عصر کرد

آخرين مطالب

توقف چرخه معیوب اقتصاد با عرضه زمین به مردم / راهکاری برای حل ناترازی‌ها سیاسی

توقف چرخه معیوب اقتصاد با عرضه زمین به مردم / راهکاری برای حل ناترازی‌ها
  بزرگنمايي:

عصر کرد - در حالی دولت به دلیل پرداخت یارانه‌ و افزایش رفاه خانوار، به استقراض از بانک‌ها، برداشت از صندوق بازنشستگی و خلق پول روی آورده، که مجلس شورای اسلامی، بر این باور است که دولت با آزادسازی 1.8میلیون هکتار از زمین‌های دراختیار خود می‌تواند بدون نیاز به خلق پول، استقراض از بانک‌ها و برداشت از صندوق بازنشستگی، رفاه خانوار را افزایش دهد، چراکه با کاهش هزینه مسکن که بیش از 50 درصد از سبد هزینه‌ای خانوار را تشکیل می‌دهد، عملا رفاه خانوار بیشتر می‌شود.
به گزارش امتداد، صندوق‌های بازنشستگی قرار بود امکانی برای آسایش بازنشستگان باشند ولی بحرانی که گریبان این صندوق‌ها را گرفته است، سبب شده است تا نه‌تنها در پرداخت مستمری بازنشستگان خلل ایجاد شود؛ بلکه به یکی از بزرگترین مشکلات اقتصادی کشور تبدیل شده است. از میان 17 صندوق بازنشستگی کشور، 15 صندوق کاملاً در مرحله «ورشکستگی» قرار دارند. یکی از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی وضعیت صندوق‌های بازنشستگی، شاخص «نسبت پشتیبانی» است. طبق این شاخص، «صندوق بازنشستگی کشوری» مرز بحران را هم رد کرده است و الان دقیقا در میان بحران قرار دارد. این صندوق به‌قدری در شرایط نابه‌سامانی قرار دارد که براساس لایحه بودجه 1404، امکان انحلال آن وجود دارد. وضعیت «سازمان تامین اجتماعی» هم هرچند بهتر از صندوق بازنشستگی کشوری است؛ اما شرایط مساعدی ندارد. این صندوق هنوز برای پرداخت مستمری‌ها به منابع بودجه نیاز ندارد؛ اما به عکس همه صندوق‌ها، دولت از منابع آن برداشت می‌کند. به‌نقل از علی دهقان‌کیا، رئیس کانون کارگران بازنشسته تامین اجتماعی تهران، دولت درحال‌حاضر بالغ بر 900 همت فقط به سازمان تامین اجتماعی کشور بدهکار است. بنابر نظر کارشناسان یکی از دلایل زیان‌ده بودن صندوق‌های بازنشستگی، «پرداخت نشدن تعهدات مالی دولت» و «برداشت‌های دولت» از منابع صندوق‌هاست. در این شرایط که صندوق‌های بازنشستگی در بحران قرار دارند و دولت نتوانسته است تعهدات خود را نسبت به ‌آن‌ها پرداخت کند و با کسری بودجه مواجه است، دولت درگیر یک هزینه دیگر هم هست که خود از عوامل دیگر کسری بودجه کشور است. دولت به‌خاطر شرایط اقتصادی کشور و تورم و سهم 70درصدی هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار و برای آنکه نارضایتی اجتماعی ایجاد نشود، به مردم یارانه‌های نقدی و پنهان پرداخت می‌کند. دولت مجبور است برای تامین منبع این یارانه‌ها، دست به استقراض از نظام بانکی کشور بزند یا از منابع صندوق‌های بازنشستگی بردارد که نتیجه آن جز کسری بیشتر و ابربدهکار شدن دولت نیست. 
در این شرایط که صندوق‌های بازنشستگی در بحران قرار دارند و دولت نتوانسته است تعهدات خود را نسبت به ‌آن‌ها پرداخت کند و با کسری بودجه مواجه است، دولت درگیر یک هزینه دیگر هم هست که خود از عوامل دیگر کسری بودجه کشور است. دولت به‌خاطر شرایط اقتصادی کشور و تورم و سهم 70درصدی هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار و برای آنکه نارضایتی اجتماعی ایجاد نشود، به مردم یارانه‌های نقدی و پنهان پرداخت می‌کند. شکستن این چرخه معیوب کسری و استقراض و تورم، راهکاری دارد که هم کارشناسان اقتصادی و هم مجلس شورای اسلامی آن را مطرح کرده‌اند. دولت به‌جای آنکه مسیر طولانی و پیچیده پرداخت یارانه را برای کاهش فشار اقتصادی بر خانوارها طی کند، می‌تواند سهم بزرگترین کالای سبد هزینه خانوار، مسکن با سهم 50 تا 70 درصدی‌اش در این