عصر کرد

آخرين مطالب

پشت پرده مخالفت‌ها با اصلاحات ارزی / مجلس نباید هم‌صدای رانت‌جویان ارزی شود سیاسی

پشت پرده مخالفت‌ها با اصلاحات ارزی / مجلس نباید هم‌صدای رانت‌جویان ارزی شود
  بزرگنمايي:

عصر کرد - پس از اقدام ملی و درست دولت در جهت اصلاح نظام ارزی و حذف رانت و فساد با راه‌اندازی سامانه ارز توافقی، در روز‌های اخیر جریان موسوم به پایداری در مجلس همزمان با جریان ذی‌نفع رانت ارزی در تلاش برای فشار به وزیر اقتصاد هستند. با توجه به رانت ارزی 1000 میلیارد تومانی، فشارها از سوی جریان رانتی با خرج مبلغ اندکی از رانت‌های حاصل شده طبیعی است اما فشار سیاسی جریانی که در ظاهر خود را مطیع رهبر انقلاب می‌داند از آن جهت عجیب است که این جریان حتی به سخنان رهبر انقلاب در خصوص عدم استیضاح وزیران در مدت فعالیت کوتاه هم اعتنا نمی‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
رهبر انقلاب در دیدار سال گذشته نمایندگان با ایشان خاطرنشان کرده بودند: «مگر در یک وزارتخانه در سه ماه چه‌کار می‌شود کرد که اگر نکرد، آدم استیضاحش بکند؟» 
اکنون بیش از چهار ماه از فعالیت دولت نگذشته و با واقعیت‌های اقتصادی که از قبل وجود داشت باز هم نمایندگان بر طبل فشار ناصحیح بر وزرا یکی پس از دیگری می‌کوبند. 
در همین راستا به جز ایجاد جو روانی متشنج در مجلس علیه وزارت اقتصاد، گروه‌های دیگری از همین جریانات در خارج از مجلس، فشار را به نهایت رسانده و با ارسال پیامک به تعداد زیادی از نمایندگان، آن‌ها را برای فشار به وزیر اقتصاد تحریک کرده‌اند. 
در تصاویری که به دست اقتصادآنلاین رسیده، پیامک‌ها حاوی مضامینی، چون ایجاد فشار و درخواست استیضاح همتی بیاورند. در شرایطی که دستشان از حجم رانت 1000 همتی کوتاه شده، قابل درک است که حذف چنین رانت‌های بزرگی چقدر فعالیت وزیر اقتصاد و دولت را از سوی گروه‌های متنفع از سفره رانت را با چالش مواجه می‌کند.
در لیست بلند بالای استیضاح وزیران، نام وزیر نفت و کار هم دیده می‌شود، اما در حال حاضر همتی در رأس حملات قرار دارد. اگر چه در هفته‌های اخیر وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی دیدار‌هایی با نمایندگان عضو کمیسیون اقتصادی داشته‌اند و آنان را قانع کرده بودند اما هنوز برخی دیگر از نمایندگان وابسته به جریان پایداری به دنبال فشار و عدم اجرای درست سیاست‌های ارزی وزارت اقتصاد هستند.

عصر کرد


نمایندگان مجلس بر اساس وظیفه‌ خود تاکنون 500 سوال از وزرای کابینه در طی 4 ماه فعالیت خود کرده‌اند اما بر اساس اطلاعاتی که به اقتصادآنلاین رسیده است، تمامی افراد پیش‌برنده طرح استیضاح همتی از جریان موسوم به پایداری در مجلس هستند. تفکری که در روز‌های اخیر با برپایی یک نشست تحلیلی و ارائه نظریه دلار 20 هزارتومانی تا حد زیادی سر و صدا به پا کرده‌اند و البته بخش زیادی از کارشناسان را به واکنش واداشته که این اعداد و ارقام یک «رویا فروشی» بیش نیست.
 این جریان حتی کارزار‌هایی علیه همتی در سایت کارزار ایجاد کرده‌اند که به این وسیله رای بخشی از افراد همسو را تحت عنوان حمایت از مردم جلب و جذب کنند. اما مقصر گرانی دلار و نوسانات ارزی چه کسی است؟
پزشکیان چه تحویل گرفت؟

