عصر کرد

آخرين مطالب

ارز چند نرخی؛ قصه پرغصه اقتصاد ایران سیاسی

ارز چند نرخی؛ قصه پرغصه اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اقتصاد24- در روز‌های اخیر بازار ارز درگیر اتفاقات زیادی بوده است. از نوسانات شدید نرخ ارز گرفته تا طرح جایگزینی سامانه جدید ارز تجاری با سامانه نیما توسط بانک مرکزی. از همین‌رو مجددا اختلاف میان موافقان و مخالفان تخصیص ارز ترجیحی بالا گرفته است.
وزیر اقتصاد و دارایی در چند روز گذشته از عواقب منفی نظام ارز چند نرخی سخن به میان آورده و به این امر اشاره کرده که ادامه این سیاست به استمرار فساد و اتلاف بیشتر منابع ارزی کشور منجر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به طوری که در نتیجه سیاست ارز چندنرخی بخشی از ارز صادراتی به کشور بازنگشته است و یا منجر به کم اظهاری شده است. همچنین به دلیل تورم فزاینده در اقتصاد کشور نرخ ارز آزاد نیز افزایش یافته است؛ بنابراین با پایین نگه داشتن نرخ ارز به صورت دستوری، ناترازی منابع ارزی و فساد ناشی از این سیاست هم در نتیجه افزایش خواهد یافت. او در نهایت به این مسئله پرداخته که ارز باید تک نرخی و شناورِ مدیریت‌شده باشد و نمی‌شود که 4 نرخ ارز در اقتصاد وجود داشته باشد.
در این گزارش به تقابل دیدگاه موافقان و مخالفان نظام ارز چندنرخی و همچنین یکی از نتایج این سیاست یعنی کم اظهاری در صادرات پرداخته شده است.

عصر کرد

نظام ارز چند نرخی در اقتصاد ایران نظام چند نرخی ارز از دهه منتهی به سال 1370 در اقتصاد ایران به کار گرفته شده است. انواعی از نرخ‌ها و سامانه‌ها در این زمینه مورد استفاده قرار گرفته شده است. نرخ‌های دولتی جهت واردات کالا‌های اساسی، اختصاص ارز ترجیحی برای واردات کالا‌های واسطه‌ای و سرمایه‌ای و نرخ‌های صادراتی برای تسعیر صادرات غیرنفتی و همچنین نرخ بازار آزاد برای سایر نیاز‌ها از جمله این سیاست بوده است. علت این امر بیشتر در تنش‌های ارزی و همچنین نیاز بیشتر وارداتی نسبت به صادراتی کشور است.
اینها درحالی است که این سیاست موافقان و مخالفانی دارد. موافقان سیاست ارز چندنرخی معتقدند که این سیاست جهت تامین نیاز‌های ضروری مصرف‌کنندگان شامل محصولات غذایی و دارویی وارداتی، باید توسط دولت اجرا شود. همچنین تامین مواد اولیه وارداتی صنایع نیز با ارز ترجیحی به استمرار تولید در کشور منجر می‌شود. از طرف دیگر گروه دیگری از موافقان سیاست ارز چند نرخی معتقدند اجرای این سیاست جهت جلوگیری از رشد تورم ضروری است. به بیان ساده‌تر این گروه باور دارند افزایش نرخ ارز عامل تورم در اقتصاد ایران است و جهت جلوگیری از افزایش تورم باید نرخ ارز کنترل شود. باید گفت این گزاره مطرح شده از نظر علم اقتصاد مردود است.
بیشتر بخوانید: نوسانات ارزی به جلسه سران قوا رسید
با این وجود براساس مفاهیم علمی، مهمترین امر در سیاست‌های اقتصادی نظام انگیزشی شکل گرفته در یک جامعه است. به طور مثال وقتی قیمت کالایی در یک بازار بالاتر از قیمت همان کالا در بازاری دیگر باشد براساس علم اقتصاد، این کالا بین دو بازار آنقدر مبادله می‌شود تا قیمت آن در هر دو بازار برابر شود.
اما اگر به صورت دستوری قیمت در یکی از بازار‌ها پایین نگه داشته شود، این بازار به منبع ارزشمند رانت تبدیل شده و معامله کنندگان می‌توانند با مبادله بین این دو بازار به سود هنگفتی برسند.
دلیل مخالفت اغلب کارشناسان با ارز ترجیحی نیز همین است. به عبارتی افرادی که دسترسی بهتری به انبوه سامانه‌های تخصیص ارز ارزان‌تر از بازار آزاد دارند به راحتی موجب اتلاف منابع ارزی کشور و سود خود خواهند شد. به این طریق که ارز ارزان را به بازار آزاد برده و از اختلاف این دو به عایدی زیادی دست می‌یابند. از طرف دیگر، چون در نظام چندنرخی معمولا، صادرکنندگان می‌بایست ارز دریافتی خود که ناشی از صادرات است به دولت با نرخی کمتر از بازار آزاد تحویل دهند موجب کم اظهاری در صادرات می‌شود. همچنین ارز ارزان موجب تشویق واردکنندگان و بی رغبتی صادرکنندگان می‌شود و در نتیجه منجر به کاهش تولید در کشور و کاهش درآمد ملی و تراز تجاری منفی می‌شود.

