عصر کرد

آخرين مطالب

سقوط قدرت خرید و بازی با صفر‌های ریال سیاسی

سقوط قدرت خرید و بازی با صفر‌های ریال
  بزرگنمايي:

عصر کرد - دیدارنیوز _ *ابوالفضل گرمابی:
سیاست صفرزدایی از ریالی که ارزش آن هر روز بیشتر به صفر میل می‌کند، این پرسش را در ذهن ایجاد می‌کند که چرا برای پایان دادن به بازی حذف صفر‌های بیشتر (شش صفر به جای چهار صفر) خود ریال حذف نمی‌شود تا با معرفی پولی جدید، ارزش آن در مقابل دلار تثبیت شود؟ اقدامی شبیه سیاست میخکوب کردن ارز در اقتصاد ایران که با استفاده از دلارپاشی حاصل از صادرات نفت در سال‌های مختلف اجرا می‌شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
ممکن است به موضوعاتی چون کمبود منابع ارزی، از بین رفتن امکان سیاست‌گذاری مستقل ارزی برای بانک مرکزی ایران و از بین رفتن مزیت رقابتی برای صادرات کالا‌های کشور، اشاره شود؛ آن هم در شرایطی که اصولاً روشن نیست سیاست‌گذاری موثر ارزی بانک مرکزی دقیقاً در چه تاریخی رخ داده و یا اینکه چه میزان در اثرگذاری نرخ برابری ارز بر تراز تجاری کشور ایران (بیماری هلندی حاصل از سرریز دلار ناشی از صادرات نفت) توافق وجود دارد؟ البته اصلی‌ترین پرسش این است که آیا اصلاً کاربست اقتصاد ایران با فرض فراوانی دلار، اجازه اجرایی شدن سیاست ایجاد تثبیت ارزش ریال در مقابل دلار را می‌دهد؟
مقایسه وضعیت کشور ایران با برخی از کشور‌هایی که به حذف صفر‌های پول ملی خود دست زدند، حقیقتی را روشن می‌کند و آن ارزش‌زدایی پیوسته داخلی از ریال ایران (در غیاب بازیگران بین‌المللی) است. به‌طور مثال حذف صفر از پول ملی کشور‌های مکزیک و آرژانتین در اوایل دهه 1990 و معرفی پزوی جدید و یا اقدام مشابه برزیل در همان سال در پی هجوم سفته‌بازان ارزی، ترکیدن حباب ارزش دارایی‌ها و فرار سرمایه رخ داد.
الگوی مشابهی را در کشور‌های دیگر هم می‌توان مشاهده کرد. با این وجود بی‌ارزش شدن شدید پول ملی ایران نه در یک مقطع خاص؛ بلکه در یک فرایند پیوسته بدون توقف رخ داده است. فهم این موضوع نیازمند درک کاربست عینی اقتصاد ایران و مستلزم تحلیل ساختاری و فاصله گرفتن از فروض انتزاعی قواعد اقتصادی مرسوم است. مباحثاتی انتزاعی برگرفته از تجربیات و رویداد‌های محدود که نمی‌توانند درک صحیحی از اقتصاد سیاسی پدیده ارز در ایران ارائه دهند، فقط به سردرگمی بیشتر منجر می‌شوند. این مباحثات نه می‌توانند پرده از معمای کاهش ارزش پول ملی و تورم فزاینده متناظر با آن بردارند و نه هیچ کمکی به گشایش مشکل کنند.
کلید فهم این ساختار، پدیده «ارزش» و مولفه‌های اثرگذار بر آن است. «نیروی کار مولد» زاینده «ارزش» در چارچوب یک سطح بهره‌وری معین است و نرخ برابری ارز‌های مختلف ناشی از سطح تکنولوژی (بهره‌وری) متفاوت این اقتصاد‌ها و میزان سودخواهی صاحبان سرمایه در فرایند مبادلات است. مسلماً تولید یک کالای مشابه فرضی در اقتصادی با بهره‌وری پایین‌تر، گران‌تر تمام می‌شود و در مبادلات بین‌المللی با فرض فاصله گرفتن تدریجی بهره‌وری دو کشور (مثلاً ایران و آمریکا) برای خرید یک کالای مشابه به تدریج باید ریال بیشتری در مقایسه با دلار پرداخت.
