عصر کرد

آخرين مطالب

چرا اشعار حافظ «رمزگونه» است مقالات

چرا اشعار حافظ «رمزگونه» است
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایرنا / مدرس حوزه علمیه امیرالمومنین (ع) تهران معتقد است: علت این که شاعرانی همچون حافظ اشعار خود را با رمزگویی‌های عارفانه می‌سرودند این بوده که عشق و رموز عاشقانه فقط با زبان رمز و اشاره قابل بیان است. 
حجت الاسلام محسن بخشعلی گفت: راه های مختلفی برای شناخت حافظ وجود دارد و استاد شهید مرتضی مطهری معتقد است یکی از راه های شناخت حافظ، نگاه به تاریخ این شاعر است که در زمان خود چگونه شخصی بوده است. مطهری در کتاب عرفان حافظ می نویسد «حافظ در زمان خود به گونه ای شناخته می‌شده که جنبه‌های دیگری غیر از شعر و عرفان او برجسته بوده و حتی او را به عنوان یک شاعر حرفه ای در زمان خودش نمی شناختند.
وی افزود: کسانی بوده‌اند که در دوره های نزدیک به حافظ او را خطاب کرده و القاب و اوصافی برای حافظ به کار برده اند که در میان این اوصاف عبارت هایی نمی بینیم که برای اساتید عرفان و تصوف به کار برده می شود. شاید بتوان اینگونه برداشت کرد که حافظ شیرازی در عصر خود بیشتر در زمره دانشمندان شناخته می شده و جنبه علم و فضل او بر جنبه عرفانی و شاعری او غلبه داشته است.

این استاد حوزه ادامه داد: شهید مطهری در این کتاب می نویسد یکی از لقب ها و ویژگی هایی که به حافظ داده می شده، ویژگی ملک القرا به معنای پادشاه قاریان است. قُرّا لفظ خاصی است که به کسانی که قرآن را به روایت ها و قرائت های مختلف حفظ می کردند و مسلط به آن قرائت ها بودند، داده می شد. لذا او را در آن زمان به ملک القرا می شناختند و حافظ در دیوان خود می گوید «عشقت رسد به فریاد گر خود بسان حافظ؛ قرآن زبر بخوانی با چهارده روایت».
وی افزود: محمد معین در مقدمه نسخه ابوالقاسم انجوی که از دیوان حافظ در دست است، نقل می کند که هرگاه در مجلس میرسید شریف از نامداران علم کلام، شعری خوانده می شد، وی نهی می کرد و می گفت به جای این اشعار بیهوده به فلسفه و حکمت بپردازند ولی وقتی شمس الدین محمد یعنی حافظ به مجلس درس می آمد، استاد از او می پرسید که «بر شما چه الهام شده؟ غزل خود را بخوانید» گاهی شاگردان به استاد اعتراض می کردند که چرا وقتی آنها شعر می خوانند، نهی می کند ولی وقتی حافظ شعر می خواند از او استقبال می کند.
بخشعلی ادامه داد: راه دیگر شناخت حافظ، اشعار اوست. شهید مطهری نقل می کند که این راه، بسیار درست و منطقی است تا ببینیم خود شاعر در آثارش چه گفته و از روی آثار او درک درستی داشته باشیم. در اشعار حافظ فرضیه های مختلفی مطرح است. یکی این که حافظ فقط یک شاعر هنرمند بوده است. یعنی قوه شاعری داشته و کلمات را به خوبی کنار هم قرار می داده است.
وی اضافه کرد: بزرگان گفته اند حافظ در لحن اشعارش به گونه ای خود را نشان می دهد که این امکان را به افراد مختلف داده که اشعارش را به روش های گوناگون تفسیر کنند و این نیز از بزرگی و عظمت اوست که یک شعر قابلیت تفسیرهای مختلفی داشته باشد.
این پژوهشگر مذهبی با بیان این که باید با رمزگویی های عارفانه آشنا باشیم، اظهار داشت: ممکن است درمورد شاعرانی مثل حافظ، سعدی و مولانا به شک و شبهه بیافتیم که استفاده از این رمزها در شعرهایشان به چه معناست و آیا این شعرها دارای رمز هستند یا نه و آیا باید معانی ظاهری را اخذ کنیم یا معانی عمیق و باطنی و رمزگونه را درحالی که وقتی به شعرهای عرفای معاصر نیز دقت می کنیم، متوجه می شویم که آن ها نیز از این رمزها استفاده کرده اند.
وی افزود: شهید مطهری از یک شعر علامه سیدمحمدحسین طباطباییصاحب تفسیر المیزان نام می برد که از واژه هایی مانند مستی، جام و می استفاده می کند و ما شک نداریم که علامه از الفاظ رمزگونه عارفانه استفاده می کرد. علامه در شعر معروف خود می گوید «همی گویم و گفته ام بارها؛ بود کیش من مهر دلدارها. پرستش به مستی است در کیش مهر؛ برونند زین جرگه هشیارها»
وی درباره علت اشعار رمزگونه عارفان و شاعران گفت: بعضی معتقدند اگر آن ها سخنان خود را به صراحت می زدند، باعث دردسر می شد. چون حرف های متفاوتی داشتند که مثل صحبت های معمولی نبود ولی شهید مطهری احتمال دیگری می دهد و آن این که معانی عارفانه و عمیق اشعار، لفظ معادلی ندارد که بخواهیم با آن الفاظ، منظور خود را بیان کنیم.
بخشعلی ادامه داد: در واقع شاعر عارف نمی تواند کلماتی را پیدا کند که به شکلی صریح، مطالب خود را بیان کند. به عبارت دیگر الفاظ بشر از افاده این معانی کوتاه است و فقط افرادی می توانند این معانی را درک کنند که خودشان وارد این دنیا شده باشند و به تعبیری دیگر عشق و رموز عشق قابل بیان نیست مگر با زبان رمز و اشاره.
بیستم مهر به عنوان روز بزرگداشت حافظ در تقویم رسمی است؛ همان حافظی که نامش شمس‌الدین محمد و ملقّب به لِسان‌الغیب از شاعران ایرانی قرن هشتم هجری است و او را از بزرگ‌ترین غزل‌سرایان زبان فارسی برشمرده‌اند. برخی گفته‌اند وجه تخلص و شهرت او به حافظ آن است که حافظ قرآن بوده و بسیاری از ابیات او ترجمان مفاهیم قرآنی است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/900058/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ای در درون جانم و جان از تو بی خبر

