افزایش 23 درصدی جرایم سایبری در کردستان؛ 793 متهم دستگیر شدند
اقتصادی
بزرگنمايي:
عصر کرد - ایرنا / رئیس پلیس فتا کردستان گفت: سال گذشته وقوع جرایم سایبری در استان نسبت به سال 1402، 23 درصد افزایش یافت و 793 نفر نیز در این رابطه دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند.
در سالهای اخیر با ورود فناوری های جدید و گسترش قابل توجه استفاده از فضای مجازی، میزان جرایم سایبری و اینترنتی به دلیل عدم آگاهی کاربران با تهدیدهای موجود در این فضا، افزایش یافت.
پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فراجا با نام مختصر پلیس فتا و مشهور به پلیس سایبری ایران، یک واحد تخصصی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است که وظیفه آن جلوگیری و مبارزه با ایجاد فیشینگ (کلاهبرداری اینترنتی) و جعل، سرقت اینترنتی، هک، نفوذ و جرائم سازمان یافته رایانهای است.
برای اطلاع از عملکرد پلیس فتا کردستان و میزان وقوع جرایم سایبری در سال گذشته با سرهنگ فیضالله منصوری، رئیس پلیس فتا استان گفت و گویی انجام دادیم که شرح آن در ادامه می آید.
پارسال آمار وقوع جرایم سایبری چگونه بود و چند نفر در این رابطه دستگیر شدند؟
سرهنگ منصوری: سال گذشته با وجود ارائه هشدارهای سایبری به عناوین مختلف، برگزاری کلاس های آگاه سازی برای جامعه هدف و موضوعات پیشگیرانه متعدد، شاهد افزایش 23 درصدی وقوع جرایم سایبری در سطح استان در مقایسه با سال 1402 بودیم.
793 نفر هم در رابطه با جرایم سایبری دستگیر و تحویل مقام قضایی شدند.
البته از لحاظ کشف هم علیرغم افزایش وقوع، در مقایسه با مدت مشابه سال پیش از آن، میزان کشفیات جرایم سایبری 12 درصد افزایش داشت.
براساس آمار موجود، بیشترین جرایم سایبری در کدام بخشهاست؟
سرهنگ منصوری: از 100 درصد جرایم سایبری استان، 71 درصد آن به جرایم مالی اختصاص پیدا کرده و دهها میلیارد تومان از حساب مردم به سرقت رفته و این موضوع نشانگر آن است که مردم در حوزه مالی توجهی به هشدارهای سایبری پلیس فتا نمیکنند.
در حوزه مالی هم بیشتر ین جرم به کلاهبرداری های رایانه ای (بحث خرید از سایت های آگهی محور و شبکه های اجتماعی است) که ابتدا اقدام به پرداخت بیعانه و یا کل وجه کالا کردهاند اما فروشنده جوابگو نبوده و کاربر مورد کلاهبرداری قرار گرفتهاند.
با تلاش همکارانم در پلیس فتا بیش از 89درصد از جرایم سایبری در سال 1403 در سطح استان منجر به کشف شده است.
با توجه به افزایش کلاهبرداریهای اینترنتی چه توصیه هایی برای مردم دارید؟
سرهنگ منصوری: پرداخت بیعانه ممنوع. قبل از رویت و کسب اطمینان از اصالت کالا از پرداخت هر گونه مبالغ تحت عنوان بیعانه به فروشندگان جداً خودداری کنند.
امروزه فروشگاه های اینترنتی زیادی در شبکههای اجتماعی فعالیت دارند برخی از این صفحات و کانال ها با هدف کلاهبرداری از شهروندان راه اندازی می شوند و کالاهایی که در آنها تبلیغ می شود وجود خارجی ندارند؛ پس قبل از خرید از فروشگاه های اینترنتی باید از صحت و اعتبار آن اطمینان حاصل کنند.
هرچند شبکههای اجتماعی بستر مناسبی برای خرید اینترنتی نیستند اما باید به این نکته توجه داشته باشید که تعداد دنبال کننده (فالوور)، میزان پسند زیاد(لایک) الزاما نشان دهنده اعتبار آن صفحه نبوده و حتی ممکن است نظرات (کامنت) درج شده نیز جعلی و برای جلب توجه باشند.
به کاربران توصیه می شود به هر فروشگاهی در اینستاگرام و تلگرام و پیامرسانهای دیگر اعتماد نکنند و از فروشگاه های اینترنتی معتبر و شناخته شده خرید کنند.
اگر قصد خرید اینترنتی از شبکه های اجتماعی دارند حتما دقت کنند که این صفحات دارای وب سایت معتبر به همراه نماد اعتماد الکترونیکی باشند.
از وب سایت های فروشگاهی معتبر و مجاز و فروشگاههای اینترنتی ثبتشده در سایت Enamad.ir خرید کنند.
بارها راجع به پیامکهای لینک دار به مردم هشدار داده اید، در این رابطه بیشتر توضیح دهید.
سرهنگ منصوری: ارسال لینکهای جعلی برای کاربران یکی از مهمترین شگردهای مجرمان سایبری است؛ بنابراین توجه داشته باشید که، هر پیام دریافتی حاوی لینک از شمارههای شخصی ناشناس و یا آشنایان و یا پیامرسانها با موضوع یارانه معیشتی، عیدی دولت، سهام عدالت، کالابرگ معیشتی، سامانه ثنا و یا شکایت علیه شما، به قصد کلاهبرداری و سرقت از حساب شماست.
کاربران به هیچ وجه روی لینک اینگونه پیامها کلیک نکنند.
مردم چگونه جرایم اینترنتی را به اطلاع شما برسانند؟
سرهنگ منصوری: در کردستان بیشتر مردم قربانی جرایم سایبری و مجرمان اغلب خارج از استان هستند و مجرم سایبری کم داریم.
یک سال و نیم گذشته مرکزی در پلیس فتا به نام فوریت های سایبری راه اندازی شد تا مردم از طریق شماره 096380 تخلفات و جرایم سایبری را اطلاع دهند؛ ضمن اینکه این کار از طریق آدرس fata.gov.ir نیز قابل انجام است و کاربران به صورت آنلاین با قربانی ارتباط برقرار کرده و راهنمایی های لازم را انجام می دهند.
مردم در صورت وقوع جرایم سایبری، فورا در دفاتر قضایی شکایت را ثبت کنند تا پرونده به دستور دستگاه قضا در پلیس فتا پیگیری شود.
البته مردم می توانند به صورت حضوری به مرکز فوریت های پلیس فتا مراجعه و ضمن اخذ مشاورهای سایبری، تخلفات این حوزه را گزارش کنند.
بازار ![]()
-
يکشنبه ۱۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۶:۲۴
-
۶ بازديد
-

-
عصر کرد
لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/981697/