عصر کرد

آخرين مطالب

ابزار تحریمی دیگری وجود ندارد اقتصادي

ابزار تحریمی دیگری وجود ندارد
  بزرگنمايي:

عصر کرد - از زمان اعمال تحریم توسط امریکا در سال 2019 تمام ابزارهای تحریم استفاده شد، بانک مرکزی را تروریستی اعلام کرد، سپاه پاسداران را به‌عنوان سازمان تروریستی خارجی اعلام و همه اقتصاد ایران را تحریم کرد و تا امروز دیگر تحریم جدیدی نتوانسته اعمال شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
امروز هر چند وقت یک بار خزانه‌داری امریکا برخی از شبکه‌های پوششی ایران (برای مثال در امارات متحده عربی و شانگهای چین) که هم در دوره ترامپ و هم دوره بایدن تداوم داشت را شناسایی و تحریم می‌کند، اما دیگر اثر چندان و ملموسی ندارد. امروز فعال اقتصادی ما که زمانی با یک توئیت ترامپ تحت تاثیر قرار می‌گرفت، دیگر نسبت به کنش‌های خزانه‌داری امریکا حساس نیست؛ چراکه به تجربه دیده که دیگر اثر ملموس و جدی بر اقتصاد نمی‌گذارد.
این نشان می‌دهد نظام تحریمی امریکا علیه ایران، از سال 2019 به نقطه اشباع خود رسیده و در دوران بایدن هم همان سیستم، دنبال شد. برای مثال در دوران اوباما برخی از معافیت‌های تحریمی اعمال و فروش نفت ایران تقریبا آزاد شد، اما در دوران بایدن نظام تحریمی دوران ترامپ تداوم یافت و ایران مشمول هیچ معافیت تحریمی نشد. با این حال برخی معتقدند بایدن برای باز بودن فضای مذاکره، بحث اعمال تحریم‌های سخت را تا مقداری رها کرده و در اعمال آنها جدیتی نشان نمی‌دهد که این موضوع برداشت غلطی است. خلاصه اینکه در سمت امریکا ابزار جدیدی برای تحریم وجود ندارد و فقط موضوع بر سر اجرا و اعمال تحریم‌ها است که معتقد هستم اگر امریکا امروز بخواهد همه آن فشار حداکثری دوران ترامپ را برای اجرای تحریم‌ها بر ایران وارد سازد، باید هزینه سنگین سیاسی- دیپلماسی و امنیتی مانند توقیف کشتی، پرداخت کند و این میزان هزینه بالا برای امریکا، در کل ابزار تحریم‌ها را از کارآمدی نهایی خود دور می‌کند و فایده‌مندی آن را کاهش می‌دهد.
یکی دیگر از عوامل موثر در موضوع تحریم، هزینه مربوط به کشورهای همراه با تحریم است؛ به‌نظر شما آیا بازیگران جهانی هم متوجه این شده‌اند که ابزار تحریم دیگر جواب نمی‌دهد؟
در بحث تحلیل بازیگران سمت ایران نیز باید بازیگرانی که با ایران تعامل می‌کنند را بررسی کنیم. در باب هزینه اعمال تحریم، برای مثال در بحث تحریم نظام بانکی، از آنجایی که سیستم نظام بانکداری غرب در اختیار امریکا است، می‌تواند برای مثال با اعمال یک امضا، تحریم‌های بانکی را اعمال کند. در قضیه قطر که پول‌های بلوکه شده ایران به قطر منتقل شده، تحت اشراف امریکا است و با کارشکنی امریکایی‌ها هنوز مسیر این پول‌ها مسدود است. امروز ما در حالتی هستیم که روابط، دیگر در زمین بازی نیست که آنها بر آن مسلط هستند و قدرت نفوذ و اهرم‌های موثر دارند، اصطلاحا روابط در دایره‌ای قرار دارد که تحریم‌ها بر آن اثر ندارد و اگر بخواهند در این حوزه روابط را شناسایی کنند، باید حضور میدانی داشته که هزینه بسیار بالایی برای امریکا دارد. مثلا باید در این حوزه حضور روابط خود را با دولت‌های محلی که در حوزه و دایره روابط با ایران هستند گسترش دهند و برای شناسایی روابط مجبورند هزینه بالایی به دولت‌های محلی بدهند که هزینه و فایده این موضوع کار را برای امریکا دشوار می‌کند.
مورد دیگر اینکه، بایدن در بحث همراه کردن کشورهای مثل چین در تحریم‌ها علیه ایران، تمام تلاش خود را انجام داد. مذاکرات بایدن و رئیس‌جمهوری چین در رابطه با ایران، سفر مشاور امنیت ملی امریکا به چین در رابطه با ایران و به‌ویژه سفر معروف «وندی شرمن» در رابطه با ایران که در چین استقبال خوبی از وی نشد و در امریکا سروصدای زیادی به پا کرد.
