عصر کرد

آخرين مطالب

مهم‌ترین ریسک ‏‏‏‏‏‏‏‌بازار سهام در 1404 چیست؟ سیاسی

مهم‌ترین ریسک ‏‏‏‏‏‏‏‌بازار سهام در 1404 چیست؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - بازار سرمایه در اولین روز معاملاتی هفته و پنجمین روز معاملاتی سال‌جدید، با اصلاح شاخص‌کل و رشد شاخص هموزن همراه بود. به تعبیر دیگر، امروز، اولین روز معاملاتی بازار سهام در سال‌1404 سال‌است که شاخص‌کل با اصلاح همراه است، چراکه بازار سهام در روز‌های معاملاتی گذشته (4‌روز اول معاملاتی سال‌جدید) با رشد شاخص‌کل همراه بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به‌نظر کارشناسان، بازار سرمایه کماکان با ریسک‌هایی که در سال‌گذشته دست‌وپنجه نرم می‌کرد، همراه است و این ریسک‌ها مانع پویایی اقتصاد و بازار سرمایه و رشد سرمایه‌گذاری در سال‌جاری خواهند شد. البته با وجود تهدید‌ها و ریسک‌های متفاوتی که به بازار سهام تحمیل‌شده، در این زمان فرصت‌های سرمایه‌گذاری کماکان وجود دارند که می‌توانند گزینه‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاران باشند. یکی از فعالان بازار سرمایه در این گفت‌و‌گو به این فرصت‌ها و مهم‌ترین ریسک‌های بازار سهام اشاره کرده‌است.
ساختار‌های اقتصادی با بازار آزاد فاصله گرفته‌اند امیرنصیری، فعال بازار سرمایه به ارزیابی شرایط فعلی بازار سرمایه پرداخت و گفت: بازار سهام سال‌1404 را با فضایی بسیار پرابهام آغاز کرده است. در سال‌گذشته، رخداد‌های ژئوپلیتیک مانند افزایش تنش‌های برون مرزی و انتخاب دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس جمهور آمریکا، ریسک‌های سیستماتیک قابل‌توجهی را به بازار سهام تحمیل کردند. بازار ارز نیز به‌دلیل ترکیبی از سیاست‌های داخلی و تحرکات خارجی دچار نوسان شد و افزایش قابل‌توجهی را تجربه کرد. در چنین شرایطی، ریسک‌های سیستماتیک ناشی از نوسانات ارزی و عدم‌قطعیت در روابط بین‌المللی، به‌ویژه با ایالات‌متحده، همچنان پابرجاست. هنوز مشخص نیست که کشور به سمت توافق حرکت خواهد کرد یا وارد یک تنش و تقابل‌خواهد شد.
بیشتر بخوانید:تغییر حرکت سرمایه حقیقی به داد بورس تهران می‌رسد؟
از سوی دیگر، اعتماد عمومی به مکانیزم بازار نسبت به گذشته نیز کاهش‌یافته‌است. برای کنترل آثار تورمی ناشی از کسری‌بودجه و تحریم‌ها، سیاستگذار به قیمت‌گذاری دستوری روی‌آورده که عملا بسیاری از شرکت‌ها را تحت‌فشار قرارداده‌است. وی افزود: ما، سهامداران بازار سرمایه، هر روز به‌صورت مستقیم با این شرایط مواجهیم. حتی با راه‌اندازی بازار ارز یکپارچه، نه تنها مشکلات حل نشدند، بلکه این بازار با ساختار جدید خود، به نوعی در تقابل‌با سازوکار‌های آزاد بازار قرارگرفته‌است. با توجه به اینکه در دولت قبل فضای سیاستگذاری اقتصادی از اقتصاد آزاد فاصله گرفته بودند، به‌نظر می‌رسد که در دولت جدید نیز همان رویه مشاهده می‌شود یا یا تدبیر و توانمندی لازم برای مقابله با نظام سرکوب قیمت‌ها مشاهده نمی‌شود. همین امر باعث ایجاد شکاف جدی بین نرخ ارز آزاد و نرخ ارز رسمی شده‌است.
امیرنصیری اضافه کرد: در نتیجه، شاخص‌های عمده بازار سهام در سال‌گذشته نتوانستند هم پای تورم یا نرخ ارز رشد کنند. شاخص‌کل و هموزن، هر دو بازدهی پایین‌تری نسبت به بازار‌های موازی (از جمله اوراق درآمد ثابت) داشتند. علاوه‌بر این، سرمایه اجتماعی بازار سرمایه نیز تضعیف شده که بخشی از این ضعف به‌عملکرد نامطلوب نهاد‌های ناظر بازمی گردد؛ به‌ویژه در زمینه عرضه‌های اولیه که گاهی با قیمت‌گذاری‌های عجیب و بدون شفافیت صورت می‌گیرد و به اعتماد عمومی لطمه وارد می‌کند. متاسفانه برخی از ذی‌نفعان خاص، از جمله بعضی صندوق‌های سرمایه‌گذاری، از این وضعیت بهره‌مند شده‌اند؛ اما در مجموع، بدنه اصلی بازار و سهامداران خرد از آن آسیب‌دیده‌اند.
