عصر کرد

آخرين مطالب

آرامگاه ارسلان جاذب کجاست؟ اجتماعی

آرامگاه ارسلان جاذب کجاست؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد -

عصر کرد

می گویند اینجا آرامگاه ارسلان جاذب از سرداران سلطان مسعود غزنوی است. او سرداری فرهنگ دوست و از شیفتگان حماسه سرای نامدار ایرانی فردوسی پاکزاد بود و از همین رو آرامگاهی برای این شاعر ارجمند ساخت .
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
آرامگاه سردار غزنوی از جاهای دیدنی فریمان محسوب می‌شود که در 40 کیلومتری جنوب شرقی مشهد و در روستای سنگ بست، در مسیر مشهد به فریمان قرار دارد. این بنا و میل کنار آن قدیمی‌ترین بناهای تاریخی خراسان است که نمونه جالبی از آجرکاری در معماری دوران پس از اسلام ایران محسوب می‌شود. «آرتور اپهام پوپ» در کتاب «معماری ایران، پیروزی شکل و رنگ»، این بنا را از آثار اوایل قرن چهارم هجری قمری دانسته و نوشته که احتمالا این بنا در اصل دو مناره داشته است.
در تذکره دولتشاه سمرقندی (تالیف قرن یازدهم هجری قمری)، به رباط سنگ بست که در آن روزگار ویران بوده، اشاره شده و آمده که قبر ارسلان در این رباط است. بعدها علی شیر نوایی رباط دیگری در نزدیکی آن ساخته است. رباط اخیر امروزه بر پا و به «رباط سنگ بست» معروف است. تا چند دهه اخیر، آثار و بقایای مستحدثاتی در اطراف مقبره دیده می‌شد و «هرتسفلد» به بقایای کاروانسرا و مدرسه‌ای در این محل اشاره کرده است.
این بنا یگانه اثر معماری دوره غزنویان در محدوده کنونی ایران است و قدمتی بیش از هزار سال دارد. مقبره گنبد خانه‌ای مربع شکل است که گنبدی با پایه هشت ضلعی آن را می‌پوشاند. گوشه‌سازی‌های گنبد در نهایت مهارت انجام شده است و نشان می‌دهد که در آن زمان فن گوشه‌سازی در ابتدای راه نبوده است. نمای خارجی بنا هیچ‌گونه تزیینی ندارد، ولی در داخل آن تزیینات آجری و نقاشی دیده می‌شود. بر گرداگرد داخل گنبد، کتیبه زیبایی به خط کوفی آجرکاری شده بوده که امروزه اغلب آجرهای آن شکسته و فروریخته است و قابل خواندن نیست.
طبق نظران کارشناسان کتیبه بنا در زیر گنبد مقبره به خط کوفی آجری نوشته شده که شامل آیات 34 و 35 سوره انبیا، کلمه الملک الله و آیه 101 سوره یوسف می‌شود؛ همچنین آیه 24 و 25 سوره یونس متن کتیبه پیرامون چهار ضلع بناست که به خط کوفی گچی تزئینی با رنگ سفید بر روی زمینه‌ای از گل و برگ به چشم می‌خورد.
بنا دارای گنبدی کوتاه بر روی ساقه‌ای هشت وجهی است این ساقه بر مکعبی با ارتفاع 10 متر استوار شده است. نمای بیرونی به سادگی تمام اجرا شده و مناره آن نیز با ارتفاع 40 متر و قطر حدود 5/5 متر در پایه و 2/5 متر در بالا و صد پله به استواری پابرجاست.
این بنای مربع بر پایه دیوارهای ضخیمی، 5/2 متر، استوار شده است و از هر سو یک در دارد، چهار دیواری به هشت ضلعی و سپس شانزده ضلعی و بالاخره به دایره ختم می‌شود، همانند بناهای فیروزآباد و سروستان که در هر دو معماری ساسانی با یک تفاوت که همان مورد نظر و توجه ما است، وجود دارد .
برای یک مقبره وجود چهار در، چندان منطقی به نظر نمیرسد بنابراین چهار طاقی سنگ بست یک مقبره مربوط به دوره اسلامی نیست و تزئینات موجود در دیواره‌ها و نیز چهار روزنه در گوشه‌های زیر سقف که به ترتیب روبروی هم قرار دارند ثابت می‌کند این مکان یک آتشکده بوده است، اما مطلب مهم این است که مشابهت‌های میان این بنا و یک نقاشی دیواری، یافته شده در آسیای مرکزی راه گشای توجه به نفوذ آئین بودائی و هنر همراه با آن در خطه خراسان است، در قرن‌های آخر سلطنت ساسانیان و قرن‌های نخست عصر اسلامی ایران شرقی شاید بتوان شباهت‌ها را مشاهده کرد.
نقاشی مورد بحث توسط یک گروه باستان‌شناس فرانسوی در بامیان یافته شد و به سنگ بست آن‌قدرها دور نیست. در این تصویر بنایی را با یک گنبد پخ و کوتاه مشاهده می‌کنیم که در وسط آن مجسمه بودا دیده می‌شود، نتیجه‌ای که از این مطلب گرفته می‌شود این است که گنبد به این شکل از ایران به آسیای مرکزی رفته است (بنای آتشکده) و دوباره از آسیای مرکزی به افغانستان آمده و شاید از افغانستان همین بنا به شکل یک معبد بودایی به ایران، خطه‌های شرقی خراسان، بازگشته است و گنبدهای بسته و بسیار کوتاه بودایی تحت تاثیر معماری ایرانی، آتشکده، به گنبدهای باز و بادگیر تبدیل شده است.
با این بناهای آتشکده‌ای ساده برخی تزئینات داخلی و تصاویر سنتی ایرانی نیز به آسیای مرکزی افغانستان رفته است که از آن جمله است تصویر خدای ماه که هم در آثار هنری بامیان دیده می‌شود و هم در ترکستان چین. بودایی‌ها، آتشکده‌های زرتشتی ایران شرقی را بدون دست‌کاری و تغییر شکل مبدل به مراکز خیریه مذهبی کردند. مسلمانان ایران نیز به آتشکده‌ها بی‌حرمتی نکردند و صدها آتشکده را با صلح و صفا به مسجد مبدل ساختند.
این بنا پس از مقبره امیر اسماعیل سامانی که در 295 هجری وفات یافت، قدیمی‌ترین بنای ایران پس از اسلام در خراسان است که البته یک بنای ساسانی است که در دوران پس از اسلام نیز هویت خود را حفظ کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/920053/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاعر برجسته کهگیلویه و بویراحمدی درگذشت

