عصر کرد

آخرين مطالب

«معبد آناهیتا» تخت جمشید غرب ایران است اجتماعی

  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا/کرمانشاه رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه معبد آناهیتا، تخت جمشید غرب ایران است، گفت: با ابهامات بزرگی در معبد آناهیتا مواجه‌ایم.
مصطفی ده پهلوان در حاشیه اجرای عملیات کاوش باستان شناسی در معبد آناهیتا کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه پس از دو دهه وقفه، فعالیت‌های باستان شناسی در معبد آناهیتا کنگاور از سر گرفته شده، اظهار کرد: این فعالیت‌ها با حمایت امور پایگاه‌های کشور و اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه با سه هدف اصلی شامل ساماندهی محوطه، خواناسازی بخش‌های مبهمی از محوطه و اجرای کاوش‌های مختصر انجام شد.
وی به وجود برخی ابهامات در معبد آناهیتا اشاره کرد و افزود: می‌خواهیم بدانیم که این محوطه باستانی مهم در غرب کشور یک نیایشگاه باستانی مربوط به دوره اشکانی بوده و یا یک کوشک ناتمام از دوره ساسانیان یا هر نوع سازه دیگر و دقیقا کاربری آن چه بوده است. 
سرپرست تیم کاوش باستان شناسی در معبد آناهیتا کرمانشاه تصریح کرد: به جرات می‌توان گفت مجموعه‌ای که امروز موسوم به معبد آناهیتا کنگاور است، بگونه‌ای تخت جمشید غرب ایران است. در این بنا بعد از تخت جمشید و پاسارگاد بیشترین حجم استفاده از مواد و مصالح سنگی را داریم که هدف آن ساخت یک بنای عظیم در زمان خودش بوده است. 
وی تاکید کرد: ابهامی که در مورد این بنا وجود دارد، هم در مورد زمان ساخت آن و هم در مورد نوع کاربری آن است که باعث ایجاد اختلاف نظرهایی بین باستان شناسان بزرگی همچون مرحوم کامبخش فرد و مرحوم مسعود آذرنوش شده است، لذا امیدواریم در پژوهش‌های بعدی با استفاده از توان و تجربه همکاران در حوزه‌های میان دانشی بتوانیم گام جدی را برای مشخص کردن این ابهامات برداریم. 
ده پهلوان اضافه کرد: متاسفانه مجموعه معبد آناهیتا در طول تاریخ اتفاقات و تجربیات تلخی را پشت سر گذاشته، چرا که از سده‌های سوم و چهارم هجری و بعد در دوره سلجوقی مردم ساخت و سازهای زیادی را روی این بنای عظیم داشته‌اند و برای ساخت واحدهای مسکونی خود نیز از مصالح محوطه استفاده می‌کردند. 
وی با بیان اینکه معبد آناهیتا امروز در میان مردم کنگاور به «گچ کَن» معروف است، گفت: این نام به معنی جایی است که از آن گچ تهیه می‌کردند، زیرا سالیان سال ستون‌ها، سرستون‌ها و بلوک‌های سنگی معبد را به آهک و گچ تبدیل کرده و برای اندود کردن خانه‌های خود از آن استفاده می‌کردند، به همین دلیل این بنا آسیب‌های جدی دیده و دخل و تصرفات زیادی را در طول هزار سال گذشته به خود دیده است. در معماری بنا دست برده‌اند و معماری اصیل آن را دچار آشفتگی کرده‌اند. 