عصر کرد

دولت چهاردهم چهارمین ماه فعالیت خود را از سر می‌گذراند. جریان انقلابی مجلس که دلیل فشار و درخواست استیضاح خود را بر روی موضوع نوسانات ارزی گذاشته است، در حالی به رشد حدود 35 درصدی دلار در دولت پزشکیان، اعتراض می‌کند که در مقابل هیچ واکنشی به رشد 138 درصدی نرخ دلار در دولت سیزدهم نداشت و هنگامی که نرخ دلار از 25600 هزار تومان به 60950 هزار تومان رسید تنها سکوت اختیار کرده بودند. این سکوت جریان همسو با دولت علامت‌های سوال زیادی را در ذهن ایجاد می‌کند.
بسیاری از صاحبنظران معتقدند نرخ ارز وابسته به مباحث مختلفی است و البته به علت «تورم انباشته‌ای» که در سال‌های اخیر داشته‌ایم، قیمت دلار هیچگاه نمی‌تواند تا حد چشمگیر و غیر قابل معقول کاهش پیدا کند. نرخ تورم همیشه یکی از چالش‌های اساسی دولت‌ها بود است و تنها منحصر به دولت چهاردهم نیست. داده‌های بانک جهانی می‌گوید، میانگین تورم کشور‌های جهان در 40 سال گذشته کمتر از شش درصد بوده است، اما این رقم برای اقتصاد ایران به بیش از 20 درصد می‌رسد. نرخ تورم در ایران از سال 2017 تاکنون با حرکت از حدود 9 درصد تا نزدیک به 46 درصد، روندی صعودی را پشت سر گذاشته است. همچنین بررسی روند تورم سالانه کشور که از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی منتشر شده نشان دهنده آن است که در هر سه سال دولت سیزدهم تورم بالای 40 درصد ثبت شده است. اما اکنون پیش‌بینی می‌شود تورم در پایان امسال به حدود 30 درصد برسد که کمتر از تورم دولت قبل خواهد بود.
از سوی دیگر دولتمردان و تیم اقتصادی پزشکیان در مدت اخیر تمرکز خود را برای اصلاحات ارزی گذاشته‌اند. تیم اقتصادی دولت با حذف ارز نیمایی و تلاش برای نزدیک کردن ارز رسمی به بازار آزاد به سمت حمایت از صادرات، تولید داخلی و کارگران ایرانی حرکت کرده است. وجود رانت و فساد در بخش ارزی و چشم انداز محدودیت‌های ارزی با حضور ترامپ در کاخ سفید، دولت را ناگزیر به اصلاحات ارزی در شرایط تحریم کرد. در حالی برخی به حذف ارز نیمایی و افزایش نرخ ارز توافقی انتقاد می‌کنند که به دلیل کسری بودجه هزار همتی دولت سیزدهم در سال‌های 1401 و 1402 و اثرات سوء تورمی آن، قیمت دلار باید در آن سال‌ها تعدیل می‌شد اما به دلیل سرکوب نرخ ارز در آن مدت، فنر آن فشرده شده بود و اکنون سیاست‌گذار را وادار به افزایش نرخ کرد. از سوی دیگر بدهی دولت به بانک مرکزی و شبکه بانکی از دولت سیزدهم به ترتیب 480 همت و 1560 همت است که این بدهی هر گونه اقدام دولت چهاردهم در مهار تورم را سخت می‌کند.
سیاسی‌کاری برای فشار به وزیر ضد رانت

