عصر کرد

آخرين مطالب

دولت چهاردهم، اقتصاد ایران را از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی خارج می‌کند؟‌ اقتصادي

  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش خبرداغ به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد : به نظر می‌رسد دولت چهاردهم برای قانع کردن نمایندگان مجمع تشخیص مصلحت نظام با چالش روبه‌رو است. از نگاه کارشناسان، قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF باعث شده که بسیاری از کشورها، حتی کشورهایی که با ایران از لحاظ سیاسی رابطه نزدیک دارند، نتوانند ارتباط های مالی خود را با ایران حفظ کنند.
خروج ایران از لیست سیاه FATF، می‌تواند گام اول برای بازگشت ایران به دهکده اقتصاد جهانی و کاهش هزینه‌های مالی غیرضروری باشد. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد:‌ رئیس‌جمهور مقرر کردند که اقدامات لازم جهت رفع محدودیت‌ها و تعلیق اقدام تقابلی گروه اقدام ویژه مالی (‎FATF) در چارچوب منافع ملی کشور پیگیری شود.
نگاهی به تحولات سیاسی در ماه‌های گذشته نشان می‌دهد که دولت فعلی تمایل زیادی به بررسی پیش‌شرط‌های گروه ویژه اقدام مالی دارد، درحالی‌که این اقدام مخالفانی نیز دارد. با توجه به اینکه پیوستن به FATF تصمیمی نیست که تنها توسط دولت گرفته شود، دستیابی به چنین توافقی نیازمند همکاری نهادهای مختلف قانون‌گذاری و اجرایی است.
داستان ایران و FATF گروه ویژه اقدام مالی (FATF) در سال 1989 به عنوان نهادی بین‌المللی توسط کشورهای عضو گروه G7 تاسیس شد. هدف اولیه آن مقابله با پول‌شویی بود که به مرور زمان به مبارزه با تامین مالی تروریسم و جرائم سازمان‌یافته گسترده‌تر شد. این سازمان استانداردهایی برای دولت‌ها تعیین می‌کند تا از سوءاستفاده از سیستم مالی جهانی جلوگیری شود. FATF کشورها را بر اساس میزان همکاری‌شان با این استانداردها ارزیابی و رتبه‌بندی می‌کند و کشورهایی که نتوانند همکاری کنند، در لیست خاکستری یا سیاه FATF قرار می‌گیرند که به طور مستقیم بر تعاملات مالی و اقتصادی آنها با جهان تاثیر منفی دارد. 

