عصر کرد

آخرين مطالب

پشت پرده‌های توقف ساخت مسجد قیطریه/ اقتصاد سیاسی یک مسجد، 200 متر یا 800 متر مساله این است؟ اقتصادی

پشت پرده‌های توقف ساخت مسجد قیطریه/ اقتصاد سیاسی یک مسجد، 200 متر یا 800 متر مساله این است؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ساخت مسجدی به مساحت 800 متر مربع در پارک قیطریه، تصمیم شهرداری با مدیریت زاکانی بود که اسفند 1402 مطرح و با مخالفت‌ها و اعتراض‌های زیادی همراه شد و چالش‌های مرتبط با آن تا زمستان 1403 به درازا کشید. تا این‌که امروز چهارم دی‌ماه یکی از اعضای شورای شهر تهران (ناصر امانی) اعلام کرد: خیّر مسجد پارک قیطریه انصراف داد و به دنبال آن حصار‌های بوستان جمع‌آوری شد که جای تقدیر از رئیس شورا و شهرداری دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
علی اعطا –عضو سابق شورای شهر تهران- در توییتر با اشاره به صحبت‌های امانی نوشت:آقای ناصر امانی امروز در شورای شهر از منتفی شدن ساخت مسجد پارک قیطریه خبر داده‌اند.
ایشان هوشمندانه نکته مهمی گفته‌اند:
در سقف 200 متر در حد یک مسجد معمولی… خیر محترم گفتند برای من نمی‌صرفه.
اگر خیر است، صرفیدن چیست؟
اگر صرفه مطرح است، خیّری به چه معناست؟!
آن زمان نوشته بودم مسئله بوستان قیطریه، جدال آشنای فضای سبز و ساخت‌وساز نیست؛ ریشه‌های مسئله را در اقتصاد سیاسی شهر جست‌و‌جو باید کرد.
رابطه‌ ساخت مسجد پارک قیطریه و اقتصاد سیاسی هرچند شهرداری تهران ساخت مسجد را به عهده گرفته بود و ظاهرا زاکانی دغدغه‌ی ایجاد فضای مومنانه داشت، قرار نبود مسجد قیطریه با بودجه شهرداری ساخته شود و ارث مرحوم سید محمود محتشمی‌پور سرمایه‌ی آن بود. فروردین 1401 یاشار سلطانی در سایت خود نوشت: شهردار تهران می‌گوید که برای توسعه فضای مومنانه به دنبال ساخت مسجد در هر پارکی است...، اما زد و بند‌هایی بین برخی چهره‌ها و برخی منافع در میان است.
بیشتر بخوانید:ماجرای خبرساز قطع درختان در موزه دکتر حسابی
در بندی از وصیت‌نامه‌ی محمود محتشمی‌پور باید مبلغی پول صرف ساخت مسجد در مناطق کمتر برخوردار و محروم شود... حال عصمت‌السادات محتشمی‌پور و همسرش جواد سعیدی‌نژاد پس از توافق با زاکانی سرمایه وصیت شده را به قیطریه آورده‌اند تا مسجد جنجالی پارک را نزدیک منزلشان بسازند و از منافع اقتصادی و تجاری که در کنار این مساجد ایجاد می‌شود، بهره‌برداری کنند. این مسئله بر خلاف وصیت مرحوم محتشمی‌پور بود و باید دید زاکانی و عصمت‌السادات محتشمی‌پور و همسرش چه پاسخی برای افکار عمومی دارند
پیشینه‌ پارک قیطریه پارک قیطریه باقی‌مانده‌ی باغ بزرگی از دوران قاجار است و درختان کهن‌سال و ارزشمندی دارد. سال 1356 غلامرضا نیک‌پی -شهردار وقت تهران- که نوه‌ی دختری ظل‌السلطان بود، قسمتی از زمین‌های موروثی خود را وقف کرد و با خرید و تجمیع باقیمانده باغ بزرگ قیطریه، آن‌را به پارک تبدیل کرد. این بوستان با ساختار مهندسی و استاندارد دو سال بعد به شهرداری اهدا شد. سال 1372 بقیه محدوده باغ به بوستان اضافه و ساختمان مسکونی آن مرمت شد و با تغییر کاربری به عنوان فرهنگسرای ملل شروع به کار کرد. بوستان قیطریه حداقل 15 درخت کهنسال و ارزشمند دارد و محوطه‌ی فضای سبز آن برای مردم منطقه ارزشمند است.
اصرار شهرداری و شورای شهر به ساخت مسجد پارک قیطریه عبدالمطهر محمدخانی –سخنگوی شهرداری تهران- با تاکید بر این‌که مساحت 820 متری مسجد فقط 7 درصد کل پارک است، گفته بود: ضمن تشکر از دغدغه‌های ارزشمند فعالان محیط زیست و با رعایت نکات این عزیزان، مسجد پارک قیطریه چهل و چهارمین مسجد پارک‌های فرامنطقه‌ای شهر تهران خواهد بود. گزاره «درخت قطع می‌کنند تا مسجد بسازند!» را باید به کلکسیون دروغ‌های شاخدار علیه شهرداری تهران اضافه کرد. جهت استحضار مردم شریف تهران؛ نه درختی قطع می‌شود، نه مسجد جدید فضایی از کل پارک را خواهد گرفت و نه این اولین و آخرین مسجد در پارک‌های بزرگ شهر تهران است.
مهدی چمران روز 14 فروردین در جلسه‌ی شورای شهر گفت: «برای ساخت مسجد در بوستان قیطریه نه قرار است درختی قطع و نه فضایی اشغال شود. پس باید کمی فکر کنیم و تحت‌تأثیر جو روانی و تبلیغاتی قرار نگیریم چرا که تهران مسجد کم دارد و باید 400 مسجد در پایتخت ساخته شود. ما براساس قانون عمل می‌کنیم و هیچ‌کس حق ندارد کار خلاف قانون انجام دهد.»