در شرایطی که میزان سود درخواستی صاحبان سرمایه از حجم سرمایه‌های غیرمولد (که ارزش خود را به محصولات منتقل نمی‌کنند مانند املاک و سرمایه‌های غیرمولد) بالاتر رود، این سود تنها با رشد قیمت‌ها به پول داخلی (و البته رشد نقدینگی) محقق می‌شود که نتیجه‌ای جز کاهش پیوسته ارزش پول ملی ندارد. مسئله چالش‌برانگیز دقیقاً نقدینگی بیشتری است که باید در شرایط بی‌تحرکی تولید و ثبات حجم محصولات تولیدشده به اقتصاد تزریق شود تا سود‌ها را محقق کند.
این موضوع که در قالب تورم نمود می‌یابد چیزی نیست جز انتقال قدرت خرید به صاحبان سرمایه‌ای که حتی از خشکاندن بخش مولد منتفع‌اند؛ بنابراین تورمی که با رشد فزاینده نقدینگی به اقتصاد تحمیل می‌شود در واقع متورم شدن ادعا بر ارزش محدود اقتصاد و در حقیقت «قدرت خرید» بخش‌های دیگر جامعه است. بی‌شک «تورم» قیمت‌ها در شرایطی که نقدینگی (ادعا بر ارزش‌های اقتصاد) کاملاً همگن توزیع شود، موضوعی کاملاً خنثی و بی‌اهمیت است.
داده‌های آماری نشان می‌دهد که در غیاب بازیگران بین‌المللی در اقتصاد ایران، قدرت خرید ایرانیان بیشتر با یک هجوم از داخل مواجه بوده است. در واقع برخلاف کشور‌های گفته‌شده، کاهش پیوسته ارزش پول در کشور ایران و تورم مزمن متناظر با آن، ویژگی ذاتی یک اقتصاد مبتنی بر ربودن قدرت خرید است که هر سال بیشتر از پیش ابعاد فاجعه‌باری به خود می‌گیرد. با استناد به آمار‌های رسانه‌ای‌شده از سوی عضو مجمع تشخیص مصلحت: «در سال 1395 معادل 80 درصد سپرده‌ها در دست 2 درصد سپرده‌گذاران بوده است».
می‌توان به راحتی با تعمیم این نسبت به سپرده‌های دیداری و البته به کل نقدینگی کشور، نتیجه گرفت که در سال 1395 هر عضو دو صدک بالایی کشور ایران به طور متوسط 200 برابر هر عضو 98 صدک پایین‌تر از خود «قدرت خرید» داشته است. نقل قول مشابهی برای سال 1397 حکایت از 285 برابر شدن قدرت خرید اعضای یک صدک (!) بالایی جامعه نسبت به 99 صدک پایینی دارد. براین اساس با توجه به 5/5 برابر شدن نقدینگی در آبان 1403 (نسبت به آبان 1397)، که اجازه انتقال هر چه بیشتر قدرت خرید به صدک‌های بالایی را می‌دهد، نسبت مزبور باید به ارقام حیرت‌آوری رسیده باشد. این امر به خوبی تناظر تورم ایران و البته بی‌خاصیت شدن تدریجی صفر‌های پول ملی با سلب قدرت خرید را نشان می‌دهد.
مرور آمار‌های 60 ساله اقتصاد ایران طی سال‌های 1343 تا 1403 نیز نشان می‌دهد که شدت ربودن قدرت خرید در هر دوره بیست‌ساله به شدت بیشتر شده است. 1 ریال سال 1363 به اندازه یک‌ششم سال 1343 ارزش داشته و این نسبت برای ریال سال 1383 نسبت به سال 1363 به یک‌پانزدهم می‌رسد و جالب این است که در بیست سال اخیر (1383 تا 1403) نسبت مزبور به یک‌صدم رسیده است. تحلیل مزبور نشان می‌دهد مسئله بی‌ارزش شدن پول ملی ویژگی ذاتی اقتصاد ایران و زاییده کاربستی است که بر متورم کردن ادعا بر ارزش‌های محدود اقتصاد و ربودن قدرت خرید اکثریت مردم استوار است. تصاعدی شدن تدریجی این فرایند، بیهوده شدن صفر‌های بیشتری از پول ملی را در آینده‌ای نزدیک اجتناب‌ناپذیر خواهد کرد.
*کارشناس سازمان برنامه و بودجه

