عصر کرد

آخرين مطالب

نتیجه تصمیم اشتباه مجلس اصولگرای هفتم گریبان‌گیر اقتصاد ایران شد/ موافقان طرح تثبیت قیمت که بودند؟ سیاسی

نتیجه تصمیم اشتباه مجلس اصولگرای هفتم گریبان‌گیر اقتصاد ایران شد/ موافقان طرح تثبیت قیمت که بودند؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اقتصاد24- دی ماه سال 1383 بود که مجلس هفتم به مردم ایران عیدی داد. واژه‌ی عیدی را حداد عادل برای مصوبه‌ی مجلسی به کار برد که خودش ریاست آن را بر عهده داشت. اعلام کرد تثیت قیمت‌ها عیدی مجلس به مردم است و دولت با این مصوبه همراهی کند. آن روز‌ها هنوز دولت سید محمد خاتمی زمام امور را در دست داشت. دولت خاتمی تجربه‌ی افزایش پلکانی قیمت بنزین را در کارنامه‌ی کاری خود ثبت کرده بود و هر سال با فرارسیدن اول فرورین قیمت بنزین افزایشی متعارف و اندک را تجربه می‌کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
قیمت بنزین در سال 1376 برابر با 16 تومان در هر لیتر بود. میزان افزایش قیمت بنزین در اولین سال استقرار دولت خاتمی برابر با چهار تومان اعلام شد و قیمت هر لیتر بنزین به 20 تومان رسید. قیمت بنزین در سال 77 و 78 نیز برابر با 35 تومان و 38.5 تومان اعلام شد.
قیمت بنزین فارغ از حساسیت عمومی همچنان پلکانی در سال‌های 1380 تا 1383 افزایش یافت. در نهایت در سال 1383 قیمت هر لیتر بنزین در ایران به هشتاد تومان رسید و مجلس با تصویب طرح تثبیت قیمت‌ها دیواری بلند برابر برنامه‌ی افزایش پلکانی قیمت بنزین در ایران کشید. در حقیقت نمایندگان مجلس با این طرح برای اتفاقی که حساسیتی در افکار عمومی نسبت به آن وجود نداشت، حساسیت ایجاد کردند و این اتفاق حتی از تثبیت قیمت بنزین نیز مهم‌تر بود.
نگاهی به فضای سیاسی ایران فضای ایران در سال 1383 فضایی به شدت سیاسی بود. آنها که سکان ریاست‌جمهوری را در سال 1376 و 1380 از دست داده بودند، تلاش گسترده‌ای را برای بازگشت آغاز کرده بودند. انتخابات دومین دوره‌ی شورا‌های شهر و روستا در روز 9 اسفند 1381 برگزار شد و طیفی نوظهور با نام آبادگران در سایه‌ی عدم شرکت بخش مهمی از مردم تهران در انتخابات توانستند بر صندلی‌های شورای شهر تکیه بزنند. این اولین پیروزی بود. از اینجا به بعد طیف منتقد و مخالف اصلاحات و شخص خاتمی، برای رسیدن به پاستور برنامه‌ریزی دقیقی را در دستور کار قرار دادند.
در اسفند 1382 نیز در سایه‌ی رد صلاحیت گسترده کاندیدا‌های مجلس از یک سو و همچنین افزایش اختلافات درونی جناح موسوم به جبهه‌ی اصلاحات از سوی دیگر پیروزی دوم برای اصولگرایان حاصل شد. در این فضا، اصولگرایان که با تابلویی جدید در حال حضور در عرصه‌ی سیاست ایران بودند، برای سومین پیروزی یعنی دریافت کلید پاستور خود را آماده می‌کردند. شاید به این نتیجه رسیده بودند که جایزه‌ی اقتصادی و عیدی دادن به مردم می‌توانست در دستیابی به این پیروزی موثر باشد. محمود احمدی‌نژاد نیز در آن روز‌ها در سایه‌ی پوشش گسترده‌ی رسانه‌ای اصولگرایان و آبادگران، در شهرداری تهران حضور داشت و هر از گاهی با اظهاراتی درباره‌ی کاخ نشینی دولتی‌ها و بی‌خبری از مستضعفان، فضایی را در رسانه‌ها از آن خود می‌کرد.
