طرح اثربخشی بومی داناب؛ فرهنگسازی و آیندهنگری برای نجات آب
گفتگو
بزرگنمايي:
عصر کرد - ــ آرش آریانژاد با اشاره به تغییر اقلیم و خشکسالیهای مستمر، اظهار کرد: بدون تردید کاهش نزولات جوی و تغییر اقلیم از اصلیترین علل به صدا درآمدن این زنگ خطر است و خشکسالی در دهههای اخیر باعث جابجاییهای جمعیتی و تغییرات دموگرافیکی در مناطق مختلف جهان از جمله ایران و به تبع استان کردستان، شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
وی افزود: افت منابع آب زیرزمینی بدلیل برداشتهای بی رویه، خشک شدن آب چشمهها و قنوات باعث مهاجرت روستائیان از روستاها به شهرها شده که این امر خود پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بزرگی برای استان به همراه داشته است.
آریانژاد با بیان اینکه این امر در حاشیه مناطق مهاجرپذیر و حاشیه کلانشهرها مشهود است و هر چند با وجود هزینههای سنگینی که برای نظام برنامهریزی و مدیریت کشور تحمیل میکند اقدام عاجل و نتیجهبخشی در این خصوص انجام نمیشود، افزود: نکتهای که در این بین مغفول واقع شده تبعات و گرفتاریهای این مهاجرت برای مناطق مهاجرفرست است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان کردستان، افزود: واقع امر این است که یکی از علل و عوامل توسعه هر منطقهای جمعیت است، با خالی شدن روستاها از جمعیت، این مناطق از نیروی کار بیبهره شده و از سوی دیگر بسیاری از مشاغل در این مناطق موضوعیت خود را از دست میدهند.
آریا نژاد گفت: تغییرات اقلیمی به نوعی سرنوشت محتوم جوامع بشری است، با این حال همزمان با افزایش رفاه در بین جوامع بشری میزان مصرف آب در بخشهای مختلف شرب، صنعت و به ویژه کشاورزی افزایش یافته که همین امر باعث افزایش ناترازی بین تولید و مصرف آب در دهههای اخیر شده است.
وی با اشاره به هزینههای بالای بخش شرب از مرحله تصفیه تا توزیع، گفت: در بخش شرب با وجود اینکه سهم قابل اعتنایی در مقایسه با بخش کشاورزی ندارد، با این حال قیمت تمام شده آب شرب با توجه به هزینههای تصفیه و انتقال بسیار بالاست و در حال حاضر آب شرب شهرستانهای تابعه استان از محل سد یا چاههای آب، تأمین میشود که هم افزایش مصرف و هم کاهش آورد رودخانههای منتهی به سد شرایط بغرنجی برای مدیریت آب استان ایجاد کرده است.
مصرف 90 درصد آب در بخش کشاورزی صورت میگیرد
آریانژاد با بیان اینکه در بخش کشاورزی که بیش از 90 درصد مصرف آب را به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: شیوههای سنتی آبیاری و افزایش سطح زیرکشت مشکلاتی ایجاد کرده است که باید در خصوص آن گرهگشایی شود.
وی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی بین نسل آینده اظهار کرد: در سال آبی جاری نیز علاوه بر شروع دور جدید اجرای طرح نجات آب (داناب) در مدارس استان، نشست هماندیشی با مسئولان فرهنگی استان، مدیران مراکز علمی، ائمه جمعه و جماعات استان به منظور استفاده از ظرفیت بالای این قشر تداوم یافته است.
آرش آریانژاد با اشاره به ظرفیت بالای رسانههای استان در ترویج فرهنگ مصرف آب نیز ابراز امیدواری کرد رسانههای استان در این مسیر یاریگر بخش آب باشند.
وی ادامه داد: برگزاری کارگاههای آموزشی در شهرستانهای مختلف، دورههای پیش و پس آزمون و ارتقای سطح آگاهی دانشآموزان نسبت به وضعیت موجود آب، از جمله طرحهایی است که در قالب طرح داناب قابل اجرا خواهد بود.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای کردستان، بیان کرد: آموزش و پرورش با توجه به داشتن ذهن خلاق و آمادگی پذیرش در بین دانشآموزان، بهترین مکان برای اجرای چنین طرحهایی است و انتظار میرود آموزش و پرورش استان همچون گذشته در راستای اجرای این طرح برای سالهای آینده نیز تعامل و همکاری حسنه داشته باشد.
وی ادامه داد: نظرسنجی از دانشآموزان هم در قالب طرح داناب انجام میگیرد و هدف این است که دانشآموزان با مفاهیم آبی، سواد آبی و صرفهجویی در مصرف آب آشنایی بیشتری داشته باشند.
آریانژاد گسترش فرهنگ صحیح حفاظت از منابع آب به ویژه آبهای زیرزمینی در جامعه را از جمله اهداف طرح ملی داناب عنوان کرد و افزود: نگاه منطقه ما به مسئله آب نسبت به مناطق مرکزی و کویری کشور متفاوت است و فرهنگ سازی در استان به دلیل اینکه در ظاهر آب فراوان است و ما از این نعمت بهرهمند هستیم، سختتر از سایر مناطق است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای کردستان، با تأکید بر لزوم تغییر نگرش نسبت به آب، اظهار کرد: آموزش و پرورش در این جایگاه نقش مهم و خطیری را بر عهده دارد و نقش معلّم هم در این میان حائز اهمیت فراوان است.
وی ادامه داد: وظیفه انسانی، اخلاقی و دینی ایجاب میکند که در مورد آب نقش اصلی خود را ادا کنیم و تلاش خواهیم کرد که با جمع آوری و تولید محتواهای جدید و فراتر از این، طرح را با موفّقیّت و اثرگذاری بیش از پیش به سرانجام رسانیم.
روابط عمومی شرکت آب منطقهای کردستان با همکاری حوزه حفاظت و بهره برداری و ادارات منابع آب شهرستانها در راستای طرح اثربخشی بومی طرح داناب اقداماتی انجام داده که از آن جمله میتوان به: برگزاری مسابقات نقاشی، کاردستی، شعر، داستان نویسی، قصه گویی، کلیپ کوتاه، بومی سازی لوگوی طرح داناب و بازدید از سد، تاسیسات و منابع آبی استان در کنار سایر برنامههای فرهنگی متنوع دیگر نیز اشاره کرد.
لازم به ذکر است شرکت آب منطقهای استان کردستان طی سنوات گذشته در اجرای این طرح موفق بوده و در میان سایر استانها در ارزیابیهای عملکرد طرح داناب و گسترش سواد آبی، در صدر بوده است.
-
يکشنبه ۳۰ دي ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۳:۲۱
-
۶ بازديد
-
-
عصر کرد
لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/951085/