به‌نظر شما دلار چه نقشی در اثرگذاری‌های تحریم بر ایران دارد؟ چرا اقتصاد ایران آنقدر وابسته به دلار شده که با هر اتفاق سیاسی نوسانات مختلفی را در بازار می‌بینیم؟
دلار در اقتصاد ایران به یک مفهوم چندوجهی تبدیل شده که نگاه‌های متفاوتی به آن وجود دارد. در حوزه روابط اقتصادی خارجی فهمی که از دلار وجود دارد این است که تعاملات و تامین مالی و تسویه تجارت با ارز دلار صورت بگیرد که این موضوع برای ایران از سال 2008 مسدود است و ما از ارز دلار برای تعاملات به‌صورت رسمی استفاده نمی‌کنیم.
ارزی که استفاده می‌شود، بیشتر در شکل‌های غیررسمی مانند صرافی‌ها و شبکه‌های پوششی است که از انواع ارزها مثل دلار و یورو و درهم و دیگر ارزها مثل رمز ارز نیز استفاده می‌شود. بنابراین در حوزه تجارت خارجی نمی‌توان گفت به دلار وابسته هستیم، زیرا بخشی از تجارت خارجی ما از طریق تهاتر انجام می‌شود. در سطح جهانی نیز، دلارزدایی برای عدم استفاده از ارز دلار در معاملات تجاری در حال انجام است. برای مثال در گروه بریکس این اقدام به‌صورت جدی در حال انجام است و روسیه نیز یکی از مهم‌ترین کشورهایی است که در حال انجام دلارزدایی در معاملات خود است. هرقدر وابستگی تجارت جهانی به ارز دلار کاهش یابد، امپراتوری دلار کاهش می‌یابد و این یک مسئله جدی است که حتی ترامپ به آن واکنش نشان داده و اعلام کرده در صورت بازگشت مسئله دلارزدایی کشورها را پیگیری می‌کند؛ چراکه در قدرت امریکا نقش بسیاری دارد.
امتیازی که امریکا بعد از جنگ جهانی دوم در کنفرانس «برتون وودز» گرفت، جهانی شدن دلار و سلاح‌سازی آن بود. این سلاح‌سازی دلار باعث شده توجه کشورهای جهان به سمت دلارزدایی و کاهش وابستگی به دلار جلب شود. چین در سال 2008 بعد از بحران‌های مالی جهانی و روسیه از سال 2014 به‌صورت جدی این موضوع را دنبال کرده و امروز کشورهای عضو بریکس به‌دنبال یک ارز مشترک برای خود هستند. بعد دیگر بحث دلار، مسئله قیمت‌گذاری‌ها است که مربوط به اقتصاد داخلی است و نسبت به این مسئله که مواد اولیه در کشور ما باتوجه به نرخ جهانی این مواد و نرخ تثبیت دلار به ریال تغییر کند، آیا اقدام درستی است یا غلط، نگاه‌های متفاوتی وجود دارد که نیازمند بررسی‌های جدی است و به‌نظر می‌رسد در حال ‌حاضر یک بلوغ کامل در رابطه با اینکه در این موضوع چه سیاستی اتخاذ شود، شکل نگرفته است. از زاویه تحریم می‌توان گفت به هر میزان که اقتصاد کشور در بخش‌های مختلف تاب‌آوری بیشتری نسبت به تحولات بیرونی داشته باشد، برای اقتصاد ما نیز بهتر است. بنابراین بهتر است تعادل تاب‌آوری اقتصادی در قیاس با تحولات و تکانه‌های اقتصادی، بهم نخورد، زیرا اگر بخواهیم تولید را به‌عنوان یکی از الزامات اقتصادی، داشته باشیم، نیازمند ثبات هستیم و یکی از الزامات ثبات، تاب‌آوری است. اینکه ثبات اقتصادی از طریق ثابت کردن مکانیزم قیمت‌گذاری رخ می‌دهد یا از طریق سیاست‌های دیگر، مسئله‌ای است که متخصصان اقتصاد داخلی باید در رابطه با آن گفت‌وگو کنند. برای مثال برخی معتقدند نباید قیمت‌های جهانی اعمال شود تا از تولید داخل حمایت شود و برخی دیگر معتقدند در صورت عدم آزادسازی نرخ ارز زمینه قاچاق مواد اولیه فراهم می‌شود. ما امروز در حال ‌گذار از اقتصاد نفتی به اقتصاد مقاومتی هستیم و به‌واسطه اجبار تحریمی که وجود داشت، پیشتاز این مسئله شده‌ایم که امریکا هم به‌خوبی به این موضوع پی برده است.

