عصر کرد

آخرين مطالب

توصیف استاد حسن سبحانی از مقام علمی مرحوم دکتر پرویز داودی سیاسی

توصیف استاد حسن سبحانی از مقام علمی مرحوم دکتر پرویز داودی
  بزرگنمايي:

عصر کرد - دکتر حسن سبحانی، در تجلیل از مقام شامخ علمی مرحوم دکتر پرویز داودی، نکات مهمی را به رشته تحریر درآورده است. - اخبار اقتصادی -
دکتر حسن سبحانی، استاد برجسته اقتصاد دانشگاه تهران و نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، به مناسبت اولین سالگرد ارتحال دکتر پرویز داودی، در یادداشتی که بصورت اختصاصی در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داد، به ابعاد مهمی از فعالیت‌های علمی آن استاد فقید اشاره کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
متن یادداشت به این شرح است: "در نیم قرن اخیر، در کشور ما، علوم اجتماعی و ازجمله اقتصاد، شاهد پدیده‌ها و تحولاتی بوده است که از ابعاد گوناگون قابل بررسی و موضوع تأمل است. در این میان، روایت برخی از عاملان و پدیدآورندگان این مقولات قابل‌بررسی‌تر و عبرت‌گرفتنی‌تر بنظر می‌رسد. برای تبیین این مهم، موارد ذیل اساسی، و در حکم بن‌مایه‌های فهم و ادراک موضوع به شمار می‌روند:
1- علوم اجتماعی محصول تحولات بیش از سه سده اخیر در جغرافیایی است که «غرب» نامیده می‌شود. علومی که موضوع مطالعه آن رفتار انسان‌هاست و متناسب با زمانی که بر آن گذشته، در عرصه‌های متفاوت و از جمله در اقتصاد، کاخ‌هایی رفیع و سرشار از مضامین عالمانه را بوجود آورده و در فهم معضلات و ابهامات و روندهای پیش روی خود، بخصوص در جغرافیای خاستگاه و سر برآوردن خویش، چشم‌اندازهای راهگشایی را ترسیم نموده و به پیش می‌رود.
2- علوم اجتماعی و رفتاری به مفهومی که به آن اشارت رفت، در خارج از جغرافیایی که مولود آن تلقی می‌شده است، عمدتاً به عنوان علمی وارداتی، و عامل پیشرفت‌های بسیار و مسبب رفاه و جمعیت خاطر مردم دانسته شده، آموزش داده شده و به کار گرفته شده است، و در این مسیر، متناسب با ظرفیت‌های کشورهای میزبان، به درجاتی از شدت و ضعف محیط و پیرامون خویش را هم متأثر ساخته است.
فهم‌کنندگان، مدرسان و مترجمان این علوم، عمدتاً مسحور جاذبه‌های مثال‌زدنی دستاوردهای آن، در موارد قریب به اتفاق و از روی خلوص و باور، آنچنان به انتقال و ترویج و تحکیم این دانش‌ها اهتمام ورزیده‌اند، که به گواهی شواهد و تجارب، خود نیز بخشی از آنها شده‌اند و در پیامد این رویداد، و در پرتو انفعال حاصله، از کف شدن فرصت ارزیابی‌های معطوف به تناسب شکلی و مضمونی علوم اجتماعی، و بخصوص علم اقتصادِ پرورانده‌شده در جغرافیای غرب، با واقعیات حاکم بر اجتماعات انسانی و اقتصادهای منطقه‌ای مورد غفلت واقع شد، تا آنجا که اصولاً عدم انفعال در قبال آموزه‌های این علوم، نوعی سرکشی ایدئولوژیک دانسته شد و به ایستادگی جسورانه در مقابل قامتِ برافراشته علوم اجتماعی تعبیر گردید. تا جایی که به عنوان نمونه در علم اقتصاد برای اقتصاددان تلقی‌شدن، مفروض دانسته شد که باید به قرائت نئوکلاسیکی از اقتصاد باور داشت و برای بیگانه دانسته شدن با اقتصاد، کفایت می‌کرد که نقد یا مجادلاتی در مضامین قرائت مذکور داشت. در چنین فضایی، عمده اقتصاددانان و سایر داشمندان در علوم رفتاریِ اجتماعی، مصلحت را در تمکینِ بی‌دردسر به آموزه‌های علوم علوم اجتماعی یافتند و در مواردی با هجمه به هر متفکر منتقدی که دل در گروه «حقیقت» به کنکاش در مبانی و مضامین علوم داشت، در مجامعی که بهره‌مندی از سطح، مرجح‌تر از غوطه‌وری در عمق بود، حیثیتی افواهی و اعتباری اعتباری برای خویش کسب نمودند.
