عصر کرد

آخرين مطالب

صنعتی شدن هنر اقتصادي

  بزرگنمايي:

عصر کرد -

عصر کرد

گسترش و عمومی شدن تکنولوژی و حضور اقتصاد، با سرعتی زیاد، هنر را به‌سوی تولید انبوه و یکسان‌سازی «سلیقه هنری» در سراسر جهان، بدون توجه به هنجارهای اجتماعی و فرهنگی هر جامعه‌ای سوق می‌دهد؛ روندی که سلیقه و ذائقه دیداری و شنیداری مردم را به‌شدت تحت‌تاثیر قرار داده و در برخی اوقات، برای مثال به‌جای ملودی‌های ماندگار موسیقی، شاهد فراوانی موسیقی‌های « یک‌بار مصرف » هستیم یا نقاشان، با هدف کسب سود بیشتر از طریق فروش اثر خویش، تصویری را براساس خواست و سلیقه خریدار می‌کشند یا فیلمسازان، بدون توجه به رسالت هنری خویش برای افزایش سطح سلیقه مخاطبان، فضای فیلم خویش را به رنگ خواسته‌ها و سلیقه‌های عامه مردم درمی‌آورند.
گویی پایبندی به اصول فرهنگی و اخلاقی، دیگر اعتباری محسوب نشده و روزبه‌روز، کمرنگ‌تر می‌شود و این وضعیت، چیزی نیست جز غلبه سرمایه بر کیفیت تولیدات هنری.
یکی از خصیصه‌های اصلی انسان، نیازمند بودن است. برهمین‌اساس، انسان از ابتدا موجودی مصرف‌کننده بوده است. اما « مصرف » در این برهه از زمان، به واقعیتی چندوجهی تبدیل شده است که در کنار الزامات اقتصادی، معانی فرهنگی و اجتماعی بسیاری با خود دارد که براساس میزان مصرف مادی یا فرهنگی، می‌توان از سبک زندگی مادی یا فرهنگی هر جامعه‌ای سخن گفت. به‌همین‌دلیل است که می‌توان گفت رشد و توسعه متوازن و پایدار، در کنار مفاهیمی چون فضیلت، دانش، کمال، خلاقیت و مهارت در هنر هنرمندان، می‌تواند جامعه را به‌سوی پیشرفت و تعالی رهنمون سازد و منجر به رفع محرومیت‌ها و تحقق برابری‌های اقتصادی و اجتماعی شود. در نتیجه، مردم خواهند توانست با برخورداری از آرامش و امنیت و متناسب با استعداد و همت خویش، در مسیر کمال انسانی قرار گیرند.
شرایط کنونی وضعیت هنری کشور، در مقایسه با دهه‌های گذشته بسیار قابل‌توجه است. در آن زمان، حتی مدیران و کارشناسان هنری هم، نسبت به لزوم تحلیل اقتصادی موسسات فرهنگی و حضور علم اقتصاد در سیاست‌های فرهنگی، واکنش سردی نشان می‌دادند. در حالی که در کشورهای توسعه‌یافته، از بیش از 3 دهه پیش، سهم چشمگیری برای فعالیت‌های اقتصادی در عرصه امور فرهنگی و هنری قائل بودند و هرگونه فعالیت مرتبط با تولید و مصرف کالاها و خدماتی چون کتاب و فیلم و موسیقی و نمایش و موزه‌ها، اجزای تشکیل‌دهنده بخش فرهنگ و هنر در حساب‌های ملی این کشورها به‌شمار می‌رفت.
صنعت ـ فرهنگ
فرهنگ، مجموعه‌ای از باورها، اندیشه‌ها، آداب و رسوم و ارزش‌های یک جامعه است که از شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه تاثیر می‌پذیرد. هنر هم، مجموعه‌ای از آثار یا فرآورده‌های ساخت دست و فکر انسان است که از فرهنگ مردم جامعه تاثیر پذیرفته است. از زمانی که تئودور آدورنو و ماکس هورک هایمر، مفهوم « صنعتی‌سازی فرهنگ » را، در نیمه دهه 40 میلادی خلق کردند، بیش از 8دهه می‌گذرد. اما این مفهوم، هنوز هم اعتبار خود را از دست نداده و شدت و غلظت آن، روزبه‌روز بیشتر می‌شود، به‌طوری‌که می‌توان گفت فرهنگ و هنر ایرانی نیز، در حال دچار شدن به همین مفهوم است.
