عصر کرد - منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل فرصتی کلیدی برای رشد اقتصادی استان و کشور است، با توجه به موقعیت راهبردی اردبیل به عنوان دروازه ورود به کشورهای حوزه قفقاز، این منطقه میتواند به بستری مناسب برای جذب سرمایهگذار، توسعه تولید و تحقق شعار سال تبدیل شود.
به گزارش از اردبیل، با توجه به موقعیت جغرافیایی استان اردبیل و نزدیکی آن به مرز جمهوری آذربایجان، راهاندازی منطقه آزاد تجاری و صنعتی در این، ضرورتی انکارناپذیر بود، به همین دلیل، ایجاد منطقه آزاد اردبیل در سال 1400 به تصویب رسید، اما اجرای با وقفه چندین ساله همراه شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
استان اردبیل به دلیل هممرزی با کشورهای همسایه همچون آذربایجان، ترکیه و کشورهای حوزه قفقاز از ظرفیت ویژهای برای گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی برخوردار است، سرانجام پس از سالها پیگیری، منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل در سال 1403 به طور رسمی در شهرستان بیلهسوار در شمال غرب کشور تأسیس شد، هدف از این اقدام، جذب سرمایهگذاری خارجی، توسعه تجارت و ایجاد اشتغال عنوان شده است.
در ماههای اخیر نیز هیئت مدیره این منطقه انتخاب و فعالیت رسمی آن آغاز شده است، معافیتهای مالیاتی، تسهیلات ویژه برای سرمایهگذاران و حذف موانع قانونی زائد در تلاش است بستری مناسب برای رشد صنعتی، کشاورزی، گردشگری و خدماتی فراهم آورد، این منطقه میتواند با جذب سرمایه و ایجاد فرصتهای شغلی جدید به توسعه صنایع محلی، تقویت بخش خدمات و گردشگری، کاهش نرخ بیکاری و مهاجرت و ارتقای آموزش و مهارتآموزی نیروی کار کمک شایانی کند.
در مجموع راهاندازی منطقه آزاد اردبیل میتواند به عنوان یکی از محرکهای اصلی توسعه اقتصادی استان عمل کند، مشروط بر آنکه سیاستگذاری دقیق و مدیریت کارآمد همراه باشد.

اردبیل دروازه کشورهای حوزه قفقاز است صدیف بدری، نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی درباره ضرورت راهاندازی منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل به خبرنگار ایمنا میگوید: از دولت چهاردهم نهایت تقدیر و قدردانی را دارم که قانون جامع و کامل اجرای منطقه آزاد اردبیل را اجرا کرد، بر اساس مصوبه دولت و تصویب نهایی مجمع مصلحت تشخیص نظام، شهرستان بیلهسوار که دارای زیرساختهای لازم بود، بهعنوان نقطه آغاز منطقه آزاد تجاری و اقتصادی تعیین شد.
وی با بیان اینکه اگر نیاز به توسعه منطقه آزاد باشد که بدون شک روزی در آینده توسعه پیدا خواهد کرد، میافزاید: بر اساس نقشه مصوب مجلس بدون تردید از منطقه گرمی، پارسآباد، مشگینشهر، اردبیل و نمین الحاقها صورت خواهد گرفت تا دامنه اثرگذاری به آن هدف تعریف شده برسد.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی ادامه میدهد: مناطق آزاد فرصتی در کشور برای سرمایهگذاری بخش خصوصی و خارجی بوده، چرا که اردبیل یک استان مرزی است که دروازه کشورهای حوزه قفقاز به شمار میرود.
بدری با بیان اینکه منطقه مغان فرصت استثنایی برای توسعه اقتصادی کشور است، تاکید میکند: باید دولت در کنار اجرای قانون منطقه آزاد اردبیل به زیر ساختهای ریلی و اتصال پارسآباد به شبکه ریلی اردبیل به میانه، احداث بزرگراهها و جادههای چهار بانده نیز در این استان توجه کند.
عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و آذربایجان با اشاره به اجرایی شدن منطقه آزاد اردبیل گفت: این منطقه میتواند زمینهساز مراودات و توافقات بیشتر با آذربایجان شود، نباید به برخی کشورهای استعمارگر اجازه سواستفاده از برخی اختلافات با آذربایجان را بدهیم، منطقه آزاد اردبیل زمینهساز توافق با کشورهای همسایه است، چرا که این کشورها برای ما ظرفیت داشته و اردبیل نقطه و اشتراکات فرهنگی و تاریخی بیشماری با کشور آذربایجان دارد.
منطقه آزاد تجاری - صنعتی اردبیل، قلب تپنده اقتصادی مسعود امامی یگانه، استاندار اردبیل نیز در این ارتباط با بیان اینکه برکات و مزایای منطقه آزاد، کل استان را شامل میشود و این منطقه قلب تپنده اقتصادی خواهد شد، به خبرنگار ایمنا میگوید: شهرستان بیلهسوار نقطه آغاز منطقه آزاد تجاری - صنعتی اردبیل بوده و امکان الحاق مناطق دیگر هم به آن امکانپذیر است، گمرک بیلهسوار با قدمتی که دارد، میتواند در راهاندازی سریع منطقه آزاد و جذب سرمایهگذاران، نقش اساسی ایفا کند، عمده محصولات کشاورزی استان اردبیل بهصورت خام صادر یا به فروش داخلی میرسد که در این زمینه ایجاد صنایع تبدیلی در منطقه، مانع خامفروشی میشود.
وی میافزاید: با استفاده از این ظرفیتها میتوان شاهد آیندهای امیدبخش برای مردم بود که نه تنها بهرهوری تولید افزایش پیدا میکند، بلکه ارزش افزوده منطقهای نیز بالا میرود.
امامییگانه تصریح میکند: باید در افق آینده استان اردبیل بر توسعه صادرات و استفاده از ظرفیتهای مرزی استان تمرکز کرد و از ظرفیت منطقه آزاد تجاری - صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی نمین بهرهبرداری کنیم.