3- در دهه‌های گذشته، اقلیتی از اساتید و علما در علوم اجتماعی و رفتاری، در جستجوی ارتقاء و گسترش و تعمیق و متناسب‌نمودن شاخه‌هایی از علوم، و از جمله و بخصوص در اقتصاد، به غور و بررسی و تأمل و اندیشیدن نشستند و با توجه به دانش وسیعی که در شناخت علوم متعارف اجتماعی داشتند، کوشیدند تا ضمن متناسب نمودن شرایط نظری با موقعیت‌های محیطی و جغرافیایی متفاوت از خاستگاه اولیه این علوم مفتخر، از شخصیت‌های عالمی باشند که به صرف انتقال دانش از طریق ترجمه و واگویی و استنساخ و استناد بسنده نکنند و از موضع عالمانه مستقلی به ارزیابی علوم اجتماعی پردازند تا قلمرو اجرایی و کارکرد مؤثر آنها را از طریق اصلاح، تغییر یا ترمیم، ارتقاء بدهند و محیط علمی و دانشگاهی خود را نیز در پژوهش و آموزش و ترویج دانش‌های حاصله، سهامدار نمایند. در علوم اقتصادی، شخصیت‌هایی که با ویژگی‌ها و کارکردهای اخیر در جستجوی معارفی همچون اقتصاد اسلامی، مالیه اسلامی و ... برآمدند از سنخ اساتیدی بودند که لزوماً به قرائتِ - به غلط – بدون‌منازع معرفی‌شده‌ی نئوکلاسیک، تمکین نکرده و به توسعه دانش اقتصاد از مجاری گسترانیدن ابعاد موضوع کمک شایانی کردند. آنان راه‌هایی را گشودند که آنقدر صعب و پردست‌انداز بود که بعضاً می‌باید حیثیت علمی خود را هزینه عبور از آنها می‌کردند و عمدتاً هم چنین کردند.
4- استاد دکتر پرویز داودی، تحصیل‌کرده اقتصاد در دانشگاه آیووا در ایالات متحده آمریکا و فهم‌کرده کامل اقتصاد خرد و مباحث پول با همان شیوه و نهجی که نئوکلاسیک‌ها بر آن اصرار می‌کنند، و صاحب کتاب‌هایی در اقتصاد خرد و اقتصاد پول، از جمله آن دانشمندانی بود که با مستظهر بودن به ادراک علمی از قرائت نئوکلاسیک موفق شد عدم تناسب متدولوژیک و معرفتی آن را برای کشورهایی از جنس ایران عزیز بفهمد، و در پیامد آن با عمق جان در صدد متناسب‌سازی دانش از طریق تبیین نظریه و گویایی آن از واقعیات اقتصاد ایران برآید. او در این مسیر به هنجارهای اسلامی عاملان اقتصادی توجه کرد و لذا از رهروان اقتصاد و بانکداری اسلامی شد. نقد و سخره کم‌مایگان از علم اقتصاد را منزوی نمود و رسالت عالمانه خود را در قامت استادی که یافته‌های علمی خود را در خدمت فهم و تبیین واقعیات اقتصادی محیط خویش می‌دانست، تا پایان عمر پر برکت خویش ادامه داد. استمرار رسالتی در اوج بی‌مهری مخدومان، و در چکاچک هجمه نادانان. تلاش‌های امثال وی در پوششی از جهالت از اولویت‌ها در نظام سیاسی و نظام آموزشی، غریبانه و مفتخرانه، بدون حامی جدی ماند و همچنان می‌ماند، اما از گرمای خورشید «حقیقت» معطوف به کاشفیت دانش نظری از معضلات واقع شده، هیچ طالب حقی را از حرکت در یخبندان محیط بر اقتصاد اسلامی محروم نخواهد نمود. روحش شاد و یادش ماندگار باد.
حسن سبحانی
1404/1/31"
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/989918/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اینزاگی: تورام می‌خواهد برگردد اما به میلان نمی‌رسد!