سبد، را با عرضه زمین به مردم به صفر برساند. اگر این هزینه در سبد هزینه‌های مردم به صفر برسد، دولت می‌تواند با واقعی کردن قیمت‌ حامل‌های انرژی، بخشی از کسری بودجه را جبران کند و پایانی به چرخه کسری، استقراض و تورم بدهد. عرضه زمین از آنجا اهمیت پیدا می‌کند که هزینه آن در قیمت نهایی یک واحد مسکونی، 70درصد است و اگر مردم زمین رایگان دراختیار داشته باشند، 70 درصد از هزینه‌هایشان کاسته می‌شود برای آنکه صاحب‌خانه شوند. بحران صندوق‌های بازنشستگی، درنتیجه مسیر اشتباه دولت احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بحران صندوق‌های بازنشستگی را، چالشی جدی در کشور می‌داند. از میان 17 صندوق بازنشستگی کشور، 15 صندوق کاملاً در مرحله «ورشکستگی» قرار دارند. یکی از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی وضعیت صندوق‌های بازنشستگی، شاخص «نسبت پشتیبانی» است. نسبت پشتیبانی، به معنای «نسبت بیمه‌پردازان به مستمری‌بگیران» است. اگر این نسبت کم‌تر از عدد «3» باشد، می‌توان یک سازمان بیمه‌ای را ورشکسته نامید این عدد برای «صندوق بازنشستگی کشوری» به عدد «0.55» رسیده است؛ یعنی صندوق مرز بحران را هم رد کرده است و الان دقیقا در میان بحران قرار دارد. این صندوق به‌قدری در شرایط نابه‌سامانی قرار دارد که براساس لایحه بودجه 1404، امکان انحلال آن وجود دارد. وضعیت «سازمان تامین اجتماعی» هم هرچند بهتر از صندوق بازنشستگی کشوری است؛ اما شرایط مساعدی ندارد. نسبت پشتیبانی این سازمان، «4» است و روند آن در ده سال گذشته، نزولی بوده است. این صندوق هنوز برای پرداخت مستمری‌ها به منابع بودجه نیاز ندارد؛ اما به عکس همه صندوق‌ها، دولت از منابع آن برداشت می‌کند. به‌نقل از علی دهقان‌کیا، رئیس کانون کارگران بازنشسته تامین اجتماعی تهران، دولت درحال‌حاضر بالغ بر 900 همت فقط به سازمان تامین اجتماعی کشور بدهکار است و به‌نظر می‌رسد باتوجه به پیش‌بینی‌های کسری 700 همتی بودجه 1404، دولت توان پرداخت این بدهی را هم نداشته باشد و سال‌به‌سال بر میزان آن افزوده شود. بحران مذکور به‌ویژه در سازمان تأمین اجتماعی، که بزرگترین صندوق بیمه‌ای کشور با 46میلیون و 500هزار نفر تحت پوشش است، حیاتی‌تر است. حمید نجف، کارشناس حوزه کار، یکی از علل بحران صندوق‌های بازنشستگی را، استفاده دولت از منابع آن‌ها برای جبران کسری‌ها می‌داند. درحال‌حاضر، بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی از مرز 900هزار میلیارد تومان فراتر رفته است و این بدهی‌ها موجب بروز بحران مالی در این صندوق شده است. میزان بدهی‌های دولت به این سازمان در سال‌های مختلف در نمودار زیر نشان داده شده است.
براساس این نمودار، میزان بدهی دولت به تامین اجتماعی در ابتدای سال 1390، عددی بالغ بر 35هزار و 549 میلیارد تومان بوده است و در پایان دهه 90، این عدد به 344هزار میلیارد تومان افزایش یافته است و در سال 1403 مبلغ آن در حدود 900هزار میلیارد تومان است. این اعداد نشان می‌دهد با اوج گرفتن تورم و کاهش درآمدهای دولت و افزایش قیمت مسکن در دهه 90 و تدوام پرداخت یارانه‌ها، سبب شده است تا دولت به ابربدهکار سازمان تامین اجتماعی تبدیل شود.
به گفته کارشناسان اقتصادی، آزادسازی زمین‌های دولتی و عرضه آن به مردم نه تنها از طریق کاهش هزینه‌های مسکن، بلکه با کاهش فشار مالی بر دولت، می‌تواند به کاهش یارانه‌های پنهان و کسری بودجه منجر شود. در این صورت، دولت قادر خواهد بود منابع مالی خود را به‌جای پرداخت یارانه‌ها، برای رفع ناترازی‌ها و بحران‌های دیگر اقتصادی کشور اختصاص دهد.
