عصر کرد

آخرين مطالب

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد اقتصادی

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد
  بزرگنمايي:

عصر کرد - ایسنا /کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تألیف «علی‌اکبر عباسی» عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان است که به تازگی راهی بازار کتاب شده و در آن علاوه‌ بر پرداختن به مباحث مرتبط با دانش تاریخ و ویژگی‌های تاریخ‌نگاری در دوره‌های مختلف، بر شناسایی نقاط عطف در تاریخ‌نگاری تأکید شده است.
علی‌اکبر عباسی، با اشاره به اینکه کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» یک کتاب درسی دانشگاهی است، بیان کرد: من 14 سال است که تاریخ‌نگاری را در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تدریس می‌کنم و تجربه تدریس و نوشتن مقالات در خصوص تاریخ‌نگاری منجر به نگارش این کتاب شد. همواره از یک ربع قرن پیش تاکنون مقالاتی درخصوص تاریخ‌نگاری را در نشریات گوناگون به چاپ رسانده‌ام و به‌طور اختصاصی تألیف این کتاب در یک سال گذشته انجام شد و آبان‌ماه امسال نیز توسط انتشارات چشمه آفرینش به چاپ رسید.
او تأکید کرد: لازم به ذکر است که قبل از این نیز کتابی با عنوان «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» را تألیف کردم که بسیار مختصر بود و پس از اتمام نسخ چاپ اول، انتشارات مورخان با چاپ مجدد آن موافقت نمی‌کرد. برخی از مباحث این کتاب برگرفته از مطالب کتاب «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» است و بخش‌هایی از آن نیز با طرح جدیدی در خصوص تاریخ‌نگاری ایران و جهان اسلام در این کتاب مطرح‌شده است. تأکید من در این کتاب بیشتر بر سیر نگارش تاریخ‌ از دوره باستان تا دوره معاصر است.
عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان ادامه داد: مطالب کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» 50 درصد نسبت به مطالب کتاب «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» افزایش داشته است، مسائل تاریخ‌نگاری با تفسیر بیشتری آمده و در این کتاب بر روی تغییر در نگاه مورخان در پیچ‌های تاریخی، دوره‌هایی که سبک نگاه به تاریخ و نگارش تاریخ متفاوت شده و دگرگونی‌های اساسی، تأکید بیشتری شده است. در این کتاب سعی بر شناسایی نقاط عطف در تاریخ‌نگاری شده و روی نقاط عطف تأکید بیشتری شده است. همچنین تفسیر مطالب و مصادیق در کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» نسبت به کتاب قبلی بیشتر است، اگر چه شباهت‌هایی در سیر نگارش با کتاب قبلی دارد و روند توجه به تاریخ و تاریخ‌نگاری در دوره‌های مختلف نیز در هر دو کتاب وجود دارد.
مؤلف کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» در خصوص عناوین فصل‌های این کتاب توضیح داد: این کتاب دارای 16 فصل است؛ فصل اول آشنایی با اصطلاحات و واژگان است که دانش تاریخ، علم تاریخ و تاریخ‌نگاری در آن تعریف‌ شده است. فصل دوم محورهای نقد و بررسی کتاب است که در کتاب درآمدی بر تاریخ‌نگاری به این فصل پرداخته نشده بود که براساس تجربۀ 10 سال تدریس مقطع ارشد، متوجه ضرورت اضافه شدن این فصل به کتاب شدم.