عصر کرد

در سال 2007، FATF به‌طور رسمی ایران را به دلیل عدم شفافیت در سیستم مالی و ضعف‌های نظارتی در لیست سیاه خود قرار داد. تحریم‌های FATF به معنای محدود شدن دسترسی ایران به بازارهای مالی جهانی بود و بانک‌ها و موسسات مالی بین‌المللی از تعامل با ایران اجتناب می‌کردند. این امر باعث شد تجارت خارجی ایران و دسترسی به منابع مالی بین‌المللی به‌شدت محدود شود. با روی کار آمدن دولت حسن روحانی و آغاز مذاکرات هسته‌ای که منجر به امضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال 2015 شد، تلاش‌هایی برای بهبود روابط ایران با FATF صورت گرفت. در سال 2016، ایران به‌طور رسمی متعهد شد اقدامات لازم برای تطبیق با استانداردهای FATF را انجام دهد. به عنوان بخشی از این همکاری، ایران تلاش کرد قوانین جدیدی در زمینه مبارزه با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم تصویب کند. این اقدامات باعث شدFATF ایران را از لیست سیاه به لیست خاکستری منتقل کند. در پی توافق با FATF، دولت ایران چهار لایحه اصلی را برای تطبیق قوانین داخلی با استانداردهای بین‌المللی مبارزه با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم به مجلس ارائه کرد. این چهار لایحه شامل لایحه اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی، لایحه اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) و لایحه الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو است. بااین‌حال، با تعلل ایران در تصویب و اجرای کامل لوایح FATF، این نهاد در فوریه 2020تصمیم گرفت ایران را مجددا به لیست سیاه خود بازگرداند. بازگشت به لیست سیاه FATF به معنای آن بود که دسترسی ایران به سیستم مالی جهانی حتی بیشتر از قبل محدود شد و بانک‌ها و موسسات مالی خارجی تمایلی به همکاری با ایران نداشتند. این مساله به‌ویژه در شرایطی که ایران با بحران‌های اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و همه‌گیری کرونا مواجه بود، وضعیت اقتصادی کشور را دشوارتر کرد.
گام برداشتن در مسیر پیوستن به FATF با توجه به زیان‌های ناشی از حضور ایران در لیست سیاه FATF، همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم در تابستان سال جاری، بررسی پیش‌شرط‌های گروه ویژه اقدام مالی برای خروج ایران از لیست سیاه مجددا مطرح شده است. 
در روزهای گذشته عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، در پیامی در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «با توجه به تلاش‌های مکرر دشمنان کشور برای ایجاد محدودیت مالی برای ایران که یکی از اضلاع اثرگذار در تحریم ایران است، گزارشی از وضعیت فعلی و اقدامات ضروری برای عادی‌سازی پرونده ایران در FATF به رئیس‌جمهور ارائه کردم. این اقدامات با آنچه در رسانه‌ها گفته می‌شود متفاوت است.» در ادامه این پیام آمده است: «ایشان مقرر کردند اقدامات لازم جهت رفع محدودیت‌ها و تعلیق اقدام تقابلی گروه اقدام ویژه مالی (FATF) در چارچوب منافع ملی کشور پیگیری شده و همزمان نسبت به رفع دغدغه‌ها و نگرانی‌های داخلی در این خصوص از طریق همکاری نهادهای اقتصادی با شورای عالی امنیت ملی اقدام شود.» بنابراین می‌توان گفت دولت سعی دارد در مسیر پیوستن به FATF گام بردارد. اما نکته قابل‌توجه این است که دولت تنها تصمیم‌گیر درباره پیوستن به FATF نیست.
بازگشت مجدد به مجلس در روزهای گذشته علاوه بر وزیر اقتصاد، نمایندگان سایر نهادهای تصمیم‌گیر درباره پیوستن ایران به FATF در این باره صحبت کرده‌اند. برای مثال، محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور، گفت: «قرار بود نامه‌ بررسی مجدد پیوستن کامل ایران به FATF را به مجمع تشخیص بنویسیم که ان‌شاءالله بررسی می‌شود.» پس از این، حجت‌الاسلام دری نجف‌آبادی، از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، از نامه آقای رئیس‌جمهور به نهاد مذکور اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت: «من از اینکه آقای رئیس‌جمهور چنین نامه‌ای به مجمع تشخیص داده باشند، اطلاعی ندارم اما شنیدم که ایشان چنین قصدی دارند.» او در این باره ادامه داد: «اگر رئیس‌جمهور بخواهند، مجمع تشخیص قطعا بررسی FATF را مجددا در دستور کار قرار خواهد داد، اما اینکه چه نتیجه‌ای داشته باشد، مشخص نیست.» 
علاوه بر این، می‌توان گفت تصمیم‌گیری درباره پیوستن ایران به FATF علاوه بر دولت و مجمع تشخیص مصلحت منوط به بررسی مجلس است. روز گذشته حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی، سخنگوی هیات‌رئیسه مجلس، اعلام کرد با توجه به اینکه زمان بررسی لوایحی مانند پالرمو و سی‌اف‌تی‌ به اتمام رسیده، این لوایح باید به مجلس ارسال و از طریق مجلس بررسی شوند. بنابراین می‌توان گفت با توجه به اینکه پیوستن به FATF تصمیمی نیست که تنها توسط دولت گرفته شود، دستیابی به چنین توافقی نیازمند همکاری نهادهای مختلف قانون‌گذاری و اجرایی است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/898378/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین خبرها از پروژه‌های پیشران فولاد کردستان

نرخ بیکاری در کردستان به 7/6 درصد رسید

رییس جدید عقیدتی سیاسی فرماندهی انتظامی کردستان معرفی شد

بیش از 52 هزار نفر از خدمات درمانی هلال احمر کردستان بهره‌مند شدند

آزادی چهار زندانی جرایم مالی در کردستان

درخواست عمومی از فدراسیون: صحنه‌های VAR را پخش کنید!