صنعت ـ فرهنگ، ترکیبی از 2 عنصر متضاد، یعنی «صنعت» و « فرهنگ» است و به‌دلیل ارتباط تنگاتنگ این دو عنصر با هنر، پدیده‌ای قابل‌توجه به‌شمار می‌رود. صنعت ـ فرهنگ، معتقد است کانون تسلط در جهان نوین، از اقتصاد به قلمرو فرهنگی انتقال یافته است. در این نظریه، فرهنگ از کارکرد اصلی خود دور شده و با تولید هدفمند یک فرهنگ، از طریق نفوذ رسانه‌ها و از بالا به پایین، به خورد توده‌ها داده می‌شود و با یکسان‌سازی آنان و تولید « نیازهای جعلی» در خدمت ارزش‌های کاذب و منافع گروهی و فکری قرار می‌گیرد؛ در همین‌جاست که می‌بایست بین سوداگران هنر که مخاطب را به‌عنوان کیسه پول نگاه می‌کنند و بی‌هنرانی که با زدوبند با تهیه‌کنندگان، سعی در نهادینه کردن ابتذال در جامعه دارند، با هنرمندان مستقل که با تمام وجود و با هنر خویش، برای سر پا نگه داشتن پیکر نیمه‌جان هنر تلاش می‌کنند، تفاوت قائل شد و مرزبندی لازم را به‌وجود آورد. در این صورت است که انسان مسئول و شهروند نیازمند هنر، می‌تواند از محصولات فرهنگی بالنده استفاده کرده و هویت انسانی خویش را رشد دهد.
نگاه تجاری به هنر
در غیر این صورت، نگاه تجاری صرف به موضوع هنر، زیانی شدید به سطح آگاهی و فرهنگ مردم وارد می‌کند که بیگانگی آنان با هنر فاخر و پوینده و جریان‌ساز، یکی از آثار زیانبار آن به‌حساب می‌آید. ولنگاری‌های اجتماعی ـ هنری، بی‌ریشه شدن فرهنگ و جلوگیری از افزایش آگاهی مردم، از جمله عواقب این وضعیت است که حمایت همه‌جانبه دولتمردان و متولیان فرهنگی از هنر فاخر ملی را می‌طلبد تا از زدن تیشه به ریشه فرهنگ اصیل کشور جلوگیری کند.
به هرحال، در دنیای امروز چاره‌ای جز پذیرش نقش و تاثیر اقتصاد هنر، بر گسترش هنر در کشور و ارزش‌آفرینی مادی آن نیست. اما باید توجه داشته باشیم برای نهادینه کردن هنر، می‌بایست انواع هنرهای گوناگون را در میان آحاد جامعه گسترش دهیم. آموزش هنری را، در تمامی سطوح در جامعه فراگیر کنیم تا هرکس، امکان بهره‌مندی از این آموزش‌ها را داشته باشد. بودجه‌های پیش‌بینی‌شده برای امور فرهنگی هنری را ـ به دور از رانت‌های گوناگون ـ صرف گسترش هنرهای مختلف در جامعه کنیم تا شاهد خروجی مطلوب آن در سال‌های بعد باشیم.
باتوجه به کاهش درآمد نفتی کشور و لزوم پیش‌بینی جایگزینی برای آن، هنر و هنرمندان کشورمان را تقویت کنیم تا بتوانیم از این طریق، با استفاده از ظرفیت‌ها و مزیت‌های بالقوه و بالفعل فرهنگ و هنر کشورمان، با جدی گرفتن آموزش اقتصاد هنر، اقتصاد کشورمان را رشد ببخشیم.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/897820/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محل مصرف زکات به صورت شفاف به مردم اعلام شود

افزون بر 16 هزار نفر عضو مراکز کانون پرورش فکری کودکان کردستان هستند

استاندار کردستان: پرداخت مطالبات گندمکاران در دست پیگیری است

ریشه مَثَل دست مریزاد

خواندن حکایت شنیدنی از مولوی

مولوی خیلی به دل اهمیت می‌دهد

تعطیلی تالارهای کتابخانه ملی

شهری زیبا از استاد شهریار

رجائیان: یامگا می‌خواست ثابت کند، می‌تواند بازی کند

محمد پاپی: در ضربات آخر بدشانس بودیم!

