عصر کرد

آخرين مطالب

پیش بینی مهم درباره اقتصاد ایران سیاسی

پیش بینی مهم درباره اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ولی‌الله سیف، مقام ارشد اقتصادی و رئیس کل سابق بانک مرکزی، به این موضوع پاسخ داده و ابراز می‌دارد که هدف حفظ ارزش پول ملی به یک آرزو بدل شده است. او در ابتدای مصاحبه‌ای اعلام کرد: «از آنجا که انتشار مطلب در اوایل سال نو خواهد بود و مصادف است با ایام ماه مبارک رمضان، دعا می‌کنم طاعات و عبادات هموطنان گرامی مورد قبول درگاه الهی قرار گیرد و سال جدید سرشار از خیر و برکت برای کشور عزیزمان باشد.
» اگر چه کاهش ارزش پول ملی در ماه‌های اخیر شتاب بیشتری گرفته، این مسئله مسبوق به سابقه است و به نوعی یک چالش معمول در اقتصاد کشورمان محسوب می‌شود. وقتی از شما می‌پرسم که چرا هنوز حلّی برای این مشکل نیافته‌ایم، شما چه پاسخی خواهید داد؟
این سوالی اساسی است. در حقیقت برای پنج دهه اخیر با همین چالش‌ها در اقتصاد مواجهیم. دولت‌ها همیشه به دنبال حفظ ارزش پول ملی بوده‌اند و آغاز کارشان با آرزوی ثابت ماندن نرخ دلار، دچار یأس شده است.
موضوع جالب اینجاست که دولت‌ها همواره به تکرار راه حل‌هایی بی‌ثمر پرداخته‌اند که بدون هیچ نتیجه‌ای به کار بسته شده‌اند.
بله، در عمل اقداماتی مانند فشار بر مسئولین اقتصادی و اولویت دادن به دستورات کنترل قیمت‌ دلار صورت می‌گیرد اما این رویه به هیچ نتیجه مثبتی نمی‌رسد و در نهایت قدرت خرید ریال به طور مداوم در حال کاهش است. در حالی که این واقعیت در قیمت کالاها و خدمات مشهود است، کماکان مسئولین تنها کاهش ارزش ریال را از منظر برابری آن با دلار می‌سنجند و این برداشت نادرست از علت اصلی کاهش ارزش پول ملی در تلاش برای اصلاح اوضاع نادیده گرفته می‌شود. این موجب می‌شود که گمان شود، کنترل قیمت دلار تنها راه‌حل مشکلات اقتصادی کشور است، در صورتی که واقعیت این است که اقتصاد به قواعد خود ادامه می‌دهد و این نوع تدابیر فقط هر چند وقت یکبار با شوک‌های قیمتی موجبات سردرگمی فعالان اقتصادی را فراهم می‌کنند.
زمانی که مشکل روشن است و راه‌حل آن نیز مشخص، چرا هنوز بر این فضای دشوار غلبه نکرده‌ایم؟ چگونه است که ما از تجربیات جهانی برای حل مشکلات خود بهره نمی‌گیریم و در عوض شعارهای غیرعملی را از سوی عده‌ای می‌شنویم که در نهایت هیچ‌کس پاسخگوی ناکامی‌ها نیست؟
این سؤال واقعی است که چرا نتوانسته‌ایم آرامش و ثبات در بازارها و کل اقتصاد را تأمین کنیم و چرا اجازه می‌دهیم که فضای اقتصادی ما به محلی برای آزمون فرضیات غیرتخصصی تبدیل شود؟