«خوف مابعدالطبیعی» به کتاب‌فروشی‌ها رسید

انتشار کتاب «روانکاوی و انقلاب»

بزرگترین قرارداد تاریخ فوتبال؛ بارسلونا برگشت

گاریدو بدون برگه نقل و انتقالات زمستانی ماند

جدال هیولای کاتالان با دفاع آهنین مادرید

رکورد جهانی 291متری برای طولانی‌ترین پرش اسکی در تاریخ به ثبت رسید!

انتقاد بیگ‌زاده از سه مدافع استقلال!

ترکیب شمس‌آذر مقابل تراکتور صدرنشین

گاریدو در دفاع پرسپولیس ریسک نمی‌کند

شعارهای نژادپرستانه علیه دروازه‌بان میلان

افتتاح ورزشگاه آزادی در سکوت؟

گل زیبا رودریگو به پاچوکا از زاویه دیدنی

اعلام برنامه مرحله‌ گروهی فوتبال ساحلی قهرمانی آسیا

محرومیت هواداران استقلال با جریمه رضاییان و فولاد

دستگیری اعضای شبکه تکفیری در سرپل‌ذهاب

عکس/ «جومونگ و سوسانو» در پشت صحنه سریال افسانه جومونگ؛ سال 2006

ضربه اطلاعات سپاه به شبکه تندروی تکفیری در سرپل‌ذهاب

«اسب قاتلین» برگزیده جشنواره تئاتر بین‌المللی بغداد شد

آغاز اجرای «دیفن هیدرامین» از 7 دی در تالار قشقایی

شبکه سلفی‌های تکفیری در سرپل‌ذهاب متلاشی شد

اشکان خیل‌نژاد نمایش «برادران کارامازوف» را به‌ صحنه می‌برد‌

جزئیات وحشتناک از شناسایی و انهدام شبکه تندرو تکفیری در سرپل‌ذهاب

شناسایی و انهدام شبکه تندرو تکفیری در سرپل‌ذهاب

دستگیری تعدادی از عناصر تندرو تکفیری در سرپل‌ذهاب

شهید «عبدالملکی»؛ از فعالیت‌های انقلابی تا مبارزه با ضد انقلاب در کردستان

عکس/ بارش سنگین برف در روستای باینجوب سنندج

30 هزار هکتار از اراضی کردستان آفت‌کشی شدند

شهید «عبدالملکی»؛ از فعالیت‌های انقلابی تا مبارزه با ضدانقلاب در کردستان

افزایش 76 درصدی بارندگی‌ها در کردستان/ مریوان، پربارش‌ترین شهر کردستان شد

1465 شکایت مردمی در سامانه 124 کردستان ثبت شد

ارتفاع باورنکردنی برف در گردنه ژالانه کردستان + فیلم

پیش بینی آب و هوای کردستان برای فردا یکشنبه 2 دی 1403: فعالیت سامانه بارشی

بهترین حمایت از بخش صنعت، پیوستن به پویش 2 درجه کمتر است

سخنگوی دولت: با نقش بیشتر زنان، حال اقتصاد بهتر می‌شود

روایت‌های خواندنی از درون حکومت چین؛ از وضعیت رسانه‌ و اینترنت تا پشت پرده مبارزه با فساد

تاثیر تورم منفی چین برای اقتصاد جهان

بیست و دومین نمایشگاه محیط زیست به ایستگاه پایانی رسید

چرا گردشگری به یکی از محرک‌های اصلی اقتصاد ایران تبدیل شده است؟

برف‌روبی بیش از 4500 کیلومتر باند در استان کرمانشاه

خروج تدریجی سامانه بارشی از کرمانشاه/ پیش‌بینی کاهش دما در شب‌های آتی

دستگیری یک شبکه تندرو تکفیری در کرمانشاه + جزئیات

آماده‌باش 650 نیروی شهرداری کرمانشاه برای بارندگی امروز

آغاز همایش پیاده‌روی در روستاهای کرمانشاه

270 نفر در حوادث جاده‌ای کرمانشاه جان خود را از دست دادند

کاشت 5000 نهال در کرمانشاه همزمان با پویش ملی «در سایه مادر»

پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمانشاه فردا یکشنبه 2 دی ماه 1403

تخصیص 1400 نهاده دامی مدت‌دار به عشایر کرمانشاه

کودک 2 ساله با تلاش هلال احمر پاوه نجات یافت

اعضای یک شبکهٔ تکفیری در سرپل‌ذهاب دستگیر شدند