عصر کرد

آخرين مطالب

توصیه همتی به سیاسیون سیاسی

توصیه همتی به سیاسیون
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش می‌متالز، یکی از مهم‌ترین چالش‌های کنونی اقتصاد کشور که به دلیل عدم ثبات اقتصادی ایجاد شده و رشد اقتصادی را دچار ناپایداری کرده است، پیش‌بینی‌ناپذیر بودن وضعیت اقتصادی است. چنین حالتی باعث شده که فعالان اقتصادی خرد و کلان دچار سرگشتگی شوند و چرخ‌های اقتصاد به‌کندی حرکت کنند. در روز گذشته عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، نیز اشاره کرد که مهم‌ترین دغدغه سیاستگذاران باید ثبات‌بخشی به اقتصاد و پیش‌بینی‌پذیری کردن آن برای بسترسازی رشد اقتصادی پایدار باشد؛ بنابراین لازم است سیاست‌ها به گونه‌ای طراحی شوند که به ایجاد ثبات و رشد اقتصادی پایدار کمک کنند نه اینکه از اقتصاد برای پیشبرد اهداف سیاسی استفاده شود.
عبدالناصر همتی روز گذشته در رابطه با لزوم ایجاد ثبات اقتصادی در کشور در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «امروز در مسیر پیشرفت کشور و در رقابت منطقه‌ای جهانی مهم‌ترین دغدغه سیاسیون باید ثبات‌بخشی به اقتصاد و پیش‌بینی‌پذیر کردن آن برای بسترسازی رشد اقتصادی پایدار باشد. هر مانع و تاخیری در این مسیر به معنای مهر تایید زدن به کاهش رفاه شهروندان ایران است.»
ثبات اقتصادی یکی از مباحث اساسی و عوامل کلیدی برای پیشرفت هر کشور به شمار می‌رود. بدون تحقق ثبات اقتصادی، برنامه‌ریزی برای فعالیت اقتصادی سودآور با مشکل رو‌به‌رو خواهد شد. در شرایطی که ثبات اقتصادی در کشور برقرار باشد، افراد جامعه نگران تامین نیاز‌های اساسی خود نبوده و تولیدکنندگان نیز دغدغه‌ای برای سودآوری فعالیت‌های اقتصادی خود ندارند.
متغیر‌های سنجش ثبات اقتصادی در تعریف محیط باثبات اقتصاد کلان چند متغیر اساسی در کانون توجه است. این متغیر‌های اساسی که وضعیت آنها میزان بی‌ثباتی یا پیشرفت به سمت ثبات اقتصاد کلان را تعیین می‌کند، نرخ تورم، کسری بودجه، نرخ ارز و رابطه مبادله است. در صورتی که کسری بودجه در سطح معقول، نرخ تورم کم و قابل‌پیش‌بینی، نرخ ارز رقابتی و نزدیک به سطح تعادلی و تراز پرداخت‌ها مناسب رشد و توسعه اقتصادی باشد محیط اقتصاد کلان شرایط باثباتی را خواهد داشت. نتایج بررسی‌ها حاکی از آن است که کشور‌هایی که ثبات اقتصادی دارند، رشد اقتصادی سریع‌تری را تجربه می‌کنند. ثبات اقتصادی در کشور‌ها عامل کلیدی در دستیابی به نرخ‌های بالای انباشت سرمایه، تخصیص بهینه منابع و رشد بهره‌وری بوده است. کشور‌های توسعه‌یافته معمولا در طول چند سال رشد اقتصادی پایدار و متوالی را تجربه می‌کنند. این رشد متوالی و پیوسته باعث شده که این کشور‌ها به سطح بالایی از رفاه، بهره‌وری و رقابت‌پذیری در سطح جهانی برسند. این در حالی است که رشد اقتصادی که در ایران وجود دارد، به‌صورت زیگزاگی یا نوسانی است. این رشد نه‌تنها مطلوب نیست، بلکه می‌تواند منجر به آسیب‌های جدی به اقتصاد یک کشور شود. رشد زیگزاگی نشان‌دهنده عدم ثبات اقتصادی است؛ به طوری که رشد اقتصادی به‌طور نامنظم و با نوسانات شدید است و روند ثابتی ندارد.
سردرگمی فعالان اقتصادی یکی از مهم‌ترین چالش‌های کنونی اقتصاد کشور که به دلیل عدم ثبات اقتصادی ایجاد شده، پیش‌بینی‌ناپذیر بودن وضعیت اقتصادی است. چنین حالتی باعث شده است که فعالان اقتصادی خرد و کلان دچار سرگشتگی شوند و چرخ‌های اقتصاد به‌کندی حرکت کنند. این سردرگمی اقتصاد کشور را در حالت سکون و انتظار قرار می‌دهد. این در حالی است که اگر اقتصاد کشور باثبات و پیش‌بینی‌پذیر بود، برای سرمایه‌گذار و فعال اقتصادی زمینه مناسبی فراهم بود که با خیال آسوده سرمایه‌گذاری و تولید کند. در شرایط بی‌ثبات کنونی که فعالان اقتصادی نسبت به سود خود اطمینان ندارند، برخی از آنها به سمت بازار‌های کم‌ریسک‌تر و غیرمولد حرکت کرده‌اند.
