عصر کرد

آخرين مطالب

معدن و اقتصاد پایدار اقتصادي

  بزرگنمايي:

عصر کرد -

عصر کرد

برای توسعه معادن به‌منظور تاثیرگذاری بهینه آن بر اقتصاد پایدار، در مرحله اول ضروری است که زیرساخت‌های لازم در راستای انجام فعالیت معدنکاری سیستماتیک و در مقیاس بزرگ اجرایی شود. زیرساخت‌های موردنیاز برای بخش معادن عبارت است از: زیرساخت راه ارتباطی، برق‌رسانی، آبرسانی، مخابرات، تهیه و دسته‌بندی داده‌های اکتشافی و.
... از میان این زیرساخت‌ها، توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تهیه داده‌های اکتشافی مستند و معتبر از اهمیت بالاتری برخوردار است، چراکه حمل‌ونقل مواد معدنی استخراج‌شده از معادن و تامین خوراک موردنیاز واحدهای صنعتی، فرآیند نهایی معدنکاری به‌حساب می‌آید و تلاش در راستای کاهش هزینه‌های مرتبط با این بخش به‌منظور کاهش نرخ نهایی تمام‌شده جزو مولفه‌های اقتصاد پویا به‌شمار می‌رود. همچنین از آنجایی که معادن معمولا در مناطقی کوهستانی و صعب‌العبور قرار گرفته‌اند، بنابراین در راستای دستیابی به اکتشاف و استخراج مواد معدنی با ارزش و توسعه فعالیت‌های معدنی ضرورت دارد تا به بخش ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی معادن به‌عنوان یکی از پیش‌نیازهای اساسی توسعه بخش معدن نگریسته شود و اقدامات لازم در این‌باره که برابر قانون معادن برعهده دولت است، به مرحله اجرا درآید. همچنین با توسعه زیرساخت راه ارتباطی معادن در بیشتر موارد شاهد آن خواهیم بود که راه ارتباطی روستاهای محل وقوع معادن نیز وضعیت بسامانی پیدا کند و رفت‌وآمد در آنها برای مردم منطقه به‌سهولت امکان‌پذیر شود. زیرساخت تهیه داده‌های اکتشافی مستند و منطبق با استانداردهای جهانی نیز برای توسعه فعالیت‌های معدنی موثر و همچنین کاهش ریسک سرمایه‌گذاری و از بین بردن منبع فسادی به نام رانت اطلاعاتی از ضروریات توسعه پایدار بخش معدن است.
طی سال‌های گذشته، اقدامات موثری در راستای ایجاد و توسعه زیرساخت‌های معدنی انجام گرفته است. از جمله ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی که براساس قوانین و مقررات برعهده دولت است و باید از محل اخذ حقوق دولتی، درصدی را برای توسعه زیرساخت‌های معدنی اختصاص دهد. در زمینه توسعه فعالیت‌های اکتشافی نیز براساس قانون معادن و آیین‌نامه اجرایی آن مقرر شده است که درصدی از محل اخذ حقوق دولتی به این امر اختصاص یابد.
در بحث تهیه داده‌های اکتشافی، متاسفانه اقدامات موثری انجام نشده است. برای مثال، هدف اصلی طرح پهنه‌های اکتشافی کشور که از حدود 10 سال پیش عملیاتی شده است، تهیه بانک اطلاعات اکتشافی با انجام عملیات اکتشافی سیستماتیک و منطبق با استانداردهای جهانی بود که در حال‌ حاضر با مطالعه اقدامات انجام‌شده روشن است که هدف اصلی یعنی شناسایی مناطق دارای ظرفیت معدنی و تکمیل عملیات اکتشافی چهارگانه روی آنها، محقق نشده و به‌طورمشخص می‌توان گفت که طرح پهنه‌بندی اکتشافی در کشور در رسیدن به اهداف مدنظر ناموفق عمل کرده است. با مقایسه کشورهای موفق معدنی در زمینه حفاری اکتشافی انجام‌گرفته طی یک دوره زمانی ده‌ساله و انجام عملیات اکتشاف ژئوفیزیک هوابرد مشخص می‌شود که در این زمینه‌ها نیز عملکرد چندان موفقی نداشته و از بسیاری کشورهای موفق معدنی در زمینه اکتشاف عقب افتاده‌ایم. بنابراین به‌نظر می‌رسد اقدام فوری در راستای رفع عقب‌ماندگی در این زمینه باید جزو ضروریات توسعه فعالیت‌های معدنی لحاظ شود و با تهیه برنامه‌های عملیاتی کوتاه‌مدت و میان‌مدت و با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و دولتی در این زمینه، اقدامات موثری را حداقل طی یک دوره شش‌ساله انجام داد. شایان ذکر است که همکاری کلیه ارگان‌های دولتی و نظامی در راستای دستیابی به یک برنامه موفق اکتشافی موردنیاز است. به‌نظر می‌رسد در حال ‌حاضر بخش خصوصی از ظرفیت لازم برای ایجاد زیرساخت‌های معدنی، به‌ویژه برای ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تامین انرژی برخوردار است. باتوجه به تمرکز معادن در یک منطقه خاص جغرافیایی می‌توان از ظرفیت‌های مالی معدنکاران در راستای ایجاد و توسعه زیرساخت‌های راه ارتباطی مشترک و تامین انرژی به‌شکل یک مجموعه معدنی استفاده کرد.
بدیهی است که در صورت عملیاتی شدن، دولت باید از ظرفیت‌های قانونی در راستای تشویق معدنکاران برای سرمایه‌گذاری در این زمینه استفاده کند. اما درباره زیرساخت تهیه داده‌های اکتشافی مجموعه‌های معدنی دولتی، که براساس قانون مکلف به انجام عملیات اکتشاف هستند، باید بیش از گذشته در راستای ایفای تعهدات قانونی خود اهتمام ورزند و اطلاعات اکتشافی به‌دست‌آمده را به‌شکل شفاف و روشن در اختیار سرمایه‌گذاران معدنی قرار دهند و حذف رانت اطلاعاتی در این زمینه جزو ضروریات اساسی است.
کشور ما از نظر دارا بودن مواد معدنی جزو کشورهایی با ظرفیت بالا شناخته می‌شود، بنابراین سرمایه‌گذاران خارجی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این زمینه هستند، بنابراین لازم است بستر مناسب برای جذب سرمایه‌گذار خارجی در این بخش فراهم شود.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/898433/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«رؤیای نیمه شب» به چاپ صدوبیست‌وچهارم رسید