فعال بازار سرمایه در ادامه گفت: در سطح بین‌المللی نیز سیاست‌های ترامپ در زمینه نظام تعرفه گذاری، اقتصاد جهانی را با چالش مواجه‌کرده و برخی کارشناسان معتقدند اقتصاد‌ها خود را با شرایط جدید تطبیق می‌دهند، اما این مسیر بدون دردسر نخواهد بود. در این میان، فدرال‌رزرو آمریکا با تمرکز بر مهار تورم، نرخ بهره را کاهش نداده و این موضوع باعث افزایش ریسک گریزی در بازار‌ها شده که برای سرمایه‌گذاران ایرانی، با توجه به شرایط خاص کشور، اثر مضاعفی دارد. به‌عنوان مثال قیمت جهانی طلا در حال کاهش است، اما در بازار داخلی شاهد این کاهش قیمت نیستیم؛ چراکه نسبت به ارزش‌ریال اعتمادی وجود ندارد و انتظارات تورمی بالایی وجود دارد، همان‌طور که در گذشته، قیمت طلای داخلی نسبت به طلای جهانی (به دلیل رشد قیمت ارز و گرفتن حباب) از رشد بیشتری برخوردار بود.
امیرنصیری اضافه کرد: شرکت‌ها نیز علاوه‌بر فشار‌های داخلی، با کاهش حجم تقاضا، دشواری در تامین ارز و ناترازی منابع مواجه هستند. قیمت‌گذاری دستوری، چه از سوی بازار ارز یکپارچه و چه از سوی نهاد‌هایی مانند سازمان حمایت، مشکلات بیشتری را برای بنگاه‌ها رقم‌زده است.
در این فضا، نرخ بهره یا سود بدون‌ریسک، مهم‌ترین رقیب بازار سهام است. هرچند ممکن است در سال‌1404 نرخ بهره حقیقی منفی شود و اوراق درآمد ثابت بازدهی کمتری از تورم ارائه دهند، اما سطح اسمی این نرخ‌ها (حدود 35‌درصد) همچنان برای سرمایه‌گذاران جذاب است. این موضوع نسبت قیمت به سود (P/E) شرکت‌ها و حتی شرکت‌هایی که مشمول قیمت‌گذاری نیستند یا در حوزه‌های غیردستوری فعالیت می‌کنند را در سطوح حداقلی نگه داشته‌است.
بیشتر بخوانید: رشد بورس ایران در 1403چگونه گذشت؟+ نمودار
وی افزود: در بازار‌های موازی به‌ویژه طلا، شاهد تبلیغات گسترده‌ای هستیم و این موضوع نگرانی‌هایی درخصوص جهت گیری جریان پول ایجاد‌کرده‌است. درست است که کنترل رشد پایه‌پولی تا حدی موفق بوده، اما این موضوع نباید مانعی برای سرمایه‌گذاری و تامین کالا و خدمات در اقتصاد کشور شود. اگر منابع مالی به بازار سرمایه جریان نیابد، این بازار نخواهد توانست نقش موردانتظار خود را در حمایت از اقتصاد ایفا کند.
امیرنصیری در پایان به سرمایه‌گذاران توصیه کرد؛ در حال‌حاضر فضای اقتصادی کشور با ابهام‌هایی همراه است و به همین‌دلیل متنوع سازی پرتفوی سرمایه‌گذاری (Diversification) اهمیت ویژه‌ای دارد. استفاده از ابزار‌های درآمد ثابت در کنار صندوق‌های کالایی مانند صندوق‌های طلا می‌تواند راهبردی جذاب و کارآمد باشد، با این‌حال نباید فراموش کنیم که در بازار سهام نیز شرکت‌های زیادی حضور دارند که از نوسانات سیستم قیمت‌گذاری و وابستگی به کالا‌های جهانی تاثیر کمتری می‌پذیرند. حتی از منظر وابستگی به انرژی به‌عنوان ماده‌اولیه، برخی از این شرکت‌ها در سطح پایین‌تری قرار دارند.
وی افزود: هرچند ممکن است آثار این شرکت‌ها به‌وضوح در شاخص‌کل یا شاخص هموزن دیده نشود، اما این شرکت‌ها بخشی از بازارند و نباید نسبت به آنها بی توجه بود. فعال بازار سرمایه اضافه کرد: یادآوری تجربه‌های گذشته می‌تواند در تحلیل‌های امروز موثر باشد. در نیمه دوم دهه‌1380، به‌ویژه از سال‌1384 به بعد، بازار سهام با چالش‌های متعددی مواجه شد و بسیاری از سهامداران، شرایط دشواری را تجربه کردند، اما آن دوره نیز گذشت و بازار‌ها مسیر خود را ادامه دادند. واقعیت این است که حرکت بازارها، هرچند گاهی با تأخیر، امری گریزناپذیر و محتوم است.
در نهایت، لازم است تاکید شود که بازار سرمایه امروز، دیگر با بازار دهه‌های گذشته قابل‌مقایسه نیست. حتی در بدترین سناریو‌های ممکن برای کشور، بسیار بعید است که دسترسی مردم به دارایی‌های خود در بازار سرمایه محدود شود یا از بین برود. بازار سرمایه اکنون به یکی از ارکان مهم اقتصاد کشور تبدیل‌شده، حتی اگر باور به سازوکار بازار در جامعه ما هنوز به اندازه کافی نهادینه نشده باشد.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/981707/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از شبنم عشق خاک آدم گل شد!