انتقاد پیمان یوسفی از هلدینگ خلیج فارس و وضعیت مدیریتی استقلال

برترین گل‌‍‌های تاتنهام در استادیوم اتحاد

رافائل نادال؛ خداحافظی با اسطوره دنیای تنیس

رونالدو: از یک میلیاردی شدن در شبکه‌های اجتماعی تعجب نکردم

پیش بازی فینال جام جهانی فوتبال 7 نفره بین ایران و اوکراین

حواشی بازی پرسپولیس و مس سونگون

واکنش کاظمیان به عملکرد خدابنده‌لو

حضور یک صاریغ در زمین فوتبال کاستاریکا

کاروان پرسپولیس آماده پرواز به دوحه

آغاز جنگ چندجانبه رئال با بایرن

پیام ویژه کارترون برای سپاهانی‌ها

«هومورو» در تئاتر مولوی روی صحنه می‌رود

بی‌توجهی در ارائه نقشه جامع منطقه آزاد بانه و مریوان گزارش می‌شود

مردم کردستان، خاطرات الهام‌بخش مادر شهیدان نمکی را از یاد نخواهند برد

تاثیرپذیری اقتصاد کشورها از کریدور شمال-جنوب

نقشه بارسا برای یامال؛ زودتر 18 ساله شو!

پایان والتری بوتاس در فرمول یک

مربیانی که پس از جدایی مجددا بازگشته‌اند

برترین گل‌های اتلتیکو زیر نظر سیمئونه

بازیکن سابق منچستریونایتد در بلژیک پستچی شد!

حمایت لواندوفسکی از پدیده یونایتد

سوءاستفاده تاریخی نیمار از عربستان

قلیچ: بیرانوند سوادش قد نمی‌دهد، کسی با او بحث نکند

تیم‌ بسکتبال باویلچر جوانان ایران جهانی شد

سیما سرمد در کنار سروش صحت در پشت صحنه فیلم صبحانه با زرافه ها + عکس

انتقام «مده‌آ» در پی قربانی شدن عشق

فال انبیا امروز جمعه 2 آذر 1403 برای متولدین ماه‌های مختلف

پرداخت 39 میلیارد تومان زکات در کرمانشاه

شواهد و قراین حاکی از عدم رونق مناطق آزاد است

گفت‌وگو| ‌تحصیل دانش‌آموزان در 145 مدرسه کانکسی کرمانشاه

خیلی از صلح ها از جنگ بدترن!

ادعای عجیب چینی‌ها: ما ژاپن را شکست دادیم!

تیم‌های راه یافته به نیمه نهایی دیویس کاپ 2024

غیبت عجیب قایدی در دیدار با تیم آزمون!

بنزما: یک خبرنگار نمی‌تواند به من زندگی کردن یاد بدهد!

تارتار با یک دغدغه خاص مقابل تراکتور

واکنش عبدالله روا به گزارش عجیب جواد خیابانی

هفت تراکتوری سابق علیه اسکوچیچ!

شکست تلخ اما امیدبخش و شروع دوباره پرسپولیس برای جبران

مدت‌زمان حافظه گربه چقدر است؟

سرپرست جدید دانشگاه آزاد کردستان منصوب شد+سوابق

وزیر اقتصاد: مسئولان مربوطه را موظف کردم که کیش را به روز‌های اوج خود برگردانند

اقتصاد ایران در دام درآمدهای نفتی/ نسخه امارات و عربستان برای ترک وابستگی به طلای سیاه؛ طلسم بزرگ می‌شکند؟

توقیف 7 هزار دستگاه خودرو و موتورسیکلت حادثه‌ساز در کردستان

سخنان دلنشین احسان عبدی پور

اینتر خرید بزرگ تابستانی‌اش را از ناپل می‌آورد!

مصاف حساس تراکتور و گل‌گهر در جام حذفی

مخالفت فدراسیون بسکتبال با برگزاری دیدارهای تیم ملی در کشور ثالث

مقایسه عملکرد امباپه با ستاره‌های تیم فوتبال رئال مادرید