عصر کرد
پزشکی خانواده شهری در کردستان گسترش می‌یابد
سه شنبه 2 ارديبهشت 1404 - 12:35:55
عصر کرد - به گزارش خبرنگار مهر، بهروز اخوان صبح سه شنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران از آغاز به کار برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در شهرهای پرجمعیت استان (بالای 20 هزار نفر) خبر داد.
مدیر گروه مدیریت شبکه و ارتقا سلامت دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: این طرح با مشارکت اداره کل بیمه سلامت استان و دانشگاه علوم پزشکی کردستان به منظور ارتقای سطح سلامت شهروندان و تسهیل دسترسی آن‌ها به خدمات بهداشتی اولیه به اجرا درآمده است.
به گفته اخوان، پیش از اجرای این طرح، وضعیت شهرستان‌های مختلف استان از نظر جمعیت، زیرساخت‌های فیزیکی و نیروی انسانی به دقت مورد ارزیابی قرار گرفت.
وی بیان کرد: با توجه به محدودیت‌های موجود در زمینه تعداد پزشکان حوزه بهداشت و نبود سازوکار مشخص برای انعقاد قرارداد با پزشکان عمومی، جلسات مشترکی با مدیرکل بیمه سلامت و رئیس انجمن پزشکان عمومی استان برگزار شد و نتیجه این مذاکرات، بهره‌گیری از ظرفیت پزشکان بخش خصوصی طرف قرارداد با بیمه سلامت ایرانیان در راستای تحقق اهداف برنامه سلامت خانواده بود.
مدیر گروه مدیریت شبکه و ارتقا سلامت دانشگاه در ادامه توضیح داد: بر اساس توافقات صورت گرفته، بیمه سلامت موظف است اطلاعات کامل جمعیتی تحت پوشش هر پزشک طرف قرارداد را در تمامی شهرهای مشمول طرح، به منظور تعیین مراکز خدمات جامع سلامت و پایگاه‌های سلامت، در اختیار معاونت بهداشتی دانشگاه قرار دهد.
اخوان اذعان کرد: همچنین، ستادهای اجرایی شهرستانی با حضور پزشکان طرف قرارداد بیمه سلامت، مدیران شبکه‌های بهداشت، رؤسای مراکز بهداشت و کارشناسان مربوطه تشکیل شده و استفاده از سامانه سیب برای پزشکان تحت پوشش بیمه سلامت ایرانیان در این ستادها به تصویب رسیده است.
رویکرد محله محور در فعالیت مراقبان سلامت
وی با تاکید بر رویکرد محله‌محور در فعالیت مراقبان سلامت و حق انتخاب پزشک توسط مردم، اظهار داشت: این امر به پیگیری منظم‌تر وضعیت سلامت افراد کمک خواهد کرد.
وی بیان کرد: همچنین، با توجه به محدودیت فضاهای فیزیکی موجود، امکان استفاده از مطب پزشکان عمومی واجد شرایط به عنوان پایگاه سلامت فراهم شده است و ارتباط مستقیم مراقبان سلامت با پزشکان و بالعکس، فرآیند پیگیری‌ها و ارائه خدمات را بهبود بخشیده و ارائه خدمات بر اساس بسته‌های تعریف شده و پیگیری‌های مستمر، به کاهش مراجعات غیرضروری به سطوح بالاتر درمان منجر خواهد شد.
مدیر گروه مدیریت شبکه و ارتقا سلامت دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به آمار جمعیتی تحت پوشش بیمه سلامت ایرانیان در مناطق شهری استان کردستان، گفت: از مجموع 1,147,325 نفر جمعیت شهرنشین استان، 269,943 نفر (حدود 23.5 درصد) تحت پوشش این بیمه هستند.
وی بیان کرد: از ابتدای آبان سال 1402، تعداد 122 هزار و 645 نفر از این جمعیت توسط مراقبان سلامت مورد مراقبت قرار گرفته‌اند که از این تعداد، 34 هزار و 229 نفر نیازمند ارجاع به پزشک خانواده و 28 هزار و 137 نفر به پزشک مراجعه کرده‌اند.
اخوان اذعان کرد: همچنین، هزار و 73 نفر نیاز به ارجاع به سطح دو درمان داشته‌اند که 787 نفر به این سطح مراجعه کرده‌اند.
مدیر گروه مدیریت شبکه و ارتقا سلامت دانشگاه تصریح کرد: در راستای اجرای این برنامه، شاخص‌های سلامت قابل مداخله توسط پزشکان شناسایی شده و میزان پیشرفت و تأثیر آن‌ها به طور مستمر ارزیابی خواهد شدو با توجه به جدید بودن این طرح، مشکلات اجرایی به صورت ماهانه از سوی شهرستان‌ها گزارش شده و در کمیته‌های استانی و ستاد اجرایی استان مورد بحث و پیگیری قرار می‌گیرد.
پزشکی خانواده در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت
دکتر اخوان در بخش دیگری از سخنان خود به اجرای موفق برنامه پزشکی خانواده در روستاها و شهرهای با جمعیت کمتر از 20 هزار نفر اشاره کرد و گفت: این برنامه از سال 1384 در استان در حال اجرا بوده و در حال حاضر با مشارکت 152 پزشک، 140 ماما، 44 دندانپزشک، 5 دستیار، 40 کارشناس آزمایشگاه، 10 کارشناس تغذیه و 24 کارشناس سلامت روان، خدمات سطح یک را به 541,930 نفر از جمعیت روستایی و شهرهای کوچک ارائه می‌دهد.
وی ساختار این برنامه را شامل 631 خانه بهداشت در روستاها، 22 پایگاه سلامت شهری در شهرهای زیر 20 هزار نفر و 113 مرکز خدمات جامع سلامت (شامل 71 مرکز روستایی، 7 مرکز شبانه‌روزی و 35 مرکز شهری روستایی) عنوان کرد.
اخوان افزود: جمعیت ثبت‌نام شده در سامانه یکپارچه سلامت (سیب) با رعایت نظام ارجاع، برای دریافت خدمات اولیه به این مراکز مراجعه کرده و در صورت نیاز به سطوح بالاتر ارجاع داده می‌شوند.
کد خبر 6442969

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/990921/پزشکی-خانواده-شهری-در-کردستان-گسترش-می‌یابد
بستن   چاپ