عصر کرد
یادداشت | مسیر پرویز داودی در تبیین اقتصاد اسلامی
شنبه 30 فروردين 1404 - 15:41:41
عصر کرد - محمدجواد توکلی، استاد تمام اقتصاد، در یادداشتی چهار دهه تلاش علمی مرحوم دکتر پرویز داودی را در مسیر تحقق اقتصاد اسلامی، تشریح کرد. - اخبار اقتصادی -
دکتر محمدجواد توکلی استاد تمام حوزه علوم اقتصادی است، و همزمان مدارج حوزوی تا درجه اجتهاد را نیز طی کرده است. وی که مدت‌ها توفیق شاگردی دکتر پرویز داودی را داشته، در یادداشتی به مناسبت اولین سالگرد ارتحال آن استاد فرزانه، نکاتی را متذکر شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
متن یادداشت به این شرح است: "امروز 30 فروردین 1404, اولین سالگرد درگذشت استاد پرویز داودی(ره) چهره ماندگار اقتصاد اسلامی و اقتصاد ایران است؛ شخصیتی که مقام معظم رهبری از ایشان با عنوان مدیری مومن، انقلابی، دانشمند، کارآزموده، مسئولیت پذیر و با اخلاق یاد کردند.
بیشتر بخوانید
«پرویز داوودی»، به‌مثابه "مدیر تراز انقلاب اسلامی" یادداشت | پرویز داوودی؛ آموزگار اقتصاد، اسوه انسانیت پیام تسلیت رهبر انقلاب درپی درگذشت پرویز داودی استاد پرویز داودی، از اساتید برجسته اقتصاد ایران و اقتصاد اسلامی در سال 1331 در خانواده‌ای مذهبی در شهر تهران چشم به جهان گشود. وی پس از اخذ مدرک کارشناسی اقتصاد از دانشگاه شهید بهشتی در سال 1353، برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد و دکتری اقتصاد راهی آمریکا شد. ایشان در سال 1359 از رساله دکترای خود در حوزه مباحث پول و بانکداری در دانشگاه دولتی آیوا آمریکا دفاع کرد.
پروفسور داودی پس از اتمام تحصیل در سال 1359 به کشور بازگشت؛ ایشان در سال 1360 به عضویت هیات علمی گروه اقتصاد دانشکده علوم سیاسی و اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی درآمد. او استادی سخت‌کوش، مومن، و مسئولیت‌پذیر بود. ایشان در بیش از 4 دهه دوران عمرش پس از انقلاب نه تنها به تربیت نیروهای علمی و تولید آثار برجسته پژوهشی همت گماشت؛ بلکه به‌عنوان مدیری کارآزموده، مسئولیت‌پذیر و انقلابی تلاشی مستمر و مخلصانه برای اعتلای اقتصاد ایران بر اساس آموزه‌های والای اقتصاد اسلامی داشت؛ وی در این مسیر مسئولیت‌های بزرگی همچون معاونت اول ریاست جمهوری را برعهده گرفت.
استاد پروفسور داودی، استاد تمام اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی، همزمان با انقلاب فرهنگی در اوائل دهه 60 به قم آمد تا در همکاری با اساتید حوزوی و دانشگاهی به تولید کتاب‌های اقتصاد اسلامی مورد نیاز برای تدریس در رشته اقتصاد نقش‌آفرینی کند. وی با عضویت در گروه اقتصاد دفتر همکاری حوزه و دانشگاه، تحت اشراف آیت الله مصباح یزدی (قدس سره) و در همکاری با اساتید برجسته‌ای همچون آیت الله سیدمحمود هاشمی شاهرودی (قدس سره) کتاب‌های پایه در اقتصاد اسلامی همچون کتاب «مبانی اقتصاد اسلامی» و کتاب «پول در اقتصاد اسلامی» را به نگارش درآورد؛ کتاب‌هایی که هنوز هم در مقاطع مختلف رشته اقتصاد در مراکز آموزش عالی کشور تدریس می‌شود. پروفسور داودی، در اوائل دهه 70، معاون اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی شد. در این دوره ایشان با استفاده از ظرفیت اساتید مبرز، آثار کاربردی متعددی در زمینه اقتصاد ایران تولید کرد تا زمینه اصلاح برنامه‌ها و سیاست‌های اقتصادی کشور را فراهم کند. در این دوره ایشان نقشی فعال در مهار تورم سال 1374 با مشارکت اساتیدی همچون دکتر ناصر شرافت جهرمی داشت.
دکتر داودی اعتقادی راسخ به اقتصاد اسلامی داشت؛ در این مسیر ایشان همکاری مستمری را با علامه مصباح یزدی برای ایجاد و تقویت دانش اقتصاد اسلامی داشت. وی ابتدا در موسسه در راه حق و بنیاد باقرالعلوم شروع به تدریس مباحث اقتصادی به طلاب نمود. با تاسیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در سال 1372، ایشان مدیریت گروه اقتصاد آن را برعهده گرفت. نتیجه بیش از 30سال مدیریت گروه اقتصاد موسسه امام خمینی، تربیت بیش از 200 دانش‌پژوه اقتصاد اسلامی در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری معارف اسلامی و اقتصاد و تولید آثار متعددی پژوهشی در زمینه اقتصاد اسلامی بود. ایشان برای مدیریت گروه مرتب به قم سفر می‌کرد و زمینه بهره‌مندی طلاب از اساتید برجسته اقتصاد در تهران را فراهم می‌کرد. دکتر داودی سال‌های متمادی مسئولیت سردبیری مجله علمی-پژوهشی معرفت اقتصاد اسلامی و مجله اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی را نیز برعهده داشت.