بیشتر بخوانید: قیمت منطقی بنزین لیتری 20 هزار تومان است/ نابسامانی‌های امروز محصول بی‌تدبیری احمدی‌نژاد است/ شوک‌درمانی؛ بلایی که مجلس هفتم بر سر قیمت بنزین آورد
این چنین بود که در بغرنج‌ترین شرایط سیاسی در داخل کشور، برخی در صدد برآمدند از تنور اقتصاد نانی برای خود مهیا کنند. انتقاد جدی به نرخ بالای تورم و وضعیت اقتصادی در این سال، از سوی منتقدان دولت خاتمی پیگیری می‌شد. نکته، اما این‎جا بود که با وجود افزایش پلکانی قیمت بنزین، نرخ تورم در ایران در محدوده یازده تا 16 درصد بود و تنها یک سال در اواخر دهه هشتاد تورم ایران به محدوده بیست درصدی رسید.
طراحان طرح تثبیت قیمت‌ها معتقدند بودند که دولت با افزایش پلکانی قیمت بنزین خود سردمدار افزایش نرخ تورم است و با تثبیت قیمت‌ها نرخ تورم دیگر در همین محدوده نیز افزایش نمی‌یابد.
موافقان طرح تثبیت قیمت که بودند؟ احمد توکلی، در این دوره رییس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی بود و از مدافعان جدی و طراحان این طرح به شمار می‌رفت. در کنار وی الیاس نادران، محمد خوش‌چهره و حسن سبحانی نیز حضور داشتند. البته غیر از این اقتصادخوانده‌های مجلس هفتم، محمدرضا باهنر نیز با دفاع از این طرح حتی خواستار بلندمدت شدن این موضوع شده بود.
بالاخره در انتخابات پرحاشیه‌ی سال1384، سومین پیروزی نصیب اصولگرایان شد و در انتخاباتی دو مرحله‌ای نام محمود احمدی‌نژاد از صندوق بیرون آمد.
کم کم عوارض ناشی از این تصمیم یعنی عدم تغییر قیمت 9 قلم کالا و خدمات دولتی خود را نشان می‌داد. سرمایه‌گذاری در صنعت برق دستخوش کاهش شده بود و اتفاقا نرخ تورم عمومی کشور نیز دستخوش تغییر چندانی نبود. اشاره به این نکته ضروری است که در سال‌های اجرای این طرح یعنی در فاصله سال‌های 1384 تا 1385 نرخ تورم در محدوده 12.1 درصد و 13.7 درصد بوده که تغییر محسوس و چندانی را در قیاس با سال‌های پیش از این نشان نمی‌دهد.
در نهایت طراحان همین طرح مانند الیاس نادران و حتی احمد توکلی در سال 1386 از موضع خود عقب‌نشینی کرده و از افزایش قیمت‌ها دفاع کردند. نادران در برنامه‌ای تلویزیونی در سال 1386، با پذیرش شکست این طرح توصیه‌های اخلاقی برای کنترل مصرف از سیاست‌های افزایش قیمت دفاع کرد.
احمد توکلی نیز در جریان بررسی لایحه بودجه زمان را برای افزایش قیمت‌ها مناسب دانست. در نهایت دولت محمود احمدی‌نژاد در تیرماه سال 1386 قیمت بنزین را به صد تومان افزایش داد و پس از آن نیز کشور وارد فاز سهمیه‌بندی بنزین شد. در جریان اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها قیمت بنزین سهمیه‌ای به چهارصد تومان و قیمت بنزین آزاد به هفتصد تومان رسید. در نهایت، اما شیوه و روال افزایش پلکانی قیمت بنزین فراموش شد و پس از مصوبه مجلس هفتم، دیگر دولت‌ها دست به این افزایش نزدند چرا که به نظر می‌رسید شعار‌های سیاسی و پوپولیستی مانع از افزایش پلکانی قیمت می‌شد.

