عصر کرد

آخرين مطالب

خبر بد اقتصادی برای مردم ایران اقتصادي

خبر بد اقتصادی برای مردم ایران
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش اقتصاد آنلاین، روزنامه هم میهن نوشت:در سایۀ تحریم‌های ظالمانه و مشکلات فزایندۀ اقتصادی، آیندۀ اقتصاد ایران در هاله‌ای از تردید قرار دارد.
در مقابل، کشورهایی مانند ترکیه، قطر، عمان، امارات متحدۀ عربی و عربستان سعودی با استفاده از سرمایه‌گذاری‌های کلان و جذب تکنولوژی‌های روز، درحال شکل‌دهی به آینده‌ای پررونق هستند.
این مقایسه، تلخی و ناامیدی را در دل هر ایرانی زنده می‌کند. جمهوری اسلامی ایران، با موقعیت ژئوپلیتیکی حساس و منابع غنی انرژی، به‌عنوان یکی از بازیگران کلیدی در منطقۀ خاورمیانه شناخته می‌شود.
این کشور در سال‌های اخیر با چالش‌های متعددی هم‌چون تحریم‌های بین‌المللی، نوسانات قیمت نفت، و رقابت‌های نرم و سخت ژئوپلیتیکی روبه‌رو بوده‌است. ایران به‌عنوان پل ارتباطی بین آسیا و اروپا، اهمیت استراتژیک خاصی دارد؛ به‌ویژه تنگه هرمز که حدود 20درصد از ترانزیت نفت جهان -حدود 20 میلیون بشکه نفت در روز- از آن گذر می‌کند.
در زمینۀ منابع انرژی، ایران با دارا بودن 157 میلیارد بشکه ذخایر نفتی و 34 تریلیون مترمکعب ذخایر گاز، پس‌از روسیه در مقام دوم ذخایر گاز طبیعی جهان قرار دارد، نزدیک به یک درصد مساحت دنیا را دارد، حدود یک درصد منابع دنیا را در اختیار دارد، اما سهمش از GDP جهانی، از 0/5 درصد هم کم‌تر است. علاوه‌بر‌این، جمهوری اسلامی ایران در تحولات منطقه‌ای نیز نقش فعالی ایفا کرده‌است؛ و قدرت اقتصادی این بازیگر منطقه‌ای، خیلی باید بیشتر از چیزی که اکنون هست، باشد.
تحریم‌های بین‌المللی، به‌ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی، به‌شدت اقتصاد این کشور را تحت‌تأثیر قرار داده؛ تا جایی که صادرات نفتی ایران در سال 2020 به 300 هزار بشکه در روز کاهش یافت که معادل کاهش 90درصدی نسبت به سال 2018 بود. این عوامل نشان‌دهندۀ وضعیت پیچیده و چالش‌های عمیق اقتصادی و مدیریتی ایران در صحنۀ بین‌المللی است. وضعیت اقتصادی ایران به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای تحت‌تأثیر وابستگی به نفت قرار دارد؛ به‌طوری که در سال گذشته، حدود 50 درصد از درآمدهای دولت ایران از صادرات نفت تأمین شد. این درحالی است که کشورهای همسایه شرایط متفاوتی را تجربه می‌کنند:
عربستان سعودی درراستای کاهش وابستگی به نفت و تحقق اهداف «چشم‌انداز 2030» تلاش‌های گسترده‌ای انجام داده‌است. این برنامه با هدف تنوع‌بخشی به اقتصاد، توسعۀ بخش خصوصی، و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی طراحی شده‌است. اکنون، حدود 30 تا 40 درصد از درآمدهای دولت عربستان از منابع غیرنفتی تأمین می‌شود. این کشور به‌ویژه در حوزه‌های گردشگری (مانند پروژه‌های کلان «نئوم» و «دریای سرخ»)، صنایع پتروشیمی، معدن، و فناوری‌های جدید سرمایه‌گذاری کرده و درحال توسعۀ بخش‌های خدمات مالی و خصوصی‌سازی شرکت‌های بزرگ دولتی مانند آرامکو است تا درآمدهای غیرنفتی خود را افزایش دهد.
امارات دیگر بازیگری است که به تنوع‌بخشی اقتصاد خود پرداخته. این کشور به‌ویژه ازطریق توسعۀ بخش‌های گردشگری، خدمات مالی، لجستیک، و حمل‌ونقل به کاهش وابستگی به نفت اقدام کرده‌است. امروز، حدود 70درصد از درآمدهای دولت امارات از منابع غیرنفتی تأمین می‌شود.
قطر نیز که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گاز طبیعی مایع (LNG) در جهان است، تلاش‌های زیادی برای تنوع‌بخشی به اقتصاد خود انجام داده و اکنون، حدود 55 تا 60 درصد از درآمدهای دولتی قطر از منابع غیرنفتی و غیرگازی تأمین می‌شود. و سرانجام، عمان که حدود 30 تا 40 درصد از درآمدهایش از منابع غیرنفتی تأمین می‌شود.
