عصر کرد

آخرين مطالب

50 روز برزخ در باب همایون/ اقتصاد ایران همچنان بدون فرمانده؛ دولت روزه سکوت گرفت! سیاسی

50 روز برزخ در باب همایون/ اقتصاد ایران همچنان بدون فرمانده؛ دولت روزه سکوت گرفت!
  بزرگنمايي:

عصر کرد - 50 روز است که وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران بدون وزیر مانده؛ این وزارتخانه که به‌نوعی از آن به‌عنوان «قلب تپنده اقتصاد ایران» به‌ویژه در روزگار تلاطم‌ها و بحران‌های اقتصادی یاد می‌شود همچنان خالی از وزیر است.مسعود پزشکیان بر اساس قانون اساسی کشور، پس از برکناری عبدالناصر همتی وزیر اسبق اقتصاد، حداکثر سه ماه فرصت دارد تا وزیر جدید را برای اخذ رأی به مجلس شورای اسلامی معرفی کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
البته این نخستین‌بار نیست که «باب همایون» با این بلاتکلیفی مواجه می‌شود. در دولت دوازدهم، مسعود کرباسیان وزیر وقت اقتصاد در تاریخ 4 شهریور 1397 با رأی عدم اعتماد مجلس از کار برکنار شد و این وزارتخانه تا 29 مهرماه همان سال - یعنی 55 روز بدون سکاندار بود.
50 روز گذشت؛وزیر اقتصاد نیامد اکنون نیز تاریخ تکرار شده، با این تفاوت که شرایط اقتصادی کشور حتی حساس‌تر از سال‌های پیش است و نبود وزیر، به‌ویژه در حوزه‌هایی چون سیاست‌گذاری مالی، اصلاحات اقتصادی، نظارت بر بانک‌ها و گمرک و... می‌تواند تبعات سنگینی داشته باشد.
در این شرایط فعالان اقتصادی بر این باورند که کشور با بحران‌های متعدد اقتصادی از تورم افسارگسیخته و مسائل اقتصادی نگران‌کننده دست‌وپنجه نرم می‌کند لذا نبود سکاندار در این وزارتخانه، پرسش‌ها و نگرانی‌های جدی را میان کارشناسان، فعالان اقتصادی و افکار عمومی ایجاد کرده است.
معطلی دولت چهاردهم در معرفی وزیر جدید وزارت اقتصاد در حالی است که برای چندمین سال پی در پی، انتخاب شعار سال حول محور دغدغه‌های اقتصادی می‌چرخد و سال جدید نیز با شعار «سرمایه‌گذاری برای تولید» از سوی رهبر انقلاب آغاز شده است.
البته فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در گفت‌وگوی ویژه خبری که در ششم فروردین برگزار شد، به سؤال مجری درباره زمان معرفی وزیر اقتصاد و تأیید گزینه‌های مطرح شده در فضای مجازی پاسخ داد. او بیان کرد که دولت هنوز به گزینه نهایی نرسیده و گمانه‌زنی‌ها در فضای مجازی امری طبیعی است. همچنین، او از عملکرد دکتر اکرمی به‌عنوان سرپرست وزارت اقتصاد تقدیر کرد و تأکید کرد که دولت ترجیح می‌دهد این فرایند را با دقت و بدون شتاب‌زدگی پیش ببرد.
چرا هیچ‌کس به باب همایون نمی‌رود؟ البته لازم به ذکر است که در 50 روز گذشته، چندین نام به‌عنوان گزینه‌های احتمالی برای تصدی این وزارتخانه مطرح شده است. از جمله این افراد می‌توان به علی طیب‌نیا، علی مدنی‌زاده، سید شمس‌الدین حسینی، سید کامل تقوی نژاد و محمدباقر نوبخت اشاره کرد. بااین‌حال، این اسامی هنوز در مرحله گمانه‌زنی قرار دارند و گزینه نهایی هنوز اعلام نشده است.
در این وضعیت تحلیلگران سیاسی و اقتصادی بر این باورند که برکناری عبدالناصر همتی در 12 اسفند 1403، پس از یک استیضاح جنجالی و با رأی بالا، نشانه‌ای از فشار سیاسی برای تغییر سیاست‌های اقتصادی بود. اما حالا، آنچه بیش از سیاست‌های همتی محل بحث شده، «سکوت سنگین دولت» در معرفی جانشین اوست.