عصر کرد

عبدالناصر همتی، به علت سکانداری مهم‌ترین وزارتخانه دولت همواره در راس توجه گروه‌های مختلف اجتماعی و قانونگذاری بوده است. وزیر اقتصاد و دارایی البته اظهارنظر‌هایی داشته است که تاکنون از زبان یک مسئول دولتی بی سابقه بوده است. اظهارنظراتی که مسیر درست اقتصادی از آن راه می‌گذرد. انتقاد از پرداخت وام‌های تکلیفی مانند وام ازدواج و فرزندآوری، ناترازی بانک‌ها و برخورد و اقدام با بانک‌های ناتراز تا پایان سال آینده، تاکید بر ارز تک نرخی و همچنین تلاش به اجرای برنامه‌های بانک مرکزی همچون ایجاد بازار ارز توافقی و همچنین حذف رانت ارزی تاکنون واکنش‌های بسیاری را در جمع گروه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و رسانه‌ای برانگیخته است.
همتی در خصوص رانت ارزی هم پیش از این گفته بود: «با حذف ریشه‌های رانت ارزی، ضمن مدیریت هوشمند مصارف ارزی و حفاظت از منابع ارزشمند ارزی، ثبات در بازار ارز کشور حاکم شود، به‌طوری که شاهد کاهش تدریجی کسری‌های تجاری غیرنفتی و کسری حساب سرمایه باشیم. اختلاف بین ارز نیمایی و بازار حدود 20 هزار تومان است. سال گذشته طبق گزارش بانک مرکزی 50 میلیارد دلار واردات نیمایی داشتیم (و این) یعنی 1000 همت رانت داده ایم.»
با این حال با حذف بخشی از رانت در بازار ارز و با وجود تمجید بسیاری از کارشناسان از حذف رانت 1000 همتی، ناگفته پیداست که بسیاری از متنفعان ارزی از آن به راحتی نمی‌گذرند. از این رو جریان همسو با کسانی که بهره‌مند از رانت ارزی بودند در تلاش هستند تا با جهت‌گیری‌های سیاسی و طرح موضوع حمایت از اقشار محروم، دست به طرح مباحثی همچون استیضاح وزیر اقتصاد بزنند. در حالی که در بند‌های بالا اشاره شد میزان تورم و نرخ رشد ارز، کسری بودجه و بدهی دولت به سیستم بانکی تا چه مقدار شرایط را برای دولت جدید و اقدامات جدید سخت کرد و در این ایام منتقدان و خصوصاً نمایندگان مجلس اقدامی برای این فشار تورمی و حمایت از اقشار جامعه نمی‌کردند. در این دوران اما مجلس دوازدهم به طرح درخواست‌های استیضاح بسنده نکرده و با هر گونه اقدامات دولت در حوزه اقتصادی، ارزی و ساختاری مخالف هستند. چنانکه روز یکشنبه هم با لایحه دوفوریتی دولت مبنی بر تعیین تکلیف بدهکاران حساب ذخیره ارزی که وام خود را پس نداده بودند، مخالفت کردند.
اگرچه وزیر اقتصاد پشت بانک مرکزی را در اصلاحات ارزی خالی نکرد و با نگاه ملی از این اقدام حمایت کرد اما با این حال همچنان مسئولیت سیاست‌های ارزی و مهار تورم بر عهده بانک مرکزی است. بر اساس قانون بانک مرکزی که پس از نیم قرن اصلاح شد، در جزو یک بند «ب» ماده 3 این قانون که به وظایف و مسئولیت‌های بانک مرکزی برمی‌گردد، مسئولیت مهار (کنترل) تورم به این نهاد سپرده شده و در جزو 5 همین بند، کمک بانک مرکزی به تحقق عدالت اجتماعی را یادآور شده است. از سوی دیگر راه اندازی بازار ارز توافقی از سیاست‌های بانک مرکزی بوده است که در صورت اجرای درست، منجر به تقویت زیرساخت‌های تولید و تجارت و بهبود کارایی اقتصاد خواهد شد. همچنین اقدامات بانک مرکزی نشان می‌دهد که قصد تکرار روش‌های شکست خورده پیشین را ندارد و با فاصله گرفتن از ارزپاشی بی‌هدف، به عنوان یک بازارساز نقش آفرینی می‌کند.
به نظر می‌رسد بر اساس مطالبات عمومی نام 70 نماینده خواهان فشار بر وزیر اقتصاد و دارایی ذکر شود تا مشخص شود آن‌ها چه کسانی هستند و برای کدام منافع چنین نقش‌آفرینی می‌کنند؟

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/944859/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امکان قطع گاز خانگی در کردستان وجود ندارد

چرا اسم برنامه سروش صحت اکنون است؟

یکی از بزرگترین حسرت‌های زندگی مصطفی مستور!