این کشور برنامه‌های بلندمدتی هم‌چون «چشم‌انداز 2040» دارد که هدف آن افزایش نقش منابع غیرنفتی در اقتصاد کشور است. از سوی دیگر، ایران در سال 1403 با نرخ تورم 42درصدی مواجه بود که این رقم در مقایسه با کشورهای منطقه نشان‌دهندۀ ناپایداری اقتصادی ایران است. هم‌چنین، نرخ بیکاری در ایران به حدود 9 درصد رسید که در مقایسه با 0/2درصد در قطر، 4 درصد در عمان، 4/5 درصد در امارات، 5/3 درصد در عربستان و 6/6 درصد در ترکیه، بالاست.
این مشکلات اقتصادی به‌ویژه ناشی از عدم تنوع کافی در اقتصاد ایران است؛ به‌طوری که در سال 2022، تنها 14 درصد از GDP کشور از بخش‌های غیرنفتی تأمین شد، درحالی‌که کشورهای حاشیۀ خلیج فارس مانند قطر با رشد سریع بخش‌های غیرنفتی توانسته‌اند 60 درصد از GDP خود را از این بخش‌ها تأمین کنند. چالش‌های پیش‌روی ایران نیز ازجمله تحریم‌های بین‌المللی است که رفع آن‌ها نیازمند تغییرات اساسی در سیاست‌های داخلی و تعامل سازنده با بازار جهانی است.
نوسانات قیمت نفت، که در سال 2022 به بیش از 120 دلار در هر بشکه رسید، نیز تأثیر مستقیم و عمیقی بر درآمدهای نفتی ایران داشته و کاهش وابستگی به این منابع، به‌عنوان یک راهکار ضروری مطرح می‌شود. علاوه‌بر‌این، رقابت‌های ژئوپلیتیکی و تنش‌های موجود در منطقه و سنگ‌اندازی‌های رژیم صهیونیستی، می‌تواند به کاهش 1/5درصدی رشد اقتصادی ایران منجر شود.
برای تحقق توسعه پایدار و بهبود وضعیت اقتصادی ایران، چندین راهکار اساسی باید در دستور کار قرار گیرد. نخست، تنوع بخشی به اقتصاد ازطریق تقویت بخش‌های غیرنفتی، توسعه صنایع کوچک و متوسط و جذب سرمایه‌گذاری خارجی امری حیاتی است؛ به‌ویژه که در سال 2022، سهم بخش خدمات در GDP ایران حدود 53 درصد بوده و با برنامه‌ریزی مناسب، این سهم می‌تواند افزایش یابد.
در کنار این، اصلاحات ساختاری نظیر بهبود نظام بانکی و ایجاد محیط کسب و کار مناسب از ضرورت‌های مهمی به شمار می‌روند؛ به‌طوری که ایران درحال حاضر در رتبۀ 127 از 190 کشور در گزارش بانک جهانی در خصوص سهولت کسب و کار قرار دارد، درحالی‌که امارات، قطر، عربستان و عمان به‌ترتیب در رتبه‌های 16، 47، 62 و 78 هستند.
در این مرحله، دیپلماسی اقتصادی فعال باید در اولویت قرار گیرد؛ تقویت روابط با کشورهای همسایه و مشارکت واقعی در سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، می‌تواند به بهبود جایگاه ایران در نظام بین‌الملل کمک کند و ایجاد توافق‌های تجاری به افزایش صادرات غیرنفتی، که در سال 1403، حدود 40 میلیارد دلار رسید، یاری رساند. هم‌چنین، مبارزه مؤثر با فساد و ایجاد سازوکارهای نظارتی قوی و شفاف‌سازی فرآیندهای تصمیم‌گیری می‌تواند به رشد اقتصادی تا 5 درصد کمک کند.
نهایتاً، سرمایه‌گذاری در آموزش و پرورش و ارتقای سطح مهارت‌های نیروی کار امری ضروری است، به‌ویژه با‌توجه‌به نرخ بیکاری 23درصدی جوانان در سال 1403 که نشان‌دهنده نیاز به برنامه‌های آموزشی و حرفه‌ای مناسب است. این اقدامات در کنار یکدیگر می‌توانند به تحکیم پایه‌های اقتصادی ایران و بهبود موقعیت آن در عرصه بین‌الملل منجر شوند.
ایران با دارا بودن موقعیت ژئوپلیتیکی حساس و منابع غنی انرژی، پتانسیل بالایی برای ایفای نقش مؤثر در منطقه و نظام بین‌الملل دارد. اما چالش‌هایی چون تحریم‌های بین‌المللی، وابستگی به نفت و نوسانات اقتصادی، مانع از تحقق این پتانسیل شده است. برای پیشرفت و بهبود وضعیت اقتصادی، ایران نیازمند اتخاذ سیاست‌های هوشمندانه، تقویت دیپلماسی و تنوع‌بخشی به اقتصاد خود است. تنها ازطریق این راهکارها می‌تواند به‌سمت رشد پایدار و توسعۀ همه‌جانبه حرکت کند و آینده‌ای معقول را متصور شد.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/901889/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حتما نباید مرده باشی تا به تو مرده بگویند!