سؤالی که به‌طورجدی مطرح می‌شود این است که چرا دولت مسعود پزشکیان در انتخاب وزیر اقتصاد این‌قدر تأخیر کرده است؟ آیا اختلافات داخلی در مورد گزینه‌ها مانع از معرفی وزیر شده است؟ یا اینکه دولت در انتظار روشن‌تر شدن وضعیت مذاکرات خارجی است؟ این‌ها پرسش‌هایی هستند که هنوز پاسخی واضح برای آن‌ها ارائه نشده است.
در این مدت، معاونان وزارتخانه امور جاری را پیش برده‌اند؛ اما بسیاری از کارشناسان معتقدند نبود یک وزیر مقتدر، نه‌تنها تصمیم‌گیری‌های کلان اقتصادی را مختل کرده، بلکه باعث کاهش انگیزه درون‌سازمانی، فرسایش سیاست‌گذاری و تعلیق برخی برنامه‌های اصلاحی شده است.
در همین حال، لابی‌های اقتصادی نیز بی‌کار ننشسته‌اند. برخی جریان‌ها تلاش کرده‌اند با نفوذ در مسیر معرفی وزیر، گزینه‌های نزدیک به خود را مطرح و حتی فشارهایی را برای حذف برخی چهره‌های منتقد اعمال کنند.
بااین‌حال، دولت در هفته‌های اخیر نه‌تنها گزینه‌ای رسمی به مجلس معرفی نکرده، بلکه در پاسخ به رسانه‌ها نیز صرفاً به کلی‌گویی‌هایی مانند «در حال بررسی هستیم» بسنده کرده است. چنین وضعیتی می‌تواند پیام روشنی به بازارها، سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی و حتی مردم بدهد: بی‌تصمیمی و بی‌ثباتی.
در شرایطی که هر روز تعلل در تعیین وزیر اقتصاد، تبعات مستقیمی بر زندگی میلیون‌ها ایرانی دارد، بلاتکلیفی 50 روزه، نه‌تنها یک چالش فنی بلکه نشانه‌ای از نوعی سردرگمی در سطح کلان حاکمیت اقتصادی است. آیا دولت در پی انتخاب چهره‌ای تکنوکرات با رویکرد علمی است؟ یا به دنبال وزیری هماهنگ با جریان‌های سیاسی حاکم بر مجلس؟ پرسشی که پاسخ آن می‌تواند جهت‌گیری اقتصاد کشور در ماه‌های آینده را تعیین کند.
فعالان اقتصادی معتقدند غیبت وزیر اقتصاد می‌تواند چالش‌های مضاعفی برای سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی ایجاد کند. خصوصاً در شرایطی که هر تصمیم، باید در هماهنگی با وزیر اقتصاد اتخاذ شود. از سوی دیگر، برخی تحلیل‌گران معتقدند دولت عمداً روند معرفی وزیر را کند کرده تا در خلأ مدیریتی، برخی تصمیم‌های حساس مانند افزایش نرخ سوخت یا حذف یارانه‌ها را بدون امضای مستقیم یک وزیر سیاسی اجرا کند و هزینه آن را نپذیرد.
در هر صورت، ادامه این وضعیت می‌تواند شکاف بی‌اعتمادی میان مردم و دولت را عمیق‌تر کند. بی‌ثباتی اقتصادی، بیش از آنکه با شعارهای سیاسی جبران شود، نیازمند تصمیمات قاطع، حضور مدیران توانمند و اعتمادسازی از مسیر عملکرد است. حال باید دید که دولت پزشکیان، پس از این 50 روز سکوت و تعلل، چه گزینه‌ای را برای این وزارتخانه کلیدی انتخاب خواهد کرد و آیا این انتخاب می‌تواند هم از پس بحران‌های اقتصادی برآید و هم اعتماد از دست رفته را احیا کند یا نه.
223224
کد خبر 2052813

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/990826/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویژه‌برنامه شهادت امام جعفر صادق (ع) در مسجد مهدیه سنندج

به مناسبت بزرگداشت استاد سخن، سعدی

ای دل غمدیده، حالت بِه شود، دل بَد مکن

سرمربی سرشناس چالش‌های عجیب را دریبل زد!