عیادت پزشکیان از مجتبی رحماندوست

شعری از حامد رحمانی‌حسینی، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

شاعرانه/ برو ولی به خاطرِ دلِ شکسته‌ام بمون

برگزاری جلسه ستاد ساماندهی کانون هواداران فوتبال

ادامه درخشش ستاره ایرانی در لیگ آلمان

مدیرعامل باشگاه آلومینیوم: «کوتوله‌ها» به سپاهان ضربه زده‌اند

تیم فن پرسی بدون یک شوت در چارچوب برد

اینزاگی جانشین گواردیولا در سیتی خواهد بود

شانس تکرار بازی جنجالی اتلتیکو - رئال

گزینه اول تیم امید ایران مشخص شد

اینتر حالا بیشتر از بایرن می‌ترسد

سلطان غرامت؛ مورینیو رکورد می‌زند

کری‌خوانی فجریها در صدر

رئیس کمیته استیناف: رأی بیرانوند اواسط اردیبهشت‌ صادر می‌شود

زوایای جدید رمالی و جادوگری در فوتبال؛ پرونده‌ای با احضار 100 نفر!

مکالمه صحنه جنجالی بازی رئال مادرید؛ VAR گفت «پنالتی نیست» اما داور نپذیرفت

لزوم رفع عقب‌ماندگی‌ها در سرانه ورزشی آذربایجان شرقی

دستگیری باند خانوادگی حرفه‌ای منازل در رباط کریم

برگزاری هفته فرهنگی قصرشیرین بمناسبت سالروز آزادسازی این شهرستان

رقابت «شال سیاه» در پرتغال و اسپانیا

مجموعه تاریخی بیستون

سنندج میزبان انتخابی رقابت‌های بین‌المللی کشتی شد

آغاز عملیات اجرایی احداث سالن فولادسازی قروه

سنندج میزبان مسابقات کشتی فرنگی انتخابی جام تختی شد

150جلسه پرده‌خوانی با محوریت طرح «زندگی با آیه‌ها»در کردستان برگزار شد

شناسایی 530 صنف متخلف در کردستان/اعمال 38 میلیارد جریمه

احتمال اعمال محدودیت‌های برق در صورت رعایت نکردن الگوی بهینه مصرف در کردستان

17 میلی‌متر باران هدیه سامانه اخیر به کرمانشاه

افزایش 5 درصدی تولید برق در نیروگاه بیستون

سیلاب در کرمانشاه در اثر قطع بلوط‌های زاگرس

اصلی‌ترین سرمایه‌گذاری در اقتصاد سرمایه انسانی است

ترامپ اقتصاد جهانی را به رکود عمیق فرو می‌برد؟

به تعرفه‌های ترامپ پاسخ تلافی‌جویانه نخواهیم داشت

عزم قاطع بانک مرکزی در مقابله با بنگاه‌داری بانک‌ها/ سیاست جدید موفق می‌شود؟

توسعه اقتصاد مرزی سیستان و بلوچستان در دستور کار است

تلاشی موفق برای تصویر کردن یک مفهوم عمیق

آثار جنگ تعرفه‌ها در اقتصاد جهانی

تلاش دولت آمریکا برای توجیه زیان‌های اقتصادی ناشی از تعرفه‌ها

خیز دیجی‌پی در اقتصاد لندتک/ اعتبارات خرد، 11 هزار میلیارد تومان در پاییز

معامله مسکن با دلار 60 هزار تومانی/ سخت‌ترین رکود 30 سال اخیر ادامه می یابد؟

برگزاری نشست «آینه‌ جادو» با محوریت اندیشه‌های سینمایی شهید آوینی در کرمانشاه

حجت الاسلام عبدی: سکوت در برابر جنایات صهیونیست‌ها، به‌معنای همدستی است

عفو و تخفیف مجازات سه نفر از محکومان تعزیرات حکومتی کرمانشاه

فراخوان مشمولان متولد سال 1386 برای تعیین تکلیف وضعیت سربازی در کرمانشاه

«هیچ» نتیجه پیگیری‌ افزایش پروازهای فرودگاه سنندج

بهره‌مندی 2024 نفر از جامعه ایثارگری مازندران از تسهیلات اشتغالزایی

عکس/ سیل بی‌سابقه بیجار را درنوردید؛ اختلال در تردد خودروها

35 درصد از مخازن سدهای کردستان خالی است

«سلین»، پربارش‌ترین نقطه کردستان در 24 ساعت گذشته