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/949153/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل اول اینتر به بولونیا توسط دامفریس

گل اول تاتنهام به آرسنال توسط سون

گل اول آرسنال به تاتنهام توسط دومینیک سولانکه (گل به خودی)

گل دوم بارسلونا به رئال بتیس توسط ژول کنده

گل دوم آرسنال به تاتنهام توسط لیاندرو تروسارد

گل دوم اینتر به بولونیا توسط لاتارو مارتینز

گل دوم بولونیا به اینتر توسط امیل هولم

به زودی شاهد پیروزی جبهه مقاومت بر کفر جهانی و رژیم صهیونیستی خواهیم بود

شعر انتخابی بهمن صباغ‌زاده در شب سوم رقابت شاعران فصل سوم

ترکیب اینتر؛ طارمی از روی نیمکت آغاز می‌کند

قربانی به پیشنهاد استقلال

گل اول بارسلونا به رئال بتیس توسط گاوی

کاش این قضیه به گوش روبرتو پیازا نرسد!

بهترین درام های رزمی کره ای

کنگره بین المللی استاد شهریار برگزار می شود

روانسر به مدیریتی نوآور و پویا نیاز داشت

حریق 5 خودرو تریلی حامل سوخت مایع در اسلامشهر

دیدار مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس قزوین با فرمانده سپاه صاحب‌الامر (ع)

حمله تند شریعتمداری به پزشکیان بخاطر احتمال مذاکره با آمریکا: شما صاحب ایران نیستید!

صبانور، طلایه‌دار آموزش حرفه‌ای رسانه در قروه شد

انتقاد شریعتمداری از پزشکیان بخاطر احتمال مذاکره با آمریکا: شما صاحب ایران نیستید!

ذخایر ارزی در کشور به اندازه کافی است

وزیر اقتصاد: به زودی خبرهای خوبی از خصوصی‌سازی‌ها خواهیم شنید

بار اشتغال و اقتصاد کشور بر دوش صنعتگران است

از نرخ 45 درصدی سود بانکی تا مردمی که در خیابان‌ها به دنبال خرید و فروش ارز می گردند

خبر خوش وزیر اقتصاد درباره خصوصی سازی

توصیه همتی به سیاسیون

افول شدید اقتصاد ایران در 6ماه اخیر/افزایش قیمت کالاهای پایین دستی

شاخص مسکن «دنیای‌اقتصاد» از غرب و شرق تهران

واکاوی اثر دونالد ترامپ بر بورس

توزیع 4 تن گوشت گرم به قیمت مصوب در فروشگاه های کرمانشاه

حضور 4 هزار و 800 معتکف در استان کرمانشاه

توافق کرمانشاه و گرمیان برای گسترش زیرساخت‌های مرز پرویزخان

مردم گرمیان عراق بیشترین ارتباطات را با استان کرمانشاه دارند

از تامین برق صنایع توسط بخش خصوصی حمایت می‌کنیم

شعر انتخابی فاطمه ناصری‌فر در رقابت شاعران فصل سوم

سخنان شنیدنی در مورد شاهنامه

شعر انتخابی زهرا رسولی در رقابت شاعران فصل سوم

توقف مذاکره با میلان؛ رشفورد شاگرد کونته می‌ شود

10 گل باورنکردنی الساندرو دل پیرو

خوشحالی یامال بعد از برتری مقابل رئال در سوپرکاپ اسپانیا

ببینید این بچه چطور توپ مسابقه رو میدزده!

داوران سوپرجام، هدایای رئال را پس فرستادند!

خداحافظی تلخ هافبک باتجربه گل‌گهر

ستاره مصدوم استقلال همچنان کِش می‌زند!

کایل واکر تکذیب کرد؛ من به سیتی پشت نکردم!‏

اولین خرید زمستانی یوونتوس از پرتغال آمد

ابهام درباره مسئول پُست حساس استقلال

تصاویر تازه لورفته از پشت صحنه پایتخت7

دریافت حقوق بازنشستگی شوهر، پیرزن مشهدی را به طمع انداخت/مسموم کردن شوهر با دارو