این مدیر دلسوز و مسئولیت‌پذیر، در دهه 80 مسئولیت‌های اجرایی بزرگی همچون معاونت اقتصادی قوه قضائیه، معاونت اول ریاست جمهور و مسئولیت مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری را برعهده گرفت. ایشان علاوه بر ورود به مقابله با مفاسد اقتصادی در دوره سه ساله تصدی معاونت اقتصادی قوه قضائیه، تلاش مستمری برای بهبود برنامه‌های توسعه کشور در چارچوب الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مبذول داشت. با توجه به اعتقاد راسخ این استاد مبرز به اقتصاد اسلامی، ایشان زمینه مشارکت جدی اساتید و محققان اقتصاد اسلامی در تدوین برنامه پنجم توسعه در دوره معاونت اولی ریاست جمهوری را فراهم کرد؛ همچنین وی زمینه‌ساز‌ تدوین بیش از 60 اثر علمی گران‌سنگ در زمینه شاخص‌های الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری بود.استاد داودی در دهه 90 حضور فعالی در مجمع تشخیص مصلحت نظام و مرکز الگوی اسلامی ایرانی پشرفت داشت؛ ایشان علاوه بر عضویت حدودا 16 ساله در مجمع تشخیص مصلحت نظام، 5 سال مسئولیت ریاست دفتر مجمع را نیز برعهده داشت. وی در این دوره تلاش زیادی برای صیانت از اقتصاد ایران در مقابل نسخه‌های عاریتی مخرب نهادهایی همچون صندوق بین‌المللی پول داشت و تلاش کرد که قوانین و سیاست‌ها بر اساس اقتصاد اسلامی و اقتصاد مقاومتی تدوین شود.
این استاد مبرز اقتصاد اسلامی در اوایل دهه 1390 در همکاری با علامه مصباح یزدی، رشته جدید فلسفه اقتصاد اسلامی را برای ایجاد تحول در دانش اقتصاد در کشور و حرکت به سمت تولید دانش اقتصاد اسلامی و عملیاتی‌کردن آن پایه‌گذاری کرد. نتیجه این تلاش برگزاری چند دوره دکتری فلسفه اقتصاد اسلامی در موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی و سایر مراکز علمی کشور و تدوین آثار علمی متعددی در زمینه فلسفه اقتصاد اسلامی بود. دکتر داودی در طول دوره پربرکت علمی خود علاوه بر تربیت دانشجویان و دانش‌پژوهان بسیار، آثار پژوهشی گرانسنگی از خود بر جای گذاشتند. وی استاد مسلم اقتصاد خرد و اقتصاد پول و بانکداری در کشور بود. یکی از نوآوری‌های علمی ایشان ارائه الگوی تفکیک در بانکداری اسلامی بود، الگویی علمی و عملیاتی که می‌تواند تحولی ساختاری در نظام بانکی کشور و تحقق کامل بانکداری اسلامی ایجاد کند.
مقام معظم رهبری از ایشان به عنوان مدیری مومن، انقلابی، دانشمند، کارآزموده، مسئولیت‌پذیر و بااخلاق یاد کردند که سالیان طولانی با اخلاص مسئولیت‌های بزرگی را برعهده گرفت. مهمترین ویژگی ایشان سخت‌کوشی، و دغدغه‌مندی نسبت به آرمانهای اقتصادی انقلاب اسلامی به خصوص تحقق عدالت و بهبود معیشت محرومان بود. وی در جهاد علمی و عملی خود حتی از سلامت و آبروی خود مایه گذاشت تا بتواند زمینه پیشرفت اقتصادی ایران بر اساس آموزه‌های متعالی اقتصاد اسلامی را فراهم کند. هرچند شمع وجود این استاد برجسته اقتصاد اسلامی در سی فروردین‌ماه 1403 و پس از حدود 71 سال عمر پربرکت خاموش شد، ولی میراث ماندگار ایشان پابرجا ماند؛ مسلما تربیت‌یافتگان مکتب اقتصادی دکتر داودی، راه وی را در مسیر اعتلای اقتصاد ایران بر اساس آموزه‌های اقتصادی اسلامی با قوت ادامه خواهند داد. روحش شاد و راهش پررهرو باد."
به گزارش تسنیم، مجلس یادبود سالگرد ارتحال دکتر پرویز داودی، امروز شنبه، سی‌ام فروردین‌ماه 1404، در مسجد الزهرای دانشگاه شهید بهشتی برقرار است.

عصر کرد

انتهای پیام/

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/989251/یادداشت-|-مسیر-پرویز-داودی-در-تبیین-اقتصاد-اسلامی
بستن   چاپ