می‌خواهد اعتماد بخش خصوصی را جلب کند یا همان فضای مبهم را ادامه دهد؟ برای پاسخ به این سوالات، دولت باید سریع، شفاف و با قاطعیت عمل کند.
از سوی دیگر، در شرایط فعلی که اقتصاد درگیر نوسانات شدید است، جذب سرمایه‌گذاری ممکن نیست مگر با ایجاد ثبات و پیش‌بینی‌پذیری. این دو مولفه نیز فقط در سایه سیاستگذاری هماهنگ، صادقانه و واقع‌بینانه قابل‌تحقق است؛ وزیری که تنها در پی رفع مشکلات روزمره باشد، راه به جایی نخواهد برد. اقتصاد ایران نیاز به فردی دارد که چشم‌انداز بلندمدت داشته باشد، با مردم صادقانه صحبت کند، تصمیم‌های سخت بگیرد و در برابر منافع کوتاه‌مدت و فشار‌های غیرمنطقی کوتاه نیاید.
اکنون دولت نه فقط برای هماهنگی درون‌دستگاهی، بلکه برای ارسال سیگنال مثبت به جامعه، بازار و سرمایه‌گذاران، باید فورا فرمانده اقتصادی خود را تعیین کند. هر روز تاخیر، هزینه‌زاست و به پیچیده‌تر شدن وضعیت منجر می‌شود. تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی تنها در قبال جذب سرمایه‌گذاری گسترده امکان‌پذیر است. برنامه هفتم توسعه اشاره دارد که برای تحقق این میزان از رشد، 100 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری داخلی و 100 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی مورد نیاز کشور است.
در چنین شرایطی، با توجه به اهمیت متمم اقتصادی مذاکرات خارجی، تعیین فرمانده اقتصاد و حضور مشاور اقتصادی در تیم مذاکره‌کننده باید به‌عنوان اولویتی فوری دیده شود؛ نه از سر اجبار، بلکه به‌عنوان گامی اساسی برای برون‌رفت از بحران. باید فردی انتخاب شود که توانایی سیاستگذاری کلان، هماهنگ‌سازی نهادها، شجاعت تصمیم‌گیری، توان ایجاد اعتماد و تیم‌سازی حرفه‌ای را داشته باشد. تنها در این صورت است که می‌توان به آینده امیدوار بود و از وضعیت درجا زدن فاصله گرفت.
وزیر اقتصاد بعدی کیست؟ محمدمهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور، به‌تازگی در مصاحبه با جماران اشاره کرده است که: «گزینه نهایی برای وزارت اقتصاد از سوی دولت قطعی شده و به‌زودی به مجلس معرفی می‌شود. البته گزینه اول آقای دکتر پزشکیان حتما آقای طیب‌نیا بود. آقای طیب‌نیا از پذیرفتن وزارت پرهیز دارد و تنها مانعی که وجود دارد عدم پذیرش ایشان است. هنوز هم گزینه اول آقای پزشکیان، آقای طیب‌نیاست، اما ایشان این مسوولیت را تا این لحظه نپذیرفته است.» او در رابطه با علت نپذیرفتن مسوولت وزارت توسط طیب‌نیا گفت: «ایشان کلیاتی را به عنوان مطلوبات برای وزارت مطرح کردند که اگر قرار است وزیر شود شاید آن کلیات تحقق کاملش ممکن نباشد.»
طباطبایی همچنین یادآور شد که: «در این مورد ابتدا لیست مفصلی مورد بررسی قرار گرفت. مشورت‌هایی انجام شد. در نهایت منحصر به سه یا چهار گزینه شدیم و اکنون این گزینه‌ها به یک مورد رسیده است.» در این شرایط و با توجه به عدم پذیرش این مسوولیت از سوی طیب‌نیا، سیدعلی مدنی‌زاده، استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، احتمالا به‌زودی توسط دولت به مجلس به عنوان وزیر پیشنهاد خواهد شد. معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور به صورت ضمنی در رابطه با مدنی‌زاده گفته: «مشکلات جزئی در مورد گزینه نهایی وجود داشت، اما در نهایت به یک گزینه رسیدیم و حتی قرار بود چهارشنبه گزینه قطعی وزارت اقتصاد اعلام شود.» به گفته رسانه‌ها این مشکل مربوط به تولد فرزند مدنی‌زاده در خارج از کشور است. این مساله منجر به بروز مشکلی در رابطه با وضعیت استعلام او شده است، اما پیش‌بینی می‌شود این مساله به‌زودی رفع شود. اما اینکه مدنی‌زاده در مجلس رای می‌آورد یا نه، سوالی است که مجلس احتمالا به‌زودی به آن پاسخ خواهد داد.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/990819/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعرخوانی زیبای دکتر کاکایی

سیدجعفر حمیدی فردا به خاک سپرده می‌شود

آواز خوانی چند بیت از اشعار حافظ توسط صادق شیخ زاده

گواردیولا ستاره ازبک را کنار گذاشت

گروسی: استقلال باید مراقب جام حذفی باشد

غیبت 3 بازیکن مطرح اینتر در داربی میلان

رونمایی از اولین کتاب دروازه‌بان سابق تیم ملی ایران

حمله پورموسوی به روانخواه: بازی کثیفت را تمام کن!