عصر کرد

اعتراض‌های مختلف علیه ساخت مسجد پارک قیطریه روز 13 فروردین تعدادی از اهالی قیطریه در پارک جمع شدند تا اعتراض خود را به دستکاری محوطه و قطع درختان به بهانه‌ی ساخت مسجد نشان دهند.
ناصر امانی، همان موقع در توییتی نوشت: «ساخت مسجد در بخشی از بوستان قیطریه نه‌تنها تعظیم شعائر اسلامی نیست، بلکه موجب تخریب شعائر و بدبینی بخش وسیعی از شهروندان خواهد شد، تا کِی قرار است خودزنی کنیم؟!»
کارزاری برای درخواست جلوگیری از ساخت مسجد تشکیل شد که 164355 نفر آن‌را امضا کردند و مخالفت‌ها و اعتراض‌ها در رسانه‌های رسمی و شبکه‌های اجتماعی ادامه پیدا کرد.
22 فروردین حزب مهستان ایران و چند تشکل دیگر در نامۀ سرگشاده‌ای 8 دلیل برای مخالفت با ساخت مسجد بوستان قیطریه آوردند که یکی از آنها اشاره به قوانین شهرداری بود. بر این اساس بوستان‌ها پهنه‌ی «جی» محسوب می‌شوند و تغییر کاربریِ این پهنه‌ها بدون مصوبه‌ی مراجع قانونی ممنوع است. همچنین طبق مصوبه‌ی سال 1391: «انتخاب فضای بوستان برای ساخت مسجد خلاف قانون و مصوبات شورای شهر است و ساخت‌و‌ساز در بوستان‌ها به جز خدمات ضروری، مثل سرویس بهداشتی و نمازخانه، ممنوع است.»
تاثیر اعتراض‌ها به ساخت مسجد شهرداری تهران در طول تعطیلات محوطه‌ی مورد نظر را حصارکشی کرده بود و مشخص نبود در آن بخش پارک چه اتفاقی می‌افتد تا این‌که 21 اردیبهشت مهدی عباسی -عضو شورای شهر تهران- به خبرآنلاین گفت: در پارک قیطریه به اشتباه ساختمانی به متراژ تقریبا 800 متر و گودبرداری‌های عمیق جانمایی شده و بنا بود مسجد ساخته شود. شورای شهر و کمیسیون تخصصی شهرسازی و معماری به این موضوع ورود کرد و مقرر شد اگر بناست ساخت این بنا اجرایی شود نهایتا در حد مساحت 200 متر در یک محل فاقد درخت، با ارتفاع نهایتا یک طبقه با یک نیم طبقه باشد و گود برداری عمیق صورت نگیرد
عباسی در همین مورد گفته بود: فعلا آنجا پروژه‌ای در حال احداث یا اجرا نداریم و جلوی هر گونه اجرای پروژه تا تصمیم‌گیری در این خصوص گرفته شده است.
24 شهریور 1403، زاکانی، در پاسخ به خبرنگار فرهیختگان درمورد ساخت مسجد قیطریه گفت: در آن قسمت از پارک یک ساختمان مخروبه‌ای وجود داشت که قرار شد آن‌را نوسازی و تبدیلش کنند به مسجد؛ ملحقاتش هم پاسخگوی نیاز‌های پارک باشد. نه درختی بریده شد و نه قرار است درختی بریده شود. تا این‌که امروز اعلام شد خیر از ساخت مسجد قیطریه منصرف شده و این پروژه کلا منتفی شده است!
منبع: فرازدیلی

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/937874/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاعرانه/ پیر به ظاهر جوان! چه بر تو گذشته‌ست؟

189 روز گذشت؛ سرخیو راموس هنوز تیم ندارد!