شرایطی که در اقتصاد با آن مواجه بوده‌ایم، به راحتی قابل درک است. مشکلات اصلی ما دو مورد است که ریشه سایر مشکلات به آن‌ها بازمی‌گردد. اول، قوانین بودجه سنواتی با اشکالات اساسی آن. معضل اصلی کسری مزمن و طولانی‌مدت بودجه ناشی از رویکرد دولت‌ها در افزایش رفاه شهروندان در دوره مسؤولیت چهار ساله شان است، که باعث می‌شود درآمدهای پیش‌بینی شده، غیرقابل تحقق به نظر برسند.
چالش دیگری که در این زمینه وجود دارد، مربوط به تکالیف تبصره‌ای نظام بانکی است که منابع بانک‌ها را از سمت برندهای مناسب اقتصادی به سمت پروژه‌های سیاسی منحرف می‌کنند. بر این اساس، نه تنها تخصیص منابع محدود بهینه نمی‌شود، بلکه توان حمایت از فعالیت‌های مثبت بخش خصوصی نیز از بین می‌رود. بنابراین، ناترازی‌های ساختاری همیشه به بانک مرکزی و نظام بانکی سرریز می‌شود.
در این بین، وظیفه بانک مرکزی در حفظ ارزش پول ملی و ثبات قیمتها به شدت تحت تأثیر مشکلات قرار دارد. کنترل نقدینگی عامل اصلی ثبات قیمت‌هاست، اما وقتی عدم تعادل‌ها و ناترازی‌های موجود مانع از این کنترل می‌شوند، بانک مرکزی عملاً توانایی دست‌یابی به اهدافش را از دست می‌دهد.
سوال اینجاست که چه اندازه از افت ارزش پول ملی نتیجه عملکرد نامناسب بانک مرکزی به دلیل عدم استقلال آن است؟
پاسخ به این سؤال آسان نیست. به طور کلی، بانک مرکزی با موانعی در تصمیم‌گیری مواجه است که به عدم بر عهده‌گیری مسئولیت کماکان می‌انجامد. برای کم کردن کاهش ارزش پول ملی، بانک مرکزی باید سیاست‌های کنترلی را به کار بگیرد، اما در عمل، تصمیم‌گیری با دشواری‌هایی همراه است.
دولت‌ها و مجلس به عنوان تصمیم‌گیرندگان، تامین منابع را از طریق کسری بودجه به دوش بانک مرکزی می‌گذارند که این موضوع فشار مضاعفی بر افزایش تورم و در نتیجه کاهش ارزش پول ملی در پی دارد.
در نتیجه، چه زمانی می‌توان به حذف چهار صفر از پول ملی و اثرات آن پرداخت؟
حذف چهار صفر از پول ملی معمولاً در واکنش به وضعیت‌های خاص اقتصادی انجام می‌شود، اما چنین اقدامی به تنهایی نمی‌تواند مشکل موجود را برطرف کند و باید در کنار سیاست‌های اصلاحی دیگر استفاده شود.
آیا در نهایت پیشروی به سمت یکسان‌سازی نرخ ارز در زمان مناسب دیده می‌شود؟ اوضاع کنونی پیچیدگی‌هایی دارد که به طور قابل توجهی بر روی این هدف تأثیر خواهد گذاشت.
در مجموع، تغییرات آتی در نرخ ارز به شدت تحت تأثیر عواملی همچون نرخ تورم و تحولات سیاسی قرار دارد و به نظر می‌رسد در آینده، شاهد افزایش نرخ ارز خواهیم بود.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/979127/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اقتصاد ایران در بن‌بست دولتی‌گرایی؛ راه نجات کجاست؟

