عصر کرد

آخرين مطالب

اگر حقوق در ایران 5 برابر شود تازه به خط فقر جهانی می‌رسیم سیاسی

اگر حقوق در ایران 5 برابر شود تازه به خط فقر جهانی می‌رسیم
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اسماعیل گرامی مقدم در یادداشتی با غنوان «دولت رفاه آدام اسمیت و معادله افزایش دستمزدها» در روزنامه اعتماد نوشت: در روزهایی که بودجه 1404 در کمیسیون تلفیق مجلس دوازدهم در حال چکش‌کاری است، لازم است موضوع افزایش رفاه عمومی به عنوان یکی از مهم‌ترین مطالبات مردم مورد توجه دولتمردان قرار گیرد. در مسیر ایجاد این رفاه، مشکل بزرگی به نام رکود تورمی وجود دارد که باید از سر راه اقتصاد ایران برداشته شود.
روشن است که خروج از یک چنین وضعیتی که تورم و رکود به صورت توأمان اقتصاد را گرفتار کرده، بسیار دشوار است. دست زدن به رکود باعث افزایش تورم و تلاش برای کنترل تورم، منجر به تداوم رکود در اقتصاد کشور می‌شود. هر دو هم زیانبار هستند؛ مساله این است که ادامه شرایط فعلی هم برای مردم ممکن نیست. اما باید دید برای خارج شدن از رکود چه باید کرد؟ 
برای خروج از رکود ابتدا باید زمینه افزایش تولید و سپس افزایش مصرف را فراهم کرد. یک چنین شرایطی افزایش نقدینگی و پس از آن افزایش تورم را در پی خواهد داشت. من در زمره آن دسته از دانش‌آموختگان اقتصادی هستم که معتقدم، افزایش تورم حاصل از تحریک تولید، صرفا 2تا 5درصد خواهد بود. اما اگر تورم به شکل فعلی ثابت بماند، رکود اقتصادی وعدم تولید را نهادینه می‌کند.
از آنجا که 60درصد اقتصاد ایران به نهادهایی وابسته است که ردپایی از آن‌ها در خرج و دخل دولت دیده نمی‌شود برای تحلیل شرایط، باید روی 40درصد بخش نمایان اقتصاد ایران متمرکز شد. نیاز این 40درصد اقتصاد به نقدینگی را می‌توان از طریق کاهش بودجه‌های برخی نهادهای فرهنگی غیر ضروری تامین کرد. 
راهکار دوم افزایش حقوق و درآمد حقوق‌بگیران ایرانی است. قشری که امروز به‌شدت در تنگنا هستند و بیشتر از هر زمان دیگری نیازمند حمایت و بهبود وضعیت زندگی هستند. سومین راهکار هم استفاده از مالیات‌های اخذ شده از 60درصد باقی مانده اقتصاد است. این 60درصد که شامل برخی نهادهای اقتصادی و حاکمیتی هستند اغلب از مالیات معاف بوده و اخذ مالیات از آن‌ها نقدینگی قابل توجهی را به نفع دولت و مردم آزاد می‌کند.
اگر منابع آزاد شده از این 3حوزه به اقتصاد ایران تزریق شده و از آن برای افزایش درآمد حقوق‌بگیران استفاده شود، رونق مورد نظر در تولید ایجاد شده و مسیر رشد اقتصادی فراهم می‌شود. معتقدم به جای 20درصد افزایش حقوق‌ها که این روزها در کمیسیون تلفیق در مورد آن بحث می‌شود دستمزدها را می‌توان تا 50درصد هم افزایش داد. از این ناحیه حداکثر 5درصد تورم متوجه اقتصاد ایران می‌شود و اقتصاد ایران هم به دلیل تنوع و بزرگی‌اش آن را تحمل کرده و در خود هضم می‌کند. 
باید توجه داشت تورم مخربی که اقتصاد ایران را با تکان‌های شدیدی مواجه می‌سازد، کاهش ارزش پول ملی است که در اثر تحریم‌ها شکل می‌گیرد. تا زمانی که اقتصاد ایران با افزایش نرخ ارزهای خارجی در برابر ریال روبه‌رو باشد، افزایش قیمت‌ها و تورم غیر قابل اجتناب است. این نوع تورم بسیار پرقدرت و ماندگار است و با تورمی که در اثر افزایش نقدینگی شکل می‌گیرد، متفاوت است.
روشن است در کوتاه‌مدت نمی‌توان روی رفع تمام تحریم‌ها حساب کرد و در میان‌مدت است که می‌توان روی کاهش تحریم‌ها حساب باز کرد. راهکار باقی مانده برای مقابله با شرایط فعلی، تحریک تولید و رونق تولید است. تحریک تولید در اثر مصرف بالا شکل می‌گیرد و مصرف بالا هم زمانی نهادینه می‌شود که مردم حقوق و درآمد کافی برای خرید محصولات تولید شده را داشته باشند. 
برای این منظور باید حقوق کارکنان دولت، کارگران و حقوق‌بگیران را افزایش داد. وقتی آدام اسمیت برای نخستین‌بار بحث «دولت رفاه» را طرح کرد، هیچ پشتوانه‌ای جز افزایش نقدینگی یا بالا بردن حقوق‌ها مطرح نکرد. اساسا تحقق هدف هر بودجه‌ریزی و برنامه‌ریزی در گروی افزایش درآمد عمومی مردم است.
این تنها راهی است که می‌تواند اقتصاد ایران را که دچار رکود تورمی است نجات دهد. یا باید به تورم‌های سنگین و رکودهای عمیق عادت کرد و مردم را در کشاکش نوسانات مستمر رها کرد یا اینکه جسارت داشت و طی یک جراحی معقول تلاش کرد وضعیت را تغییر داد. این روزها که موضوع افزایش دستمزدها در کمیسیون تلفیق با موافقت‌ها و مخالفت‌هایی مواجه شده و برخی نگرانند که افزایش حقوق‌ها باعث تورم کاذب شود، لازم است خاطرنشان کرد که آنچه امروز عاید حداقل‌بگیران و حقوق‌بگیران ایرانی می‌شود، تورم فزاینده‌ای است که طول و عرض معیشت مردم را به هم دوخته.
اگر برخی کشورهای در حال توسعه و کشورهای شرق جهان (و نه کشورهای توسعه یافته) را مد نظر قرار دهیم که خط فقر در آن‌ها حول و حوش هزار دلار است (میزان دستمزدها در ایران 200دلار است) اگر حقوق‌ها در ایران تا 5برابر هم افزایش یابد، تازه مردم ایران می‌توانند به درآمدهایی دسترسی داشته باشند که نزدیک به خط فقر جهانی است! از این جهت هزینه‌های مردم و مصرف خانوارها افزایش می‌یابد و این روند به رونق تولید می‌انجامد.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/921360/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