اسطوره‌های فوتبال هوس بازی بسکتبال کردند

سانتیاگو برنابئو به حراج گذاشته شد!

جریمه میلیاردی فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی

بارسلونا فورا روابطش با رئال را قطع کند

دیدار مریم آزمون با بچه های سرطانی

ضربه آزاد طلایی دیوید بکهام که انگلیس را به جام جهانی رساند

آرتتا: آرسنال از هاورتز یک مهاجم جدید ساخت

سایت AFC: ایران - ازبکستان نبردی جذاب برای صدرنشینی در گروه A

حاج‌کناری سرمربی تیم ملی کشتی آزاد نوجوانان شد

دوری یک ماهه کنعانی‌زادگان از میادین

ایلان ماسک در صحنه تیراندازی کنار ترامپ ظاهر شد (+ عکس)

بهترین فیلم های شبیه جان ویک ؛ اکشن بی حد و مرز

برخورد هولناک پژو 206 با تیر | برق 4 دختر و پسر جوان کشته و مصدوم شدند + تصاویر صحنه تصادف

چشم تاریخ به گهواره موسی است هنوز

نظر کارشناسان مشهور داوری درخصوص صحنه های داوری بازی پرسپولیس - چادرملو

نظر کارشناسان مشهور داوری درخصوص صحنه های داوری بازی پرسپولیس

صحنه‌ای که از چشم دوربین‌ها دور ماند

نمایش وحدت ملی در «جمعه نصر»/کشورهای منطقه دربرابر جنایت صهیونیست‌ها سکوت نکنند

صحنه تلخ غرق شدن مردی که در حال صحبت با دخترش است

رونمایی از آلبوم «لحظه‌ای تا جنون»/ «لحظه‌ای تا جنون» بزودی روی صحنه اجرا می‌شود

:::آفتاب نو::: ارزیابی کارشناسان از داوری بازی پرسپولیس

بدترین خبر ممکن برای رئال مادرید؛ فصل برای ستاره به پایان رسید

پیام خوسلو به دنی کارواخال: ای کاش من به جای تو مصدوم شده‌بودم

«ناصدا» به تهیه‌کنندگی سارا بهرامی روی صحنه می‌رود

برگزاری کارگاه توانمندسازی نو معلمان شهرستان رباط‌کریم

پوستر «هر چی تو بگی؟!» منتشر شد

سارا بهرامی «ناصدا» را روی صحنه می‌برد

ماجرای «کودکان کاغذی» و «هر چی تو بگی» چیست؟

سارا بهرامی به تئاتر بازگشت

«علی رهبری» در استانبول روی صحنه می‌رود

آمار فروش نمایش‌های روی صحنه تئاتر مشهد در هفته گذشته (15 مهر 1403)

بیانیه رسمی رئال برای مصدومیت کارواخال و وینیسیوس

اکران «هر چی تو بگی!؟» در نصف جهان

پرشعجیب ایلان ماسک روی صحنه سخنرانی دونالد ترامپ + ویدئو

متاسفم کارواخال: بدشانس‌ترین بازیکن دنیا را دارم!

پرش عجیب ایلان ماسک روی صحنه سخنرانی دونالد ترامپ + ویدئو

«ناصدا» به تهیه کنندگی سارا بهرامی روی صحنه می‌رود

اتصال 17 واحد صنعتی در کردستان به شبکه سراسری گاز

400 پرونده طلاق توافقی در کردستان منجر به سازش شد

معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد کردستان معرفی شد