عصر کرد

آخرين مطالب

معمای سبز شدن بورس سیاسی

معمای سبز شدن بورس
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اقتصاد ایران شاید هرگز مثل امروز با چالش‌هایی گسترده در تمام زمینه‌ها مواجه نبوده است. همین، وضعیتی را خلق کرده که چشم‌انداز خروج از بحران را نیز دشوار به نظر می‌رساند. با این حال، در 3 ماهه اخیر، تحولاتی در نظام اقتصادی کشور رقم خورده که نوید اصلاحات موثر در آینده را می‌دهند. در ادامه به بخشی از این تحولات اشاره خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مشکل اقتصاد ایران چیست؟ استمرار تحریم‌های ناعادلانه علاوه بر ضعف‌هایی در حکمرانی اقتصادی، اقتصاد ایران را به ویژه در 5 ساله اخیر بسیار شکننده کرده است. با این حال، اما سیاست‌گذاری‌های دولت سیزدهم در عرصه اقتصاد، آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به چرخه‌ی رشد و تولید در کشور وارد کرد. در ماه‌های پایانی سال گذشته، بسیاری از کارشناسان اقتصادی هشدار به دولت وقت هشدار داده بودند که ناترازی بانک‌ها، افزایش نرخ ارز، اصرار بر نرخ بهره 30 درصدی، قیمت‌گذاری دستوری و اختلاف میان نرخ دلار نیمایی و دلار بازار آزاد، آثار غیر قابل جبرانی را به اقتصاد کشور تحمیل خواهد کرد.
با انتقال قدرت در پاستور در تابستان 403 و با تحویل کامل دولت به کابینه چهاردهم، رویکرد تازه‌ای بر سیاست‌گذاری‌های اقتصادی حاکم شد. تیم اقتصادی «مسعود پزشکیان»، به محض آغاز به کار تلاش‌هایی را برای رفع مشکل ناترازی بانک‌ها، رفع مشکل قیمت‌گذاری دستوری برای بسیاری از صنایع، کاهش نرخ بهره و حرکت به سمت واقعی‌شدن نرخ ارز صنایع صادراتی آغاز کرد.
از اصلاح نرخ سود تا حذف رانت ارزی در یکی از نخستین تلاش‌های تیم اقتصادی دولت به کشتیبانی وزارت امور اقتصادی و دارایی، نرخ سود کاهش پیدا کرد. هفته پایانی مهرماه بود که وزارت اقتصاد با همکاری بانک مرکزی ایران، با تاکید بر آثار منفیِ بلندمدت سود بانکیِ بالا بر اقتصاد، فرایند کاهش نرخ بهره را آغاز کرد. در نتیجه انتشار اوراق گواهی سپرده‌ای که سال گذشته با نرخ 30 درصد تعریف شده بود امسال با نرخ 25 درصد ادامه پیدا خواهد کرد و همین، پیام مثبتی را به بازار مخابره کرده است.
بحث ارز چندنرخی یکی از مباحث دنباله‌دار در حمکرانی اقتصادی ایران است. موافقان این بدعت، آن را با لزوم توجه به واردات کالا‌های اساسی و تامین نیاز‌های واردکننده‌ها توجیه می‌کنند. مخالفان، اما ارز چندنرخی را یکی از سرچشمه‌های فساد و ویژه‌خواری در کشور قلمداد می‌کنند. 24 آبان‌ماه، «عبدالناصر همتی»، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم با اشاره به این موضوع گفت: «دولت‌ها معمولا ارز چند نرخی دوست دارند ولی جز رانت و فساد چیز دیگری ندارد».
بیشتر بخوانید:جزئیاتی درباره عرضه‌های اولیه جدید در بورس
تاکید به فسادزا بودن ارز چندنرخی، اما منکر لزوم اختصاص ارز ویژه برای کالا‌های اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی تحت نظر و نظارت دولت نیست. در همین راستا، افزایش نرخ دلار نیمایی و کاهش اختلاف نرخ نیما با نرخ بازار آزاد در هفته گذشته تا حدودی رخ داده که باعث بهبود عملکرد سودآوری صنایع صادراتی در بازار سرمایه شده است.
«محمد مهدی‌آبادی»، کارشناس پولی و مالی فراز با اشاره به یکی دیگر از خبر‌های امیدوارکننده‌ای که واکنش مثبت بازار را در پی داشته، از اختصاص منابع 200 هزار میلیارد تومانی در لایحه بودجه سال آتی برای رفع ناترازی‌های نظام بانکی خبر داد. این اقدام دولت چهاردهم، امید‌ها به توانایی مجدد بانک‌ها برای تامین نیاز‌های مالی و کمک به سودآوری شرکت‌ها را افزایش داده است.
قیمت‌گذاری دستوری؛ تورم‌زا، ویژه‌خوارانه و مخرب تلاش برای حذف قیمت‌گذاری دستوری و شفافیت معاملات از دیگر اقدامات تحول‌زای تیم اقتصادی دولت چهاردهم بوده است. در همین راستا، افزایش قیمت یا واقعی‌تر‌شدن قیمت محصولات خودروسازان بزرگ کشور در بازار، باعث اقبال به سهام این صنایع شده است. برای مثال، ارزش سهام ایران‌خودرو در هفته گذشته، شاهد رشد 15 درصدی بوده است. این در حالی است که قیمت‌گذاری دستوری و عدم تناسب هزینه‌های تولید با سود فروش خودروسازان از سال 95 تا امروز، فشار بی‌سابقه‌ای را به خودروسازان و در نتیجه نظام بانکی کشور وارد کرده است.
به عبارت دیگر، زیان‌ده بودن عملیات خودروساز‌ها در سال‌های پیشین باعث شده که بانک‌ها با وجود ناترازی، ناچار به تامین مالی غول‌های زیان‌ده خودروسازی شده و در نتیجه با ضعف تسهیلات‌دهی به صنایع سوددِه و اشخاص حقیقی مواجه شوند. به زبان ساده‌تر، بانک‌ها در این شرایط، ناچار به دست‌اندازی به منابع بانک مرکزی شده و با اضافه‌برداشت از آن منابع، پایه پولی را در کشور افزایش داده و منجر به افزایش تورم شوند. بهترین روش برای برون رفت از این سلسله ویران‌گر، حذف قیمت‌گذاری دستوری و قیمت‌گذاری شفاف محصولات خودرویی از طریق معاملات شفاف مثل عرضه در بورس کالا خواهد بود.
با تمام این اوصاف، چراغ سبز بورس به خریداران و سهام‌داران در هفته گذشته، چندان بی‌دلیل نیز نبوده است. واکنش بازار‌های مالی، بهترین معیار برای سنجش کمیت و کیفیت سیاست‌گذاری‌های اقتصادی در کشور است و باید دید واکنش‌های مثبت تا کی ادامه خواهند داشت.
منبع: فرازدیلی