علی کریمی در زمین، حسینی اخراج!

بزرگترین هدیه گل‌محمدی به فولادی‌ها

آموریم: هویلوند باید فیلم ببیند تا گلزنی یاد بگیرد

سرمربی آلمانی و اسبق سایپا درگذشت

گری لینکر: اسکات مک‌ تومینای دقیقاً همان بازیکنی‌ است که آموریم در منچستریونایتد نیاز دارد

آخرین سرمربی علی دایی درگذشت!

مارسکا: باید بعد از سه فصل به چمپیونزلیگ برسیم

قضاوت داور بین‌المللی در فینال زودرس لیگ یک!

مصدومیت ستاره تیم ملی جدی است!

ناگفته‌های سیروس مقدم از پایتخت/ از دستمزدها تا بازی خرس

گزینه وزارت اقتصاد قطعی شده / طیب نیا وزارت اقتصاد را نپذیرفت

رتبه اول اردبیل در اقتصاد دانش‌بنیان

آمریکا درهای اقتصاد را به روی ایران باز می‌کند؟

سقوط قیمت دلار در بازار داخلی تنها به این شرط!

معاون ارتباطات دفتر رییس جمهور: گزینه وزارت اقتصاد قطعی شده؛ طیب‌نیا وزارت اقتصاد را نپذیرفت

آیا ترامپ اقتصاد آمریکا را زیر سلطه خود می برد؟

حسینی: مالیات بر سوداگری گامی مهم در اصلاح نظام مالیاتی کشور است

کسب مدال طلای مسابقات ووشو قهرمانی کشور توسط ورزشکار کرمانشاهی

درون سینه نگنجد ، غمی که من دارم

2 مجموعه شعر منتشر شد

گل دوم چلسی به فولام توسط پدرو نتو

ایپسویچ 0-4 آرسنال؛ توپچی‌ها رحم نمی‌کنند

فولام 1-2 چلسی؛ کامبک برای بازگشت به کورس سهمیه

یونایتد 0-1 ولورهمپتون؛ تیم آموریم رفت و برگشت شد!

مصدومیت ساکا؛ احتمالی که آرسنال نمی‌خواهد باور کند

تاج: از بهترین دستگاه VAR دنیا در لیگ برتر استفاده می‌کنیم

استقبال عربستان از جام جهانی 64 تیمی!

علی کریمی مقابل فنرباغچه فیکس است

صالحی؛ اولین سرمربی تیم ملی نت‌بال ایران

مصدومیت تورام هم طارمی را فیکس نکرد!

ناگفته‌های سیروس مقدم از پایتخت؛ از دستمزدها تا بازی خرس

ظرفیت بالای شهرستان بیجار در تولید محصولات دامی

انتصاب معاون فرمانداران سنندج و بانه

خانواده‌های شهدا و ایثارگران چشم و چراغ ملت هستند

تعرفه‌ها، اقتصاد جهانی را ویران می‌کند| پکن، آماده مقابله به مثل در جنگ تجاری است

شمارش معکوس برای انتخاب وزیر اقتصاد

پیکر ابراهیم سپهری‌زنگنه نوازنده پیشکسوت سه‌تار در کرمانشاه به خاک سپرده شد

اطلاعیه قطع آب در شهر کرمانشاه

آدم‌های کوچکی که هرروز کوچک‌تر می‌شوند!

فینال جام ملت‌های آسیا با حضور یک ایرانی

گل اول فولام به چلسی توسط ایووبی

گل دوم آرسنال به ایپسویچ توسط مارتینلی

تقدیر از دو داور بازنشسته در اجلاس وی ای ار

حرف‌های مهم نامزد مدیر عاملی پرسپولیس!

نمایشی تکنیک اسپانیای؛: مرینو این بار پاسور شد

مدافع ساحلی جزو بلندقامت‌ترین بازیکنان جام جهانی

مدیرعامل مس: از تراکتور بابت فحاشی به لک باید امتیاز کم می‌شد

کارت قرمز برای خطایی که آرسنال را تا مرز سکته برد!‏

عربستان آماده میزبانی بر جام جهانی 64 تیمی!