عصر کرد

عواقب ارز چند نرخی؛ کم اظهاری در صادرات براساس گزارش پژوهشکده پولی بانکی هر زمان اختلاف نرخ ارز سامانه نیما و ارز بازار آزاد افزایش یافته، صادرکنندگان ایرانی میزان صادرات خود را پایین‌تر از مقدار واقعی و هر زمان این اختلاف کاهشی شده، مقدار صادرات خود را نزدیک به رقم واقعی اعلام کرده‌اند.
از همین‌رو در پاییز 99 که اختلاف نرخ ارز نیما و بازار آزاد کاهش یافته، نرخ کم اظهاری صادرات هم کمتر شده است. در مقابل در آخرین فصل سال 1401، نرخ ارز بازار آزاد از نرخ نیمایی فاصله زیادی گرفته و در نتیجه انگیزه صادرکنندگان جهت کم اظهاری افزایش یافته است.
به عبارتی بعد از الزام صادرکنندگان در نیمه دوم سال 97 به فروش ارز خود در سامانه نیما، انگیزه صادرکنندگان جهت پایین‌تر اعلام کردن مقادیر صادرات خود افزایش پیدا کرده و موجب افزایش نرخ کم اظهاری در صادرات شده است. نرخ کم اظهاری در صادرات از نسبت برآورد کم اظهاری صادرات به کل صادرات غیرنفتی بدست آمده است. همچنین برآورد مقدار کم اظهاری صادرات از اختلاف ارزش وزنی دلاری ارقام ثبت شده در پایگاه داده سازمان ملل و آمار گمرک محاسبه شده است.
در نیمه دوم سال 97، نرخ کم اظهاری صادرات برابر با 4.7 درصد بوده است. در واقع 4.7 درصد از مقدار کل صادرات غیرنفتی، در ارقام اعلامی صادرات کمتر از مقدار واقعی اعلام شده است.
با افزایش اختلاف نرخ ارز بازار آزاد و نیما، نرخ کم اظهاری صادرات نیز افزایش یافته است. در سال 98 این نرخ به 6.6 درصد رسیده است. در سال‌های 99 و 1400 نیز نرخ کم اظهاری صادرات به ترتیب 7.9 درصد و 7.6 درصد محاسبه شده است. با این‌حال در سال 1401 این نرخ افزایش زیادی را تجربه کرده و به 12.1 درصد رسیده است. علت این افزایش شدید اختلاف بیشتر نرخ ارز بازار آزاد و نیما در سال 1401 نسبت به سال‌های ابتدایی تشکیل سامانه نیما است.
منبع: اکو ایران

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/940872/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور زهیر توکلی در سرزمین شعر

عاشقان در عاشقان پاینده اند!

دل همدیگر رو نشکونید!

داوران گمنام در کمین لیگ برتر!