2 مورد جدید HIV مثبت در کردستان شناسایی شد

پوشش خبری سی پنجمین جشنواره تئاتر کردستان توسط عکاسان و خبرنگاران

نخستین همایش «ارتقاء منزلت نماز» در انتظامی کردستان برگزار می‌شود

تعطیلی پنج شنبه‌ها در ادارات این استان قطعی شد

توزیع 7 میلیارد تومان کالای اساسی توسط سپاه در کردستان+فیلم

هزینه‌کرد 2.5 میلیاردی مأموریت‌ هوایی اورژانس در کردستان

داستانک/ پادشاه و سه دخترش

کمال داوود متهم شد

شعری زیبا از سعدی

کشف قدیمی‌ترین الفبای جهان؛ مصر باستان از لیست خط خورد

مقام انسان کامل و توانایی های او از نظر مولانا

حرکت زیبای یوکیچ مقابل لیکرز

ماتراتزی: زیدان بخواهد، حاضرم با او گپ بزنم!

علی چینی: استقلال می‌تواند زمستان رویایی را تکرار کند

سرمربی کشتی روسیه: همه فکر می‌کردند ایران ما را له می‌کند

انفجار بمب دوم سیتی قبل از کریسمس!

ایجنت پرحاشیه علیه استقلال و کوجو!

حضور بیش از 50 کشور در بازی‌های کشورهای اسلامی ریاض

چهره مصمم گندوز برای پایان ناکامی بزرگ

در پرسپولیس همه می‌خواهند برنده باشند

درآمد هنگفت 5 لیگ برتر دنیا از حق پخش تلویزیونی

شکایت یک پزشک از رونالدو برای وصول طلبش!

بهره گیری از کمک های مردمی برای محرومیت زدایی در گیلان

عکس دیده نشده از پشت صحنه فیلم برادران لیلا

پست 63/20 کیلوولت رضوانشهر جلوی قطعی برق 40 هزار خانوار را گرفت

2 بازیکن بارسلونا از هوادران عذرخواهی کردند

آغاز جشنواره تئاتر افراد دارای معلولیت با حضور هنرمندان 5 استان در سمنان

مهران مدیری با این لباس صحنه جشن حافظ را به آتش کشید

سلفی جالب نوید محمدزاده و پیمان معادی در پشت صحنه برادران لیلا + عکس

جشن قرآن ویژه کلاس اولی‌ها در سنندج برگزار شد

بسیج سازندگی 335 میلیارد تومان در کردستان هزینه کرد

مسابقات ژیمناستیک هنری بانوان کردستان برگزار شد

سه اثر تازه تألیف در دیواندره رونمایی شد

توزیع 7 میلیارد تومان کالای اساسی توسط سپاه در کردستان

ضرورت پرهیز از هرگونه شخص‌محوری در مدیریت شهری سنندج

گروه زیارتی مریوان به عتبات عالیات عراق اعزام شدند

موفقیت 95 درصدی در روند درمان HIV بیماران کردستانی

عراق به زودی صادرات نفت از طریق ترکیه را از سر می‌گیرد

تئاتر کردی نشان‌دهنده‌ اصالت‌های فرهنگی است

فعالیت بسیج سازندگی موجب رفع محرومیت در روستاها شده است

مسمومیت تعدادی از اهالی سه روستا در گیلانغرب

امور اقتصادی دستورالعملی و بخشنامه‌ای نیست

ادامه روند صعودی دلار نیما/ نرخ امروز: 51 هزار و 483 تومان

وزیر اقتصاد فردا به عربستان می‌رود/ هدف سفر وزیر اقتصاد چیست؟

وزیر اقتصاد به عربستان سفر می‌کند| پیشبرد دیپلماسی اقتصادی در ریاض

معمای سبز شدن بورس

مدیرکل صمت گیلان:صنعت، سرچشمه اقتصاد مولد و اشتغال پایدار کشور است

وزیر اقتصاد به عربستان سعودی سفر می‌کند

وزیر اقتصاد برای شرکت در اجلاس سرمایه‌گذاری جهانی به عربستان سفر می‌کند

نگاهی کوتاه به اقتصاد، خودرو و صنعت از سال 54 تا 94