دولت اگر در گذشته می‌توانست کسری‌ها را با فروش نفت جبران کند، درحال‌حاضر تنها راه آن، استقراض از بانک‌هاست. با افزایش کسری بودجه و تورم، میزان استقراض دولت نیز بیشتر شده است و از طرف دیگر، فشار اقتصادی بر مردم موجب ایجاد نارضایتی‌هایی شده است. بنابراین دولت برای آنکه بتواند از این فشار اقتصادی بکاهد، مسیر دشوار «یارانه» را انتخاب کرده است. در سال 2022، دولت درمجموع بیش از 127میلیارد دلار یارانه پنهان انرژی پرداخت کرده است و در بودجه 1404 فقط مبلغ یارانه نان، 250هزار میلیارد پیش‌بینی شده است و مبلغ یارانه‌های نقدی در حدود 315هزار میلیارد تومان در سال است. هرچند که مبلغ یارانه‌ها متناسب با تورم نیست و گره بزرگی را از زندگی مردم نمی‌گشاید و در بلندمدت جز کسری بیشتر، عایدی دیگری برای دولت ندارد. به‌عبارت دیگر، کسری‌های دولت باعث فشار اقتصادی بر مردم شده است و دولت برای جبران این فشار اقتصادی، یارانه پرداخت می‌کند؛ اما چون منابع مالی‌اش محدود است، استقراض می‌کند که مجدد باعث کسری بیشتر و افزایش نقدینگی و تورم می‌شود.
عرضه زمین، راه نجات اقتصاد
دولت برای کاهش فشار اقتصادی بر مردم راه دشواری را انتخاب کرده است؛ در حالی که با پرداخت یارانه‌های نقدی و انرژی سعی دارد هزینه‌های مردم را کاهش دهد؛ اما این اقدامات هنوز نتواسته‌اند به‌طور مؤثر رضایت مردم را جلب کنند. با وجود پرداخت یارانه‌ها، فشار اقتصادی همچنان بر دوش مردم سنگینی می‌کند. به گفته رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست خبری روز مجلس، حتی اگر یک فرد در طول 70 سال یک سوم از حقوق خود را پس‌انداز کند، باز هم قادر به خرید خانه‌ای زیر 100 متر نخواهد بود. این نشان‌دهنده ناکافی بودن اقدامات دولت در حل بحران معیشت است.
راهکاری که مجلس و کارشناسان اقتصادی پیش روی دولت قرار داده‌اند، راهی مستقیم است و کمک می‌کند هم نارضایتی مردم را می‌کاهد و هم در طول زمان، بحران اقتصادی کشور را حل می‌کند. درحال حاضر، حذف هزینه بزرگترین کالای سبد هزینه خانوار به مردم کمک بیشتری می‌کند تا آنکه دولت بخواهد به آن‌ها یارانه پرداخت کند. مردم بین 50 تا 70 درصد از درآمدشان را صرف هزینه مسکن می‌کنند و این هزینه با یارانه جبران نمی‌شود. از آنجا که دولت 1.8 میلیون هکتار زمین در دست دارد، می‌تواند با عرضه زمین به مردم هزینه مسکن را به صفر برساند.
رئیس مجلس حل مسائل اقتصادی را در گرو حل مسئله مسکن از طریق تامین زمین توسط دولت اعلام کرد. علت اهمیت بالای زمین در شکستن چرخه معیوب اقتصادی این است که زمین، 70 درصد قیمت نهایی یک واحد مسکونی را به‌خود اختصاص می‌دهد و اگر دولت به مردم زمین رایگان دهد، خودشان می‌توانند به ساخت مسکن بپردازند. این اقدام نه تنها معیشت مردم را بهبود می‌بخشد، بلکه دولت نیز می‌تواند به‌جای پرداخت یارانه‌های نقدی و انرژی، هزینه‌های خود را کاهش دهد و از این طریق منابع مالی خود را برای رفع سایر مشکلات اقتصادی از جمله کسری بودجه و ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی تخصیص دهد.
به گفته کارشناسان اقتصادی، آزادسازی زمین‌های دولتی و عرضه آن به مردم نه تنها از طریق کاهش هزینه‌های مسکن، بلکه با کاهش فشار مالی بر دولت، می‌تواند به کاهش یارانه‌های پنهان و کسری بودجه منجر شود. در این صورت، دولت قادر خواهد بود منابع مالی خود را به‌جای پرداخت یارانه‌ها، برای رفع ناترازی‌ها و بحران‌های دیگر اقتصادی کشور اختصاص دهد. به‌طور کلی، این راه‌حل پیشنهادی مجلس می‌تواند با حل بحران مسکن، بحران اقتصادی کشور را برطرف کند و دولت را از استقراض مجدد و کسری‌های بی‌پایان نجات دهد.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/926993/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وضعیت بحرانی مسکن در ایران/ جزئیاتی از سقوط عجیب