مسی به طلسم بدشانسی تیم آرژانتینی پایان می‌دهد!

نام و نام خانوادگی اولین خرید بارسا مشخص شد

فوتبال‌ ایتالیا؛ از طارمی بیشتر انتظار دارند، اما...

فرشید و مس در مرحله لجبازی پیش از جدایی!

کریسمس وینیسیوس؛ با اکستنشن در میامی!

آغاز پنج گانه لوکاس در پرسپولیس!

احتمال شش غایب بزرگ در ترکیب پرسپولیس!

خداحافظی بی‌سروصدای یک فوق‌ستاره از تیم ملی

توقف ساخت مترو رباط کریم؛ سرمایه ای که به هدر رفت!

نام‌گذاری خیابان بیستون در تهران به یحیی سنوار دوباره بررسی می‌شود

یادداشت نرجس سلیمانی درباره تغییر نام خیابان بیستون

اعتراض نرجس سلیمانی به تغییر نام این خیابان تهران به نام یحیی السنوار

خبر جدید عضو شورای شهر درباره تغییر نام خیابان بیستون

حلقه‌های میانی؛ تسهیل کننده حضور مردم در صحنه برای جریان سازی ملی

صحبت‌های خبرسازترین بازیکن مقابل استقلال

«جان سخت» سریال جدید نمایش خانگی/ اسامی بازیگران

حکم شرعی طلای پیدا شده/ آیا می‌توانیم آن را برای خود برداریم؟

هیات کاراته فارس  پس از 15 ماه صاحب رییس شد

فوری؛ از این زمان با کارت بانکی میتوانید بنزین بزنید! + ویدیو

لرزش اقتصادی ژاپن

دستور مالیاتی رئیس‌جمهور به وزیر اقتصاد چه بود؟

منطقه اقتصادی زاگرس می‌تواند نقشی محوری در توسعه استان بازی کند

هشدار فوری سطح نارنجی هواشناسی در استان کرمانشاه

برگزاری مانور بزرگ امداد و نجات زلزله در کرمانشاه

جزئیات مانور امداد و نجات زلزله در کرمانشاه

مقاوم سازی 5 هزار خانه روستایی در کرمانشاه طی سال گذشته

ارتقای زیرساخت‌های مرز خسروی ضروری است

جدول خاموشی برق کرمانشاه پنجشنبه 6 دی 1403 اعلام شد + زمان قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 6 دی 1403

تردد کاروان های زیارتی عتبات کرمانشاهی از مرز خسروی

فوری؛ سامانه بارشی شدید در این روز به کرمانشاه وارد می‌شود

بیشتر مشکلات درمانی مردم بیماری‌های مرتبط با سبک زندگی است

مدیرکل بحران استانداری کرمانشاه به مدیران متخلف هشدار داد

انتصاب اعضای شورای نظارت بر هنرهای نمایشی استان کرمانشاه

سرپرست مدیریت روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد کیش منصوب شد

شعری زیبا از حافظ

شعرخوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

معرفی نامزدهای جایزه «ایران کتاب»

گفت و گو آخرین خبر با هواداران استقلالی حاضر در فرودگاه یزد

تیکه ابوطالب حسینی به گلر دوم سپاهان در حاشیه ویدیوی منتشر شده از نشون کردن دونفر در ورزشگاه

ویدیویی از استانداردسازی 2 ورزشگاه نقش جهان و فولادشهر اصفهان

اشاره طنز ابوطالب به صحبت های قلعه نویی از خاطره فوتبالی با رییس جمهور

چلسی با این همه هزینه، مگر می‌شود باکیفیت نباشد

روایت ابوطالب حسینی از به خواب زدن علی دایی در حضور استاندار خراسان

سیمئونه: من خودم را دوباره اختراع کردم

شوخی هم‌تیمی‌های سابق با رونالدو: دیوانه شدی!

شوخی ابوطالب با درخت کاشتن موسیمانه برای قدردانی از مادران

پیام ستاره تاتنهام: باید با جان و دل، مثل مرد بازی کنیم

تاریخ بازگشت آلابا به ترکیب رئال مشخص شد