عصر کرد

آخرين مطالب

انتشار «بازایران‌شناسی؛ گفتارهایی میان‌رشته‌ای» سیاسی

انتشار «بازایران‌شناسی؛ گفتارهایی میان‌رشته‌ای»
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا /کتاب «بازایران‌شناسی؛ گفتارهایی میان‌رشته‌ای» نوشته سیده راضیه یاسینی و مجید بهستانی منتشر شد.
کتاب «بازایران‌شناسی؛ گفتارهایی میان‌رشته‌ای» در سیزده گفتار، پنجره‌هایی را به موضوع بازاندیشی در ایران‌شناسی می‌گشاید که هر یک، راه را برای پژوهش‌های بعدی هموار کرده و امکان تحقیق و تأمل در مفاهیم «ایران»، «ایرانی» و «ایران‌شناسی» از منظر نگاهی درونی و ایرانی را فراهم کرده‌اند. این گفتارها برآمده از مطالعات مردم‌شناسانه، جامعه‌شناسانه، ارتباطات، علوم سیاسی، تاریخ، ادبیات، فرهنگ و هنر بوده و گذری بر هر یک از مداخل علمی ممکن، برای کنکاش در موضوع داشته‌اند.
در گفتار نخست، مرتضی فرهادی با ذکر سه گونه «شرق‌شناسی»، سه نوع «ایران‌شناسی»‏ را معرفی کرده است.
او پایه‌گذاری ایران‌شناسیِ بومی را به‌عنوان نوع سوم شرق‌شناسی و ایران‌شناسی ضرورتی می‌داند که می‌تواند با نقد ‏دو نوع اول و دوم شرق‌شناسی و به‎‌‎تبع آن نقد ایران‌شناسی، گونه‌ای از ایران‌شناسی را هم مبرا از تعصبات قومی و قبیله‌ای و هم به دور از اغراض استعماری و ‏پسا‎‌‎استعماری رقم زند. ‏
در گفتار دوم، سیدکاظم سجادپور ‏با طرح این پرسش که نسبت میان ایران‌شناسی و دیپلماسی چیست،‏ از اقتضائات تعامل ایران‌شناسی و دیپلماسی و بایسته‌های آن سخن گفته و نشان می‌دهد که وجود یک مجموعه قواعد ایرانیِ «ذات‌گرا»، «بافت‌گرا»، «تعادل‌گرا» و «جهت‌گرا» برای برقراری صحیح این نسبت، ضروری است.
در گفتار سوم، سیدجلال دهقانی ‏فیروزآبادی، با ذکر مکاتب مختلف ایران‌شناسی «شرق‌شناسانه، مارکسیستی، عربی، ترکی‏ و ایران‌شناسیِ ایرانی» به بحث دربارۀ الزامات تعامل ایران‌شناسی و دیپلماسی در فضای جدید منطقه‌ای و جهانی توجه می‌دهد و نسبت تحولات جهانی با روند مطالعات ایران‌شناسی در جهان و ایران را تحلیل می‌نماید.
در گفتار چهارم، تقی آزاد ارمکی با نقد واکنشی‌بودن جریان مطالعات ایران‌شناسانه در ایران، به جریان ایران‌شناسی در جهان، از تسلطّ نگاه از بیرون به درون ‏ایران سخن گفته و ضعف بنیان‌های معرفتی و دانشی ایران‌شناسی بر پایۀ علوم «‏زبان‌شناسی، باستان‌شناسی، تاریخ و تمدن‌شناسی، و جامعه‌شناسی» را از جمله دلایل آن برشمرده است.
در گفتار پنجم، حمید احمدی نشان می‌دهد که در تقابل تاریخ‌نگاری سنتی و ‏مدرن، هویت ملی و روایت از تاریخ ایران باستان چگونه دستخوش تغییر شده و غفلت از تاریخ‌نگاری بومی و فراموشی میراث تاریخی ایران، پیامدهایی همچون «سردرگمی در شناخت خط سیر تاریخ ایران»، «از بین‌رفتن تدریجی مفاهیم اصیل اندیشه سیاسی ایرانیان» و «ایجاد تشتت در هویت ملی با ایجاد ‏قوم‌گرایی، تفرقه‌افکنی و تجزیه‌طلبی» ‏را به همراه خواهد داشت.
در گفتار ششم، امیربهرام عرب‌ احمدی مناسبات فرهنگی و تمدنی ایران با شرق و شمال آفریقا را در خلال روابط تاریخی، از ایران باستان تا دورۀ معاصر واکاوی نموده و نشان می‌دهد که همچنان، چه ظرفیت فراوانی برای گسترش ارتباطات ایرانیان با شمال آفریقا در دورۀ معاصر و توسعۀ دانش ایران‌شناسی اصیل در این بخش از جغرافیای فرهنگی ایران وجود دارد.
در گفتار هفتم، محمدحسن رجبی دوانی، به بازخوانی نقش‌آفرینی فرهنگی تمدنی زنانِ ایرانی در تاریخ ایران، از آغاز مواجهه زنان ایرانی با دین اسلام تا ‏شکل‌گیری دوره تجدد می‌پردازد که همراه با نقدی بر تقابل انگاره تصویر مخدوش زن در اسلام، با انگارۀ شخصیت والای زن در ایران باستان نیز هست.