تاثیر بی‌ثباتی بر رفاه خانوار بی‌ثباتی در اقتصاد کلان به‌طور مستقیم تاثیرات منفی بر زندگی مردم داشته است. نوسانات شدید اقتصادی، تورم بالا و عدم پیش‌بینی‌پذیری در سیاست‌های اقتصادی باعث شده که قدرت خرید مردم کاهش پیدا کند و وضعیت معیشتی آنها را تحت‌تاثیر قرار داده است؛ به طوری که نرخ فقر در یک دهه اخیر افزایش یافته و در نهایت در سال 1402 در 30درصد تثبیت شده است. این به معنای آن است که در‌حال‌حاضر یک‌سوم از ایرانیان توانایی برآورده کردن نیاز‌های اولیه خود را ندارند. این در حالی است که نگاهی به تجربه کشور‌هایی که در سال‌های اخیر در مسیر توسعه اقتصادی گام برداشته‌اند، نشان می‌دهد ایجاد ثبات اقتصادی و حرکت در مسیر رشد اقتصادی توانسته است فرصت‌های شغلی جدید ایجاد کرده و بسیاری از مردم را از دام فقر برهاند. درحال‌حاضر نیز کارشناسان معتقدند یکی از مهم‌ترین و نخستین گام‌های کاهش نرخ فقر در کشور ایجاد ثبات اقتصادی و رشد اقتصادی فراگیر است.
وابستگی به درآمد نفتی؛ عامل بی‌ثباتی در ایران در سال‌های گذشته درآمد‌های دولت عمدتا بر پایه صادرات نفت بوده است و این امر باعث شده که اقتصاد کشور به منابع نفتی وابسته باشد. به عبارت دیگر، رشد اقتصادی ایران بر استفاده بهینه از منابع و امکانات داخلی متکی نبوده است. در‌حالی‌که بسیاری از کشور‌های دیگر در سطح جهانی، با اتخاذ سیاست‌های مناسب، درآمد‌های خود را متنوع کرده‌اند و به جای تکیه بر یک منبع خاص، از بخش‌های مختلف اقتصادی بهره‌برداری کرده‌اند. این تنوع در منابع درآمدی به کشور‌های دیگر این امکان را داده است که در برابر نوسانات بازار جهانی نفت مقاوم‌تر باشند و ثبات اقتصادی بیشتری را تجربه کنند.
چه باید کرد؟ با نبود ثبات اقتصادی در کشور هیچ فعالیت اقتصادی به شکل بهینه صورت نگرفته و نتایج مثبتی برای کشور نخواهد داشت. ثبات اقتصاد کلان بی‌شک مبنای اساسی رشد پایدار اقتصادی است، زیرا پس‌انداز و سرمایه‌گذاری خصوصی را افزایش می‌دهد؛ بنابراین لازم است سیاست‌ها به‌گونه‌ای طراحی و اجرا شوند که در خدمت رشد و پیشرفت اقتصادی کشور باشند؛ نه اینکه اقتصاد به ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاسی تبدیل شود. در واقع، هدف اصلی سیاستگذار باید ارتقای بهره‌وری، ایجاد ثبات اقتصادی و افزایش رفاه عمومی باشد. بنابراین، ضروری است سیاستگذاران همواره اولویت را به منافع بلندمدت اقتصادی بدهند نه صرفا برای پیگیری اهداف سیاسی. همچنین یکی از مهم‌ترین دلایل وجود نااطمینانی و عدم پیش‌بینی‌پذیری برای فعالان اقتصادی وجود تورم غیر‌قابل‌پیش‌بینی است؛ بنابراین لازم است برای ایجاد ثبات اقتصادی و جذب سرمایه‌گذاری‌ها تورم تحت کنترل قرار گیرد. همچنین به دلیل تکیه صرف بر درآمد‌های نفتی و تغییرات آن، اعمال تحریم‌ها می‌تواند منجر به افزایش تورم در کشور شود و ساختار تولید و اشتغال و در نهایت رشد اقتصادی کشور را با تهدید مواجه کند؛ بنابراین برنامه‌ریزی مناسب برای تقویت دیگر بخش‌های اقتصادی مانند صنعت، کشاورزی و فناوری می‌تواند از وارد شدن شوک به اقتصاد کشور جلوگیری کند.
همچنین هزینه مبادلاتی در ایران به دلیل وجود تحریم‌ها بسیار بالاست. تحریم‌ها موجب محدودیت در دسترسی به بازار‌های جهانی، افزایش هزینه‌های تجاری و پیچیدگی‌های مرتبط با نقل‌و‌انتقالات مالی در کشور شده است. این شرایط باعث می‌شود که هزینه‌ها افزایش پیدا کند و فرصت‌های تجاری برای تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران کاهش پیدا کند. علاوه بر این، تحریم‌ها نه تنها بر قدرت رقابت‌پذیری کشور تاثیر گذاشته است، بلکه مانع از جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و توسعه روابط تجاری با دیگر کشور‌ها شده است. برای بازگشت به رشد اقتصادی پایدار و کاهش هزینه‌های مبادلاتی، ضروری است تحریم‌ها کاهش پیدا کند و روابط تجاری با سایر کشور‌ها بهبود یابد.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/949186/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه داستان قسمت 56 سریال سوجان از شبکه یک سیما + عکس

