عصر کرد

آخرين مطالب

رشد اقتصاد ایران در سال 1403 چه میزان بود؟ سیاسی

رشد اقتصاد ایران در سال 1403 چه میزان بود؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: ارقام برآوردشده برای سال‌های 1403 تا 1405 به طور کلی از روند نزولی رشد اقتصادی نسبت به سال‌های 1399 تا 1402 حکایت دارند.
رشد اقتصادی کشور در 4 سال گذشته همواره بیش از 4درصد بوده که بخش مهمی از آن ناشی از استفاده از ظرفیت‌های خالی اقتصاد بوده است. اما نرخ رشد اقتصادی در تابستان جاری به کمتر از 4درصد رسیده است.
با‌این‌حال بررسی‌های بازوی پژوهشی مجلس از روند شکاف تولید بیانگر این است که در یک سال گذشته روند شکاف تولید منفی شده است. بنابراین برخلاف سال‌های 1399 تا 1402 از محل استفاده از ظرفیت‌های خالی اقتصاد نمی‌توان به رشد اقتصادی بالا در کشور امیدوار بود.
چالش‌های تولید بیش از ظرفیت شکاف تولید نشان‌دهنده تفاوت بین ستانده بالقوه (حداکثر توان تولید اقتصادی) و ستانده واقعی (تولید فعلی اقتصاد) است. اگر تولید واقعی کمتر از تولید بالقوه باشد (شکاف تولید مثبت)، نشان‌دهنده وجود ظرفیت‌های بلااستفاده در اقتصاد است که معمولا با رکود اقتصادی و افزایش بیکاری همراه می‌شود. در مقابل، اگر تولید واقعی از تولید بالقوه بیشتر باشد (شکاف تولید منفی)، این وضعیت به معنای بهره‌برداری بیش از حد از منابع اقتصادی است.
زمانی که تولید واقعی از ظرفیت بالقوه بیشتر باشد، فشارهای تورمی به دلیل تقاضای بیشتر از عرضه ایجاد می‌شود. در واقع، وقتی اقتصاد در تلاش است از ظرفیت‌های کامل خود استفاده کند، ممکن است تولیدی فراتر از آنچه می‌تواند به طور پایدار انجام دهد، ایجاد شود و این فشار بر قیمت‌ها وارد شود. در چنین شرایطی زیرساخت‌های تولیدی، مانند ماشین‌آلات و تجهیزات، ممکن است بیش از ظرفیت به کار گرفته شوند و سریع‌تر دچار استهلاک شوند. این وضعیت هزینه تعمیر و نگهداری را افزایش می‌دهد. همچنین این موضوع منجر به افزایش دستمزد نیروی کار و فشار هزینه بر تولیدکننده خواهد شد.