پیوس: حق من مربیگری لیگ برتر است

برنامه اردویی استقلال مشخص شد

اسبقیان: اجازه نمی‌دهیم فدراسیون‌ها حیاط خلوت شوند

تغییر زمان برگزاری 2 بازی هفته شانزدهم لیگ برتر بسکتبال

توضیح باشگاه تراکتور در مورد نقل و انتقالات بازیکنان

آموریم: بازیکنانم عصبی و ترسو هستند

بازدید گاریدو از امکانات باشگاه الاتحاد لیبی

رونمایی فلیک از جواهر جدید بارسلونا

مدافع مورد نظر استقلال لو رفت!

جریمه دو میلیارد تومانی به مدیرعامل پرسپولیس ابلاغ شد

عکس/ «مهدی پاکدل و رعنا آزادی ور» در پشت صحنه سریال جیران سال 1400

اعتراض به اخراج کاپیتان سپاهان، از چمن تا تلویزیون!

داز قصه سربریده شدن سارینا روی صحنه نمایش

تجربه «بعد از افتادن» از 18 دی در تئاتر لبخند

کارگاه آموزشی «هوش مصنوعی و گرافیک» در سنندج برگزارمی‌شود

مدال بایدن بی‌صاحب ماند | فرهیختگان آنلاین

مسکن ملی خبرنگاران کردستان؛ صفر درصد پیشرفت!

ماجرای شهادت مرزبان کردستانی چه بود؟

تماس بیش از 11 هزار کردستانی با اورژانس اجتماعی

عکس | شماره 24 ابدی از بایگانی پرسپولیس خارج شد | رونمایی از صاحب جدید

واگذاری فعالیت‌ها به بخش مردمی از رویکردهای سازمان بهزیستی است

مرزبان ایرانی در کردستان در سرمای منفی 18 درجه یخ زد+ عکس

علت شهادت مرزبان کردستانی چه بود؟

صدور 21 فقره کیفرخواست برای مجرمان توزیع گوشت غیرقابل مصرف

فروش دام غیربهداشتی در خیابانی در کرمانشاه

برخورد جدی تعزیرات کرمانشاه با پزشکان «زیرمیزی بگیر»

حمله تند روزنامه اصلاح طلب به مخالفان دولت/ گفتید لامبورگینی تولید می‌کنیم، قیمت پراید را چند برابر کردید؛ اکنون مدعی دلار 20 هزار تومانی شده‌اید

تحلیل اقتصادی محمود جامساز پیرامون استیضاح وزیر اقتصاد و بحران‌های اقتصادی کشور

استاندار هرمزگان: نباید ‌از کنار اقتصاد دریامحور بگذریم

قوه قضاییه قیمت ارز را کنترل کند

تورم چگونه زندگی ایرانیان را تحت تاثیر قرار داد؟+ جزئیات

درخواست نماینده مجلس از قوه قضائیه برای کنترل قیمت ارز

«ناترازی»؛ عنوانی محترمانه برای رفتار غلط/ بی‌حد و حصر مصرف را افزایش دادند، امروز می‌گویند چرا انرژی کم داریم!

حذف سوءظن پولشویی از دامن اقتصاد ملی با پذیرش FATF / واحدهای تولیدی نیازمند فرصت برای پراخت بدهی‌های گاز و برق هستند

اصولگرایان در دولت رئیسی می گفتند مردم اشکنه بخورند، الان در دولت پزشکیان می گویند با یک بشکن دلار 20 هزار تومان می شود

سقوط ارزش یورو برابر دلار آمریکا

پرورش ماهی در قفس موجب رونق اقتصاد دریایی می‌شود

موسسه رازی نقش کلیدی در تأمین سلامت کشور و رونق اقتصاد سلامت دارد

نظر اقتصادانان به دنده عقب سنگین تا دلار 20 هزار تومانی؛ کار حضرت فیل یا شدنی؟

مقابله علمی با جرایم در عصر کنونی اجتناب‌ناپذیر است

مقابله علمی با جرائم در عصر کنونی اجتناب‌ناپذیر است

خیابانی عجیب در شهر کرمانشاه

پیام تبریک مدیرعامل صندوق قرض‌الحسنه شاهدبه مناسبت فرارسیدن ماه رجب و آغاز سال میلادی 2025

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان «میعادی»

تقدیر فرمانده سپاه علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) قم از رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران

مادر شهیدان «پیشگاه» آسمانی شد