عصر کرد

سرپرست گروه کاوش‌های باستان شناسی در معبد آناهیتای کنگاور ادامه داد: امروز ما باستان شناسان باید از تمام توان و تجربه خود و همکاران رشته‌های مختلف استفاد کرده و تمام مداخلاتی که در این بنا شده را شناسایی و تشخیص دهیم تا به این شکل به هسته اصلی بنا پی ببریم. اینکه چه نوع ساختار و پلان و کاربردی داشته و کیفیت و مصالح به کار رفته در آن چگونه بوده است. لذا امیدوارم پژوهش‌های آتی بتواند این تاریکی و ابهامی که وجود دارد را روشن کند. 
وی خاطرنشان کرد: با انجام این کاوش‌ها، می‌توان امید داشت که این محوطه که در نوع خود کم نظیر است، تبدیل به محوطه‌ای از جنس باستان شناسی شهری شود تا گردشگران و مسافران زیادی را به سوی خود جذب کند. البته این مستلزم این است که ما بسترهای بازدید گردشگران همچون مبلمان، ساماندهی محیط و اجرای کاوش‌های باستان شناسی را در آن داشته باشیم. 
ده پهلوان ادامه داد: امروز ممکن است مردم کنگاور خصوصا کسانی که در اطراف معبد آناهیتا زندگی می‌کنند، این بنا را به عنوان یک مزاحم بدانند، چراکه قوانین و ضوابط میراث فرهنگی محدودیت ‌هایی را برایشان ایجاد کرده، اما این محوطه این ظرفیت را دارد که به یک سرمایه اقتصادی برای مردم شهر تبدیل شود تا از محل گردشگری آن مردم به یک رفاه اقتصادی هم برسند و آن زمان درک خواهیم کرد که چه سرمایه عظیمی در شهر کنگاور وجوددارد و باید از آن بیشتر مراقبت کرد. شک نداریم که این اثر می‌تواند سرمایه اقتصادی و اجتماعی فراوانی برای مردم زاگرس مرکزی باشد. 
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص کاوش‌های مورد نیاز برای این محوطه باستانی هم گفت: معبد آناهیتا محوطه‌ای عظیم است که در کاوش‌های امسال صرفا بخش‌هایی از معماری معاصر در آن کاوش شد. به نظر می‌رسد این محوطه به حدود 50 فصل کاوش نیاز دارد تا به سرانجام خوبی برای آن برسیم. البته کاوش‌های باستان شناسی هم زمانبر است و هم دقت ویژه‌ای نیاز دارد تا آسیب‌های بیشتری به بنا وارد نشود. 

عصر کرد

باید به معبد آناهیتا توجه ویژه‌ای شود
مرتضی گرواند مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا نیز در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: پس از 22 سال وقفه، امسال فعالیت‌های باستان شناسی در معبد آناهیتا از سر گرفته شد. 
وی افزود: سال 1347 معبد آناهیتا جزو پنج پروژه بزرگ ایران برای انجام کاوش‌های باستان شناسی بود و فعالیت‌های گسترده باستان شناسی توسط پژوهشگران و باستان شناسان ایرانی در این بنا انجام شد، اما متاسفانه به دلایل نامعلومی ادامه کاوش‌ها در آن متوقف شد و اکنون از سر گرفته شده است. 
مدیر پایگاه ملی معبد آناهیتا کنگاور ادامه داد: هدف از انجام این فعالیت‌های باستان شناسی، مشخص کردن وضعیت ساختارهای معماری اثر و ساماندهی این بنای تاریخی است. 
وی تصریح کرد: باتوجه به اهمیت این بنا به عنوان یکی از مهمترین آثار تاریخی ایران و به عنوان مهمترین قطب گردشگری شرق استان و به تعبیری دومین سازه سنگی بزرگ پس از تخت جمشید، ضرورت دارد که توجه ویژه‌ای به آن شود. 
گراوند افزود: این اثر می‌تواند به عنوان هویت ملی و یک ساختار معماری منسجم از دوره تاریخی از نظر گردشگری نیز اهمیت زیادی داشته باشد و مردم نیز انتظار دارند که توجه ویژه‌ای به آن شود، لذا امیدواریم مسئولین استانی و کشوری این مسئله را مورد توجه قرار دهند. 
انتهای پیام 

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/904379/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مگر شب در تاریخ سیاه خود چه افتخاری کسب کرده است؟

شعر انتخابی احمد شیروانی در مرحله اول رقابت شاعران

بحث جالب با خداوند

خیلی از صلح ها از جنگ بدترن!

شعر انتخابی عمران بهروج در مرحله اول رقابت شاعران

سیاه‌ترین شب فوتبال امباپه!