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/921374/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

2 مورد جدید HIV مثبت در کردستان شناسایی شد

پوشش خبری سی پنجمین جشنواره تئاتر کردستان توسط عکاسان و خبرنگاران

نخستین همایش «ارتقاء منزلت نماز» در انتظامی کردستان برگزار می‌شود

تعطیلی پنج شنبه‌ها در ادارات این استان قطعی شد

توزیع 7 میلیارد تومان کالای اساسی توسط سپاه در کردستان+فیلم

هزینه‌کرد 2.5 میلیاردی مأموریت‌ هوایی اورژانس در کردستان

داستانک/ پادشاه و سه دخترش

کمال داوود متهم شد

شعری زیبا از سعدی

کشف قدیمی‌ترین الفبای جهان؛ مصر باستان از لیست خط خورد

مقام انسان کامل و توانایی های او از نظر مولانا

حرکت زیبای یوکیچ مقابل لیکرز

ماتراتزی: زیدان بخواهد، حاضرم با او گپ بزنم!

علی چینی: استقلال می‌تواند زمستان رویایی را تکرار کند

سرمربی کشتی روسیه: همه فکر می‌کردند ایران ما را له می‌کند

انفجار بمب دوم سیتی قبل از کریسمس!

ایجنت پرحاشیه علیه استقلال و کوجو!

حضور بیش از 50 کشور در بازی‌های کشورهای اسلامی ریاض

چهره مصمم گندوز برای پایان ناکامی بزرگ

در پرسپولیس همه می‌خواهند برنده باشند

درآمد هنگفت 5 لیگ برتر دنیا از حق پخش تلویزیونی

شکایت یک پزشک از رونالدو برای وصول طلبش!

بهره گیری از کمک های مردمی برای محرومیت زدایی در گیلان

عکس دیده نشده از پشت صحنه فیلم برادران لیلا

پست 63/20 کیلوولت رضوانشهر جلوی قطعی برق 40 هزار خانوار را گرفت

2 بازیکن بارسلونا از هوادران عذرخواهی کردند

آغاز جشنواره تئاتر افراد دارای معلولیت با حضور هنرمندان 5 استان در سمنان

مهران مدیری با این لباس صحنه جشن حافظ را به آتش کشید

سلفی جالب نوید محمدزاده و پیمان معادی در پشت صحنه برادران لیلا + عکس

جشن قرآن ویژه کلاس اولی‌ها در سنندج برگزار شد

بسیج سازندگی 335 میلیارد تومان در کردستان هزینه کرد

مسابقات ژیمناستیک هنری بانوان کردستان برگزار شد

سه اثر تازه تألیف در دیواندره رونمایی شد

توزیع 7 میلیارد تومان کالای اساسی توسط سپاه در کردستان

ضرورت پرهیز از هرگونه شخص‌محوری در مدیریت شهری سنندج

گروه زیارتی مریوان به عتبات عالیات عراق اعزام شدند

موفقیت 95 درصدی در روند درمان HIV بیماران کردستانی

عراق به زودی صادرات نفت از طریق ترکیه را از سر می‌گیرد

تئاتر کردی نشان‌دهنده‌ اصالت‌های فرهنگی است

فعالیت بسیج سازندگی موجب رفع محرومیت در روستاها شده است

مسمومیت تعدادی از اهالی سه روستا در گیلانغرب

امور اقتصادی دستورالعملی و بخشنامه‌ای نیست

ادامه روند صعودی دلار نیما/ نرخ امروز: 51 هزار و 483 تومان

وزیر اقتصاد فردا به عربستان می‌رود/ هدف سفر وزیر اقتصاد چیست؟

وزیر اقتصاد به عربستان سفر می‌کند| پیشبرد دیپلماسی اقتصادی در ریاض

معمای سبز شدن بورس

مدیرکل صمت گیلان:صنعت، سرچشمه اقتصاد مولد و اشتغال پایدار کشور است

وزیر اقتصاد به عربستان سعودی سفر می‌کند

وزیر اقتصاد برای شرکت در اجلاس سرمایه‌گذاری جهانی به عربستان سفر می‌کند

نگاهی کوتاه به اقتصاد، خودرو و صنعت از سال 54 تا 94