عصر کرد

چرا بهره‌وری در ایران افزایش پیدا نمی‌کند؟ به نظر می‌رسد یکی از دلایل منفی بودن شکاف تولید در کشور کاهش نرخ رشد موجودی سرمایه خالص در کشور است. این نرخ در ابتدای دهه 1390 حدود 3درصد بود اما به‌تدریج روندی کاهشی پیدا کرد، به طوری که در سال 1402 به 1.2درصد کاهش پیدا کرده است. روند کاهشی رشد موجودی سرمایه عملا بر رشد بالقوه اقتصاد تاثیر گذاشته است.
بررسی روند تشکیل سرمایه ثابت خالص نشان می‌دهد که این متغیر از ابتدای دهه 90 روندی نزولی داشته است. در سال 1398، تشکیل سرمایه ثابت خالص به کمترین میزان خود، یعنی 39درصد سال 1390، رسید. اگرچه در سال‌های اخیر این شاخص با افزایش مواجه بوده، اما همچنان فاصله قابل‌توجهی با سطح سال 1390 دارد. ادامه وضعیت فعلی تغییری چشمگیر در چشم‌انداز این متغیر نسبت به سال‌های اخیر ایجاد نخواهد کرد.
یکی از عوامل عدم رشد بهره‌وری نیروی کار و سرمایه طی سال‌های 1399 تا 1402، رشد اندک تشکیل سرمایه در ماشین‌آلات است که به‌عنوان عامل اصلی در رشد تکنولوژی صنایع و افزایش بهره‌وری آنها شناخته می‌شود. شاخص بهره‌وری نیروی کار و سرمایه در سال 1402 تقریبا معادل سطح شاخص بهره‌وری این عوامل در سال 1390بوده است. اگر روند این شاخص در سال‌های آینده مشابه سال‌های گذشته ادامه پیدا کند، نمی‌توان چندان به تحقق رشدهای بالا امیدوار بود. بدون اقدام مناسب در زمینه تشکیل سرمایه، تحقق رشد اقتصادی هدف‌گذاری‌شده در برنامه هفتم غیرممکن خواهد بود. از مهم‌ترین عوامل کاهش سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران سطح بالای نااطمینانی است. این موضوع انگیزه سرمایه‌گذاری در بخش‌های مولد اقتصاد را متاثر ساخته است. تحریم‌ها؛ سد راه افزایش ظرفیت تولید یکی دیگر از عوامل موثر بر منفی بودن شکاف تولید در کشور، تحریم‌های اقتصادی است. این تحریم‌ها با ایجاد محدودیت در واردات مواد اولیه، ماشین‌آلات، فناوری‌های پیشرفته و کاهش سرمایه‌گذاری، تاثیر قابل‌توجهی بر رشد تولید واقعی اقتصاد داشته‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که حجم حقیقی انباشت سرمایه‌گذاری پس از اعمال تحریم‌های آمریکا، در بازه زمانی سال‌های 1391 تا 1394، روندی نزولی را طی کرده است؛ به‌طوری‌که حجم حقیقی سرمایه‌گذاری در سال 1394 نسبت به سال 1391، 13درصد کاهش داشته است. با امضای توافق هسته‌ای در سال 1394، سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران دوباره به مسیر صعودی بازگشت.
بااین‌حال، سطح انباشت سرمایه در سال 1394 همچنان 25درصد کمتر از سال 1390 بود. خروج ایالات متحده از برجام در سال 1397 باعث شد که سرمایه‌گذاری مجددا در سال 1397 نسبت به سال 1396 کاهش یابد. با پایان پاندمی و ورود جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، به کاخ سفید در سال 1399، سرمایه‌گذاری روند افزایشی پیدا کرد، اما به‌رغم این بهبود نسبی، سطح سرمایه‌گذاری در سال گذشته همچنان 73درصد کمتر از سال 1390 باقی ماند. به همین دلیل، ظرفیت بالقوه اقتصاد ایران به دلیل تحریم‌ها و کاهش شدید سرمایه‌گذاری‌ها، نتوانسته به رشد مطلوب دست پیدا کند و این امر بر توان تولیدی و رشد پایدار اقتصاد تاثیر منفی گذاشته است.
چه باید کرد؟ با توجه به نقش حیاتی بخش تولید در هر اقتصاد و تاثیر نوسانات آن بر متغیرهای کلان اقتصادی، آگاهی از تولید بالقوه و شکاف تولید برای تصمیم‌گیران اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است. در راستای بهبود وضعیت اقتصادی و جلوگیری از کاهش رشد اقتصادی، لازم است تغییرات اساسی در سیاستگذاری‌ها صورت گیرد؛ به طوری که لازم است سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی افزایش پیدا کند. این امر می‌تواند با ارائه مشوق‌های مالیاتی، کاهش موانع بوروکراتیک و ایجاد ثبات اقتصادی محقق شود. همچنین رفع تحریم‌ها برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی ضروری است، چرا که این امر می‌تواند به بازگشایی مسیرهای تجاری با کشورهای دیگر و تقویت همکاری‌های بین‌المللی منجر شود و ظرفیت تولید واقعی کشور را افزایش دهد. این امر درنهایت به به ایجاد فرصت‌های جدید برای رشد پایدار کمک خواهد کرد.
در شرایطی که دیگر ظرفیت خالی اقتصادی در کشور وجود ندارد، افزایش بهره‌وری اقتصادی امری ضروری است. این موضوع می‌تواند از طریق سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه (R&D)، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و آموزش نیروی کار برای تطبیق با نیازهای جدید بازار تحقق پیدا کند. همچنین، رفع تحریم‌ها نقش مهمی در این زمینه دارد و می‌تواند به تسهیل دسترسی به فناوری‌های پیشرفته و منابع مورد نیاز برای ارتقای بهره‌وری کمک کند.
علاوه بر این، تنوع‌بخشی به اقتصاد و کاهش وابستگی به بخش‌هایی مانند نفت از دیگر نکات مهم در این زمینه است. همچنین تقویت بخش خصوصی باید در اولویت سیاستگذاران باشد. کاهش انحصارات دولتی و خصوصی‌سازی هدفمند می‌تواند به افزایش تولید بالقوه کشور کمک کند. با این رویکردها، می‌توان از منفی ماندن شکاف تولید جلوگیری کرد و همچنین اقتصاد را به مسیر رشد پایدار و بلندمدت هدایت کرد.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/947201/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داستانی شنیدنی از زبان اردشیر رستمی

پدر داستان نویسی ایران که همسر آلمانی خود را مسلمان کرد!