عباسی افزود: فصل سوم، تاریخ‌نگاری در یونان، رم و ایران باستان است. فصل چهارم، تاریخ‌نگاری در قرون نخستین اسلامی است که انواع گونه‌های تاریخ‌نگاری مسلمانان در این فصل مطرح‌شده است. فصل پنجم، تاریخ عمومی و نشان‌دهنده رشد حس جهان‌شمولی تاریخ‌نگاران مسلمان است و به این موضوع پرداخته‌شده که مسلمانان از قرن سوم در تاریخ‌نگاری رشد بیشتری داشته‌اند و تاریخ جهان را نوشته‌اند. همچنین به تاریخ‌های عمومی پرداخته شده است که بسیاری از آن‌ها را ایرانیان نوشته‌اند؛ علاوه بر آن در این فصل به نمونه‌هایی از آن‌ها و ویژگی‌های تاریخ‌نگاری آن‌ها پرداخته‌شده است. فصل ششم نیز تاریخ‌نگاری فرق و مذاهب اسلامی است که اطلاعات مذهبی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در آن مطرح‌شده است.
این استاد دانشگاه توضیح داد: فصل هفتم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری تاریخ محلی است که مزایا، معایب، انواع و مصادیق آن به‌خصوص قبل از عهد مغول مطرح‌شده است. فصل هشتم نیز تاریخ سلسله‌ای ایران قبل از هجوم مغول است و در آن به مؤلفان کتاب‌هایی درخصوص سلسله‌های طاهریان تا خوارزمشاهیان در ایران پرداخته‌شده است. فصل نهم کتاب، تاریخ‌نگاری تذکره‌ها و کتب مرجع دایره المعارفی است و به ویژگی‌ها و سبک‌های تاریخ‌نگاری در این کتاب‌ها اشاره دارد و نمونه‌هایی از آن‌ها مربوط به دوره‌های مختلف در این فصل نیز مطرح‌شده است.
او ادامه داد: فصل دهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منابع ادبی در تاریخ‌نگاری اسلامی است که فراتر از ایران است و کل جهان اسلام را در بر می گیرد. فصل یازدهم، منابع جغرافیایی مورد استفاده در تاریخ‌نگاری است و به استفاده‌ای که ما از آثار جغرافیایی داریم، اطلاعاتی که در قرون گوناگون به ما می‌دهند، سفرنامه‌ها، مسالک و ممالک و تأثیرپذیری آن‌ها از نمونه‌های باستانی و تأثیرگذاری آن‌ها در حوزه‌های مختلف پرداخته‌شده است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: فصل دوازدهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری ایران در عهد مغول و تیموری است و به قرون 7 تا 9 هجری قمری پرداخته‌شده و ویژگی‌های خاصی که تاریخ‌نگاری در این دوران پیداکرده، بسیار متفاوت از دوره‌های قبلی است که این ویژگی‌ها در این فصل موردبررسی قرارگرفته است. فصل سیزدهم، صفویان و تاریخ‌نگاری است که ویژگی‌های تاریخی این دوران مطرح‌ شده است که ویژگی‌های خاصی دارد و کتاب‌های معروف آن دوران نیز در این فصل موردنقد و بررسی قرار داده‌ شده و بررسی انتقادی آن‌ها نیز مطرح‌شده است؛ همچنین انواعی از منابع دوره صفوی از سفرنامه‌ها، تواریخ عمومی و سلسله‌ای و غیره در این فصل مطرح‌شده است.
او ادامه داد: فصل چهاردهم نیز تاریخ‌نگاری از عهد افشاریه تا مشروطه است و فصل پانزدهم، ویژگی‌های تاریخ‌نگاری جدید در ایران مربوط به دوران بعد از مظفرالدین شاه قاجار است که تاریخ‌نگاری در ایران به‌طور اساسی متفاوت، مردمی و ساده و روان می‌شود. فصل شانزدهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری شفاهی است که به جایگاه آن در تاریخ‌نگاری جهانی، تاریخ مطرح‌شدن آن در ایران، ویژگی‌های آن، ضرورت پرداختن به تاریخ‌نگاری شفاهی و مزایا و رسالت‌های تاریخ شفاهی مطرح شده است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/917616/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعر انتخابی سمانه خلف‌زاده در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