توضیح باشگاه ذوب‌آهن در مورد آبیاری عجیب فولادشهر

کری پیکه برای رئال: هیچ‌وقت مثل بارسا نمی‌شوید!

ناظم‌الشریعه: انتخاب سرمربی تیم‌ ملی از اختیارات فدراسیون فوتبال است

پایان کار سوارکاران ایران در رقابت‌های ازبکستان با دو عنوان

توهین نژادپرستانه به ستاره جوان بارسلونا در برنابئو

اهمیت برد مقابل شمس‌آذر از دید یک پرسپولیسی

امشب توپ را به تورام برسانید تا دربی را تمام کند!

درخشش در اولین ال‌کلاسیکو؛ رکورد جدید فلیک!

نقش سه بازیکن جوان در پیروزی پرسپولیس برابر شمس‌آذر

کشتی آزاد جوانان جهان؛ صدرنشینی ایران در روز نخست

افشاگری از عدم همکاری فدراسیون فوتبال در کنترل دوپینگ بازیکنان

فیلم «جهان غیرموازی» منتخبِ جشنواره لهستانی

پشت صحنه موضوع ساماندهی کارکنان دولت کیست؟

سرپرستان 3 واحد دانشگاه آزاد اسلامی منصوب شدند

نمایش «مده‌آ» به خانه هنرمندان رسید

شگفتی‌های نسخه دست‌نویس شاهنامه فردوسی در آمریکا! | عکس

کارشناسی پنج صحنه مشکوک پرسپولیس

اردشیر کامکار به صحنه می‌رود / یک شب کردی در تالار وحدت

«معبد آناهیتا» تخت جمشید غرب ایران است

«ننه زار» جشنواره تئاتر سودای عشق را آغاز کرد

استاندار آذربایجان شرقی: تبریز پیشگام تمام تحولات بنیادین ایران است

اردشیر کامکار به صحنه می‌رود

تماشای «وقتش رسیده بهت بگم» در اهواز

مهدی تاج ژست پیروزی گرفته؛ متهمان در صحنه جرم مشغول کارند!

بازیگران «خبری از او نیست» معرفی شدند

پانزدهمین جشنواره تئاتر سودای عشق آغاز شد

برگزاری کارگاه پژوهشی در مدرسه علمیه الزهرا(س) خواهران گیلانغرب

بازیگران نمایش «خبری از او نیست» معرفی شدند

400هزار گزش در سال توسط سگ‌های بی‌صاحب

پوستر نخستین جشنواره استانی تئاتربچه‌های مسجد در سنندج رونمایی شد

کارشناسی داوری پرسپولیس – شمس آذر: اشتباه بزرگ داور و سوختن پنالتی پرسپولیس و یک اخراج! + نظر 5 صاحب‌نظر

400 هزار گزش در سال توسط سگ‌های بی‌صاحب

فیلم/ لحظه طلوع آفتاب در روستای آدینان کردستان

فارغ التحصیلان دانشگاهی در اولویت پرداخت تسهیلات اشتغالزایی کردستان هستند

فرزندان ایران اسلامی برای دفاع از کیان ایران جان خود را فدا کردند

60 دانشجو در دانشکده صنعت و معدن قروه پذیرش شدند

مرگ هولناک دانش آموز دختر کلاس اولی بعد از تعطیلی از مدرسه + عکس

مهمترین مانع در اجرا نشدن کامل توافقنامه امنیتی، عدم اراده کافی در اربیل و بغداد است

853 دستگاه گوشی تلفن همراه در کردستان کشف شد

بازسازی بنای تاریخی آزموده در سنندج

رکورد بی نظیر ستاره سنگین وزن کشتی ایران در آلبانی

مرمت و بازسازی بنای تاریخی آزموده در سنندج

جریمه بیش از پنج میلیاردی قاچاقچی تلفن همراه در کردستان

سوق‌دادن استعدادها به مساجد در انجام کارهای فرهنگی و هنری باکیفیت بسیار حائز اهمیت است