استاندار اردبیل ادامه میدهد: منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل بهعنوان قلب تپنده اقتصادی و فرصتی برای توسعه شهرستان بیلهسوار و کل استان است و این منطقه زمینهساز رشد و بالندگی در حوزه سرمایهگذاری و افزایش مراودات تجاری خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه تمام مردم استان باید از ظرفیت منطقه آزاد بهرهمند شوند، میافزاید: با همراهی و همکاری مجمع نمایندگان استان اردبیل پیگیر رفع موانع و مشکلات بیلهسوار از جمله راههای ارتباطی هستیم.
امامییگانه تاکید میکند: فضا و فرصت برای دسترسی به بازار 400 میلیونی در اوراسیا و قفقاز از طریق بیلهسوار وجود دارد و باید با جذب سرمایهگذار از ظرفیتهای این شهرستان استفاده شود.
وی با اشاره به نامگذاری سال 1404 به نام «سرمایهگذاری برای تولید» از سوی رهبر معظم انقلاب میگوید: لازمه تحقق شعار سال جدید، افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی و جذب سرمایهگذاری و تسهیل این مسیر است.
منطقه آزاد مغان بهنام استان اردبیل است ابراهیم فهیمی، نماینده مردم پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی با تقدیر از نگرش یکپارچه و وحدت زمینه درباره منطقه آزاد اردبیل به خبرنگار ایمنا میگوید: بدونشک از بخشینگری نتیجه نخواهیم گرفت، منطقه آزاد متعلق به استان اردبیل و بهنام استان اردبیل است، موقعیت محلی مشخص و مصوب و نقطه شروع نیز شهرستان بیلهسوار است.
فهیمی با اشاره به افتتاحیه دفتر منطقه آزاد در اردبیل در ماههای اخیر میافزاید: از وحدت و تلاش مجمع نمایندگان تقدیر میکنم، منطقه آزاد به زودی در مسیر فعالیت است و این فعالیت آغازی برای جهش اقتصادی استان و کشور خواهد بود.
بهروز خلیلی، سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری اردبیل نیز در این ارتباط میگوید: بهزودی سند توسعه صادرات با هدف افزایش ارزش افزوده در استان اردبیل تدوین خواهد شد که این سند در اختیار تمام دستگاههای ذیربط قرار میگیرد تا بهعنوان یک نقشه راه در سال 1404 استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه در این سند به توسعه روابط اقتصادی و صادرات با کشورهای همسایه، اوراسیا، قفقاز، حاشیه خلیج فارس و واردات تکنولوژی برای افزایش بهرهوری تأکید شده است، میافزاید: استان اردبیل دارای 200 میلیون دلار صادرات غیرنفتی است که سهم بسیار ناچیز از صادرات کشور محسوب میشود، در شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری باید تولید محصولات دانشبنیان، دارای ارزش افزوده بالا و صادراتمحور در دستور کار قرار گیرد.
خلیلی تصریح میکند: راهاندازی زیرساخت منطقه آزاد بهصورت هوشمند و تجهیز گمرک استان اردبیل و گرفتن مجوزهای لازم برای ترخیص محصولات مختلف از دیگر برنامههای مورد توجه خواهد بود.

با راهاندازی کامل منطقه آزاد اردبیل، صنایع کشاورزی و گردشگری پر رونق میشود اسلام محمدی، مدیرعامل منطقه آزاد اردبیل نیز در خصوص تأثیر منطقه آزاد اردبیل در توسعه اقتصادی این استان میگوید : شاخصهای استقبال سرمایهگذاران، موقعیت ویژه گمرک بیلهسوار و محدوده منطقه آزاد، پتانسیلهای تولیدی که در منطقه و به ویژه در شمال استان بهعنوان قطب کشاورزی، جاذبههای گردشگری که در مرکز استان و جنوب استان وجود دارد و موجب افزایش تردد از گمرک بیلهسوار شده است، این نوید را میدهد که صنایع مرتبط با کشاورزی همچون صنایع غذایی، صنایع تبدلی و خدمات مرتبط با گردشگری همچون هتلداری و خدمات مرتبط با تجارت و ترانزیت منطقه آزاد اردبیل پر رونق خواهد شد.
وی میافزاید: محدودیتهایی توسط کشور آذربایجان بر گمرک بیلهسوار اعمال شده است که امیدواریم با سفر رئیسجمهور به کشور آذربایجان، شاهد خبرهای خوش برای توسعه مراودات اقتصادی و تجاری این استان با کشور آذربایجان باشیم.
به گزارش ایمنا ، تحقق رشد تولید و سرمایهگذاری باید همراه با برنامهریزی جامع و مدیریت کافی و حمایت دولت باشد، اگر منطقه آزاد اردبیل در مسیر تولید محور و صادراتگرا حرکت کند و زیرساختها و حمایتهای لازم فراهم شود، میتواند در تحقق شعار «سرمایه گذاری برای تولید» نقش مؤثری داشته باشد.
بدون مدیریت و برنامهریزی صحیح و نبود حمایت دولت نمیتوان تضمینی برای تحقق شعار سال داد، از این رو تعامل، هماهنگی و پیگیری امورات این موضوع توسط تمام مسئولان استانی در سطح ملی یک ضرورت است و یک همت دسته جمعی را میطلبد تا با اجرای کامل قانون منطقه آزاد اردبیل به آن هدف اصلی برسیم.
کد خبر 857144