آنتونی به رئال رسید، ایسکو هم باید به بارسا برسد!

گزینه پرسپولیس به سیاتل پیوست!

طلسم یونانی لیگ برتر در فولاد آره‌نا

دردسر اروپایی بارسا؛ تراشتگن بیاید، شزنی باید برود!‏

هالند شاید ادامه فصل را از دست داده باشد

انتخاب سرمربی جدید مس رفسنجان تا ساعات آینده

مقایسه آمار صادرات نفتی و غیرنفتی ایران از سال 1394 تا کنون

کاپیتان تیم جوانان به شمس آذر پیوست!

تولد سرمربی جوان لیگ پیش از بازی استقلال!

رونی: رئال من را می‌خواست، رویایم بارسا و مسی بود

فیلم/آبروریزی تاریخی شادمهر عقیلی روی صحنه

ادعای بزرگ؛ تردید آنچلوتی، کارلتو شاید برزیلی شود

اسطوره‌های استقلال از ترند مجازی عقب نماندند

جادو یا خرافات؟ شجاعیان از اتفاقات عجیب فوتبال می‌گوید

مدیرروابط عمومی پرسپولیس: هم پنالتی ما سوخت هم گل اول شمس آذر مردود بود

وضعیت آلفونسو دیویس پس از مصدومیت از ناحیه رباط صلیبی زانو / عکس

1403؛ سال سخت اقتصاد ایران/ از تغییر دولت تا ناترازی انرژی

تعطیلی ادارات استان کرمانشاه پنجشنبه 14 فروردین 1404/ آیا پنجشنبه 14 فروردین 1404 ادارات کرمانشاه تعطیل است؟

پیام تبریک استاندار کردستان به مناسبت فرارسیدن روز «جمهوری اسلامی»

شوک به شمسایی و قهرمان لیگ؛ ستاره جوان رباط داد

پدری یعنی قلب بارسا، یعنی مهندس اصلی تیم

خشم فابرگاس؛ بازیکن بایرن که نیستید، متواضع باشید!

تیبو کورتوا، غایب بزرگ رئال مادرید برای تقابل با رئال سوسیداد

عکس | این صحنه داوری را هرگز ندیده‌اید

شوک به شمسایی و قهرمان لیگ: ستاره جوان رباط داد

ناهید کیانی و کیمیا علیزاده به سبک دنیای انیمه؛ استوری ناهید کیانی از صحنه ماندگار المپیک پاریس

این خبر را سهام عدالتی‌ها بخوانند

چرخش اقتصاد ایران زیر سایه تحریم‌ها؛ نفت جایگاه خود را از دست داد؟+ اینفوگرافیک

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری

داستانک/ دلبر گلفروش من

واکنش سعید صادقی به غیبت جنجالی در پرسپولیس

عجیب‌ترین جایزه فوتبالی قرن، 4 شانه تخم مرغ!

پایان فصل برای ستاره ملی‌پوش یوونتوس

آبروریزی تاریخی شادمهر عقیلی روی صحنه/ وقتی شادمهر دیگه خودش نیست! + فیلم

انتشار یادداشت‌های جلال آل احمد برای اولین‌بار

اوکلاهاما میزبان 2 رشته در المپیک لس‌آنجلس شد

کاپیتان مس به سیم آخر زد؛ پیرمان کردید

آموریم: بابت درخشش رشفورد در استون ویلا خوشحالم

انتقام شیرین رحمتی از پرسپولیس پس از شش سال

بازگشت اورونوف؛ انفجار نصفه‌نیمه و نگرانی هواداران

رکورد شکست؛ سلام علی دایی جدید

داریوش شجاعیان: جادوگری وجود دارد و خودم آن را دیده‌ام؛ دوبار در دقیقه 36:08 رباط صلیبی پاره کردم

سیزده‌بدر بارانی در انتظار کردستانی‌ها

پیش بینی هواشناسی سنندج 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا کردستان فردا سه شنبه 12 فروردین ماه 1404 | آب و هوای سنندج در روز 13 بدر + هواشناسی کردستان

استاندار کردستان: کوله‌بری با زور تعطیل نمی‌شود/ امیدواریم اجرای قانون باعث کاهش پدیده کولبری طی 3 تا 5 سال آینده شود

برگزاری نماز عید فطر در کردستان+فیلم

پخش مستند دژ هه لوخان

پایان مسابقات فوتسال جام رمضان

داستانی خواندنی برای آشنایی کودکان با امام زمان(عج)