در گفتار هشتم،علیرضا شجاعی زند، مهم ترین مولفه‌های بازاندیشی در ایران‌شناسی را بیان می‌دارد. در این گفتار نوعی نگاه «از بیرون» به مسئله بازاندیشی صورت گرفته و نشان داده‌شده که بیرونی‌بودن، گاهی موجب امعان‌یافتن به جنبه‌ای می‌شود که کشف و فهم آن از درون و از نزدیک ممکن و میسر نبوده است. وی رهایی از سنت‌های ایران‌شناسی در گذشته را راه برون‌رفت از وضعیت موجود در مطالعات ایران‌شناختی می‌داند؛ از جمله: سنت «شرق‌شناسی»، سنت «باستان‌گرایی»، سنت نظریه‌پردازی‌های کلان بر اساس نظریاتی همچون «استبداد شرقی، ‏شیوه تولید آسیایی، ‏تحلیل اروپایی مارکسیستی از تاریخ ایران، ‏دولت رانتیر،‏ و جامعه کوتاه‌مدت و کلنگی و ...‏»، سنت «نگاه موزه‌ای» و سرانجام سنت «ایران‌شناسی ایرانیِ غرب‌گرا».‏
در گفتار نهم، نسرین فقیه ملک‌مرزبان، ضمن اشاره به اهمیت زبان در امر هویت ملی فردی و جمعی، دانشِ بلاغتِ زبانی ایرانیان را به مثابه یکی از حوزه‌های مهم در مطالعات ایران‌شناسی شرح و نشان می‌دهد که بلاغت زبان فارسی، چگونه در تثبیت و استمرار هویت ملی ایرانیان در گذر تاریخی طولانی ایفای نقش کرده است. این گفتار با ذکر مصادیق بلاغت زبانی در شاهنامه، ظرفیت‌های منحصربه‌فرد زبان فارسی را به‌مثابه مظهری از هویت ملی ایرانی، شایستۀ پژوهش در مطالعات ایران‌شناسانه می‌داند.
در گفتار دهم، محمدعلی رجبی از رابطۀ هنر و هویت ایرانی سخن گفته و به این پرسش از منظر هنر ایرانی پاسخ داده که چگونه می‌توان برای هنر، قائل به هویت جمعی بود. وی عنصر هویت‌بخشِ هنرِ ایرانی را‏ «کلمۀ حق» دانسته و با اشاره به سنت فُتوّت در فرهنگ ایرانی، هویتِ ایرانیِ هنر ایرانی و نیز هویت هنر شیعی ایرانی را تبیین می‌نماید.
در گفتار یازدهم، مرتضی کتبی، با پرسش از اینکه آیا ایران‌شناسی وام‌دار غرب‌شناسی است؟ و آیا ایران‌شناسی مقوله‌ای قابل توسعه در کشور است و یا به‌مثابه یک پدیده غربی استعماری باید کنار نهاده شود؟، بحثی دربارۀ رابطۀ غرب‌شناسی با ایران‌شناسی را طرح کرده است. وی با ذکر وجوه مثبت و منفی دانش شرق‌شناسی، چیستی ایران‌شناسی را به چالش می‌کشد.
در گفتار دوازدهم، عبداله بیچرانلو، با توجه به سیالیت مرزهای سیاسی، فرهنگی و جغرافیایی در جهان امروز، به بیان چگونگی وضعیت ارتباطات میان‌فرهنگی ایران در جهان نوین می‌پردازد. وی به این پرسش پاسخ می‌دهد که در جهان مرززدوۀ کنونی، چگونه می‌توان با بهره‌گیری از انواع فرصت‌ها، امکانات و ظرفیت‌ها (‏تاریخی، دینی- مذهبی، فرهنگی، زبانی، قومی، علمی، هنری، تجاری، ورزشی، و ...)، ‏ارتباطات میان‌فرهنگی ایران را در حوزه‌های مختلف جغرافیای فرهنگی ایران، گسترش داد.
در گفتار سیزدهم نیز با عنوان زنِ ایرانی از منظرِ ایرانی، سیده راضیه یاسینی، با اشاره به اینکه گام اول ‌بازاندیشی درباره ایران و ایرانی، شناسایی انسانِ ایرانی (زنِ ایرانی و مردِ ایرانی‏) است، تلاش کرده شاخصه‌های هویتِ زنِ ایرانی را از خلال منابع ادبی و هنری ایران معرفی کند. در این گفتار، همچنین به تطورات هویتی زن ایرانی در طول تاریخ از ایران باستان تا دورۀ اسلامی ایران پرداخته و نیز به تمایزات هویتی زن مسلمان ایرانی با هویت زن در دیگر ادیان توحیدی نیز اشاره شده است.
این کتاب توسط سیده راضیه یاسینی و مجید بهستانی، در 226 صفحه تدوین‌ و در پاییز 1403 توسط انتشارات بنیاد ایران‌شناسی به چاپ رسیده است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/919629/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«سربازان ساسانی در جامعه اسلامی» در کتابفروشی‌ها