جادوی نوشتن از دید دکتر شکوری

شعر اول آرش پورعلیزاده در مرحله نهایی رقابت شاعران

پرتغال امشب یک کاپیتان جدید دارد

اعلام آمادگی لوکاس ژوائو برای جبران

ستاره چلسی سورپرایز شد؛ شادی گل در مک‌دونالدز

اندونزی برای شگفتی مقابل عربستان برنامه دارد

حمله به عمارت لوکس پیکه؛ از اینجا گم شو!

تغییر لوگوی تاتنهام؛ کاش خروس حذف می‌شد!

جهانبخش به دیدار با قرقیزستان رسید

اوج آمادگی شماره 3 پرسپولیس در بهترین زمان ممکن

حرکت غیرورزشی ستاره‌‌ زنان یونایتد مقابل لستر

سرمربی جدید سپاهان را بهتر بشناسیم

ماجرا هولناک کشتن همسر با کلنگ به دلیل نداشتن 10 روز رابطه عاطفی

مصاحبه با قاتلی که همسرش را به دلیل نداشتن 10 روز رابطه با کلنگ کشت!

نادره رضایی: تلاش کنیم هنرمندان را به صحنه بازگردانیم

سفر پرماجرای شهید رضا رحمتی‌زاده در دفاع از میهن

آدام ر به تماشاخانه دا می‌رود

«سه نمایشنامه از محمد مساوات» به صحنه می‌رود

معین زندی پس از مشکلات ممنوعیت، به صحنه برمی‌گردد

انتظار هفت‌ساله حمیدرضا نعیمی به اجرا می‌رسد

تصاویر جدید نقی و ارسطو در پشت صحنه سریال پایتخت 7

چهارمین نمایشگاه احیای پایگاه‌های مقاومت «اسوه» در سنندج برپا شد

70 درصد جرایم سایبری کردستان جرایم مالی است

سختی کار رسانه‌ در کردستان

جدول برنامه زمانبندی خاموشی سنندج فردا سه شنبه 30 آبان 1403

مریم ایراندوست سرمربی تیم کردستان شد

برنامه مسابقات هفته‌های سوم تا پنجم لیگ دسته اول فوتبال بانوان

مرز کردستان مهمترین مزیت برای توسعه تجارت خارجی است

پیشرانی «ومعادن» در خاک کردستان / صنایع فولاد کردستان الگوی توسعه منطقه

بسیج در سنگر خدمت حامی جامعه است

دانشکده علوم انسانی بیشترین دانشجو را دارد

فرزین: وزیر اقتصاد نیز در حال پیگیری fatf است/کشف نرخ واقعی ارز تا 3 ماه آینده

ضرورت تخصیص شعب ویژه در مراکز قضایی جهت رسیدگی به مشکلات شهرک‌های صنعتی تهران

مهلت دو ماهه به وزارت اقتصاد برای اجرای کامل قانون تسهیل

وضعیت تولید کشور در ماه های آینده بهبود می یابد

برنامه بانک مرکزی برای مقاوم‌سازی اقتصاد مقابل سیاست‌های ترامپ چیست؟

صنعت و اقتصاد زیر چتر  حمایت بانک سینا

آلمان صادرات مجدد گاز روسیه را ممنوع کرد

تاریخ بازی تیم ملی ایران با قرقیزستان اعلام شد

خطبه فدکیه نشانی از اتصال به علم الهی و درگاه حضرت حق است

از همکاری با شهرداری کرمانشاه در توسعه مسائل اقتصادی استقبال می‌کنیم

جشن باشکوه بزرگداشت انار در کرمانشاه!

اجرای 69 برنامه ویژه هفته بسیج در کرمانشاه

آغاز کمپین اطلاع‌رسانی بیماری HIV در کیش

انتشار شانزده روایت از شرح نسبت ایرانی‌ها با غزه

رونمایی از دست‌نوشته‌های نیما یوشیج

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد

با من بی کس تنها شده یارا تو بمان!

شربت هفت گل با خاصیت امیدواری