عصر کرد
بخل و حرص از رذایل اخلاقی و مانع رستگاری انسان هستند
جمعه 29 فروردين 1404 - 20:03:48
عصر کرد - به گزارش حوزه استان های خبرگزاری تقریب، ماموستا جلال مرادی در خطبه‌های نماز جمعه این هفته که با حضور گسترده نمازگزاران در مسجد جامع شهرستان دیواندره برگزار شد، با توصیه نمازگزاران به تقوای الهی، به بررسی و تبیین مفهوم بخل پرداخت.
وی بخل را «خساست در بذل و بخشش در موارد لازم» تعریف کرد و افزود: بخل نقطه مقابل اسراف است و هر دو مذموم هستند و آنچه در میانه این دو قرار دارد، جود و سخا است که از صفات پسندیده اخلاقی شمرده می‌شود.
ماموستا مرادی در ادامه، حرص و آز را بدتر از بخل دانست و گفت: شخص حریص نه تنها به مال دیگران چشم دارد، بلکه حاضر نیست از دارایی خود نیز بخششی داشته باشد. وی افزود: فرد بخیل از پرداخت زکات واجب و کمک به نیازمندان سر باز می‌زند و این نشانه‌ای از ضعف ایمان و مردانگی است.
وی با استناد به آیه‌ای از قرآن کریم تاکید کرد: «وَمَن یُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُوْلَئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ» (کسانی که از بخل نفس خویش در امان باشند، رستگارند.)
امام جمعه دیواندره در بخش دیگری از خطبه‌ها، به عوامل بخل از دیدگاه علمای اخلاق اشاره کرد و گفت: از جمله عوامل اصلی بخل می‌توان به فراموشی مرگ، وسوسه‌های شیطان، ترس از فقر و تربیت خانوادگی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: فراموشی مرگ باعث می‌شود انسان گمان کند همواره زنده خواهد ماند و در نتیجه به جمع‌آوری ثروت بدون بخشش و انفاق بپردازد. همچنین وسوسه‌های شیطان یکی از ابزارهای کلیدی برای رواج بخل در میان انسان‌هاست که او را از اجر و ثواب دنیوی و اخروی محروم می‌کند.
ماموستا مرادی ترس از فقر و نگرش صرفاً مادی به آینده را از دیگر دلایل بخل دانست و تاکید کرد: فردی که صرفاً به دنیا توجه دارد، حاضر به بخشش نیست و از آینده خود هراس دارد. 
امام جمعه دیواندره افزود: محیط خانوادگی نیز در شکل‌گیری این خصلت تأثیر مستقیم دارد.
وی در ادامه به تفاوت میان بخل و حسادت اشاره کرد و گفت: حسادت، آرزوی زوال نعمت دیگران است، در حالی که بخل به معنای دریغ‌کردن نعمتی است که فرد در اختیار دارد.
ماموستا مرادی همچنین تاکید کرد: نباید بخل را با صرفه‌جویی اشتباه گرفت؛ چرا که صرفه‌جویی یک فضیلت و رفتار عقلانی است، در حالی‌که بخل رفتاری ناشی از خودخواهی و تنگ‌نظری است. وی افزود: فرد بخیل ممکن است تنگ‌نظری خود را به‌نام صرفه‌جویی توجیه کند، در حالی‌که این دو تفاوت ماهوی دارند.
ماموستا مرادی در پایان خطبه‌ها، ضمن توصیه به رعایت تقوای الهی و پرهیز از صفات ناپسند اخلاقی، از مردم خواست تا با نهادینه‌کردن روحیه انفاق، جود و بخشش، به سوی رستگاری فردی و اجتماعی حرکت کنند.
انتهای پیام/

http://www.Kurd-Online.ir/fa/News/988936/بخل-و-حرص-از-رذایل-اخلاقی-و-مانع-رستگاری-انسان-هستند
بستن   چاپ