نیروهای بصیر پلیس آماده شهادت در راه دفاع از امنیت کشور هستند

درخواستی مهم از فدراسیون فوتبال درخصوص VAR

پیاده‌روی اربعین صحنه‌هایی با شکوه و به یادماندنی در سطح جهانی به تصویر می‌کشد

المیرا دهقانی، یاسمنِ «لحظه گرگ و میش» روی صحنه تئاتر (تصاویر)

عکس|  المیرا دهقانی بازیگر سریال «لحظه گرگ و میش» روی صحنه تئاتر

پزشکیان: پیاده‌روی اربعین به نمادی بزرگ از وحدت تبدیل شده است

پیاده‌روی اربعین صحنه‌های با شکوه و به یادماندنی در سطح جهانی به تصویر می‌کشد

یادآوری از خود گذشتگی‌ها شهدا به نسل جوان در اولویت قرار دارد

راهپیمایی جهانی در سالگرد عملیات طوفان الاقصی

انتشار پوستر نمایش «درخت لیمو»

دانیال مرادی:این صحنه پنالتی نیست!

استاندار آذربایجان شرقی: فشار کم کاری نهادهای فرهنگی بر دوش نیروی انتظامی است

زنی که جهنم را غارت می‌کند؛ صحنه‌های عجیب یک نقاشی 450 ساله (+عکس)

پشت صحنه سکانس تصادف شدید در سریال بازنده

جهان هم‌زمان با سالگرد عملیات طوفان الاقصی به پا خواست + عکس

فارغ از هیاهوی روزگار؛ کول پالمر حواشی فوتبال را دوست ندارد / عکس

وظیفه همه ما ایستادگی تا حذف غده سرطانی اسرائیل از صحنه روزگار است

ضرورت همکاری همه‌جانبه برای پیشرفت و آبادانی آذربایجان شرقی

پنج هزار متر از زمین‌های حیات وحش بیستون رفع تصرف شد

حکایت تلخ زندگی معتادان / دختری که بزور به یک معتاد فروخته شد

ویدئو| پشت صحنه تصادف علیرضا کمالی در «بازنده»

ماجراجویی پرهیجان گرگ‌های پیر به ایران رسید

جاسازی ماهرانه 60 کیلو مواد ممنوعه در پژو پارس / در بیجار لو رفت

توسعه اراضی شهرک‌ صنعتی در سقز

پیروز نبرد فولادشهر صاحب بیشترین نماینده در تیم منتخب هفته

ثبت نام فروش اقساطی کرمان موتور با تحویل 3 ماهه | قسطی و با یک سوم پول پیش صاحب خودرو شوید

208 کیلومتر جاده‌های کردستان روکش آسفالت شد

احداث بزرگترین دیواره صخره‌نوردی غرب کشور در سنندج

ورزش کردستان در مسیر توسعه قرار گرفته است

تسریع در پرداخت مطالبات گندمکاران کردستانی ضروری است

حمایت دستگاه ورزش و جوانان از تمامی قهرمانان کردستان

رفع انسداد خطوط فاضلاب بلوار ساحلی سنندج

معرفی آثار راه‌یافته به دو بخش جشنواره تئاتر خیابانی مریوان

جریمه میلیاردی مدیر یک واحد مشاور املاک در رشت

پارک 10 هکتاری جدید در سنندج افتتاح می‌شود

برخورد پلیس فتای کرمانشاه با فرد قدرت‌نما در فضای مجازی

صدور کارت تردد برای عشایر منطقه سومار

زمان می‌تواند «منفی» باشد!

فرشاد مومنی: نیمی از توان مالی خانواده‌ها برای آموزش کودکان در هفت سال گذشته از دست رفته / مسئولیت گریزی حکومت از آموزش و پرورش بسیار تکان دهنده است / هر اقدام بدون برنامه ای محکوم به شکست است

کسری‌های سه‌قلو در اقتصاد ایران

سکانس جدید از FATF؛ اقتصاد ایران از لیست سیاه خارج می‌شود؟

نقش حمایت مالی در مردمی‌سازی تولید

میزان تامین مالی دولت از طریق انتشار اوراق نقدی اعلام شد

یک‌سوم تجارت دریایی نفت جهان زیر سیطره ایران