عصر کرد

افزایش قیمت پس از هدفمندی قیمت بنزین پس از این تاریخ، در سال 1393 نیز دستخوش افزایش شد و بهای هر لیتر بنزین یارانه‌ای به هفتصد و هر لیتر بنزین آزاد به هزار تومان رسید. در نهایت دولت یازدهم با حذف بنزین یارانه‌ای قیمت بنزین را هزار تومان اعلام کرد. در سال 1398، در حالی که اقتصاد ایران با فشار ناشی از خروج ترامپ از برجام مواجه بود، قیمت بنزین افزایش یافت و هر لیتر بنزین یارانه‌ای 1500 تومان و هر لیتر بنزین آزاد سه هزار تومان تعیین گردید. اتفاقات رخ داده از پس این افزایش قیمت البته سبب شد تا پنج سال دولت دست به افزایش قیمت بنزین نزند.
از قول تا عمل بنزین یکی از مهمترین موضوعات مطروحه در جریان رقابت‌های انتخابات چهاردمین دوره ریاست جمهوری بود. کاندیدا‌ها نیز وعده‌های متعددی در این زمینه دادند. از بنزین رایگان تا قول برای عدم افزایش قیمت و ... پزشکیان صراحتا تاکید کرد هیچ طرحی را بدون اطلاع مردم اجرایی نخواهد کرد و بار‌ها این اطمینان از سوی او و مشاورانش داده شد که طرح از پیش تعیین شده‌ای برای افزایش نرخ بنزین وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: بررسی سیگنال‌های همتی؛ زمان اصلاحات اقتصادی فرا رسید
این روزها، اما یک واژه ورد زبان سیاستگذاران است؛ ناترازی. کمبود برق و گاز و بنزین و ... همگی سبب شده است صحبت درباره‌ی ضرورت افزایش قیمت بنزین داغ‌تر از همیشه باشد.
به تازگی مصوبه‌ای در خصوص آزادسازی نرخ بنزین سوپر وارداتی به ایران نیز از جلسات دولت بیرون آمده، اما هنوز این نرخ آزاد ابلاغ نشده است. حالا نه تنها رییس‌جمهوری که حتی وزیر امور اقتصادی و دارایی و دیگر مسئولان صراحتا می‌گویند که فروش بنزین به نرخ سه هزار تومان با عقل جور در نمی‌آید. روند وقایع نیز نشان می‌دهد نرخ بنزین در آستانه افزایش است. آن‌چه در این میان محل اختلاف تلقی می‌شود زمان و میزان افزایش قیمت است. شمارش معکوس برای تغییر نرخ بنزین آغاز شده، اما باید دید میزان افزایش نرخ چقدر خواهد بود. به نظر می‎رسد مصوبه‌ای که بیست سال قبل رویه‌ای معقول و منطقی را متوقف کرد هنوز قصد ندارد پایش را از گلوی اقتصاد ایران بردارد. در این میان کم نیست شمار کارشناسانی که معتقدند محل اصلی بحث باید خروج از عواقب این قانون باشد نه افزایش قیمت. این بدان معناست که لازم است بازگشتی به رشد پلکانی قیمت‌ها، بدون ایجاد حساسیت خاص اتفاق بیفتد. تجربه دو دهه پوپولیستی کردن فضای اقتصاد نیز این‌جا می‌تواند راهگشا باشد.
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/926792/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فکر بلبل همه آن است که گلی شد یارش

معرفی کتاب هنر ظریف بی خیالی

آنچلوتی اینجا هم ژابی را شکست داد

گل اول منچسترسیتی به اورتون توسط سیلوا

وقتی علی ضیا از علاقش فیفا بازی کردن میگه

ابعاد تازه از معمای ویدئو معروف وحید امیری و علی منصوریان

ترکیب استقلال مقابل چادرملو مشخص شد

گل اول اورتون به منچسترسیتی

لیگ برای بیفوما موقتا تمام شد!