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/897465/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داستانک/ شعارهای مجازی

رمز در ادامه دادن هست!

شعر خوانی زیبای هوشنگ ابتهاج

3 کتاب معرفی شده توسط مهران مدیری

سیستم var بازی پرسپولیس و چادرملو

لیزر های تماشاگران اشک دروازه بان برزیلی چادرملو را درآورد

موقعیت خوب برای پرسپولیس روی ضربه کرنر

اولین موقعیت جدی چادرملو برای گل به پرسپولیس

لحظه برخورد شدید زانو علیپور با صورت دروازه بان چادرملو

دیوار نفوذ‌ناپذیر لیورپول، کلید صدرنشینی تیم اشلوت

هافبک استقلال امشب از ایران می‌رود

منچسترسیتی در اتحاد گل خورد؛ گل اول فولام به من‌سیتی

پرسپولیس اعتراض دارد رای را به استیناف ببرد

گل تساوی منچسترسیتی به فولام در کمتر از 5 دقیقه توسط کواچیک

گزارش زنده؛ پرسپولیس 0 - 0 چادرملو

3 شکایت جدید پرسپولیس از بیرانوند

قهرمانی یک بانوی سوارکار برای نخستین بار در تاریخ ایران

فرماندار: آرامش و امنیت خوبی در مرزهای شهرستان قصرشیرین حاکم است

وزیر کشور وارد استان آذربایجان شرقی شد

نمایش «من و گربه پری» پیام آشتی انسان با طبیعت است/ بهروز پناهنده:هر فردی بنابر زیست خود نمایش را درک کرد/طراحی صحنه فضایی بین خیال و واقعیت بود

رفع تصرف 5 هزار متری از اراضی حیات وحش بیستون

فیلم رقصیدن رویا میرعلمی و الهام پاوه نژاد!

سه تئاتر جدید در تماشاخانه‌های مشهد و قوچان به روی صحنه رفت

عکس/ صحنه‌ای تلخ از نسرین مقانلو در دومین سالگرد درگذشت پسرش

فضاپیمای «هرا» اروپا به «تحقیقات صحنه جرم» سیارک می‌رود

گزارش تصویری | چالش فضاسازی دهه 60

معرفی هیئت انتخاب بخش صحنه‌ای رویداد تئاتر صاحبدلان

سپاه حضرت صاحب الزمان (عج) هفته فراجا را تبریک گفت

انجمن‌های مردم نهاد به ترویج فرهنگ عفاف و حجاب ورود کنند

قاچاقچی کلاه در قروه به 350 میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شد

بهره‌مندی بیش از هزار واحد صنعتی و تولیدی کردستان از گاز طبیعی

کونگ فو کاران کردستانی در جایگاه نخست رقابت های انتخابی تیم ملی

سر قاچاقچی کلاه در قروه بی کلاه ماند

457 گونه جانوری در اکوسیستم های آبی و خشکی کردستان شناسایی شد

توسعه غرب کشور با دو پروژه پیشران فولاد کردستان

مقابله با مفاسد اقتصادی در کردستان/افزایش 44 درصدی کشف قاچاق کالا

برگزاری نمایشگاه نقاشی و طراحی هنرجویان سمیه خانی در دیواندره

نمایشگاه حجاب و عفاف در بیجار بر پا شد

سنندج میزبان غزل سرایان برجسته کشوری

دانش آموزان استثنایی کردستان 2 رتبه برتر کشوری کسب کردند

این مرد در طول یک ماه 700 عدد تخم مرغ خورد و نتیجه این آزمایش شگفت انگیز بود

بهره گیری از اعتبار مالیاتی اپراتورها در توسعه محصولات دانش‌بنیان

هاشمی: اقتصاد رژیم صهیونیستی روز به روز به فروپاشی نزدیک می شود

تولید سرورهای مجهز به مادربردهای نسل چهارم/استفاده از مالیات اپراتورها برای توسعه محصولات دانش‌بنیان

نقش چشمگیر معماری در رونق اقتصادی یک شهر

رتبه اقتصادی رژیم صهیونیستی کاهش یافت

اعتصاب کارگران بندر، چالش جدید اقتصاد آمریکا

از تخته سیاه تا پرده نقره ای

مصطفی قانعی، دبیر «ستاد زیست فناوری، سلامت و فناوری‌های پزشکی» شد

رتبه اقتصادی رژیم صهیونیستی باز هم کاهش یافت