یک کتاب خوب/ زندگی خود را دوباره بیافرینید

حکایتی جالب با حضور یک گربه

داستان ضرب المثل "همین آش است و همین کاسه"

سه بیت زیبا از مولانا

نادال: قهرمانان دو روزه ساخته نمی‌شوند

سخنان شوکه کننده بیرانوند درباره شیرینی 5 میلیاردی!

پایان ماجرای ویلموتس؛ پرداخت غرامت به سرمربی سابق تیم ملی

گزینه‌های مشهور برای نیمکت نفت مسجدسلیمان

قربانی: سرمربی تیم تپانچه تا یک ماه آینده مشخص می‌شود

وزیر ورزش: بانوان عکاس و خبرنگار می‌توانند در استادیوم یادگار امام حاضر شوند

برگزاری فینال کراسفیت جزیره در کیش

عیسی آل‌کثیر، سایه‌هایی کمرنگ از یک نجات دهنده

بازتاب شکست پرسپولیس در رسانه‌های قطر

نوجوانان ایران با شکست قطر سهمیه جهانی گرفتند

محرومیت 8 مربی و یک بازیکن در هفته هشتم لیگ یک!

محرومیت 4 ماهه سرمربی فصل گذشته نفت مسجدسلیمان

دستور دنیامالی برای تجهیز ورزشگاه یادگار امام به چمن هیبریدی

پاداش 180 میلیونی به شمشیربازان برای چهارمی المپیک

حادثه رانندگی در بروجن 2 کشته و 3 مصدوم برجا گذاشت

السنوار صحنه سینمایی را که اسرائیل در رویای خود می‌پروراند، نابود کرد

منطقه عملیاتی سنقر؛ روایت 50 ماه مقاومت و ایثار

نقدی بر طبقه زباله‌گرد جامعه

روایتی ساده از شاهنامه فردوسی به صحنه تئاتر رفت / «هیوا» و آشنایی بچه‌ها با اسطوره‌های ایرانی

عکس/ «برونا» همسر نیمار تماشاگر دیدار الهلال مقابل العین

خلاصه بازی پرسپولیس 0-1 السد (+ویدئو)| جزئیاتی دقیق از صحنه‌ های جنجالی السد – پرسپولیس

صحنه ای رویایی از پرواز فلامینگوها در تالاب زیبای میقان (فیلم)

بازی لیگ قهرمانان آسیا | نظر کارشناسان درباره داوری بازی پرسپولیس_السد

«بار دیگر، من آنجا نیستم»؛ روایتی از زیسته‌ها و نزیسته‌ها

جشنواره تئاتر استان سمنان در شاهرود برگزار می‌شود

بازیگر افغانستانی بخاطر ملیتش دستگیر شد

قاب جدید امیرمحمد زند و سپیده خداوردی در پشت صحنه تئاتر (تصویر)

وقوع حادثه رانندگی در محور فرادنبه به دهنو با دو کشته و سه زخمی

شهاب حسینی در آخرین فیلم هالیوودی علی عطشانی

بازیگر افغانی وسط تهران دستگیر شد | انتقال به ون برای بردن به کمپ اتباع!

بازیگران فیلم جدید علی عطشانی معرفی شدند/ همکاری شهاب حسینی با بازیگران هالیوودی

انتشار پوستر «مشتبا داداش صیغه‌ای حسین آدیداس»/ فروش بلیت آغاز شد

کردستان در اجرای سند سازگاری با کم آبی جزو استانهای برتر کشور

هشت عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در میان دانشمندان برتر جهان

ارسال 60 درصد سهمیه سوخت زمستانی روستاییان کردستان

نفت سفید مورد نیاز 6 هزار خانوار روستایی در کردستان تامین شد

بیش از 400 دانش آموز کردستانی در کنکور امسال تراز بالا داشتند

مستندسازی بافت‌های فرسوده کردستان موجب بهبود کیفیت زندگی ساکنان این مناطق می شود

قاچاقچیان سیگار در کردستان 924 میلیارد ریال جریمه شدند

رویداد توانمندسازی جوانان فرصتی برای ورود به بازارهای کشورهای همسایه است

مستندسازی بافت‌ فرسوده در کردستان اجرایی شود

در خواب می‌توان به جهان‌های موازی سفر کرد؟

خبر بد اقتصادی برای مردم ایران

تقابل خودرویی شورای عالی بورس با شورای رقابت/ خودروسازان در بلاتکلیفی

وزیر اقتصاد چهل و ششمین کمیته تخصصی مولدسازی دارایی‌های دولت را برگزار کرد