یازده بازیکن چادرملو برای بازی با استقلال

پرچم کمک داور علیه زوج خطرناک استقلالی!

گرم کردن بازیکنان استقلال در میان تشویق هواداران

استاندار خوزستان: فرهنگ گفت‌وگو و همدلی لازمه توسعه است / ضرورت بهبود خدمات بهداشتی و درمانی در خوزستان

استاندار خوزستان: فرهنگ گفت‌وگو و همدلی لازمه توسعه است / ضرورت بهبود خدمات بهداشتی و درمانی در استان

پخش فیلم تاریخی «گوهر سیراف» در رسانه ملی

افشاگری دوباره از آزار جنسی در هالیوود؛ این بار جاستین بالدونی و بلیک لایولی

ربات ماساژور چینی به صحنه فناوری رسید

تشکر استاندار خوزستان از رفتار هوشمندانه پرستاران

10 هزار وسیله نقلیه با پلاک مخدوش در کردستان اعمال قانون شدند

ثبت نام مسابقات قرآنی روستایی و عشایری در کردستان آغاز شد

بارش باران از فردا در کردستان/دما 7 درجه کاهش می‌یابد

طرح پرواربندی گوساله کردستان در گیر و دار تسهیلات

آخرین وضع هوای کردستان | کردستانی ها بخوانند

در کلیسای سنندج چه خبر است؟+فیلم

کارگاه عکاسی و خبر نویسی ویژه خبرنگاران افتخاری بسیج استان قزوین برگزار شد

کشفیات تپه تیلینه کرمانشاه جزو 10 کشف برتر جهان در سال 2024

دلار به بی سابقه ترین رقم خود در تاریخ ایران رسید

پلتفرم‌های خرید طلا؛ پناهگاه اقتصادی یا عامل تشدید بحران؟

قیمت طلا و سکه امروز ترمز برید / وزیر اقتصاد در تعطیلات کریسمس

استاندار: ممنوعیت انتقال خوراک صنایع فولادی یزد به خارج از استان

رفع نقاط حادثه‌خیز استان به محور هرسین رسید

اکران مردمی فیلم سینمایی «مسیر عاشقی» در کرمانشاه

پیش بینی هواشناسی کرمانشاه 24 ساعت آینده | پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمانشاه فردا جمعه 7 دی ماه 1403

راه یابی مستند «زنان بی ادعا» از کرمانشاه به جشنواره فیلم عمار

مستند «زنان بی ادعا» از کرمانشاه به جشنواره فیلم عمار راه یافت

برگزاری همایش همیاران تبلیغ و همسران روحانیون اهل سنت روانسر

دیدار مدیرعامل منطقه آزاد کیش با خانواده شهید غلامی

آیین تکریم و معارفه فرمانده انتظامی ویژه و پایگاه دریابانی کیش

برقراری امنیت بدون امنیتی کردن فضا، دستاورد شایسته نیروی انتظامی کیش است

مددکاری خالصانه و با رعایت اصول اخلاقی در بنیاد شهید و امور ایثارگران نوعی انفاق است

معشوق شعر فارسی

من ندانستم از اول که تو بی مهر و وفایی

قیچی برگردون جادویی لواندوفسکی زمان حضورش در بایرن مونیخ

چهار غایب پرسپولیس در دیدار با خیبر

11 منتخب یحیی برای دربی خوزستان

شکایت باشگاه سپاهان از مدیرعامل پرسپولیس

لئون مارشان؛ ورزشکار سال فرانسه

ماموریت مهم برای این یازده استقلالی!

رکورد شگفت‌انگیز کنده و والورده در 2024

قدردانی کاپیتان استقلال از هواداران با عکس یادگاری