واکنش روستوف به پیشنهاد فرانسوی محمد محبی

یاری: قرارداد کشتی‌گیران شفاف نیست

ساعت شنی سپاهان برای مهاجم خارجی!

مرد محبوب ارومیه؛ گزینه دستیاری روبرتو پیاتزا

مخالفت لالیگا با درخواست جدید بارسلونا

تراکتور در آستانه شکستن رکورد 10 ساله قهرمانی لیگ ایران

کارشناس داوری تصمیمات VAR در بازی استقلال

آتش سوزی سمند در اتوبان خلیج فارس

تصاویر/ پشت صحنه ضبط تاریخ شفاهی شهدای آمل

22 پرونده قاچاق دام در تعزیرات حکومتی کردستان تشکیل شد

جذب 50 میلیارد تومان اعتبار برای پروژه‌های بازآفرینی شهری کردستان

22 پرونده قاچاق دام در کردستان تشکیل شد

پزشکی خانواده شهری در کردستان گسترش می‌یابد

40 میلیارد تومان برای مدیریت تنش آبی بانه هزینه شد

روایتی از ایثارگری شهدای کردستان/ تکریم خانواده شهید ورزشکار

برنامه هفتم نقطه قوت در اجرای امور کشور است/ ناترازی‌های مالی ناشی از عدم ساماندهی در اجرای احکام برنامه هفتم است

بسیاری از مشکلات در بانک‌ها ناشی از عدم ساماندهی در اجرای احکام برنامه هفتم است

کاهش 18 درصدی بارندگی در کردستان

نبرد با کم‌آبی؛ 40 میلیارد تومان برای تاب‌آوری آبی بانه هزینه شد

نگاه سوم به جریان اقتصاد

قیمت جهانی نفت امروز 2 اردیبهشت

قیمت نفت / برنت 66 دلار و 61 سنت شد

قیمت نفت 2 اردیبهشت 1404؛ افزایش جزئی در بازار جهانی

هم‌افزایی وزارت‌راه و دبیرخانه شورای‌عالی برای بهبود وضعیت مسکن و حمل‌ونقل در مناطق آزاد

قیمت جهانی نفت امروز سه‌شنبه 2 اردیبهشت 1404/ نفت به‌مدار صعود بازگشت

جزئیات متن سخنرانی قرائت‌نشده عراقچی در کارنگی/ شرکت‌های آمریکایی می‌توانند از فرصت اقتصاد ایران بهره‌برداری کنند

ظرفیت بالای بخش تعاون برای رفع ناترازی انرژی و ساخت نیروگاه خورشیدی

چه زمانی دولت وزیر پیشنهادی وزارت اقتصاد را معرفی می‌کند؟

قیمت جهانی نفت امروز 1404/2/2

زمان انتخاب وزیر پیشنهادی وزارت اقتصاد؟

معرفی راهکاری هوشمندسازی صنعت در رویداد جدید اقتصاد دیجیتال

توضیح سخنگو درباره گزینه‌های وزارت اقتصاد/ وزارتخانه رها نیست+ فیلم

چرا وزیر اقتصاد معرفی نمی‌شود؟/ مهاجرانی: دولت با حوصله گزینه‌ها را بررسی می‌کند

دولت در حال بررسی گزینه های تصدی وزارت اقتصاد است / انتقال اورانیوم غنی شده جزو خط قرمزهای ایران است / رفع موثر تحریم ها مطالبه اصلی ما در مذاکرات است

شهید شاهرخ دایی‌پور شهید شاخص ورزش بسیج کشور شد

مشکلات و موانع در مسیر سرمایه‌گذاران کرمانشاهی بیشتر از استان‌های برخوردار است

جزئیات برگزاری مراسم سالروز عملیات «بازی دراز» اعلام شد

فیلم صحنه زورگیری فوق خشن از زنی در کرمانشاه !

یک فوتی بر اثر ریزش ساختمان متروکه در کرمانشاه

رییس شورای اطلاع رسانی دولت در بیمه دی : خدمت به جانبازان و ایثارگران نعمت و توفیق است

مادران معماران فرهنگ اقامه نماز، شعار سال 1404 ستاد اقامه نماز است

اقامه نماز در محیط‌های اداری و سازمانی باید یکی از اولویت‌های اساسی باشد/شورای اقامه نماز در بنیاد شهید و امور ایثارگران تشکیل خواهد شد