ماجرای سه جوان یهودی که به اجبار به خدمت رژیم صهیونیستی در می‌آیند

دیشب را بی تو در غربت گذرانده ام

«گالیله و انقلاب علمی» در بازار نشر

سید حسن نصرالله در یک کتاب

مردی که نامش با لغتنامه دهخدا گره خورده است!

‏ امید یه همچین چیزیه...

«یک دست گلف با پدرم» در کتاب‌فروشی

شعری زیبا از مولانا با خوانش همایون شجریان

تنهایی میلاد محمدی در اردوی تیم ملی

اولیایی: استقلال مثل یک تیم محلی اداره می‌شود

پیغام دوباره فدراسیون کاراته؛ بی‌اخلاقی کنید، پاداش بگیرید!

اینانلو: برخی مربی گلرها دنبال خودنمایی هستند!

حنیف: سیم وی‌ای‌آر را قطع کردند!

تشکیل جلسه کارگروه ویژه باشگاه پرسپولیس

جهانبخش راهی جنوا می‌شود؟ کاپیتان 4 پیشنهاد را رد کرده است

پرسپولیس: با اقدامات حقوقی 11 میلیارد به حساب‌مان بازگشت

اولین گل رونالدو در دنیای فوتبال

صدرنشینی بحرگستر در بخش بانوان و پارس جنوبی در بخش مردان

شکایت پرسپولیس از بیرو در کمیته انضباطی

نخستین پیروزی دختران پینگ‌پنگ ایران در قهرمانی آسیا

حریف تراکتور از لیگ قهرمانان حذف شد

یک جمله که فوتبال ایران را به جنجال کشید

تیم ملی فوتبال ازبکستان بدون سرمربی مقابل ایران

نیمار با پول عربستان جزیره می‌خرد

احضاریه کمیته اخلاق برای بیرانوند!

مقدمات اجرای نمایش صحنه‌ای و رزمایش میدانی آغاز عملیات کلید خورد

نمایش «تیزتک» در مرکز تئاتر کانون روی صحنه می‌رود

عکس/ سحر دولتشاهی و مهرداد صدیقیان در یک پشت صحنه

زنی که جهنم را غارت می‌کند؛ صحنه‌های عجیب یک نقاشی 450 ساله

تکمیل و تجهیز تنها کتابخانه‌ی عمومی قصرشیرین نیازمند 12 میلیارد تومان اعتبار

تراکتور مدعی دومین صحنه پنالتی (عکس)

عکس/ سحر دولتشاهی و مهرداد صدیقیان در پشت صحنه سریال داریوش

(ویدیو) فیلم دیده نشده از پشت صحنه تصادف علیرضا کمالی در «بازنده»

پس از گذشت چندین سال دوباره مزارع گیلانغرب زیر کشت چغند قند رفت

تصویری از المیرا دهقانی یاسمنِ سریال «لحظه گرگ و میش» روی صحنه تئاتر

ویدئو | پشت‌صحنه فیلم لیلا که مهرجویی می‌گوید در جوانی معلم رقص بوده

«نسل خلیل» در تالار وحدت به صحنه رفت/اقبال تک‌نوازی تنبور

راهیابی دو نمایش از استان یزد به تئاتر صاحبدلان

قصه‌های مشترک ما و فلسطین

تکمیل تنها کتابخانه عمومی قصرشیرین 120 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد

هرگز این صحنه‌ها را در فوتبال ندیده بودید!

وفاق ملی نسخه نجات‌بخش کشور است

پیگیری پرونده بیرانوند از طریق مراجع قانونی

مظفری زاده: بیرانوند باید تبرئه شود / برای صدا و سیما متاسفم!

مظفری‌زاده: نمی‌توانید بیرانوند را به حاشیه بکشانید

ممنوعت ساخت و ساخت و تغییر کاربری در زمین‌های کشاورزی و باغات قصرشیرین

اتمام پروژه‌های آزادراهی از اولویت‌های آذربایجان شرقی است

حضور مدیران در صحنه باعث افزایش اعتماد عمومی می‌شود

مظفری‌زاده: ثابت شد ایران از امن‌ترین کشورهای دنیاست/ بیرانوند باید تبرئه شود