زارع: قرار نبود از پاداش مالیات کم شود

قاسم‌پور: کامران تغییر وزن نمی‌دهد و در 92 کیلو کشتی می‌گیرد

اسکوچیچ: تراکتور فردا قوی و آماده بازی است

اسکوچیچ: معلوم نیست از ملی‌پوشان استفاده کنم

اسکوچیچ: امیدوارم هوا سرد نباشد و تماشاچی زیادی بیاید

ملیت مربی اهمیتی ندارد، کیفیت مهم است

اشترکالی خوب است اما روی او ریسک نمی‌کنم

رفیعی به دنبال طلسم‌شکنی در پرسپولیس

طارمی و رونالدو در تیم منتخب هفته فیفا

کبیری مدیرعامل کیش: رقبای کیش در ایران نیستند باید نگاهمان بین‌المللی شود

صحبت های شنیدنی سروش صحت درباره نوشتن

اگر چیزی را از دست دهید چیز بهتری به شما بخشیده می‌شود

هاشم بیگ زاده: بازیکنان تیم ملی تمرکز ندارند

هاشم بیگ زاده: با منطق انتقاد کنید

هاشم بیگ زاده: تیم ملی در فاز دفاعی بالانس نیست و مدافعان ما ثبات ندارند

هاشم بیگ زاده: ما پیش از شما به جام جهانی رفتیم

برتری ملی پوشان جوان بسکتبال با ویلچر مقابل هند

وضعیت گلیج بعد از یکسال دوری و حضور در لیگ پادوبنی

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند در تراکتور

تیم های ملی کشتی آزاد و فرنگی بامداد امروز راهی مسکو شدند

شهرآورد حساس خودروسازان در هفته نخست لیگ برتر والیبال زنان

سرمربی فرانسوی سپاهان به اصفهان آمد

افزایش 55 درصدی بارندگی‌ها در کردستان

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق سنندج امروز و فردا پنجشنبه 1 آذر و جمعه 2 آذر 1403

ظرفیت پر شدگی مخازن آبی کردستان 41 درصد است

وزیر اقتصاد وارد جزیره کیش شد

خواندن اولین شعر از هفت شربت با خاصیت ناامیدی

پایان روزهای کابوس‌وار سیتی

خاطره محمدرضا مهدوی از درگیری «علی دایی» با مسئولان ورزشگاه در لبنان

تاج: بنظر من هواداران از نتایج تیم ملی راضی هستند

جواد خیابانی: مگر هواپیما سختی راه دارد؟

کنایه خیابانی به عملکرد تیم ملی در مقدماتی جام جهانی

مقایسه معنادار رئیس فدراسیون عربستان با همتای ژاپنی

سکوت تاج درباره پرداخت هزینه دادرسی بیرانوند ازمحل پاداش آتی

خیابانی: من بخوام از نام بردن تو معروف بشم؟ خاک بر سر من!

ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل مس سونگون با حضور بازیکنان جوان

بکام به دنبال یک مربی بزرگ برای میامی

عکس/ 25 سال قبل؛ حسین پناهی و فردوس کاویانی در پشت صحنه سریال آژانس دوستی

آبفای کردستان: آب شرب روستای کول دیواندره مشکلی ندارد

3مدال روز اول نظامیان جهان برای تیم میکائیلی؛ عبدی قهرمان شد

ارجاع پرونده‌های فساد اداری در کردستان به دادگستری

زمان برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر کُردی مشخص شد

مردمی‌سازی اقتصاد؛ در تجارت خارجی کشور نیز مؤثر است

ادامه روند افزایشی دلار نیما/نرخ امروز:51هزار و 119تومان

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق کرمانشاه امروز پنج شنبه 1 آذر 1403

اینفوگرافی/ دانستنی‌های جالب شهر اصفهان

نمایشگاه کتاب کویت افتتاح شد

یک اثر خاص ایرانی در فهرست ویژه دفتر بین‌المللی کتاب

مصدومیت نیمار برای من بحران بزرگی درست کرد!