اوج ناتوانی و ضعیف بودن فرد عاشق!

سخنان دلنشین دکتر کاکاوند

بیانیه پرسپولیس: بدون مربی خارجی هم مدعی قهرمانی هستیم

باشگاه استقلال گل مسعود جوما به سپاهان را به عنوان لحظه برتر این تیم در هفته، انتخاب کرد

مروری بر الکلاسیکو اخیر در سوپرکاپ اسپانیا با لگو

هدایتی: پرسپولیس هیچ پرونده معوقه حقوقی ندارد!

رئیس سرگرم با سعودی‌ها

تبلیغ جذاب آدیداس با حضور بلینگام و زیدان

ناپولی برای جذب گارناچو دست به کار شد

حکیم: گزارش‌ ها از ورزشگاه تبریز مثبت بود؛ آزادی مشکلی ندارد

آخرین وضعیت مذاکره فولاد با 2 بازیکن استقلال

تشکیل پرونده در پی شکایت فدراسیون فوتبال در پلیس فتا

نادر فریادشیران بازداشت شد

AFC ورزشگاه یادگار امام تبریز را تایید کرد

صابر ابر، پانته‌آ پناهی‌ها چگونه به جشنواره فیلم فجر می‌آیند؟/ عکس

«ماریا» با صابر ابر و پانته‌آ پناهی‌ها در راه فجر

تفویض اختیار سقف مصرف انرژی به استانداران ضروری است

افتتاح مخزن آب هرسین در دهه فجر امسال

باغدارِ ترک در مرز امپراتوری روم و ایران یک موازییک نادر پیدا کرد

قتل اشتباهی یک دوست در صحنه درگیری مسلحانه با 2 جوان

سود و زیان تیم‌ها از داوری‌ در نیم‌فصل اول لیگ برتر + نمودار

معرفی آثار نهایی سه بخش جشنواره های ملی و آثار صحنه ای بخش ویژه و غزه

پیش بینی وضعیت آب و هوا کردستان فردا دوشنبه 24 دی ماه 1403 | هواشناسی کردستان طی 24 ساعت آینده اعلام شد

580 کیلومتر از محور‌های مواصلاتی کردستان برفروبی شد

پایان فعالیت سامانه بارشی تا امشب در کردستان/ تراز بارندگی منفی شد

بارندگی‌ها در کردستان 13 درصد افزایش یافت

این پژو انبار طلای قاچاق بود

جدول خاموشی برق کردستان فردا دوشنبه 24 دی ماه 1403 | جدول قطعی برق سنندج دوشنبه 24 دی ماه 1403

پروازهای کرمانشاه ـ تهران افزایش یافت

تبخال زدن احتمال آلزایمر را تقویت می‌کند

اقتصاد اسلامی–15| اقتصاداسلامی معادل اقتصاد خرد و کلان؟

مدیر مسئول روزنامه جهان اقتصاد آسمانی شد

خلیل محمودی، مدیر مسئول روزنامه جهان اقتصاد درگذشت

اتحاد بلاکچین، اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی برای دگرگون کردن اقتصاد جهانی

«خلیل محمودی» روزنامه‌نگار با سابقه و مدیر توانمند رسانه‌ای در گذشت

مدیر مسئول روزنامه جهان اقتصاد به دیار باقی شتافت/ تسلیت به جامعه رسانه ای کشور

با اقتصاد اسلامی فاصله‌‌ زیادی داریم

خارگ قلب تپنده اقتصاد ایران

شهرستان آمل نقش مهمی در اقتصاد مازندران دارد؛ معارفه فرماندار جدید

کارمندان اداری و کارگران بیشترین قشر آسیب پذیر از هوش مصنوعی

فرشاد مومنی: صددرصد مستاجران استانهای البرز و قم، فقیر هستند/ فقر مسکن در حال تبدیل شدن به یک تهدید امنیت ملی است / دستهای مشکوکی، ریشه تولید ایرانی خودرو را می سوزاند تا چینی ها را، همه کاره کند

تمامی محورهای مواصلاتی استان کرمانشاه باز و قابل تردد است

پویش سراسری درختکاری در کرمانشاه / پوستر

پیش بینی آب و هوای کرمانشاه برای فردا دوشنبه 24 دی 1403

افزایش پروازهای کرمانشاه-تهران

اقتصاد دانش بنیان راه میانبر برای رشد اقتصادی است

ساخت نخستین پارک فناوری و مرکز هوش مصنوعی صنایع نفت و گاز در جزیره کیش

حضور بیش از 140 شرکت کننده در نمایشگاه ایران پتروکم 2025 درکیش