داستانک/ می خواستم یه بار دیگه عشقت به من ثابت بشه

پریناز ایزدیار و پیمان معادی در پشت صحنه سریال جدید کارگردان شهرزاد

افزایش 22 درصدی ارزش کالاهای صادراتی گمرک سومار

مهدی طارمی، بدشانس‌ترین گلزن رقابت‌های بزرگ

ادارات کردستان در روزهای پنج‌شنبه تعطیل شد

روزهای پنج‌شنبه ادارات کردستان برای مصرف بهینه انرژی تعطیل می‌شود

تعطیلی پنج شنبه ها از این استان کلید خورد | تعطیلی ادارات این استان تا پایان فروردین‌ماه

پنجشنبه‌ها در کردستان تعطیل شد

از نجف‌آباد تا خرمشهر؛ مسیر پرافتخار یک مجاهد بی‌همتا

«آبان» صاحب پوستر شد

بانوی کرمانشاهی برای نخستین بار به اردوی تیم ملی ترامپولین دعوت شد

کیفیت خدمات، اقتصاد آب و رضایت مشترکان از ارکان مهم شرکت‌های آب و فاضلاب است

سیاه‌چاله‌های اقتصاد دستوری؛ سیاستی که جز رانت حاصلی نداشت

اقتصاد جهان تا سال 2040 چگونه خلاق‌تر می‌شود؟ | سفر به آینده

نادری:شاید استیضاح همتی منتفی شود

استیضاح همتی مسکوت ماند؟

نادری:شاید استیضاح همتی منتفی شود + فیلم

رشد و توسعه اقتصادی از مسیر کوچک‌سازی دولت و تقویت بخش خصوصی حاصل می‌شود

کدام کشور‌ها بیشترین بدهی خارجی را دارند؟

نادری: شاید استیضاح همتی منتفی شود+ فیلم

توسعه بدون مشارکت بخش خصوصی ممکن نیست

سرمایه گذاری 22 میلیون یورو فولاد خوزستان برای بریکت سرد

جهادگران افرادی بی ادعا و خدمتگزار به مردم هستند

سازمان حج و زیارت کرمانشاه : آغاز ثبت نام حج تمتع در کرمانشاه

بهره‌مندی 1520 خانوار روستایی از راه آسفالته در کرمانشاه

بهره مندی 1520 خانوار روستایی از راه آسفالته در کرمانشاه

محلات کم برخوردار شهر کرمانشاه ساماندهی می‌شوند

ادارات کردستان در روزهای پنجشنبه تعطیل شد

فیلم سینمایی «میرو» نماینده سینمای ایران در جشنواره بین‌المللی داکا

مکتب شهید سلیمانی؛ مکتب مقاومت و ایستادگی

مادر شهیدان «اکبری» دعوت حق را لبیک گفت

بخشی از کتاب/ طرز فکر ثابت

معادل فارسی برای «اتساین فرنگی» اعلام شد

فریدون اصفهانیان: فکر باید جوان باشد و من از اول فکرم جوان بود

عنوان بوکسور سال جهان به اوسیک رسید

وزیر ورزش از محسن مهرعلیزاده عیادت کرد

بازگشت امید به استانبول با سرمربی سابق ایران

والیبال ایران و یک جنگ جهانی در آسیا!

مصاف سابریست‌های ایران با برترین‌های جهان در تونس

انوشیروانی: بدهی به پیمانکار سابق فدراسیون 25 میلیارد است

خرید نیوزیلندی تیم هوادار در تست‌های پزشکی

آغاز جنگ جهانی بر سر توپ طلای 2025

لیورپول چشم به راه اوسیمن؛ داروین در لیست خروج!

استقلال به دنبال معاوضه گلر

پیشنهاد جدید استقلال به موسیمانه برای دریافت پول

رونالدو برای ماندن در النصر یک هم‌تیمی خاص می‌خواهد

ایلان ماسک در کمین لیورپول خوشبخت