بزرگنمايي:
عصر کرد - خبرگزاری مهر، گروه استانها: شش ماهی میشود که استان سمنان در رأس استانهای دارای بیشترین میزان تورم قرار دارد در صورتی که در ابتدای دهه 1400 این استان توانسته بود برای مدتها یکی از کمترین میزان تورمهای کشور را داشته باشد.
حالا اما لقب گرانترین استان کشور مدتها است که دست از سر استان سمنان بر نمیدارد و در تازهترین آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران بازهم استان سمنان دارای بیشترین میزان تورم کشور در بین 31 استان است.
مشکل اینجا است که سمنان ماهها است در این جایگاه مانده و تکان نمیخورد. سمنان بازهم در صدر
در آخرین آمار منتشر شده مرکز آمار کشور تورم میانگین کشوری در فروردین ماه 1404 یعنی نخستین ماه سال جدید 32.2 درصد بوده در صورتی که تورم در استان سمنان 37.1 درصد اعلام شده است به این ترتیب استان سمنان بیشترین میزان تورم را در بین 31 استان کشور به خود اختصاص داد.
استان سمنان سال 1404 را هم با بیشترین آمار تورم آغاز کرد تا ناکامیهای سال 1403 در سال جاری هم ادامه داشته باشد از همه بدتر اینکه تورم در استان سمنان نسبت به سال قبل بیشتر هم شده است. به عبارت دیگر ما دو شاخص تورم را در این بین داریم یعنی یک شاخص تورم استانها در فروردین ماه 1404 که در قیاس با استانهای کشور سمنان توانسته گرانترین استان کشور لقب بگیرد و یک آمار دیگر هم مقایسه تورم فروردین ماه با سالهای قبل است که در قیاس با مدت مشابه سال قبل یک و نیم درصد بیشتر شده است.
در آمار ارائه شده مرکز آمار ایران تورم در استان سمنان 37.1 درصد است و سمنان گرانترین استان کشور و تنها استانی است که تورم بالای 37 درصد دارد رتبه دوم بیشترین تورم کشور به آذربایجان غربی با 36.1 درصد و رتبه سوم به ایلام با 35.6 درصد رسیده است.
به زبان ساده استان سمنان اختلاف زیادی هم در صدر جدول داشته و به قول فوتبالیها یکه تازی میکند زیرا فاصله زیادی با استانهای دوم و سوم گرفته و به نظر نمیرسد خطری این استان را برای به دست آوردن جایگاه در صدر جدول تهدید کند.

فاصله بین تورم استانها
استانهای اصفهان و اردبیل با 35.6 و 34.9 درصد دیگر استانهای گران کشور محسوب میشوند اما در آن سوی جدول استان سیستان و بلوچستان با 26.8 و کرمانشاه با 30 درصد تورم ارزانترین استانهای کشورمان در فروردین ماه 1404 بودهاند بعد از این استانها چهارمحال و بختیاری با 30.7 درصد و بوشهر با 30.9 درصد قرار دارد.
نکته شگفتآور اینجا است که فاصله بین تورم فروردین ماه 1404 استان سمنان و استان سیستان و بلوچستان 10.6 درصد و با استان کرمانشاه 7.1 درصد است که فاصلهای معنی دار محسوب میشود و نشان میدهد که سیاستهای تنظیم بازار و اقتصادی استان جواب نداده است.
اما در یک نمای کلی تورم فروردین ماه 1404 در کل کشورمان به صورت میانگین نسبت به اسفند ماه 1403 بیشتر شده به عبارت دیگر اقلام و کالاها در سال 1404 نسبت به زمستان سال قبل گرانتر شده است. طبق جدول مرکز آمار ایران تورم نقطه به نقطه اسفند ماه 37.1 درصد بوده و در فروردین ماه سال جاری این شاخص به 38.9 درصد رسیده است در فاکتور خوراکیها و آشامیدنیها نیز تورم نقطه به نقطه اسفند ماه سال گذشته 40.8 درصد و فروردین امسال 42.6 درصد بوده است.
افزایش تورم ماهانه
تورم ماهانه نیز از 3.3 درصد در اسفند ماه 1403 به 3.9 درصد (منظور میزان رشد است) رسیده است نرخ تورم سالانه یعنی یکسال منتهی به اسفند ماه سال گذشته و فروردین ماه امسال نیز حاکی از نکات جالبی است.
شاخص کل کشور در اسفند ماه سال قبل 32.5 درصد و در فروردین ماه امسال 33.2 درصد بوده است که در این شاخص هم رشد را شاهد هستیم نکته قابل توجه دیگر اما شاخص فلاکت یعنی جمع بین تورم و نرخ بیکاری است که استان سمنان در این شخص هم رتبه نهم کشور را کسب کرده که جایگاه مناسبی نیست.

شاخص فلاکت
شاخص فلاکت در استان سمنان نزدیک به 42 اعلام شده که نشان میدهد سیاستهای اقتصادی مسئولان دولتی استان طی ماههای اخیر در بخش کاهش تورم، تنظیم بازار و ایجاد اشتغال مشخصاً جواب نداده است.
در شاخص فلاکت نیز سیستان و بلوچستان با 34.9 رتبه اول را در کمترین شاخص فلاکت کشور به خود اختصاص داده و بیشترین آمار کشور متعلق به 44.9 کرمانشاه بوده است بیشترین میزان اوجگیری شاخص فلاکت نیز متعلق به استان اردبیل بوده است.
طی سال 1403 میانگین شاخص فلاکت در کشورمان طبق آخرین آمار منتشر شده 40.1 درصد بوده است که این شاخص در سال 1402 بالغ بر 48.8 درصد بوده است که نشان میدهد در این شاخص کاهش را شاهد هستیم.
معنای آمارها چیست؟
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به معنای این آمارها میگوید: افت شدید و یکباره رتبه استان سمنان در بین استانهای کشور که همیشه سمنان در زمره میان نشین های آمار تورم کشورمان بود، نشان میدهد که باید در سیاستهای اقتصادی این استان به خصوص تنظیم بازار و نظارت بر عرضه و بازار، تجدید نظر شود.
سید رضا طباطبایی با بیان اینکه بخش بزرگی از موضوع تورم به سیاستهای کلی کشورمان بازمی گردد و بخشی دیگر میتواند استانی باشد که در این زمینه به خصوص در ستاد تنظیم بازار میبایست اقدامات کارشناسی بهتری صورت گیرد، بیان کرد: استمرار لقب بیشترین تورم کشور برای استان سمنان نشان میدهد که سیاستهای اقتصادی و تنظیم بازار باید مورد بازنگری قرار گرفته و حتی اگر نیاز است میتوان به تجدید برنامهها پرداخت.
وی افزود: قابل قبول نیست برای استانی که کمترین جمعیت ممکن را دارد، بیشترین میزان مرغ و پروتئین و… را تولید میکند، مرغ مورد نیاز میدان بهمن و میادین دیگر تهران را روزانه تأمین میکند و چهار پنجم مرغ تولیدی اش، مازاد بر نیاز مصرف بوده و به استانهای دیگر صادر میشود، چنین تورمی وجود داشته باشد،
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در بسیاری از موارد و اقلام اساسی همین وضعیت در استان است مثلاً در تخم مرغ و گوشت قرمز و شکر و… نیز چنین وضعیتی را داریم و بعضاً تا تولید استان سه تا پنج برابر نیاز است و محصولات استان صادر میشود لذا ما کمبود تولید و اقلام نداریم و این نشان میدهد که ضعف ما در سیاستهای اقتصادی، تنظیم بازار و مشخصاً نظارت است.
کد خبر 6444259