ماجرای صحنه عجیب مسلمان مقابل پرسپولیس(ویدیو)

چالش بهترین هم‌‌بازی با محسن مسلمان

تغییرات سرمربی‌ها در نیم فصل اول لیگ برتر ایران

آموریم با این تغییر تاکتیکی محبوب هواداران شد

تصمیمات تاکتیکی فلیک، رئال مادرید را نابود کرد

گروههای منتخب جشنواره تئاتر نیروی پدافندهای ارتش در شیراز به روی صحنه می روند

ماجرای صحنه عجیب مسلمان مقابل پرسپولیس

گروههای منتخب جشنواره تئاتر نیروی پدافند هوایی ارتش در شیراز به روی صحنه می روند

درخواست لواندوفسکی از آرائوخو وسط جشن قهرمانی

چپ‌ پای استقلال دوباره شاگرد یحیی می‌شود!

پشت‌پرده داستان محسن مسلمان و استقلال

مسلمان: اگر من در پرسپولیس بودم نمی‌گذاشتم بیرانوند برود

مسلمان: بین دعوای کی‌روش و برانکو سوختم

جلسه شبانه موسیمانه با مدیران باشگاه استقلال

ترکیب 11 نفره تیم ملی در جام‌جهانی از دید محسن مسلمان

قرارداد بلند مدت ایران و روسیه تأثیرات مثبتی بر اقتصاد ایران خواهد داشت

لیگ برتر ایران خالی از داور متخصص شد!

مسلمان: استقلال باید مربی ایرانی می‌آورد

مسلمان: الان ورود کردن به سرخابی‌ها خیلی راحت‌تر شده است

ماجرای قرارداد محسن مسلمان با استقلال

رونمایی محسن مسلمان از سرمربی احتمالی پرسپولیس

پاسخ تند پی‌اس‌جی به حملات مالک لیون به الخلیفی

خاطره بازی و تمجید محسن مسلمان از باشگاه سپاهان

عملکرد استقلال تا پایان نیم فصل لیگ برتر

صحبت‌های محسن مسلمان در خصوص بهترین گلش

رونالدو صاحب ارزشمندترین کلکسیون ساعت جهان؛ هزینه 10 میلیون دلار برای ساعت‌های مچی | اخبار ورزشی

ابراهیموویچ به لاتزیو پیوست

ایراد پرسپولیس زمان گاریدو از زبان محسن مسلمان

طارمی: فینال سوپرکاپ ایتالیا از دستمان در رفت

بررسی نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال

محسن مسلمان: الکلاسیکو را دیدم، شبیه بازی‌های لیگ خودمان بود!

محسن مسلمان: طارمی و علیپور در خط حمله واقعا وحشی بودند

خاطره بازی محسن مسلمان و طارمی از حضورشان در پرسپولیس

پایان 30 سال زندگی مشترک؛ گواردیولا و همسرش جدا شدند!

دومینوی خروج سرمایه

عقلانیت؛ هنرِ اقتصاد توحیدی و دینی است/ اصلاح دیوان‌سالاری بزرگ‌ترین جهاد و خدمت

بسته حمایتی وزارت صمت تصویب شود/ وزارت اقتصاد شرایط پرچالش تولید را درک کند

داستانک/ برگه امتحانی

کاپیتان سابق لیورپول، بلاگر حوزه املاک در دوبی!‏

رئال‌ مادرید به دنبال جذب پدیده هجده ساله الچه

استعداد محبوب برانکو خداحافظی کرد

تبریک روز پدر با بازیکنان تیم ملی فوتبال و باشگاهی

فاتح اروپا 3 سال دیگر روی نیمکت اسپانیا

آخرین تصویر از بمب نقل و انتقالات در پرسپولیس!

آبروریزی المپیک پاریس؛ مدال‌ها پس فرستاده شدند!

انتقاد میثاقی از روند جذب بازیکن و سرمربی پرسپولیس

دقیقی: فصول آینده می‌توانیم برای رتبه بهتر تلاش کنیم

بازگشت زننده پنالتی قهرمانی جام جهانی 2022 به لیگ آرژانتین

عیدی به استقلالی‌ها قبل از شکست برابر خیبر!