تراکتوریِ قدیم به سمت لیگ برتر

اخراج آنچلوتی؛ این یک پیام خداحافظی بود

لیست تیم ملی ساحلی برای جام جهانی مشخص شد

فهرست نقل و انتقالاتی پرسپولیس

برنامه ویژه پیکان برای استقلال؛ سکوت و آرامش!

تغییر ساعت دیدار استقلال و پیکان

بیانیه باشگاه مس رفسنجان؛ "از روانخواه شکایت می‌کنیم"

پیشنهاد جدید برزیلی‌ها به آنچلوتی

آینده برای آن‌هاست؛ معرفی سه ستاره جوان در ماه فروردین!

بلعیده شدن کامیون توسط قنات متروکه در رباط‌کریم

کارشناسی داوری مارک کلاتنبرگ در برنامه فردوسی پور: «ناظمی و وار» نتیجه بازی استقلال - هوادار را به ضرر آبی‌ها تغییر دادند!

:::آفتاب نو::: کارشناسی داوری مارک کلاتنبرگ در برنامه فردوسی پور: «ناظمی و وار» نتیجه بازی استقلال

نمایش «خانه دراکولا» با فرزاد حسنی و آرش فلاحت‌پیشه روی صحنه رفت

8 هزار کیلومتر از راه‌های کردستان غیراستاندارد است

8 هزار کیلومتر از راههای کردستان غیراستاندارد است

دیدار سرکنسول ایران با معاون نخست وزیر اقلیم کردستان

مدیرکل جدید راهداری کردستان معرفی شد+سوابق

نشست مهدی تاج با رییس هیات فوتبال تهران؛ ماجدی صاحب اختیار شد

ارائه بیش از 35 هزار ساعت آموزش‌های مهارتی در کردستان

سپاه داوطلبانه وارد میدان عمل می‌شود

راه‌های استان کردستان توسعه یابد/ جوانان شغل می‌خواهند

حمله نماینده پرحاشیه مجلس به محسنی اژه‌ای؛ عدالت را برای همه بخواهید نه برای گروهی خاص!

تنبیه بدنی دانش‌ آموز کرمانشاهی و پاسخ تکراری آموزش و پرورش | چرا تنبیه اکثرا در مدارس پسرانه رخ می دهد؟

واکنش به انتشار فیلم تنبیه دانش آموزان در فضای مجازی + ویدئو

برخورد با معلم خاطی در کرمانشاه/ پرونده به کمیسیون رفت

جاده‌های کردستان نیازمند بهسازی فوری هستند

در جستجوی پاپ فرانسیس در دنیای کتاب

کتابی با قصه دلتنگی‌ها و صبوری‌ها از جنس «به رسم امانت»

زمان ثبت قرارداد اولین تمدیدی پرسپولیس اعلام شد

احضار دو رئیس سابق بارسا در پرونده نگریرا

آتنا لشنی: با همسرم در مورد داوری بحث می‌کنیم

بازگشت مدافع پرسپولیس به تمرینات گروهی

اضافه شدن ماده تیمی میکس گلف به رشته‌های المپیک 2028

تشریح وضعیت مصدومان پرسپولیس؛دوری 3 هفته‌ای ارونوف از میادین

پیکان استقلال را محکوم کرد

دستور وزیر برای حضور دوومیدانی‌کاران ناشنوا در آفتاب انقلاب

حمایت مربی ختافه از آنچلوتی؛ بهتر از او وجود ندارد

گلر ناراضی بارسلونا شورش کرد!

کشف 50 میلیارد اموال سرقتی توسط پلیس

داستان خرس سریال «پایتخت» ادامه دارد | واقعی بود یا تن پوش؟

بیش از 8000 کیلومتر از راه‌های کردستان غیراستاندارد است

برگزاری نخستین کنفرانس ملی مطالعات محیطی دریاچه زریبار به میزبانی دانشگاه کردستان

البرز موتور محرکه اقتصاد ایران می‌شود

ضرورت بکارگیری سرمایه‌های خاموش مردمی در اقتصاد کشور/ اعتماد بخش خصوصی را به امنیت سرمایه‌گذاری جلب کنیم

حفظ و تدوام اشتغال بیش از 19 هزار نفر با ورود دستگاه قضایی در البرز

نگرانی از رکود و تعرفه، قیمت نفت را افزایش داد