گل چهارم بارسلونا به رئال بتیس توسط تورس

گل پنجم بارسلونا به رئال بتیس توسط یامال

آرسنال 2-1 تاتنهام: فتح دربی با گل مشکوک!

صعود بارسلونا با جشنواره گل به دور بعد

توقف اینترمیلان در حضور طارمی

عجیب اما واقعی، این مادر 23 ساله 11 فرزند دارد!/ عکس خانوادگی

گل اول اینتر به بولونیا توسط دامفریس

گل اول تاتنهام به آرسنال توسط سون

گل دوم بارسلونا به رئال بتیس توسط ژول کنده

گل اول آرسنال به تاتنهام توسط دومینیک سولانکه (گل به خودی)

گل دوم آرسنال به تاتنهام توسط لیاندرو تروسارد

گل دوم اینتر به بولونیا توسط لاتارو مارتینز

گل دوم بولونیا به اینتر توسط امیل هولم

به زودی شاهد پیروزی جبهه مقاومت بر کفر جهانی و رژیم صهیونیستی خواهیم بود

شعر انتخابی بهمن صباغ‌زاده در شب سوم رقابت شاعران فصل سوم

ترکیب اینتر؛ طارمی از روی نیمکت آغاز می‌کند

قربانی به پیشنهاد استقلال

گل اول بارسلونا به رئال بتیس توسط گاوی

کاش این قضیه به گوش روبرتو پیازا نرسد!

بهترین درام های رزمی کره ای

کنگره بین المللی استاد شهریار برگزار می شود

روانسر به مدیریتی نوآور و پویا نیاز داشت

حریق 5 خودرو تریلی حامل سوخت مایع در اسلامشهر

دیدار مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس قزوین با فرمانده سپاه صاحب‌الامر (ع)

حمله تند شریعتمداری به پزشکیان بخاطر احتمال مذاکره با آمریکا: شما صاحب ایران نیستید!

صبانور، طلایه‌دار آموزش حرفه‌ای رسانه در قروه شد

انتقاد شریعتمداری از پزشکیان بخاطر احتمال مذاکره با آمریکا: شما صاحب ایران نیستید!

ذخایر ارزی در کشور به اندازه کافی است

وزیر اقتصاد: به زودی خبرهای خوبی از خصوصی‌سازی‌ها خواهیم شنید

بار اشتغال و اقتصاد کشور بر دوش صنعتگران است

از نرخ 45 درصدی سود بانکی تا مردمی که در خیابان‌ها به دنبال خرید و فروش ارز می گردند

خبر خوش وزیر اقتصاد درباره خصوصی سازی

توصیه همتی به سیاسیون

افول شدید اقتصاد ایران در 6ماه اخیر/افزایش قیمت کالاهای پایین دستی

شاخص مسکن «دنیای‌اقتصاد» از غرب و شرق تهران

واکاوی اثر دونالد ترامپ بر بورس

توزیع 4 تن گوشت گرم به قیمت مصوب در فروشگاه های کرمانشاه

حضور 4 هزار و 800 معتکف در استان کرمانشاه

توافق کرمانشاه و گرمیان برای گسترش زیرساخت‌های مرز پرویزخان

مردم گرمیان عراق بیشترین ارتباطات را با استان کرمانشاه دارند

از تامین برق صنایع توسط بخش خصوصی حمایت می‌کنیم

شعر انتخابی فاطمه ناصری‌فر در رقابت شاعران فصل سوم

سخنان شنیدنی در مورد شاهنامه

شعر انتخابی زهرا رسولی در رقابت شاعران فصل سوم

توقف مذاکره با میلان؛ رشفورد شاگرد کونته می‌ شود

10 گل باورنکردنی الساندرو دل پیرو

خوشحالی یامال بعد از برتری مقابل رئال در سوپرکاپ اسپانیا

ببینید این بچه چطور توپ مسابقه رو میدزده!

داوران سوپرجام، هدایای رئال را پس فرستادند!